Making of RS: kako Audi Sport GmbH oblikuje značaj svojih modelov RS

Ingolstadt/Neckarsulm (Nemčija), maj 2020 – Modeli RS družbe Audi Sport GmbH so dinamična gonilna sila vsak svoje serije. Imajo močen značaj, ki ga sestavljajo izrazita obli­kovna diferenciacija, optimalna prilagojenost za vsakodnevno uporabo, suverena vrhunska zmogljivost in navdušujoče doživetje vožnje. To je rezultat intenzivnega in natančnega dela oblikovalcev, razvojnih in testnih inženirjev, izpopolnjuje pa se na številnih preizkusnih vožnjah po vsem svetu. V nadaljevanju sledi pogled v zakulisje razvoja.

Severna zanka na Nürburgringu je legenda med dirkalnimi stezami: dolga je 20,832 km in sodi med najzahtevnejše steze na svetu. Prav vsak meter predstavlja izziv: kompresija na Lisičjem rovu, udarci na Vrtiljaku ali skok na Drevesnici. Več kot 80 % steze se prevozi s polno močjo: maksimalna obremenitev v hitrem posnetku, vsak prevoženi kilometer na tej stezi je mnogo­kratnik prevoženih kilometrov na običajni cesti. 8.000 km vzdržljivostne preizkušnje na Severni zanki ustreza celotni življenjski dobi povprečnega avtomobila. Ker je Severna zanka tako zelo zahtevna, je referenca za vsak športni avtomobil: vozilo, ki vzdrži tukaj, vzdrži tudi na drugih cestah.

Severna zanka izkušenemu vozniku pove zelo veliko o avtomobilu – o njegovih prednostih in slabostih, o natančni vodljivosti za doseganje hitrega časa kroga, o enostavni obvladljivosti v mejnem območju in predvsem o dobri kakovosti v še tako zahtevnih pogojih. Zaradi tega Severna zanka sodi med zvezde stalnice v vesolju razvoja in testiranja avtomobilov družbe Audi Sport GmbH.

Specialist za Severno zanko, ki dela za Audi Sport: Frank Stippler

Eden najboljših poznavalcev Zelenega pekla je Frank Stippler. 45-letnik se je rodil v Kölnu, danes pa živi v regiji Eifel. Z zgodovino Audi Sporta je povezan bolj kot katerikoli voznik dirkalnih avtomobilov. Med njegove največje uspehe štejejo zmage na 24-urnih preizkušnjah v Spaju (2012) in na Nürburgringu (2012 in 2019). Stippler je bil del ekipe že pri testiranju dirkalnika GT3 Audi R8 LMS, ki se je premierno predstavil leta 2009. Poleg svojega vozniškega znanja je prispeval tudi svoje znanje s področja inženirstva. Od takrat je nepogrešljiv del razvoja zasebnih tekmovalnih dirkalnikov in tudi športnih cestnih modelov. To velja za modele RS in za visokozmogljivi športni avtomobil R8**, ki je bil nazadnje temeljito prenovljen na začetku leta 2019 – v izvedbah Coupé**, Spyder** in R8 V10 RWD s pogonom zadaj**.

Stipplerjev najnovejši dosežek je rekordni čas kroga, ki ga je postavil jeseni 2019 z Audijem RS Q8**. Ura se je ustavila pri (notarsko overjenih) 7 minutah in 42,253 sekunde – s tem časom je profesionalni dirkač iz Kölna za 12 sekund izboljšal prejšnji najboljši čas serijskih SUV-jev. Postavitev rekorda ni bila cilj razvoja, vendar pa je nedvomen dokaz za izjemno dinamiko, ki jo nudi Audijev najbolj športni model Q.

Oliver Hoffmann: “Severna zanka je ultimativna preizkušnja”

“Pri našem razvoju in usklajevanju nastavitev Severna zanka predstavlja ultimativno preizkuš­njo,” je dejal Oliver Hoffmann, direktor družbe Audi Sport GmbH. “Z vsakim novim modelom RS tukaj prevozimo vsaj 8.000 km. Steza nam da podrobne informacije o vzdržljivosti sestavnih delov pod ekstremnimi pogoji in o lastnostnih podvozja. Pri Audiju RS Q8** so bile v ospredju nastavitve vzmeti, blažilnikov in ESP ter karakteristike stabiliziranja nagibanja in športnega diferenciala.”

