NISSAN LEAF USPEŠNO ZAKLJUČIL NAJDALJŠO IN NAJBOLJ ZAHTEVNO AVTONOMNO VOŽNJO PO VELIKI BRITANIJI

 • Zaključil se je konzorcij HumanDrive, ki ga je s podporo britanske vlade vodilo podjetje Nissan Europe.
 • S skupnim projektom so raziskovali, kako lahko nove tehnologije pripomorejo k zasnovi sistemov za naravnejšo avtonomno vožnjo po vzoru človeškega načina vožnje.
 • Britanska projektna ekipa je z zaključkom 270-kilometrskega avtonomnega potovanja po Veliki Britaniji, ki so ga poimenovali Grand Drive, dosegla pomemben mejnik.
 • Trasa Grand Drive je vključevala najrazličnejša cestna okolja, ki so še posebej značilna za Veliko Britanijo, kot so zapletena krožišča in hitre podeželske ceste brez cestnih oznak, belih črt ali robnikov.

AD vehicle interior_2-1200x800

Rezultat britanskega raziskovalnega projekta o najnovejših tehnologijah za avtonomno vožnjo je uspešno samostojno prevoženih 270 kilometrov po cestah Velike Britanije.

Projekt HumanDrive so skupaj financirali vlada Združenega kraljestva prek Centra za povezana in avtonomna vozila (Centre for Connected and Autonomous Vehicles – CCAV), podjetje Innovate UK in devet drugih partnerjev. Skupni vložek v projekt je znašal 13,5 milijona funtov, kar je slabih 16 milijonov evrov.

Raziskovalni projekt je uspešno prestal dve preizkušnji: 270 kilometrov samostojne vožnje po Veliki Britaniji (Grand Drive) z uporabo tehnologije za napredno določanje položaja in preizkušanje na stezi, med katerim so preučevali človeško vožnjo, da bi s strojnim učenjem še izboljšali uporabniško izkušnjo.

Preizkušali so vozila Nissan LEAF, opremljena s sistemom GPS, radarjem, laserskim skenerjem LIDAR in tehnologijo kamer, ki zaznavajo okolico vozila. Z upoštevanjem zaznane okolice lahko sistem sprejema odločitve o vožnji po cestah in premagovanju preprek, ki se pojavijo med vožnjo.

 

Podrobno o vožnji Grand Drive

 

Prvi del projekta je bila vožnja Grand Drive, ki je potekala od Cranfielda v okrožju Bedfordshire do mesta Sunderland. Dosežek je rezultat 30-mesečnega dela konzorcija HumanDrive, tj. skupine pod vodstvom Nissanovih inženirjev v Združenem kraljestvu, ki so sodelovali s člani konzorcija.

Eden ključnih ciljev projekta je bil razvoj naprednega in avtonomnega krmilnega sistema vozila. Zagotavljanje, da novi napredni avtonomni sistemi vožnje ustvarijo udobno in domačno izkušnjo za kupce, je zelo pomembno na poti proti bolj povezani in avtonomni prihodnosti.

Med 270 kilometrov dolgim potovanjem se je naučena teorija izkazala v praksi v najrazličnejših voznih okoliščinah in vozilo je premagalo podeželske poti z malo ali brez cestnih oznak, križišča, krožišča in avtoceste. Avtonomna tehnologija je med vožnjo menjala pasove, se vključevala v promet in po potrebi ustavila in znova zagnala vozilo.

 

Bob Bateman, projektni vodja za evropski tehnološki center Nissan, je povedal:

“S projektom HumanDrive smo uspeli razviti avtonomno vozilo, ki lahko premaga izzive britanskih cest kot edinstvenih v tem delu sveta. To so na primer zapletena krožišča in hitre podeželske ceste z malo ali brez cestnih oznak, belih črt ali robnikov.”

Vožnja Grand Drive je bila uspešno zaključena zaradi članov britanskega konzorcija, ki so sodelovali pri raziskovanju rešitev, kako lahko avtonomno vozilo poustvari naraven in čim bolj človeški način vožnje.

 

HumanDrive in strojno učenje

 

Drugi del projekta HumanDrive je bil namenjen odkrivanju, kako lahko umetna inteligenca s strojnim učenjem izboljša uporabniško izkušnjo in udobje potnika v povezanem in avtonomnem vozilu. Pilotna vozila, ki so uspešno prestala preizkušnjo na zasebnih stezah, so bila opremljena s sistemi umetne inteligence člana konzorcija Hitachi Europe Ltd, ki omogočajo strojno učenje v realnem času. Z izdelavo podatkovnega nabora predhodnih prometnih okoliščin in rešitev se lahko naučena izkušnja uporabi pri odzivu v podobnih situacijah v prihodnosti in tako začrta varen obvoz ovire.

