SUV-coupé za družino e-tron

Audi e-tron Sportback

  • Športno-eleganten dizajn in večja učinkovitost, količnik zračnega upora samo 0,25

  • Kratkotrajna moč elektromotorja 300 kW, doseg do 446 km* po kriterijih WLTP

  • Inovativni digitalni matrični LED-žarometi na voljo serijsko

“Prihodnost je električna”: Audi sistematično nadaljuje svojo strateško usmeritev in predstavlja drugi model modelske serije e-tron. Audi e‑tron Sportback je dinamičen SUV-coupé z močjo do 300 kW. Z napolnjeno baterijo lahko prevozi do 446 km*. Njegovi digitalni matrični LED-žarometi so novost, ki je zdaj prvič na voljo za velikoserijski model. Njihova svetloba je razdeljena na veliko majcenih pik in mogoče jo je natančno regulirati. Na zoženih odsekih olajšuje varno vodenje vozila po sredini voznega pasu in nakazuje položaj vozila na voznem pasu. Audi e-tron Sportback bo mogoče naročiti od konca novembra, na evropski trg bo predvidoma prišel spomladi 2020.

Eleganten, učinkovit, ekspresiven: zunanji dizajn
V Audiju e-tron Sportback sta moč prostornega športnega terenca in eleganca štirivratnega kupeja združeni z naprednim značajem električnega avtomobila. Vozilo v dolžino meri 4.901 mm, v širino 1.935 mm in v višino 1.616 mm. Streha se boči nizko nad atletsko karoserijo, se proti zadku – kot je značilno za kupeje – opazno spušča in nato prehaja v močno nagnjena C‑stebrička. Spodnji rob tretjega stranskega okna se dviga proti zadku – značilnost modelov Sportback.

Z osmerokotnim enodelnim okvirjem mreže hladilnika, izrazitimi linijami nad kolesi in tridimen­zionalno oblikovanim zadkom Audi e-tron Sportback zastopa značilni oblikovalski slog znamke. Iz detajlov je razvidno, da je ta SUV-coupé gnan izključno na elektriko. Pretežno zaprta enodelna mreža hladilnika z navpičnimi prečkami je zasnovana v svetli platinasto sivi barvi – specifična značilnost modelov e-tron. V spodnjem delu matričnih LED-žarometov štirje vodoravni segmenti ustvarjajo za e-tron značilno svetlobno grafiko dnevnih luči. Ta je povzeta in tridimenzionalno interpretirana pri mnogih drugih elementih modela, npr. pri markantno oblikovanih stranskih pragovih. Črni vstavki razkrivajo, kje je baterija, energetsko središče Audija e-tron Sportback. Oblikovalci so svetlobno grafiko posnemali tudi pri širokem difuzorju in s tem jasno pokazali, da avtomobil nima izpušnih cevi. LED-luči na zadku so med seboj povezane s svetlobnim pasom.

Za ta izključno električni SUV-coupé je mogoče izbirati med 13 barvami lakov; v paleti je tudi nova, ekskluzivno za e-tron Sportback namenjena barva plazemsko modra kovinska. Napis na električni loputi polnilne vtičnice sveti v signalni oranžni barvi visokonapetostnega sistema. Po želji so lahko oranžne tudi zavorne čeljusti. Obrobe kolesnih ohišij so serijsko poudarjene v matirani antracitni barvi in tako dodatno poudarjajo terenski videz vozila. Enako velja za ščitnik podvozja, difuzor in pragove, ki so lakirani v črni barvi. Pri izvedbi zunanjosti advanced so mon­taž­ni elementi lakirani v sivi kontrastni barvi ali opcijsko v barvi vozila. Ščitnik za podvozje in difuzor sta v slednjem primeru lakirana v matiranem srebrnem odtenku.

