V Parizu predstavili prvi povsem električno gnani potniški čoln z akumulatorji električnih vozil Renault v drugem življenjskem obdobju

Podjetje Seine Alliance je 4. novembra 2019 v Parizu razkrilo čoln »Black Swan«, prvi električno gnani čoln za zasebno ali poslovno plovbo po Seni, ki je opremljen z akumulatorji v drugem življenjskem obdobju. Seine Alliance in njegova partnerja – Skupine Renault in Green-Vision – nameravajo dokazati učinkovitost modela, ki sloni na načelu krožnega gospodarstva, ga je možno reproducirati in ustvarjati sinergije med raznimi akterji s področja mobilnosti.

V trenutnem vsesplošnem iskanju inovativnih rešitev za ohranitev našega planeta se opogumljajoče rešitve kažejo tudi v rečnem prometu. V tem duhu je bil zasnovan »Black Swan« (črni labod), čoln z ničnim izpustom* in prostorom za dve do osem oseb, ki je namenjen približno 2 uri trajajočim družinskim izletniškim plovbam. Poganjata ga dva elektromotorja in nima ne generatorja in ne pomožnega motorja z notranjim zgorevanjem. Tako pluje brez izpušnih plinov in brez hrupa. Gre za zavesten transformacijski pristop k zmanjševanju vplivov rečne dejavnosti na okolje.

Pariz mora kot gostitelj podnebne konference COP 21 leta 2015 in olimpijskih iger leta 2024 ponuditi inovativne rešitve za okolje. Sena se je že izkazala za vzorno kar zadeva energijske parametre v prevozni panogi. Naše podjetje je uspešno udejanjilo še en projekt električnega čolna in to z namenom ozavestiti vse uporabnike reke, je dejal Didier Spade, generalni direktor Seine Alliance.

 

PREBERITE VEČ >

 

*brez izpustov med plovbo

Foto in PR: Trgo ABC, Renault

Podobne objave