Tovarno avtomobilov družbe Volvo Cars v mestu Chengdu napaja izključno električna energija iz obnovljivih virov

Tovarno v mestu Chengdu, največji proizvodnji obrat družbe Volvo Cars na Kitajskem, zdaj napaja izključno energija iz obnovljivih virov, s tem pa proizvodna mreža Volvo Cars pridobiva 80 odstotkov električne energije iz obnovljivih virov na globalni ravni.

Kombinacija obnovljivih virov električne energije v mestu Chengdu je rezultat novo sklenjene pogodbe o dobavi energije in bo zmanjšala emisije CO2, ki jih ustvarja proizvodni obrat, za več kot 11.000 ton na leto.

Gre za najnovejši korak v smeri doseganja cilja družbe Volvo Cars, da vzpostavi podnebno nevtralno proizvodnjo do leta 2025 v sklopu širšega podnebnega načrta, s katerim namerava v obdobju od 2018 do 2025 zmanjšati svoj skupni ogljični odtis na avtomobil za 40 odstotkov. Volvo Cars želi postati podnebno nevtralna družba do leta 2040.

Nova pogodba o dobavi električne energije je prav tako v skladu s širšimi cilji Kitajske, da zmanjša emisije ogljika v industriji in ogljični odtis, ki je posledica proizvodnje energije.

Do nedavnega je obrat v mestu Chengdu že pridobival 70 odstotkov električne energije iz obnovljivih virov. Nova pogodba bo poskrbela, da bo ta vrednost dosegla 100 odstotkov.

Po novi pogodbi hidroelektrarne priskrbijo približno 65 odstotkov električne energije, ostanek pa dobavljajo sončne in vetrne elektrarne ter drugi obnovljivi viri.

»Naš cilj je zmanjšati ogljični odtis s konkretnimi, oprijemljivimi ukrepi,« je povedal Javier Varela, vodja področja proizvodnih procesov in kakovosti. »Z zagotovitvijo dobave električne energije izključno iz obnovljivih virov za našo največjo tovarno na Kitajskem smo dosegli pomemben mejnik in poudarili našo zavezo k izvajanju konkretnih, pomembnih ukrepov.

Družba Volvo Cars stalno dela v smeri zmanjševanja ogljičnega odtisa v svoji proizvodni mreži in je v zadnjih letih dosegla številne mejnike. Vsi obrati v Evropi imajo podnebno nevtralno dobavo električne energije vzpostavljeno od leta 2008, medtem ko je bila leta 2018 tovarna motorjev v mestnem okrožju Skövde na Švedskem prva v mreži, ki je postala povsem podnebno nevtralna.

V obratu v belgijskem Ghentu je družba Volvo Cars leta 2018 namestila 15.000 solarnih panelov, kar velja za prvo obsežno uvedbo izkoriščanja sončne energije v proizvodni mreži.

Ti in drugi ukrepi so del podnebnega načrta družbe Volvo Cars, ki ga je začela izvajati proti koncu lanskega leta in velja za najbolj ambiciozno usmeritev v avtomobilski industriji. Osrednji cilj načrta je doseči 50 odstotkov globalne prodaje iz naslova povsem električnih vozil do leta 2025, drugo polovico pa bodo predstavljali hibridi.

Vseeno pa je načrt bolj daljnosežen in vključuje emisije izpušnih plinov prek popolne elektrifikacije, obenem pa je usmerjen k zmanjšanju emisij ogljika v širšem delovanju družbe, njeni dobavni verigi in z recikliranjem ter ponovno uporabo materialov.

PR – Volvo Cars Slovenia

Podobne objave