Te tehnologije so morale prestati stroge postopke preizkušanja in so bile razvite z uporabo različne infrastrukture, vključno s simulacijo, strojno opremo v zanki in zasebnimi preizkusnimi stezami.

 

Minister za poslovne zadeve Nadhim Zahawi je povedal:

“Varna izvedba najdaljše avtonomne vožnje po Veliki Britaniji je neverjeten dosežek za Nissan in konzorcij HumanDrive ter velik korak proti razširitvi avtonomnih vozil po britanskih cestah.

Ta projekt je odličen dokaz, kako lahko avtomobilska industrija v sodelovanju z vlado pripomore k napredku tehnologije, ki izboljša mobilnost ljudi in obenem pomaga zmanjšati količino ogljikovih izpustov.”

Minister za prihodnost transporta George Freeman je izjavil:

“Združeno kraljestvo hitro postaja vodilni akter na področju pametnih in avtonomnih tehnologij za vozila in upravljanje, ki predstavlja velik sektor na svetovni ravni in bo ustvarilo tisoče delovnih mest.

Naše poročilo Prihodnost mobilnosti: urbana strategija (Future of Mobility: Urban Strategy) podpira prometne inovacije za čistejši, bolj ekološki in pametnejši promet in Nissanov uspešno zaključeni projekt HumanDrive je vznemirljiv primer, kako bi lahko bila videti naslednja stopnja britanske prometne revolucije.”

Projekt HumanDrive pa ni bil namenjen zgolj razvoju tehnologije avtonomne vožnje. Raziskovali so tudi napredno zagotavljanje spletne varnosti avtonomnih vozil, razvijali metodologije za preizkušanje in zagotavljanje varnosti za potrebe britanskega preizkusa avtonomnih vozil in morebitne vplive avtonomnih vozil na širši transportni sistem.

 

HumanDrive in Nissan

 

Čeprav je HumanDrive britanski raziskovalni projekt, pa bo z njim pridobljeno znanje tudi širše pripomoglo k nadaljnjnemu razvoju sistemov avtonomnih vozil.

Danes so nova vozila Nissan JUKE, LEAF, Qashqai in X-Trail opremljena s sistemom ProPILOT, Nissanovo tehnologijo inteligentne mobilnosti, ki izboljša voznikov nadzor, saj nudi pomoč pri krmiljenju, pospeševanju in zaviranju. Deluje med vožnjo po izbranem voznem pasu na avtocestah, najbolj učinkovit pa je pri nizki hitrosti v zgoščenem prometu in visoki potovalni hitrosti.

Sistem ProPILOT s prevzemom nekaterih monotonih opravil pri vožnji z avtomobilom zmanjšuje utrudljivost in obremenitev, s čimer prispeva k boljšemu nadzoru in obvladovanju vožnje.

David Moss, višji podpredsednik za raziskave in razvoj v Evropi podjetja Nissan Europe, je izjavil: “Cilj Nissanove inteligentne mobilnosti je razvoj tehnologij za avtonomno vožnjo, ki bi se lahko uporabljaje v vseh vozilih in povsod po svetu. Ob prehodu k bolj avtonomni, električni in povezani prihodnosti imamo že zdaj priložnost, da gradimo na tem uspešnem britanskem raziskovalnem projektu.”

 

Člani konzorcija HumanDrive in njihova strokovna področja

 •  Vodilni partner in vodja razvoja avtonomnih vozil
 •  Umetna inteligenca (AI) za zagotavljanje čim bolj človeškega nadzora in zaznavanja
 • Univerza v Leedsu. Razumevanje človeškega načina vožnje in njegovega vključevanja v avtonomna vozila ter oblikovanje modela tveganja voznika
 • Connected Places Catapult (CPC). Projektno vodenje, komunikacije in trženjske dejavnosti, širjenje in elementi za varnostno analizo v okviru projekta
 • HORIBA MIRA. Zagotavljanje testne infrastrukture, varnostna podpora v okviru projekta
 • SBD Automotive. Podpora za spletno varnost in načrtovanje vmesnika človek-stroj (HMI) za avtonomna vozila
 • Univerza v Cranfieldu. Zagotavljanje infrastrukture za preizkušanje in podpora pri demonstraciji avtonomnih vozil
 • Atkins Ltd. Zagotavljanje okvira za spletno varnost
 • Aimsun Ltd. Raziskovanje vpliva avtonomnih vozil na transportni sistem
 • Highways England. Razumevanje potreb z vidika infrastrukture za razširitev uporabe avtonomnih vozil

Podobne objave