Pri izvedbi S line pridejo športni geni Audija e-tron Sportback še posebno do izraza. Serijsko je opremljena z 20-palčnimi platišči in športnim zračnim vzmetenjem. Odbijač z izrazitejšimi linijami ima na obeh straneh navpične usmernike zraka, ki skrbijo za optimizacijo zračnega toka. Segajo do predela pod žarometi in tako že na daleč dajejo vtis dinamičnosti. Mrežo hladilnika krasi emblem S line, osvetljene vstopne letve iz aluminija pa logotip S. V zadnjem delu vozila k odlični aerodinamiki prispevata serijski usmernik zraka in markanten difuzor, ki zavzema celotno širino avtomobila. Za razliko od izvedbe basis so montažni elementi pri zunanjosti S line lakirani v barvi avtomobila – med njimi tudi obrobe kolesnih ohišij, pragovi, odbijača in zunanji ogledali. Audi poleg tega nudi paket črnih montažnih elementov, ki poudarjajo predel okvira mreže hladil­nika, stranska stekla in odbijača. Opcijsko sta na voljo tudi ohišji zunanjih ogledal v črni barvi.

Količnik zračnega upora 0,25: vrhunska aerodinamika za velik doseg

Audi e-tron Sportback v kombinaciji z zunanjostjo S line in virtualnima zunanjima ogledaloma dosega izjemen količnik zračnega upora – 0,25 – torej celo boljšega kot njegov sestrski model Audi e-tron. To omogočata predvsem kupejevska karoserija in s tem povezani manjši tokovni upor za avtomobilom. Visoki rob na zadku Sportbacka skrbi za čim manjše vrtinčenje zraka med vožnjo. Nenazadnje je zaradi tega manjša tudi poraba. V voznem ciklu WLTP lahko SUV-coupé z napolnjeno baterijo prevozi do 446 km*. Povečanje dosega gre pripisati aerodinamično optimalnejši karoseriji. Še en dejavnik večje učinkovitosti sta opcijski virtualni zunanji ogledali, ki imata v nosilcih na vsaki strani integrirano majhno kamero. Kameri sliko prenašata na izjemno kontrastna OLED-zaslona, nameščena na prehodu med armaturno ploščo in vrati. Ko voznik s prstom drsi po površini zaslona na dotik, se prikažejo simboli, s katerimi je mogoče izsek slike premakniti. Poleg tega se ogledali avtomatsko prilaga­jata trem voznim situacijam: vožnji po avtocesti, zavijanju ali parkiranju – prikaz je vedno prilago­jen situaciji. Nekatere aerodinamične izboljšave niso vidne na prvi pogled. Med njimi so npr. nastavljiva odprtina za zajemanje zraka s kanali za hlajenje sprednjih zavor, aerodinamična platišča in povsem zaprto dno z aluminijasto ploščo za zaščito visokonapetostne baterije.

Svetovna inovacija za velikoserijski model: digitalni matrični LED-žarometi

Z digitalnimi matričnimi LED-žarometi kot najvišjim nivojem žarometov Audi predstavlja sve­tovno novost v velikoserijski proizvodnji: svetloba je razdeljena na majcene pike, zato žaromete odlikuje izjemna ločljivost. Ta odlika temelji na tehnologiji, ki jo s kratico imenujemo DMD (Digital Micromirror Device) in je uporabljena tudi pri številnih videoprojektorjih. Srce te tehno­logije je majhen čip s pribl. milijonom mikrozrcal, katerih robovi merijo le po nekaj stotink mili­metra. Z elektrostatičnimi polji je mogoče vsako posamezno zrcalce nagniti do 5.000-krat na sekundo. Odvisno od položaja LED-svetloba bodisi prek leč osvetli cesto ali pa ponikne v absorberju, da pride do zasenčenja.

