NOVI ELEKTRIFICIRANI FOCUS ECOBOOST HYBRID ZAGOTAVLJA ZA 17 ODSTOTKOV VARČNEJŠO PORABO, NOVO UDOBJE IN POVEZANE TEHNOLOGIJE

Ford je objavil, da lahko kupci po vsej Evropi zdaj naročijo tudi izpopolnjenega Forda Focusa z varčnim elektrificiranim pogonskim sklopom EcoBoost Hibrid.

 

Dovršena 48-voltna blaga hibridna tehnologija novemu 1,0-litrskemu motorju EcoBoost Hibrid za Focusa omogoča razvoj moči 155 KM, obenem pa znašajo izpusti CO2 93 g/km (po NEDC) – poraba goriva je v primerjavi s predhodnim primerljivim pogonskim sklopom z 1,5-litrskim bencinskim motorjem EcoBoost in šeststopenjskim ročnim menjalnikom manjša za 17 odstotkov (po NEDC).1

 

Poleg možnosti novega elektrificiranega pogonskega sklopa izpopolnjeni Focus zagotavlja še bolj vrhunsko vozno izkušnjo z novim digitalnim potovalnim računalnikom z diagonalo 31 cm (12,3˝) s ‘pravimi barvami’, serijsko vgrajeni modem FordPass Connect pa poskrbi za izboljšano povezljivost in lastniško izkušnjo.

 

Nova različica Focus Connected bo s serijsko opremo navdušila tako poslovne kot zasebne uporabnike, saj vključuje tudi blazinico za brezžično polnjenje, avdio sistem SYNC 2,5 z zaslonom na dotik z diagonalo 20,3 cm (8˝), ki omogoča odlično povezljivost, tipala za parkiranje spredaj in zadaj, kamero za pomoč pri vzvratni vožnji in platišča iz lahke zlitine.

 

Focus je še naprej na voljo v pestri paleti različic, med katerimi so ‘crossover’ z navdihom športnega terenca Focus Active, športni Focus ST-Line in razkošna Focus Titanium X in Vignale, kupci pa lahko odvisno od različice izbirajo med izvedbo s petimi vrati in karavanom. Pri izvedenki Connected je v ponudbi tudi izvedba s štirimi vrati. Pogonski sklop EcoBoost Hibrid je na voljo s celotno paleto različic.

 

“Naši elektrificirani pogonski sklopi so zasnovani tako, da voznikom ne zmanjšajo le stroškov za gorivo, temveč še bolj poudarijo zabavni značaj naših vozil,” je povedal Roelant de Waard, podpredsednik za trženje, prodajo in storitve pri Fordu Evropa. “Focus EcoBoost Hibrid z brezhibno povezavo energije elektrike in bencina zagotavlja raven učinkovitosti in zmogljivosti, ki doslej še ni bila na voljo.”

 

Focus je naslednji član Fordove družine, ki z blago hibridno tehnologijo zagotavlja varčnejšo porabo goriva, v njej pa so že Puma, Kuga in Fiesta med osebnimi ter Ford Transit in Transit Custom med gospodarskimi vozili. Ford je obljubil, da bo pri vseh novih modelih osebnih vozil za evropski trg tudi elektrificirana različica in še pred koncem leta 2021 bo v Fordovi prodajni paleti 18 elektrificiranih vozil z blagim hibridnim, povsem hibridnim, priključnim hibridnim ali baterijskim električnim pogonom (odvisno od dobavljivosti na posameznem trgu).

 

Učinkovitost pogona EcoBoost Hibrid

Focus z 1,0-litrskim motorjem EcoBoost Hibrid s 155 KM zagotavlja več kot dvakrat večjo gostoto moči od 2,0-litrskega bencinskega motorja s 145 KM, ki je poganjal Focusa pred desetimi leti, a porabi 45 odstotkov manj goriva (po NEDC).

 

Modeli Focus EcoBoost Hibrid bodo na voljo tudi z močjo 125 KM, pri obeh različicah pa namesto standardnega alternatorja 1,0-litrski bencinski motor EcoBoost dopolnjuje integrirani zaganjalnik/generator, ki ga poganja jermen (BISG). Ta omogoča zajem energije, ki se sicer izgubi pri zaviranju in vožnji s potisnim hodom, za polnjenje 48-voltnega litij-ionskega zračno hlajenega paketa baterij.

 

Vgradnja 48-voltne baterije pod sovoznikovim sedežem omogoča pogonski sklop z blago hibridno tehnologijo brez izgube prostora za potnike ali prtljago v Focusu.

 

BISG deluje tudi kot motor in je povezan z motorjem vozila, s shranjeno energijo pa zagotavlja pomoč pri navoru med običajno vožnjo in pri pospeševanju ter poganja električne dodatne naprave vozila.