Kaj odlikuje karakter najhitrejšega Audijevega SUV-ja? “RS Q8** združuje izvrstno zmogljivost, poseben dizajn, izjemno vsestranskost SUV-ja in naša celovita merila kakovosti,” je pojasnil Hoffmann. “Vozila RS imajo edinstven in močen značaj: največja moč, kjerkoli in kadarkoli si je zaželite, ter sproščena suverenost na daljših razdaljah.” To je pomembno, saj veliko voznikov svoje modele RS uporablja za službene poti in vsakodnevne opravke ter na leto prevozijo veliko število kilometrov. “V modelu RS sta vedno prisotna doktor Jekyll in gospod Hyde. Pomembno je, da je vsak kilometer – ne glede na to, kako je prevožen – prijetno doživetje. To omogočajo markantni dizajn, odlična zasnova in izvrstna kakovost,” je povedal Oliver Hoffmann, ki je odgovoren tudi za celotni tehnični razvoj v Neckarsulmu.

12 modelov v prodajnem programu: ofenziva RS se nadaljuje

Ofenziva modelov RS je v polnem teku: športno hčerinsko podjetje družbe AUDI AG ima v pro­dajnem programu že 12 modelov RS: RS 3 v izvedbah Sportback** in limuzina**, RS 4 Avant**, RS 5 v izvedbah Coupé** in Sportback**, RS 6 Avant**, RS 7 Sportback**, TT RS v izvedbah Coupé** in Roadster**, RS Q3**, RS Q3 Sportback** ter RS Q8**. Od dvanajstih modelov jih je bilo osem predstavljenih šele leta 2019, za bližnjo prihodnost pa ima Audi Sport GmbH še več idej.

Prihodnji modeli RS naj bi odslej ponudbo obogatili že relativno kmalu po lansiranju izhodiščne modelske serije. To pomeni, da bodo njihove lastnosti določene zelo zgodaj in da bo njihov razvoj potekal vzporedno z delom na modelski seriji, na kateri bodo temeljili. Pri tem bosta poleg dizajna v ospredju pogonski sklop in podvozje. Cilj je namreč, da bi bili športni geni, ki so prisotni v vsakem Audiju, maksimalno poudarjeni.

Pri tem je sodobna učinkovitost eden od osnovnih ciljev. Pri modelih RS 6 Avant**, RS 7

Sportback** in RS Q8** sta že danes na seznamu sestavin kompleksni blagi hibridni sistem na osnovi 48-voltnega električnega omrežja in sistem izklopa valjev (COD) pri delni obremenitvi motorja V8 TFSI. Seveda morata biti tudi ti dve funkciji realizirani na način, značilen za modele RS. Čarobna beseda na dolgi poti razvoja do osupljivega modela RS je natančna nastavitev. “Edinstven značaj se razvije samo, če svoje delo opravimo sistematično in z veliko mero natančnosti. Usklajeno celostno podobo lahko ustvarimo samo z veliko izkušnjami in jasno vizijo,” je prepričan Oliver Hoffmann.

30-krat okoli sveta: program testiranj za RS Q8** – ampak ne samo za ta RS

Testni inženirji družbe Audi Sport GmbH so z modelom RS Q8** na cesti preživeli približno dve leti; s prototipi so prevozili več kot 1,2 milijona kilometrov – kot da bi 30-krat obkrožili svet. Testne vožnje so jih popeljale na Finsko, Švedsko, Kitajsko, v Francijo, Italijo, Južno Afriko in ZDA, potekale pa so na najrazličnejših dirkalnih stezah in cestiščih.

Testna prizorišča, kot je visokohitrostna krožna steza v južnoitalijanskem Nardòju, so služila za testiranje obremenitev vseh komponent pri konstantno visoki hitrosti. V Skandinaviji sta sneg in led omogočila najboljše pogoje za izboljšanje odzivnosti podvozja in regulacijskih sistemov – na spolzki podlagi že majhne spremembe nastavitev poskrbijo za jasno zaznane učinke. V Južni Afriki sta vročina in višina pred velik izziv postavili klimatsko napravo, hladilni sistem motorja in razvoj moči.

Navdih iz dirkalnih avtomobilov: dizajn modelov RS

Modeli RS so dinamična gonilna sila v Audijevem programu modelov – na to nakazuje že njihov markanten zunanji dizajn. Navdih zanj je bil športni avtomobilizem, združuje pa trendovsko neizstopanje in dinamično ostrino. Vrhunska zmogljivost v avtomotošportu zahteva izjemno obliko sestavnih delov. Po načelu “oblika sledi funkciji” je zato povsem razumljivo, da se uporaba visokozmogljivih tehnologij iz avtomotošporta odraža tudi v videzu modelov RS.