V Audiju e-tron Sportback ima digitalna svetloba, s katero bo Audi ponudbo razširil sredi leta 2020, več nalog. Generira lahko dinamične animacije Coming/Leaving Home, ki se projicirajo na steno ali tla. Animacija spremeni prostor pred avtomobilom v premišljeno osvetljen oder. Digi­tal­na osvetlitev poskrbi za izjemno precizno realizacijo smerno prilagodljivih, mestnih in avto­cestnih luči v sklopu zasenčenih luči, dolge luči pa dopolnjuje s še natančnejšim zasenčevanjem drugih udeležencev v prometu. Predvsem pa nudi inovativne funkcije, kot so smerne in orien­ta­cijske luči. Smerne luči na hitrih cestah ustvarijo svetlobno preprogo, ki osvetljuje vozni pas pred vozilom in se ob menjavi voznega pasu dinamično prilagodi. Voznik tako postane pozornejši na ustrezni vozni pas, kar pripomore k prometni varnosti. Orientacijske luči poleg tega s temnimi, neosvetljenimi progami prediktivno nakazujejo položaj vozila na voznem pasu ter tako pripo­morejo – predvsem na ozkih cestah in gradbiščih – k varnemu vodenju vozila po sredini voznega pasu. V kombinaciji z opcijsko asistenco za nočni vid je mogoče uporabiti tudi označevalne luči. Če sistem prepozna pešca, luči opozorijo nanj in tako zmanjšajo nevarnost, da bo voznik spre­gledal pešce v bližini cestišča.

Športna učinkovitost: električni motorji, električni štirikolesni pogon, podvozje

V Audiju e-tron Sportback 55 quattro voznik občuti harmonijo učinkovitosti, zmogljivosti in suverene umirjenosti. Na vsaki od prem je asinhronski elektromotor, ki ga močnostna elektro­nika oskrbuje z izmeničnim tokom. Elektromotorja z močjo 265 kW in navorom 561 Nm SUV-coupé poženeta iz mirovanja v tek z lokalno nevtralno emisijsko bilanco in skoraj neslišno. Audi e-tron Sportback 55 quattro od 0 do 100 km/h pospeši v 6,6 sekunde, največja hitrost je elek­tron­sko omejena na 200 km/h. Če voznik preklopi z vozne stopnje D na vozno stopnjo S in do konca pohodi pedal, aktivira funkcijo ‘boost’. Pogon pri tem za 8 sekund ustvari moč 300 kW in navor 664 Nm. SUV-coupé v tem primeru za pospešek od 0 do 100 km/h porabi 5,7 sekunde. Dvostopenjski planetni gonili z eno prestavo prenašata navor električnih motorjev na premi. Voznik za menjavanje prestav uporablja stikalo, ki ga lahko upravlja s palcem in kazalcem. Stikalo je vdelano v elegantno ročico, ki je umeščena nizko nad sredinskim tunelom in služi kot naslon za roko.

Za odlično vlečno silo in dinamiko na najrazličnejših terenih skrbi električni štirikolesni pogon. Ta pomeni novo poglavje v Audijevi zgodbi o pogonu quattro. Pogon s stalnim in popolnoma variabilnim uravnavanjem skrbi za idealno porazdeljevanje pogonskega navora med sprednjo in zadnjo premo, pri čemer do potrebnih prilagoditev prihaja v delčku sekunde. V večini voznih situacij Audi e-tron Sportback uporablja izključno zadnji elektromotor – to je še posebno učinko­vito. Če voznik zahteva več moči, kot jo lahko zagotovi zadnji elektromotor, se bliskovito vključi sprednji motor. To se preventivno zgodi tudi na spolzki podlagi ali med hitro vožnjo skozi ovinke, da ne bi prišlo do zdrsa ali do pod- ali prekrmiljenja vozila.

Športni značaj in enkratna prečna dinamika sta med drugim rezultat nizkega vgradnega položaja pogonskih komponent – težišče je daleč pod težiščem običajnih SUV-jev. Vse težke komponente so skoncentrirane v sredini vozila. Porazdelitev osnih obremenitev je z razmerjem pribl. 50 : 50 optimalna, krmilne lastnosti vozila so nevtralne. S komponentami, kot so petvodilne konstruk­cije obes, progresivno krmiljenje in elektrohidravlični zavorni sistem, so pri podvozju združene najsodobnejše tehnologije, ki skupaj poskrbijo za okretno vožnjo in veliko udobje. Serijske pnev­matike velikosti 255/55 R19 se odlikujejo po posebno majhnem kotalnem uporu. Po želji je mogoče naročiti platišča s premerom do 22 palcev – za eno dimenzijo večja kot pri e-tronu.

