Patruljni avtomobil, ki ne more izpolniti zahtev policistov

Policijski BMW i3 v praksi

Iz Nemčije prihaja novica glede razočaranja bavarskih policistov nad službenimi BMW-ji i3, ker so nemški policisti po petih letih testiranj treh takšnih BMW-jev v praksi ugotovili, da so takšna vozila trenutno povsem nedorasla zahtevam policistov.

Po navedbah iz cenjenega nemškega medija (Bayerische Rundfunk), kjer so prvi objavili poročilo bavarske policije o neustreznosti BMW-jevih električnih avtomobilov, se policisti pritožujejo nad pomanjkanjem prostora za prevoz pridržanih oseb na zadnji klopi BMW-ja i3 ter nepraktično zasnovo odpiranja zadnjega para bočnih vrat, ki otežuje vstop in izstop iz vozila. S to ugotovitvijo se strinjajo tudi novinarji revije »Auto, Motor und Sport.« Poleg tega ima policijski BMW i3 tudi premajhen prtljažnik.

Omenili so tudi razočaranje nemških policistov nad akcijskim radijem s samo enim polnjenjem akumulatorjev, ki po njihovih ugotovitvah znaša samo 160 kilometrov, poleg tega jih moti tudi to, da je BMW i3 s praznimi akumulatorji predolgo (od 6 do 8 ur) ‘obešen’ na polnilne kable. Posledično morajo vedno imeti v rezervi še eno takšno policijsko vozilo s polnimi akumulatorji. Takšne novice bodo veseli predvsem nepridipravi, ker so policisti ob tem priznali, da bi imela takšna splošna praksa v slučaju, ko bi policija uporabljala samo še električna vozila, katastrofalna za nemško prebivalstvo, ker jim sploh ne bi mogli zagotavljati 24 – urne zaščite. Seveda bi enako veljalo tudi za reševalna in gasilska vozila v slučajih, ko bi bila flota takšnih vozil vozna samo ob pomoči elektrike …

Nekoliko boljše v tem pogledu (sploh v pogledu akcijskega radija) so policijske tesle v ZDA, vendar so takšna vozila za nemške policiste enostavno predraga, poleg tega se je že večkrat pokazalo, da takšna vozila niso dorasla policijskim pregonom ob višjih hitrostih, ker jim ob ‘športnem udejstvovanju’ zelo hitro poide zaloga ‘električnega soka’ ali pa jih umetna inteligenca ob vsesplošnem ploskanju bežečih nepridipravov zaradi skrbi ob pregrevanju vgrajenih akumulatorjev prisili v opustitev hitre vožnje (strel v lastno koleno na policijski način …).

Avtor: Marko Miklavc

Foto: BMW

 

Podobne objave