Veliko modelov RS se pri proporcih in položaju mreže hladilnika zgleduje po športnem modelu R8**: mreža je širša in nameščena nižje kot pri sestrskih modelih, namesto kromiranih ele­mentov pa prevladuje puristična in športna črna. Pri nekaterih modelih RS so med mrežo in pokrovom motorja vodoravne reže, ki spominjajo na kultni Audi Sport quattro iz leta 1984. Mogočne odprtine za dovod zraka in veliki eliptični izpušni cevi so sinonim za moč turbo­motorjev.

Tudi karoserija se predstavlja v ekskluzivni podobi – še posebej markantna je pri Audiju RS 6 Avant**, ki je 80 mm širši od osnovnega modela, njegovi blatniki pa so, tako kot zadnja vrata, okvir stranske stene, sprednji del in pokrov motorja, zasnovani v značilnem RS-slogu. Nespre­menjeni ostajajo sprednja vrata, streha in zadnji pokrov. Kolesna ohišja visokozmogljivega Avanta se bočijo okrog koles s premerom do 22 palcev – pri RS Q3** pa celo 23 palcev.

Delavnica in glavni kontrolno-merilni sistem: vrhunska kakovost že med razvojem

Za vsako od več ekskluzivnih rešitev velja Audijevo načelo brezkompromisne kakovosti.

“Naše stranke zahtevajo najboljše produkte na trgu,” je dejal Hoffmann, direktor družbe Audi Sport. “Imamo najboljše strokovnjake in ekipe, s katerimi izpolnjujemo ta visoka pričakovanja.” Tukaj med samim razvojem pomembno vlogo igrajo RS-delavnice, v katerih ročno sestavijo prve avtomobile.

Audijevo zagotavljanje kakovosti ima že v tej fazi velik vpliv na poznejše serijsko vozilo. Zaposle­­ni celotno karoserijo RS izdelajo na zelo natančnih aluminijastih merilnih nosilcih, na glavnem kontrolno-merilnem sistemu – t. i. meisterbocku. Za prilagoditev vseh površin, rež in polmerov v območju desetinke milimetra uporabljajo najsodobnejše merilne postopke, kot je laserski čitalnik, ki na površini sestavnega dela zajame več milijonov merilnih točk. To se pozitivno odraža pri aerodinamiki in videzu vsakega posameznega modela RS.

Štiri lokacije: proizvodnja modelov RS

Modele RS proizvajajo na štirih lokacijah. V nemški matični tovarni v Ingolstadtu proizvajajo RS 3 Sportback**, RS 3 limuzino**, RS 4 Avant**, RS 5 Coupé** in RS 5 Sportback**. V tovarni v Neckarsulmu proizvajajo RS 6 Avant** in RS 7 Sportback**. V madžarski tovarni Győr nastajajo TT RS v izvedbah Coupé** in Roadster**, RS Q3** in RS Q3 Sportback**. Iz slovaške tovarne Bratislava pa prihaja RS Q8**. Vsi modeli RS gredo s svojimi sestrskimi modeli skozi skupne naprave. Audijeve stiskalnice dobavljajo specifične pločevinaste dele iz jekla ali, za mnoge modele, iz aluminija, ki jih nato montirajo v karosernici.

T.i. poroka – montažna postaja, kjer podvozje in pogon združijo s karoserijo – je še posebej pri modelih v motorjem V8 zelo zahtevna. Modele RS dopolnijo s posebej prilagojenimi RS-deli, kot so izpušne cevi, odbijači, spodnji del zadnjega odbijača in platišča. V Neckarsulmu vsak delovni dan proizvedejo dvomestno število modelov RS 6 Avant** in RS 7 Sportback**. Vsakega od njih pred predajo kupcu testirajo tudi na cesti.

V neposredni bližini tovarne v Neckarsulmu, kjer je sedež družbe Audi Sport GmbH, je manu­faktura Böllinger Höfe. Tukaj športne in dirkalne avtomobile družine R8** v dobršni meri izdelujejo ročno; kmalu bodo tukaj izdelovali tudi električno gnani Audi e-tron GT.

Podatki o porabi za omenjene modele

Poraba goriva in emisije CO2 so navedene v razponu, ker so odvisne od izbranih pnevmatik/platišč in opreme vozila.

