Nova Opel Corsa-e: žarometi, asistenčni sistemi, informativno-razvedrilni sistem

Opel Corsa-e

Opel Corsa-e

 

Inovacije za vsakogar: vrhunske tehnologije v segmentu majhnih avtomobilov

 

 • Revolucionarna: prilagodljivi IntelliLux LED® matrični žarometi
 • Pionirska: asistenčni sistemi iz višjih segmentov
 • Udobna: med sistemi je tudi prilagodljivi regulator hitrosti
 • Z najboljšimi povezavami: storitve ‘OpelConnect’, z aplikacijama Apple CarPlay in Android Auto združljiv multimedijski informativno-razvedrilni sistem z do 10-palčnim zaslonom na dotik

 

 

Rüsselsheim/Berlin. Nova Opel Corsa-e je pionirska v vseh pogledih. Ne samo zaradi zmogljivega in učinkovitega električnega pogona, temveč tudi zaradi številnih naprednih tehnologij, sistemov za pomoč vozniku in povezav, ki sicer razvajajo uporabnike veliko dražjih avtomobilov. S Corso šeste generacije so v segmentu majhnih avtomobilov prvič na voljo prilagodljivi IntelliLux LED® matrični žarometi brez bleščanja. Številni asistenčni sistemi, ki delujejo s pomočjo kamere in radarja, omogočajo varnejšo in še bolj sproščeno vožnjo, Corsa-e pa je na voljo tudi z različnimi informativno-razvedrilnimi sistemi vključno s sistemom Multimedia Navi Pro, ki jih dopolnjuje do 25,4 cm (10″) barvni zaslon na dotik. Združljivi so z aplikacijama Android Auto in Apple CarPlay. Združljive pametne telefone je možno polniti brezžično.

 

IntelliLux LED® matrični žarometi brez bleščanja: revolucionarna osvetlitev

 

Nova Corsa v segment majhnih avtov prinaša revolucionarno osvetlitev – večkrat nagrajene IntelliLux LED® matrične žaromete, ki so doslej navdušili z Opel Astro in Insignio.

 

Zunaj urbanih območij matrični žarometi samodejno preklopijo na dolge luči. Naprej usmerjena kamera z visoko ločljivostjo zadnje generacije upravlja osem LED elementov, da svetlobni snop stalno prilagaja prometu in okolici. Na istem voznem pasu zaznana ali nasproti vozeča vozila sistem preprosto ‘izreže’ iz svetlobnega snopa. Vozniku Corse sta zagotovljena optimalna vidljivost in dodaten odzivni čas, da se izogne trčenju s predmeti ali živalmi.

 

Corsa-e je za doplačilo na voljo s še posebej učinkovitimi LED lučmi, ki v primerjavi s halogenskimi prihranijo več kot 80 odstotkov energije, pri tem pa ni moč osvetlitve prav nič zmanjšana; nasprotno, s posebno reflektorsko tehnologijo LED žarometi noč spremenijo v dan.

 

Kamera in radar: napredni sistemi za pomoč vozniku Corse-e

 

Številni napredni sistemi za pomoč vozniku, ki omogočajo varnejšo in bolj sproščeno vožnjo, temeljijo na kameri in radarju:

 

 • Prepoznavanje prometnih znakov uporablja novo, tehnološko izpopolnjeno naprej usmerjeno kamero in navigacijski sistem (če je na voljo), da prepozna še več informacij vključno z LED oznakami. Informacije se nato prikažejo na zaslonu.

 

 • Nadzor mrtvih kotov uporablja ultrazvočne senzorje za zaznavanje predmetov, ki se premikajo v mrtvem kotu ob strani ali za vozilom. V ustreznem zunanjem ogledalu zasveti opozorilni simbol.

 

 • Pomoč za ohranjanje voznega pasu je premierno na voljo s Corso. Če vozilo nenamerno zapušča vozni pas, sistem poskrbi za popravek smeri z volanom. Aktivna pomoč pri vožnji dopolni sistem z ohranjanjem avta v sredini voznega pasu.

 

 • Novost je tudi prilagodljivi regulator hitrosti, ki vzdržuje nastavljeno razdaljo do vozila pred nami. S pomočjo naprej usmerjene kamere in radarskih senzorjev prilagodljivi regulator hitrosti samodejno vzdržuje izbrano razdaljo do vozila, ki vozi spredaj. Če vozilo pred vami zmanjša hitrost, vožnjo upočasni tudi Corsa-e – do mirovanja, če je treba. Če vozilo pred vami spet pospeši, vaša Corsa-e pospeši do vnaprej nastavljene hitrosti in obenem samodejno vzdržuje izbrano varnostno razdaljo. Doslej je bil sistem na voljo samo v segmentu srednje velikih in večjih avtomobilov.