S sistemom za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select, ki je v Audiju e-tron serijski, lahko voznik način delovanja več pogonskih komponent preklaplja med sedmimi profili. To omogoča širok razpon med prijetnim udobjem in športno-stabilno vodljivostjo. K temu vsestranskemu značaju močno pripomore tudi prilagodljivo zračno vzmetenje adaptive air suspension z urav­navanimi blažilniki. Pri višji hitrosti se karoserija spusti, zaradi česar se občutno izboljša aero­dinamika, doseg pa se poveča. Odmik karoserije od tal lahko variira v razponu do 76 mm.

95 kWh energije: visokonapetostni baterijski sistem in rekuperacija

Baterijski sistem Audija e-tron Sportback 55 quattro hrani bruto 95 kWh energije (neto 86,5 kWh) in deluje z nazivno napetostjo 396 V. Sistem, široka in nizka enota, je na 35 točkah privijačen pod potniško celico. Poleg tega je baterijski sistem izjemno tog in naletno varen – in to zaradi masivnega zaščitnega okvirja in aluminijaste konstrukcije, v kateri je nameščenih 36 celičnih modulov. Razporejeni so v dveh plasteh; daljša spodnja plast ima 31 modulov in krajša zgornja 5 modulov. V vsakem modulu je integriranih 12 tako imenovanih ploščatih celic. Hladilni sistem je pod celičnim prostorom.

Pri pojemkih do 0,3 g – pri vsakodnevni vožnji je takšnih več kot 90 % – elektromotorja (pred­vsem sprednji), ki v takšnih situacijah delujeta kot generator, polnita visokonapetostno baterijo. Rekuperacijski sistem variabilno uravnava regeneracijo zavorne energije med elektromotorjema – in sicer tako med vožnjo brez dodajanja plina (ko voznik odmakne nogo z desnega pedala) kot tudi med zaviranjem. Rekuperacijo med vožnjo brez dodajanja plina je mogoče tristopenjsko nastavljati z obvolanskimi tipkami; stopnja rekuperacije je še očitnejša kot pri e-tronu.

Pri zaviranju s hitrosti 100 km/h lahko rekuperacija pri Audiju e-tron Sportback poteka z največ 300 Nm navora in 220 kW električne moči – kar pomeni (tako kot pri njegovem sestrskem modelu) več kot 70 % njegove pogonske moči in več moči kot pri vseh drugih serijskih modelih. Skupno je pri SUV‑coupéju do 30 odstotkov dosega zagotovljenih z rekuperacijo.

Šele pri pojemku nad 0,3 g začnejo delovati kolesne zavore, ki so zaradi inovativnega elektro­hidravličnega sistema aktiviranja še posebno odzivne. Sistem za uravnavanje zaviranja skladno s situacijo za vsako premo posebej določa, ali bo rekuperacija potekala prek elektromotorjev, kolesnih zavor ali s kombinacijo obeh možnosti. Prehajanje med električnim in hidravličnim zaviranjem je mehko in homogeno ter za voznika nezaznavno. Zavorne sile ostajajo konstantne.

Na kolesnih zavorah Audija e-tron Sportback so inženirji občutno zmanjšali tako imenovani presežni zavorni moment – izgubo, ki nastane zaradi kratkotrajnega naleganja zavornih oblog na zavorne kolute. Zaradi te izboljšave sta se povečala učinkovitost in doseg. Enako velja za tri druge ukrepe: pri običajni vožnji se prenos moči s sprednjega elektromotorja skoraj popolnoma prekine. Uporabno območje visokonapetostne baterije se je povečalo, pretok v krogotoku hladil­ne tekočine pa se je zmanjšal, zato črpalka porabi manj moči.

Visokoprilagodljivi toplotni management, ki je sestavljen iz štirih ločenih krogotokov, izjemno učinkovito temperira visokonapetostne komponente. To omogoča hitro polnjenje z enosmernim tokom, dolgo življenjsko dobo baterije in ponovljive vozne zmogljivosti, tudi pri večjih obreme­nit­vah. Serijska toplotna črpalka, ki uporablja odpadno toploto visokonapetostnih komponent, lahko do 3 kW izgubljene moči uporabi za gretje in klimatizacijo notranjosti – to je še posebno učinkovito. Odvisno od zunanje temperature tako Audi e-tron Sportback v območju najpogostej­šega delovanja zagotavlja za do 10 % večji doseg.

