NOVI KIA SORENTO – NOVA PLATFORMA, NOVI POGONI

Nova platforma nudi več prostora, udobja in užitka v vožnji

Novi elektrificirani ‘Smartstream’ turbo motorji

Novi 8-stopenjski menjalnik z dvojno (mokro) sklopko (8DCT)

20.2.2020

Kia Motors je predstavila nekaj več podrobnosti o novostih, ki zadevajo plaftormo in motorje nove generacije Sorenta.

Nova platforma nudi več prostora, udobja in užitka v vožnji
Novi Sorento bo Kiin prvi SUV z  novo platformo. S kompaktnim prostorom za motor, krajšima previsoma in daljšo medosno razdaljo, platforma omogoča povsem nov dizajn in lego na cesti, obenem pa nudi udobnejšo in zabavnejšo vožnjo.

Sorento je v primerjavi s predhodnikom v dolžino pridobil 10 mm, medosna razdalja z dodatnimi 35 mm po novem znaša 2.815 mm. Sedaj kabina nudi več prostora kot večina konkurentov, inteligentna prostorska zasnova pa Sorentu zagotavlja največjo prtljažno prostornino v razredu velikih športnih terencev.

Ko je bila leta 2002 predstavljena prva generacija Sorenta, je imel ta legendarni model robustno šasijo, ki je nudila veliko prostora in terenske zmogljivosti. Preskok na samonosno karoserijo 2. generacije Sorenta, ki se je zgodil leta 2009, je prinesel spremembo voznih lastnosti vozila. Kiina nova platforma športnega terenca predstavlja podobno pomemben korak najnovejše generacije Sorenta, saj postavlja nove standarde v svojem razredu na področju prostornosti, uporabnosti, učinkovitosti in kakovosti.

Novi elektrificirani ‘Smartstream’ turbo motorji
Nova platforma je namenjena novemu ‘Smartstream’ turbo hibridnemu pogonu. Novi pogon, Sorentov prvi elektrificirani pogon, prinaša 1.6 T-GDi  turbo bencinski motor, elektro motor z močjo 44,2 kW in litij-ionski polimerski baterijski sklop z zmogljivostjo 1,49 kWh. Bencinski in elektro motor skupno zagotavljata 169 kW (230 KM) in 350 Nm navora, ob teh solidnih zmogljivostih je potrebno omeniti nizke emisije novega elektrificiranega pogona. Inteligentna prostorska zasnova nove platforme omogoča postavitev baterijskega sklopa pod vozilom, brez posega v kabino ali prtljažni prostor.

Novi 8-stopenjski menjalnik z dvojno (mokro) sklopko (8DCT)
Sorentov novi štirivaljni 2.2 ‘Smartstream’ dizelski motor, ki bo na voljo v Evropi in Južni Koreji, proizvaja 148 kW (202 KM), navor pa znaša 440 Nm. Ta motor moč prenaša prek Kiinega novega 8-stopenjskega menjalnika z dvojno (mokro) sklopko (8DCT), ki je nastal z namenom zagotavljanja uglajenega pretikanja, značilnega za običajne samodejne menjalnike, obenem pa je izboljšan v primerjavi z menjalnikom s suho dvojno sklopko.

 

V prihodnje lahko pričakujemo še nekaj novih pogonov, med drugim priključno hibridno različico.

 

 

Poleg nove platforme in pogonov se lahko novi Sorento pohvali s številnimi visokotehnološkimi varnostnimi in udobnostnimi pripomočki, s katerimi se razlikuje od ostalih športnih terencev. To so npr. Kiin prvi večstopenjski zavorni sistem, ki zmanjšuje posledice sekundarnih trkov. Sistem samodejno zavira v primeru sprožitve zračnih blazin po začetnem trku, ter tako varuje potnike pred sekundarnimi čelnimi ali stranskimi udarci. Večstopenjski zavorni sistem bo zaradi zagotavljanja večje varnosti na voljo z osmimi zračnimi blazinami, med drugim s sredinsko blazino med prednjima sedežema in kolenskima za voznika in sovoznika.

V Ženevi bo svetovna premiera novega Sorenta
Novi Sorento se svetovni javnosti premierno predstavi 3. marca na avtomobilskem salonu v Ženevi, pri nas in drugod po Evropi ga pričakujemo ob koncu poletja.

Kia. Prva za ljudi.

***

Kia Motors Corporation šteje med najuspešnejša globalna avtomobilska podjetja s poudarjenim smislom za kakovostne avtomobile za mlade po srcu. Leta 1944 ustanovljeno podjetje se postavlja z avtomobilskimi tovarnami v petih državah, letno proizvodnjo več kot 3 milijone vozil in razvejano prodajno-servisno mrežo 5.050  zastopnikov v približno 190 državah sveta. Znamka po vsem svetu zaposluje več kot 52.000 ljudi in letno ustvari več kot 50 milijard dolarjev prihodkov. V študiji 2019 J. D. Power IQS je Kia zasedla 1. mesto med vsemi množičnimi znamkami. Podjetje stavi na izrazito evropski avtomobilski pristop. Glavni sedež podjetja Kia Motors Europe je s tem namenom v nemškem Frankfurtu, kjer prav tako domuje moderen Kiin oblikovalski center. Ključno vlogo pri razvoju vseh evropskemu trgu namenjenih vozil znamke Kia predstavlja še center za raziskave in razvoj v bližnjem Rüsselsheimu. Kiino izjemno oblikovalsko nadarjenost potrjuje preko 70 evropskih in mednarodnih dizajnerskih nagrad. Kia uživa status vodilnega oblikovalca v avtomobilski panogi in je dobitnica številnih prestižnih nagrad, kot npr. Red Dot, Good Design, iF in drugih. Oblikovanje vozil je ključna stvar, ki Kio loči od številčne konkurence, ter ključna prednost za kupce. Znamkin korporativni slogan – “The Power to Surprise” (slov. Moč presenečanja) – predstavlja Kiino globalno zavezo presenečati svet z vznemirljivo, navdihujočo izkušnjo, ki presega pričakovanja.  

 

Foto in PR: KIA

Podobne objave