 

Inteligentni blagi hibridni sistem s samodejnim uravnavanjem nenehno nadzira način uporabe vozila, da presodi, kdaj in kako intenzivno naj polni akumulator za optimalno korist ter kdaj naj uporabi v baterijskem akumulatorju shranjeno energijo z eno od dveh strategij navora:

  • Nadomestni navor, ki s funkcijo elektromotorja sistema BISG zagotovi do 24 Nm navora – tako zmanjša obremenitev bencinskega motorja in prispeva k zmanjšanju izpustov CO2. Ti znašajo od 93 g/km po NEDC (115 g/km po WLTP), poraba goriva pa od 4,1l/100 km po NEDC (od 5,1l/100 km po WLTP).
  • Dodatni navor, ki s funkcijo elektromotorja sistema BISG skupni navor pogonskega sklopa poveča za do 20 Nm nad raven bencinskega motorja pri polni obremenitvi in za optimalno zmogljivost zagotovi do 50 odstotkov več navora pri nižjem številu vrtljajev.

 

BISG je Fordovim inženirjem omogočil tudi zmanjšanje kompresijskega razmerja, zaradi uporabe nadomestnega navora, ki zagotavlja hitrejše delovanje motorja za vzdrževanje odzivnosti povečanega tlaka turbopolnilnika z odpravljanjem ‘turbo-luknje’, pa so lahko z večjim turbopolnilnikom povečali moč 1,0‑litrskega EcoBoosta.

 

Z izbiro možnosti Sport med Focusovimi voznimi načini lahko voznik v hipu prilagodi značilnosti sistema, vključno z odzivnostjo stopalke za pospeševanje, električnega servovolana in elektronskega nadzora stabilnosti za še bolj navdušujočo vozno izkušnjo, ki v celoti izkoristi dodatnih 50 Nm električnega povečanja navora.

 

Zmogljivejši BISG obenem omogoča delovanje sistema Auto Start-Stop Focusa EcoBoost Hibrid v širši paleti voznih scenarijev za še večji prihranek goriva. Sistem lahko motor ponovno zažene v samo 350 milisekundah, pri vožnji v potisnem hodu pa ga lahko izklopi, ko je vozilo v prestavi in je pritisnjena stopalka sklopke – za aktiviranje je možno nastaviti hitrost 15 km/h, 20 km/h ali 25 km/h.

 

Focus EcoBoost Hibrid za še večjo varčnejšo porabo goriva uporablja tehnologijo za izklop valja.

Tehnologija poveča učinkovitost porabe s samodejnim izklopom enega od valjev, ko za vožnjo ni potrebna popolna zmogljivost motorja, na primer pri potisnem hodu ali umirjeni vožnji brez obremenitev, za povsem neokrnjeno zmogljivost in prefinjenost pa valj izklopi ali ponovno vklopi v samo 14 milisekundah.

 

V ponudbi še naprej ostajajo 1,5-litrski dizelski motorji EcoBlue ter napredni osemstopenjski samodejni in šeststopenjski ročni menjalniki.

 

Zdaj je preprosteje ostati osredotočen in povezan

Da bo vožnja z izpopolnjenim Focusom preprostejša kot kadarkoli doslej, poskrbijo nove tehnologije vključno z digitalnim potovalnim računalnikom z diagonalo 31 cm (12,5˝).

 

Povsem nastavljiva LCD instrumenta plošča uporablja 24-bitno tehnologijo prikaza v ‘pravih barvah’ za zagotavljanje podrobnih in še bolj intuitivnih slik in simbolov v visoki ločljivosti in s celotnim barvnim spektrom, da so svetlejše, manj naporne za oči in preprostejše za odčitavanje. Instrumentna plošča vozniku omogoča tudi razvrščanje informacij na zaslonu v skladu s svojimi željami.

 

Na digitalnem potovalnem računalniku z diagonalo 31 cm (12,3˝) za model Focus EcoBoost Hibrid je prikazana tudi edinstvena tematika, pregledna grafika pa voznika obvešča o uporabi električne energije. Tako lahko voznik vidi, koliko električne energije je pridobil blagi hibridni sistem, in spremlja, ali se energija vrača v baterijo ali jo sistem uporablja za zmanjšanje porabe oziroma povečanje zmogljivosti.

 

Uporaba tehnologije prostega oblikovanja, ki so jo prvotno razvili za proizvodnjo optičnih leč, omogoča zaobljene zgornje robove za brezhibno zasnovo notranjosti, vezje pa je vgrajeno v celoten prikazovalnik, kar daje oblikovalcem veliko več svobode, saj lahko ploskev poljubno preoblikujejo in niso omejeni na običajno pravokotno obliko.