230 kW moči: Audi e-tron Sportback 50 quattro

Audi bo električno gnani SUV-coupé lansiral s še enim motorjem. Model e-tron Sportback 50 quattro razvije moč 230 kW in navor 540 Nm. Baterija ima samo eno plast, vsak od 27 modulov je sestavljen iz 12 prizmatičnih celic. Sistem, ki tehta pribl. 120 kg manj kot baterija modela Sportback 55 quattro, lahko shrani bruto 71 kWh energije (64,7 kWh neto). Z enim polnjenjem baterije do polne zmogljivosti lahko SUV-coupé prevozi do 347 km* (po kriterijih WLTP). Audi e‑tron Sportback 50 quattro pospeši od nič do 100 km/h v 6,8 sekunde ter doseže končno hitrost 190 km/h.

Nadaljevanje vožnje po samo 30 minutah: ponudba polnilnih možnosti
Na dolgih relacijah lahko Audi e-tron Sportback 55 quattro na hitrih polnilnih postajah polnimo z enosmernim tokom z močjo do 150 kW. Baterija že po slabih 30 minutah doseže 80-odstotno kapaciteto – dovolj za naslednjo etapo dolge relacije. Audi e-tron Sportback 50 quattro se polni z močjo do 120 kW in v enakem času doseže enako stanje napolnjenosti.

Polnjenje na javnih stebričkih z izmeničnim tokom poteka prek serijskega kabla tipa 3. Moč polnjenja tu doseže do 11 kW; z opcijskim dodatnim polnilnikom v avtomobilu, ki bo na voljo poleti 2020, se bo moč povečala na 22 kW. Znamka z lastno storitvijo polnjenja Audi e-tron Charging Service strankam omogoča preprost dostop do več kot 110.000 javnih polnilnih točk v 21 evropskih državah – ta številka pa se bo še povečevala. Polnjenje z izmeničnim ali enosmer­nim tokom, z 11 kW ali 150 kW – za zagon polnjenja bo zadostovala ena sama kartica. Funkcija Plug & Charge, ki bo prav tako predstavljena leta 2020, bo polnjenje še bolj poenostavila: avtomobil se bo na polnilnem stebričku avtoriziral sam in zagnal postopek polnjenja.

Tudi za polnjenje v domači garaži je Audi pripravil različne rešitve, odvisne od zmogljivosti hišnega omrežja. Serijski mobilni polnilni sistem compact je mogoče uporabljati na navadni 230‑voltni gospodinjski električni vtičnici kot tudi na 400-voltni vtičnici za izmenični tok z močjo do 11 kW. Po želji bo od sredine leta 2020 na voljo polnilni sistem connect, ki bo omogočal uporabo pametnih polnilnih funkcij, npr. možnost polnjenja v času, ko je cena električne energije nižja. V kombinaciji s sistemom za upravljanje energije v gospodinjstvu bo na voljo možnost polnjenja z doma proizvedeno sončno energijo, če je hiša opremljena s fotovoltaičnim sistemom.

Dovršenost oblike in funkcionalnosti: notranjost

Audi e-tron Sportback z medosno razdaljo 2.928 mm nudi obilo prostora za pet oseb in prtljago. Prostor za glavo zadaj meri le 20 mm manj kot pri Audiju e-tron. Prostor za noge je skoraj raven – namesto sredinskega tunela je v zadnjem delu avtomobila le nizka stopnica. Skupaj s 60-litrskim predalom pod pokrovom motornega prostora, namenjenim za shranjevanje avtomobil­skega orodja in polnilnega kabla, prostornina za prtljago meri 615 litrov. Pri podrtih naslonjalih zadnjih sedežev se poveča na 1.655 litrov. Pokrov prtljažnika se odpira in zapira na elektriko, opcijsko tudi z gibom z nogo.