 

 • Corsa-e v sklopu standardne opreme nudi tudi samodejno zaviranje v sili, ki temelji na radarju (opozarjanje na nevarnost naleta s samodejnim zaviranjem in zaznavanjem pešcev). Ta sistem zmanjša hitrost vozila za do 50 km/h, da povsem prepreči nezgodo ali zmanjša silo trčenja. Za doplačilo je na voljo opozarjanje na nevarnost naleta z zaznavanjem kolesarjev. Odvisno od hitrosti lahko sistem zazna vozila in pešce.

 

 • Zaznavanje utrujenosti, ki je prav tako del standardne opreme, prek zvočnih signalov in prikazov opozori voznika, da po dveh urah vožnje s hitrostjo, ki presega 65 km/h, naredi premor. Če zazna nevarno vožnjo, npr. s sunkovitim popravljanjem smeri, lahko sistem voznika na premor opozori kadarkoli.

 

Corsa-e vozniku pri parkiranju pomaga na različne načine:

 

 • Parkirni pomočnik na zadnjem delu vozila vključuje štiri ultrazvočne senzorje in z zvočnimi signali in prikazi opozarja na ovire pri vzvratnem parkiranju.

 

 • Sistem za pomoč pri parkiranju spredaj in zadaj meri razdaljo do morebitnih ovir z osmimi ultrazvočnimi senzorji. V kombinaciji z nadzorom mrtvih kotov ali zaščito stranice je na voljo kar 12 senzorjev.

 

 • Zaščita stranice (še ena Corsina novost) uporablja 12 senzorjev in pri počasnem manevriranju (manj kot 10 km/h) z zvočnimi opozorili in prikazi voznika opozori, da bi lahko s stranico vozila zadel ob oviro, npr. stebriček ali zid; Poleg opozoril, prikazanih na zaslonu informativno-razvedrilnega sistema, voznika opozarjajo tudi zvočni signali, njihova frekvenca pa se povečuje z bližanjem oviri.

 

 • Panoramska vzvratna kamera zagotavlja dodatno pomoč pri parkiranju, saj vidljivost območja za vozilom poveča do zornega kota 180 stopinj. To vozniku omogoči, da se čim bolj približa polnilni postaji ali da vidi vozila, ki se bližajo z desne ali leve.

 

Odlične povezave: vrhunski informativno-razvedrilni sistemi za sproščeno vožnjo

 

Informativno-razvedrilni sistemi za Corso segajo od sistemov Multimedia Radio in Multimedia Navi s 17,8 cm (7,0″) barvnim zaslonom na dotik do najzmogljivejšega v ponudbi, Multimedia Navi Pro s 25,4 cm (10,0″) barvnim zaslonom na dotik. Vsi sistemi so nekoliko usmerjeni proti vozniku in nameščeni v optimalnem ergonomskem položaju na izjemno urejeni armaturni plošči.

 

Sistemi Multimedia so združljivi z aplikacijama Android Auto in Apple CarPlay ter so opremljeni z glasovnim upravljanjem. Združljive pametne telefone je možno polniti brezžično v sredinski konzoli. Corsa nudi tudi nove storitve OpelConnect’ in e-daljinski upravljalnik. S koristnimi funkcijami, kot so LIVE Navigation[1] z upoštevanjem sprotnih informacij o prometu, preverjanje ključnih podatkov vozila prek aplikacije, neposredna povezava s pomočjo na cesti in SOS klic v nujnih primerih, lahko voznik in sopotniki uživajo v dodatni brezskrbnosti. S pritiskom na rdeči gumb je pomoč možno priklicati v nekaj sekundah. Če se sprožijo zategovalniki varnostnih pasov ali varnostne blazine, se SOS klic sproži samodejno.

 

 

O Oplu

Opel je eden največjih evropskih proizvajalcev avtomobilov. Podjetje je v Rüsselsheimu v Nemčiji leta 1862 ustanovil Adam Opel. Avtomobile so začeli izdelovati leta 1899. Od avgusta 2017 je Opel del Groupe PSA. Skupaj z britansko sestrsko znamko Vauxhall je podjetje prisotno v več kot 60 državah po vsem svetu, leta 2019 pa so prodali več kot milijon vozil. Opel trenutno izvaja strategijo elektrifikacije za zagotavljanje trajnostnega uspeha in izpolnitev pričakovanj uporabnikov glede mobilnosti v prihodnosti. Do konca leta 2024 bodo vsi evropski modeli osebnih vozil na voljo tudi v različici z električnim pogonom. Ta strategija je del načrta PACE!, s katerim bo Opel trajnostno dobičkonosen, globalen in električen.

Obiščite https://int-media.opel.com

https://twitter.com/opelnewsroom

[1] Storitve ‘navigacije v živo’ (LIVE Navigation) so brezplačno na voljo 36 mesecev po aktiviranju. Po tem je zanje treba plačati naročnino.

 

 

Opel Southeast Europe, Rep. Office Croatia, Damira Tomljenovića Gavrana 11,

10020 Zagreb, Croatia

Podobne objave