Audi R8 Coupé:

poraba goriva v l/100 km (komb.): 13,1-12,9;
emisija CO2 v g/km (komb.): 298-293

Audi R8 Spyder:

poraba goriva v l/100 km (komb.): 13,3-13,0;
emisija CO2 v g/km (komb.): 302-297

Audi R8 V10 RWD Coupé:

poraba goriva v l/100 km (komb.): 12,9;
emisija CO2 v g/km (komb.): 294-293

Audi R8 V10 RWD Spyder:

poraba goriva v l/100 km (komb.): 13,1;
emisija CO2 v g/km (komb.): 299-298

Audi RS Q8:

poraba goriva v l/100 km (komb.): 12,1;
emisija CO2 v g/km (komb.): 277-276

Audi RS 3 Sportback:

poraba goriva v l/100 km (komb.): 8,5;
emisija CO2 v g/km (komb.): 195-194

Audi RS 3 limuzina:

poraba goriva v l/100 km (komb.): 8,5;
emisija CO2 v g/km (komb.): 194

Audi RS 4 Avant:

poraba goriva v l/100 km (komb.): 9,2;
emisija CO2 v g/km (komb.): 211-210

Audi RS 5 Coupé:

poraba goriva v l/100 km (komb.): 9,1;
emisija CO2 v g/km (komb.): 208

Audi RS 5 Sportback:

poraba goriva v l/100 km (komb.): 9,2;
emisija CO2 v g/km (komb.): 209

Audi RS 6 Avant:

poraba goriva v l/100 km (komb.): 9,2;
emisija CO2 v g/km (komb.): 209

Audi RS 7 Sportback:

poraba goriva v l/100 km (komb.): 11,6-11,4;
emisija CO2 v g/km (komb.): 265-261

Audi TT RS Coupé:

poraba goriva v l/100 km (komb.): 7,0-6,0;
emisija CO2 v g/km (komb.): 161-137

Audi TT RS Roadster:

poraba goriva v l/100 km (komb.): 7,3-6,3;
emisija CO2 v g/km (komb.): 166-143

Audi RS Q3:

poraba goriva v l/100 km (komb.): 8,9-8,8;
emisija CO2 v g/km (komb.): 203-202

Audi RS Q3 Sportback:

poraba goriva v l/100 km (komb.): 8,9-8,8;
emisija CO2 v g/km (komb.): 204-202

Navedene vrednosti porabe in emisij so bile izmerjene skladno z zakonsko predpisanimi merilnimi postopki. Od 1. septembra 2017 homologacijski postopek za določena nova vozila že poteka skladno z Globalno usklajenim preizkusnim postopkom za lahka vozila (angl. World Harmonised Light Vehicle Test Procedure, WLTP), ki omogoča realnejši prikaz porabe goriva in emisij CO2. Od 1. septembra 2018 naprej velja, da bo postopek WLTP postopoma nadomestil preizkusni postopek, imenovan Novi evropski vozni cikel (NEVC). Zaradi realnejših preizkusnih pogojev so vrednosti porabe goriva in emisij CO2, izmerjene po postopku WLTP, v mnogih primerih višje od vrednosti, izmerjenih po postopku NEVC. Podrobnejše informacije o razlikah med postopkoma WLTP in NEVC lahko najdete na spletni strani https://www.audi.si/modeli/wltp.

Trenutno je še obvezno navajanje vrednosti, izmerjenih po postopku NEVC. Pri novih vozilih, ki so homologi­rana po postopku WLTP, se vrednosti NEVC izpeljejo iz vrednosti, pridobljenih med preizkusnim postopkom WLTP. Dodatna navedba vrednosti iz postopka WLTP je do obvezne uporabe prostovoljna. Če so vrednosti NEVC navedene v razponu, se ne navezujejo na eno samo, individualno vozilo in niso sestavni del ponudbe, temveč so namenjene zgolj primerjavi med različnimi tipi vozil. Dodatna in dopolnilna oprema (montažni deli, pnevmatike drugih velikosti itd.) lahko spremenita relevantne parametre vozila, kot so npr. masa, kotalni upor in aerodinamika, ter poleg vremenskih pogojev, prometnih razmer in individualnega načina vožnje vplivata na porabo goriva, porabo električne energije, emisije CO2 in vozne zmogljivosti vozila.

Podrobne okoljske informacije o novih osebnih avtomobilih lahko najdete v priročniku o varčni porabi goriva, emisijah CO2 in emisijah onesnaževal zunanjega zraka, ki ga lahko brezplačno pridobite na vseh prodajnih mestih in na spletni strani https://www.audi.si/modeli/prirocnik-o-varcni-porabi-goriva-in-emisijah.

PR: AUDI

Podobne objave