Notranjost Audija e-tron Sportback je eleganten salon, v katerem se dizajn in tehnologija zlivata v eno. Velik lok, ki se boči nad armaturno ploščo in poteka od vrat do vrat, harmonično vključuje ščitnik nad Audijevim virtualnim prikazovalnikom. Njegov tanki zaslon optično deluje, kot da bi lebdel v prostoru. V vratnih oblogah obodni lok zaobjema tudi zaslona opcijskih virtualnih zunanjih ogledal. Armaturna plošča z zaslonoma na dotik je nagnjena k vozniku in zato še posebno ergonomična. Zgornji zaslon se v izklopljenem stanju skoraj neopazno vklaplja v veliko črno površino z visokim sijajem. Konzola sredinskega tunela z odprtimi stranicami poudarja občutek lahkotnosti.

Audi e-tron Sportback se v vseh izvedbah notranjosti – poleg izvedbe basis sta na izbiro tudi izvedbi selection in S line – ponaša z med seboj skrbno usklajenimi sedežnimi prevlekami, barvami in dekorativnimi elementi. Pri sprednjih sedežih lahko kupci izbirajo med serijsko izvedbo, športnimi sedeži, S-športnimi sedeži in individualno konturiranimi sedeži, po želji s prezračevalno in masažno funkcijo. Videz šivov spominja na električne vodnike, kontrastni šivi in všiti robovi po želji zasijejo v oranžni barvi. Majhne animacije poskrbijo za poudarke: z opcijskim paketom linijske/ambientne osvetlitve površine zasijejo v mehki svetlobi, robovi pa so jasno začrtani; ob zagonu motorja avdiosistem predvaja pozdravno melodijo.

Kadar Audi e-tron Sportback vozi po mestu, v notranjosti vlada skoraj popolna tišina – to omogočajo kompleksni ukrepi za izolacijo in aeroakustiko. Užitek ob poslušanju glasbe je tako še večji, saj je avto opremljen z opcijskim avdiosistemom Bang #Olufsen Premium Sound s 3D‑zvokom. Ta glasbo predvaja tako, kot je bila posneta – brez umetnih učinkov. Še ena privlačna infotainment komponenta je Audijev predal za telefon, ki postavlja merila na področju telefonije, in sicer tako glede kakovosti povezave in zvoka kot tudi glede brezžičnega polnjenja.

Čutno zaznaven in logičen: koncept upravljanja
Kot vsi Audijevi modeli višjega razreda je tudi e-tron Sportback opremljen s konceptom upravljanja MMI touch response z dvema zaslonoma. Ko voznik s prstom aktivira katero od funkcij, v potrditev zasliši in začuti klik. Na zgornjem zaslonu z 12,1-palčno diagonalo upravlja infotainment, telefonijo, navigacijo in posebne e-tron nastavitve. Prek spodnjega zaslona, ki meri 8,6 palca, vnaša besedilo ter upravlja komfortne funkcije in klimatizacijo. Struktura menijev je intuitivno logična in ploska kot pri pametnem telefonu, grafika je jasna in prečiščena.

Audijev 12,3-palčni virtualni prikazovalnik je v modelu e-tron Sportback serijski. Njegov zaslon blesti z zelo visoko ločljivostjo 1.920 x 720 točk, s tipko za prilagajanje prikaza na volanu pa je mogoče preklapljati med dvema prikaznima načinoma. Opcijsko je na voljo različica plus z do­datnim načinom prikaza, pri katerem je v središču prikazovalnik električne moči. Ta upravljalno-prikazovalni koncept je po želji mogoče nadgraditi s t. i. head-up zaslonom, ki pomembne infor­macije projicira na vetrobransko steklo.

Poleg upravljanja prek obeh zaslonov na dotik lahko voznik številne funkcije aktivira z naravnim glasovnim upravljanjem. Sistem razume poljubno ubesedene ukaze in poizvedbe. Upravljalnik dialoga po potrebi postavi povratna vprašanja, dovoli popravke, ponudi možnosti izbire in sprej­me tudi, če mu skočimo v besedo. Pri tem uporablja informacije, ki so shranjene v vozilu, in tudi informacije iz oblaka.