 

FordPass Connect uporabnikom omogoča, da prek svojega pametnega telefona in aplikacije FordPass na daljavo in s poljubne lokacije nadzirajo izbrane možnosti vozila. Na daljavo lahko  zaklenejo in odklenejo vrata, pri modelih Focusa z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom pa celo na daljavo zaženejo motor4, poiščejo lahko vozilo in preverijo napolnjenost rezervoarja z gorivom, stanje alarmnega sistema, tlak v pnevmatikah, izrabljenost motornega olja in še marsikaj2.

 

Prepoznavni značaji – inovativne tehnologije

Paleta različic Focusov zagotavlja avtomobile s prepoznavnimi značaji, ki odražajo želje posameznih uporabnikov.

 

Na voljo je tudi nova različica Focus Connected, ki jo odlikuje napredna paleta serijsko vgrajenih tehnologij. Te vozniku pomagajo, da za volanom ostane samozavesten in osredotočen, med njimi pa najdemo tudi blazinico za brezžično polnjenje, sprednje in zadnje parkirne senzorje ter kamero za prikaz območja za vozilom.

 

Focus ST-Line in Focus Active zdaj prinašata dodatno serijsko opremo, v katero so vključeni tudi samodejna dvopodročna klimatska naprava, zasenčenje vzvratnega ogledala, brisalci s senzorjem dežja in sistem za vstop brez ključa. Med oblikovnimi dopolnitvami večji funkcionalni strešni spojler serijsko krasi model Focus ST-Line X, notranjost Focusa Active X pa ima serijsko črno stropno oblogo.

 

Med razpoložljivimi naprednimi tehnologijami za pomoč vozniku aktivni tempomat s funkcijo Stop & Go, prepoznavanjem znakov z omejitvijo hitrosti in usmerjanjem v sredino voznega pasu5 poskrbi za lahkotno obvladovanje prometa s pogostim ustavljanjem in speljevanjem, aktivna pomoč pri parkiranju 2 pa za povsem avtomatizirane manevre ob preprostem pritiskanju na gumb prevzame prestavljanje, pospeševanje in zaviranje pri parkiranju.5 Pomoč za preprečevanje trka z aktivnim samodejnim zaviranjem je del serijske opreme – vozniku pomaga, da se izogne trčenju z vozili, pešci in kolesarji ali vsaj zmanjša posledice, če se trčenju ni možno izogniti.5

 

# # #

 

Focus Moč (KM) CO2

(g/km NEDC)

 

 

Poraba goriva (l/100 km NEDC)

 

 

CO2 (g/km WLTP)

 

Poraba goriva (l/100 km WLTP)

1.0-l EcoBoost Hibrid
6 st. roč. menj.
 

125

 

 94 4.1 111 5.1
1.0-l EcoBoost Hibrid
6 st. roč. menj.
155  

93

 

4.1 113 5.1
           
           
           
1.5-l EcoBlue

6 st. roč. menj.

120 90 3.5 111 4.5
1.5-l EcoBlue

8 st. samod.menj

120 99 3.9 117 4.8

 

1Navedena poraba goriva/energije, izpusti CO2 in doseg z električnim pogonom so izmerjeni v skladu s tehničnimi zahtevami in specifikacijami zadnje različice Evropske uredbe (EC) 715/2007 in uredbe (EU) 2017/1151. Za določena nova vozila uporablja homologacija s svetovno usklajenim preskusnim postopkom za lahka vozila (World Harmonised Light Vehicle Test Procedure – WLTP), ki je nov in bolj realistični preskusni postopek za merjenje porabe goriva in izpustov CO2. Od WLTP bo zamenjal obstoječi NEDC do konca leta 2020. V času opuščanja NEDC je vzpostavljena primerjava med podatki o porabi goriva in izpustih CO2 pri ciklu WLTP in pri ciklu NEDC. Ker je prišlo do spremembe nekaterih elementov preskusov, lahko pride do odstopanj v primerjavi s prejšnjimi podatki o porabi in izpustih, kar pomeni, da bo lahko imel isti model vozila drugačno porabo in izpuste CO2.

 

2Funkcije lahko zahtevajo aktiviranje. Za upravljanje na daljavo uporabnik potrebuje modem FordPass Connect, aplikacijo FordPass in brezplačne povezane storitve (za podrobnosti glejte določila in pogoje za FordPass, ki veljajo za Slovenijo). Povezane storitve in funkcije so odvisne od razpoložljivosti združljivega omrežja. Zaradi razvoja tehnologij/mobilnih omrežij/zmogljivosti vozil lahko pride do omejitve ali celo onemogočanja delovanja povezanih storitev in funkcij. Povezane storitve ne vključujejo dostopne točke Wi-Fi.

 

V regijah, kjer je zakonsko dovoljeno.

 

Asistenčne funkcije so namenjene le za pomoč vozniku in ne nadomeščajo njegove pozornosti, presoje ter odgovornosti za upravljanje in nadzor vozila.

 

 

Podobne objave