Skupina Renault udeležena pri razvoju edinstvene tkanine iz 100 % reciklirane snovi za novi Renault ZOE

Boulogne-Billancourt, 5. december 2019 – Skupina Renault je zavezana strategiji rastoče uporabe recikliranih snovi v avtomobilih, zato je s podjetjema Filatures du Parc (predilnica v francoskem departmaju Tarn) in Adient Fabrics France (dobavitelj tkanin za avtomobilske sedeže iz departmaja Ariège) leta 2015 začela projekt z imenom »àfiler«, čigar cilj je bil razvoj edinstvene tkanine, izdelane izključno iz recikliranih snovi.

Zahvaljujoč tradicionalnemu strokovnemu znanju mikanja preje in inovacijam skupnega razvoja je ta tkanina – izdelana iz varnostnih pasov, tekstilnih ostankov iz avtomobilske industrije in poliestrskih vlaken iz recikliranja plastičnih steklenic (PET) – uporabljena za prevleke v Novem ZOE s paketoma opreme Zen in Intens. Z novo tkanino, ki izpolnjuje visoke zahteve glede udobja, čiščenja, odpornosti na UV žarke in trajnosti, je prevlečenih skupaj za 8 m² površin; iz nje so prevleke sedežev, armaturne plošče in konzole prestavne ročice ter obloge vrat.

2019 - Essais presse Nouvelle Renault ZOE en Sardaigne

  • Povsem nov industrijski postopek, ki so ga skupaj razvili Skupina Renault, francosko podjetje za izdelavo mikanih niti Les Filatures du Parc in francoska podružnica vodilnega svetovnega dobavitelja avtomobilskih sedežev Adient Fabrics France ob podpori francoske agencije za okolje in upravljanje z energijo Ademe ter francoske regije Oksitanija (Occitanie).
  • Edinstven, patentiran tekstilni izdelek iz varnostnih pasov, tekstilnih ostankov in recikliranih plastenk je uporabljen v Novem Renault Zoé.
  • Kratek proizvodni postopek brez kemične ali toplotne predelave ima za kar 60 odstotkov manjši ogljični odtis od običajnega postopka.

Majhen krog oskrbe in proizvodnega postopka te mikane preje – brez kemične ali toplotne obdelave – omogoča zmanjšanje izpusta CO2 za več kot 60 odstotkov v primerjavi z običajnim proizvodnim postopkom tkanine za prejšnjo generacijo modela ZOE.

Jean-Philippe Hermine, direktor za okoljsko strategijo in načrtovanje Skupine Renault je dejal:

Ob premagovanju izziva energetskega prehoda ima industrija ključno vlogo, ki jo mora odigrati s spreminjanjem proizvodnih metod in zmanjšanjem svojih vplivov na okolje. S podporo naših partnerjev Filatures du Parc in Adient Fabrics dokazujemo, da je možno uporabiti krožne in konkurenčne razvojne modele, ki so osredotočeni na vire, hkrati pa pridobiti dragoceno konkurenčno prednost v obdobju, ko postajata razpoložljivost in stroški surovin resnično strateško vprašanje. Ta pristop prispeva k zavezanosti Skupine Renault k zmanjšanju vplivov na okolje vsakega vozila v celotnem življenjskem ciklu in k zmanjšanju skupnega ogljičnega odtisa za 25 odstotkov v letu 2022 glede na leto 2010.

Fabrice Lodetti, poslovodja podjetja Filatures du Parc je dodal:

Naše podjetje se že 15 let ukvarja s proizvodnjo reciklirane preje iz rabljenega tekstila, namenjene predvsem za prevleke in obloge pohištva. Danes to pomeni več kot 60 odstotkov naše dejavnosti, naš cilj pa je sčasoma doseči 100 odstotkov proizvodnje. Prepričani smo v primernost tega odgovornega družbeno-gospodarskega modela, ki temelji na načelih krožnega gospodarstva, za omejevanje vpliva na okolje in ohranjanje naravnih virov v prihodnjih letih. K nadaljevanju v tej smeri spodbujamo vse naše partnerje in z njihovimi ustvarjalnimi ekipami tesno sodelujemo pri razvoju okoljsko zasnovanih izdelkov.

Mathias Daynie, direktor tovarne ADIENT Fabrics v kraju Laroque d’Olmes je poudaril:

Razvoj tkanin z reciklažo izdelkov v kratkih zankah, kakršna je tkanina za Novi ZOE, je nedvomno prihodnost naše panoge. Veliko možnosti obstaja tako v avtomobilski industriji kot v drugih sektorjih te dejavnosti, ki bo zagotovo sledila takšnemu pristopu tako zaradi okoljskega kot tudi etičnega in gospodarskega vidika. V Laroque d’Olmes ni le obrat za proizvodnjo ampak tudi center odličnosti v raziskavah in razvoju. Od leta 1955, ko ga je ustanovil Michel Thierry, je obrat pridobil 60-letne izkušnje, zadnjih 20 let pa dela izključno z avtomobilsko industrijo, pri čemer se v sodelovanju s partnerji izrazito posveča izdelkom za prihodnost in z veliko dodano vrednostjo. Poleg tradicionalnih ali ekološko zasnovanih tkanin za avtomobilsko industrijo v obratu preučujejo druge nove tekstilne izdelke in postopke, ki bi lahko odprli nove poti za podporo strankam pri njihovih tehničnih in okoljskih ambicijah.

PR in FOTO: Renault

Podobne objave