Povezljivost brez primere: navigacija in Audi connect

V Nemčiji je Audi e-tron Sportback serijsko opremljen s sistemom MMI navigacija plus in digitalnim radiom DAB+. Ta vrhunski infotainment sistem podpira standard za hitri prenos podatkov LTE advanced in vključuje dostopno točko za WLAN, ki jo potniki lahko uporabljajo za svoje mobilne naprave. Navigacija vozniku postreže s pametnimi predlogi, in sicer na podlagi predhodno prevoženih poti. Pri tem – vzporedno z načrtovanjem poti v avtomobilu – izračuna­vanje poti poteka tudi na strežnikih ponudnika kartografskih in navigacijskih podatkov HERE, ki upošteva podatke o prometni situaciji v celotni regiji.

Vodenje do cilja idealno dopolnjuje široko razvejana ponudba storitev Audi connect Navigacija & infotainment. Med njenimi privlačnimi posebnostmi so spletne prometne informacije, navigi­ranje z aplikacijo Google Earth, e-tronov načrtovalnik poti, hibridni radio in storitve Car-to-X. Najnovejše med njimi so storitev On-Street Parking, ki pomaga iskati parkirno mesto ob robu ceste, in informacije o semaforjih. Te v nekaterih mestih avtomobil povežejo s centralnim raču­nalnikom, ki krmili delovanje semaforjev, in na Audijevem virtualnem prikazovalniku informacije posredujejo vozniku. Storitev tako pripomore k preudarnemu, učinkovitemu načinu vožnje in izboljša pretočnost prometa.

Pomemben sestavni del paketa je Amazonova glasovna asistenca Alexa v oblaku; popolnoma je integrirana v upravljalni sistem MMI Audija e-tron Sportback. Z njo lahko voznik med drugim oddaja naročila in poizveduje po najnovejših informacijah o številnih dogodkih. Storitev omogoča dostop do več kot 80.000 storitev Alexa Skills.

Brezplačna aplikacija myAudi avto povezuje z uporabnikovim pametnim telefonom. Lastnik Audija e-tron Sportback z njo vse postopke polnjenja upravlja na daljavo. Dostopa lahko do podatkov o stanju napolnjenosti baterije in stanju dosega, zažene postopek polnjenja, progra­mira čas polnjenja ter preveri statistiko voženj. Na dolgih relacijah e-tronov načrtovalnik poti prikaže potrebne postanke za polnjenje na poti – tako v aplikaciji kot v sistemu MMI. Pri tem načrtovanje polnjenja nenehno posodablja na podlagi podatkov o prometni situaciji in glede na način vožnje. Omeniti velja še eno funkcijo aplikacije myAudi: klimatizacijo vozila pred začetkom vožnje – z elektriko iz vtičnice. Z opcijskim komfortnim klimatiziranjem mirujočega vozila lahko uporabnik natančno ugotovi, ali je treba notranjost, volan in sedeže (odvisno od opreme) ogreti.

Inteligentna omrežna povezava poleg aplikacije myAudi vključuje tudi digitalni Audi connect ključ. Ta je na voljo opcijsko ter poleg odklepanja in zaklepanja SUV‑coupéja omogoča tudi zagon motorja s tipko start-stop prek pametnega telefona z operacijskim sistemom Android.

Možnosti za individualno prilagajanje po nakupu: functions on demand
Audi e-tron Sportback je glasnik novih digitalnih storitev in poslovnih področij, ki jih znamka ustvarja. Med njimi je npr. ponudba “functions on demand”, ki vključuje funkcije s področij luči, asistenčnih sistemov in infotainmenta. Kupec jih lahko dodatno naroči prek spleta – skladno s potrebami in kadarkoli mu to ustreza. Tako lahko voznik vozilo tudi po prevzemu nenehno prila­gaja svojim individualnim potrebam. Pri tem je mogoče vsako funkcijo pridobiti za določeno časovno obdobje: za en mesec, za eno leto ali za stalno. Naročanje poteka prek aplikacije MyAudi ali prek spletnega portala MyAudi; storitev AudiPay pa omogoča preprosto in varno plačevanje.

