Skupina MOL po zanesljivih rezultatih tretjega četrletja, nadgradila svoje cilje za leto 2019 EBITDA za celotno leto 2019 nadg

  • EBITDA za celotno leto 2019 nadgrajen na podlagi rezultatov tretjega četrtletja
  • Prosti denarni tok ostaja pozitiven tako v tretjem četrletju kot v obdobju 1-9 2019, navkljub skoraj dvojni višini investicij v organsko rast v primerjavi z enakim obdobjem preteklega leta
  • EBITDA v maloprodaji višji za 10% v primerjavi z enakim obdobjem preteklega leta

Budimpešta, 31. oktober 2019 – Skupina MOL je objavila svoje finančne rezultate za tretje četrletje leta 2019.  Navkljub šibkejšemu makro okolju ter znatno nižjimi cenami nafte in plina, omogoča močan EBITDA tretjega četrletja Skupini MOL nadgraditev celoletnih ciljev na okrog 2,4 milijarde USD (iz okrog 2,3 milijarde USD).

EBITDA v dejavnosti raziskav in proizvodnje – Upstream se je v tretjem četrtletju znižal na 235 milijonov USD kot odraz nižjih naftnih cen ter znatno nižjih cen plina. Količina proizvodnje ogljikovodikov se je v tretjem četrtletju letošnjega leta sicer znižala za 1% v primerjavi z enakim obdobjem predhodnega leta in je znašala 107.500 sodčkov ekvivalenta nafte na dan, vendar pa na letni ravni proizvodnja z 112.000 sodčki ekvivalenta nafte na dan ostaja nad celoletnimi cilji.

EBITDA v dejavnosti rafinerij in trženja – Downstream se je v tretjem četrtletju izboljšal za 4% in je znašal 272 milijonov USD, predvsem kot rezultat ponovne rasti rafinerijskih marž po padcu, ki so ga le-te beležile v prvem polletju. V regiji Osrednje in Vzhodne Evrope se je nadaljevala rast povpraševanja po motornih gorivih in podprla rezultate Downstream-a. Po načrtih se nadaljuje tudi gradnja obrata za proizvodnjo poliola, največje investicije Skupine MOL za organsko rast podjetja v zgodovini.

Storitve za kupce (maloprodaja) so z 161 milijoni USD in 10% rastjo v primerjavi z enakim obdobjem preteklega leta, dosegle nov rekorden rezultat četrtletja. Fresh Corner koncept Skupine MOL se v maloprodajni mreži dinamično širi še naprej. Število prenovljenih prodajnih mest v Skupini MOL, ki že vključujejo Fresh Corner ponudbo sveže hrane in odlične kave, je v tretjem četrtletju doseglo število 794 v primerjavi z 615 prodajnimi mesti, ki so Fresh Corner ponudbo vključevale že lani v enakem obdobju.

Plinski segment – Gas Midstream je v tretjem četrtletju letošnjega leta dosegel 27 milijonov USD EBITDA, kar je za 8% več kot v istem obdobju lanskega leta.

Predsednik upravnega odbora – Izvršni direktor Skupine MOL Zsolt Hernádi je o rezultatih povedal: »Močni finančni rezultati našega prožnega, integriranega poslovnega modela so nam na podlagi prvih 9 mesecev omogočili nadgraditi naš celoletni cilj EBITDA na okrog 2,4 milijard USD (iz okrog 2,3 milijarde USD). Prav tako smo nadaljevali z ustvarjanjem pozitivnega prostega denarnega toka in tako v celoti financirali skoraj dvojno vrednost organskih naložb v obdobju, ko smo pričeli pospešeno izvajati naše strateške projekte transformacije. Projekt poliol poteka v skladu z načrti, večja gradbena dela so bila izvedena prav v tretjem četrtletju in celotna stopnja dokončanosti zdaj presega že 35%.«

Podobne objave