Volkswagen bolj konkretno razkril, kakšen bo novi električni kompaktni SUV ID.4

Foto: VW

  • Ime je znano: ID.41 prihaja še v letošnjem letu
  • Do 500 km: aerodinamika in učinkovitost zagotavljata velike dosege
  • Avto za ves svet: ID.4 bodo proizvajali in prodajali v Evropi, na Kitajskem in v ZDA

 

 

Wolfsburg (D) – Študija ID. CROZZ2 postaja resničnost – ID.4. Potem ko je bil ženevski avtomobilski salon odpovedan, Volkswagen svoj prvi električni SUV bolj konkretno predstavlja v spletni oddaji. Novi ID.4 naj bi začeli prodajati še v letu 2020. Po modelu ID.33 se je tako odštevanje začelo že za drugi model, ki ga bodo proizvajali na osnovi nove modularne platforme za električna vozila (MEB). “Tako kot ID.3 bo tudi ID.4 na trg prišel kot vozilo z nevtralno bilanco CO2,” je napovedal Ralf Brandstätter, operativni direktor znamke Volkswagen. “ID.4 bomo proizvajali in prodajali v Evropi, na Kitajskem in v ZDA.”

 

ID.4 – prvi vtis o prvem električnem SUV znamke Volkswagen

Oblika brezemisijskega SUV je zasnovana zelo aerodinamično. Ralf Brandstätter: “Dobra aerodinamika zmanjšuje zračni upor in povečuje doseg – glede na izbrano baterijo bo ta pri ID.4 lahko znašal do 500 kilometrov.”

 

ID.4 bo na trg najprej prišel s pogonom na zadnji kolesi, potem pa bo sledila tudi različica z električnim štirikolesnim pogonom. Visokonapetostna baterija, ki je nameščena globoko v dnu karoserije, zagotavlja nizko in s tem za vozno dinamiko optimalno težišče ter zelo dobro uravnoteženo porazdelitev osnih obremenitev. Kot vsi modeli s platformo MEB bo tudi ID.4 zaradi kompaktne tehnologije električnega pogona v notranjosti ponujal neobičajno veliko prostora. Armaturna plošča brez­emisijskega SUV ima pregledno zasnovo in je dosledno digitalizirana: upravljanje bo potekalo pretežno prek različnih dotikal (površin na dotik) ter inteligentnega in intuitivnega sistema glasovnega upravljanja.

 

Za Volkswagen pomenita ID.4 in ID.3 pomembna mejnika, s katerima bo znamka do leta 2050 dosegla popolnoma nevtralno bilanco CO2 – skladno z določili pariškega sporazuma o podnebnih spremembah. Že do leta 2025 naj bi se izpusti CO2 na ravni vseh Volkswagnovih vozil zmanjšali za tretjino. Volkswagen trenutno vlaga milijardo evrov v elektrifikacijo svoje modelske ponudbe in hibridizacijo čim večjega števila vozil. Tako kot električni pogon bodo namreč v prihodnje tudi novi blagi in priključni hibridni pogoni pri volumenskih modelih, kot je primer Golf, ogromno prispevali k zmanjšanju skupnih emisij.

 

Zato v središču spletne oddaje niso samo modeli ID., pač pa tudi novi Volkswagni s hibridnim pogonom. Eden od njih je novi Touareg R4. To je najmočnejši Volkswagnov model, za katerega bo odslej na voljo tudi učinkovit priključnohibridni pogon. Kombinacija elektromotorja z močjo 100 kW (136 KM) in V6-turbobencinskega motorja (TSI) z močjo 250 kW (340 KM) razvije sistemsko moč 340 kW (462 KM). Kapaciteta baterije za Touareg R, ki v izključno električnem režimu E-Mode doseže hitrost do 140 km/h, je zasnovana tako, da se bo lahko večina ljudi, ki se dnevno vozijo v službo, na povprečnih dnevnih relacijah vozila brezemisijsko.

 

Enako velja za novi Golf GTE5:  njegov priključnohibridni pogon, ki je zasnovan za čim večjo zmogljivost, sestavljata elektromotor z močjo 85 kW (115 KM) in 4-valjni turbo­bencinski motor (TSI) z močjo 110 kW (150 KM). Elektromotor in TSI skupaj razvijeta sistemsko moč 180 kW (245 KM). V izključno električnem režimu vožnje doseže novi Golf GTE hitrost do 130 km/h. Poleg naštetega predstavlja Volkswagen tudi novi Golf GTD6, pri katerem so zaradi inovativne tehnologije dvojnega vbrizgavanja (twindosing) emisije dušikovih oksidov bistveno manjše kot pri prejšnjem modelu. Ravno tako osma generacija Golfa GTI7, ki so ga doslej izdelali že v 2,3 milijona primerkih: novo različico poganja 2,0-litrski turbomotor z direktnim vbrizgavanjem, ki razvije moč 180 kW (245 KM). Največji navor znaša 370 Nm. Štirivaljnik je serijsko kombiniran s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Opcijsko je za novi GTI na voljo tudi 7-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko (DSG).

 

O znamki Volkswagen:

Znamka Volkswagen Osebna vozila je prisotna na več kot 150 trgih širom po svetu, vozila pa proizvaja na 50 lokacijah v 14 državah. Leta 2019 je Volkswagen prodal okrog 6,2 milijona vozil, med katere sodijo prodajne uspešnice, kot so Golf, Tiguan, Jetta in Passat. Trenutno je pri Volkswagnu po vsem svetu zaposlenih 195.878 ljudi. Poleg tega je v več kot 10.000 partnerskih avtohišah zaposlenih še 86.000 ljudi. Volkswagen sistematično izpopolnjuje proizvodnjo avtomobilov. Električna mobilnost, pametna mobilnost in digitalna preobrazba znamke so ključna strateška področja za prihodnost.

 

1 ID.4: vozilo je predserijska študija.

2 ID. CROZZ: študija.

3 ID.3: vozilo v Evropi še ni v prodaji.

4 Touareg R: vozilo je predserijska študija.

5 Golf GTE: vozilo je predserijska študija.

6 Golf GTD: vozilo je predserijska študija.

7 Golf GTI: vozilo je predserijska študija.

 

Kontakti

Volkswagen Komuniciranje

Produktno komuniciranje

 

Tim Fronzek

Tiskovni predstavnik za produktno serijo e-mobilnost

Tel.: +49 5361 9-77639

tim.fronzek@volkswagen.de

 

Jochen Tekotte

Tiskovni predstavnik za produktno serijo e-mobilnost

Tel.: +49 5361 9-87057

jochen.tekotte@volkswagen.de

 

Bernd Schröder

Tiskovni predstavnik za kompaktne modele

Tel.: +49 5361 9-36867

bernd.schroeder1@volkswagen.de

 

    

 

Več informacij na

volkswagen-newsroom.com

Podobne objave