V paketu Luči lahko kupec LED-žaromete nadgradi v matrične LED-žaromete z inteligentno uravnavanimi dolgimi lučmi. Ob tem prejme tudi druge funkcije, kot so dnevne luči z grafiko e‑tron ter dinamični smerniki spredaj in zadaj. Ob odklepanju in zaklepanju Audija e-tron Sportback žarometi in zadnje luči poskrbijo za ekspresivno svetlobno animacijo. Izmed asisten­čnih sistemov je zaenkrat kot opcijo mogoče naknadno naročiti parkirno asistenco. Paket Infotainment vključuje vmesnik za pametne telefone Audi smartphone interface in paket Audi connect Navigacija & infotainment.

Varni v mestu in na dolgih relacijah: asistenčni sistemi

Asistenčni sistemi, ki jih Audi nudi v modelu e-tron Sportback, vozniku pomagajo in ga raz­bremenijo v številnih situacijah. Varnostna sistema Audi pre sense basic in Audi pre sense front sta serijska. Posebej za mestno vožnjo Audi nudi paket asistenčnih sistemov Mesto. Vključuje asistenco za križišča, asistenco za prečni promet zadaj ter opozorilni sistem za menjavo voznega pasu in za izstopanje. Ob kombinaciji sistemov Audi pre sense front, rear in side je vključen Audi pre sense 360°, ki prepozna nevarnosti trčenja in načrtno poskrbi za zaščitne ukrepe – od zaviranja s polno močjo do zategnitve varnostnih pasov.

Posebnost v asistenčnem paketu Tour sta prilagodljiva vozna asistenca, ki olajšuje vzdolžno in prečno vodenje vozila, ter asistenca za učinkovitost. Slednja voznika opozori, če ugotovi, da bi bilo v dani situaciji smiselno popustiti desni pedal; za ta namen uporablja podatke senzorjev v vozilu, navigacije in storitev Car-to-X. Skupaj s prilagodljivo vozno asistenco in sistemom za prepoznavanje prometnih znakov lahko asistenca za učinkovitost v SUV-coupéju tudi preudarno zavira in pospešuje. Paket Tour zaokrožujejo asistenca za zavijanje, asistenca za ovire in asistenca za zaustavitev v sili. Kot posamične opcije Audi med drugim nudi parkirni sistem, asistenco za nočni vid in kamere za prikaz okolice, pri katerih lahko voznik izbira med več perspektivami.

Ključno vlogo pri usklajenem delovanju asistenčnih sistemov v Audiju e-tron Sportback ima centralni krmilnik asistenčnih sistemov, ki nenehno izračunava natančno podobo okolice. Ustrezne podatke pridobiva od – odvisno od opreme – do petih radarskih senzorjev, šestih kamer in dvanajstih ultrazvočnih senzorjev.

Ob uvedbi na trg: model iz posebne serije “edition one”

Audi e-tron Sportback, ki ga proizvajajo v CO2 nevtralni tovarni v Bruslju, bo na evropski trg prišel spomladi 2020. V Nemčiji bo e-tron Sportback na voljo z dvema različno močnima motorja; cena osnovnega modela bo znašala od 71.350 evrov. Ob uvedbi na trg bo Audi ponudil ekskluzivni model iz posebne serije “edition one” v plazemsko modri barvi. Zunanjost temelji na izvedbi S line in vključuje tudi virtualni zunanji ogledali, montažne elemente v videzu aluminija, eksklu­zivna 21-palčna platišča, oranžne zavorne čeljusti in panoramsko strešno okno. Vstopna osvetli­tev na sprednjih vratih projicira oznako modela “edition one” kot napis na tla. Za notranjost je mogoče izbirati med notranjostjo design selection, ki jo dopolnjujejo individualno konturirani sedeži z ekskluzivnimi prevlekami v usnju Valcona monaško sive barve, ter notranjostjo S line s športnimi sedeži, prav tako v usnju Valcona. Del opreme so še prestižni avdiosistem Bang & Olufsen s 3D-zvokom spredaj, asistenčni paket Tour ter matrični LED‑žarometi z dinamičnimi smerniki spredaj/zadaj in dinamičnimi svetlobnimi animacijami.

PR: Audi

Podobne objave