Vse pogostejša izbira modelov s samodejnimi menjalniki utira pot v elektrificirano prihodnost

Köln, 13. julij 2020 – Novi Fordovi podatki o prodaji kažejo, da vse več evropskih voznikov izbere vozilo s samodejnim menjalnikom.

Samo v zadnjih treh letih se je delež prodanih Fordovih osebnih in dostavnih vozil s samodejnim menjalnikom povečal za več kot trikrat – z 10,4 odstotka leta 2017 na 31,3 odstotka v prvih mesecih leta 2020.1

 

“Med številnimi prednostmi samodejnih menjalnikov je tudi ta, da voznikom omogočajo dostop do najsodobnejših tehnologij za pomoč vozniku, ki poskrbijo, da je vse – od parkiranja do vožnje v prometu s pogostim ustavljanjem – veliko preprostejše in udobnejše,” pravi Roelant de Waard, podpredsednik za trženje, prodajo in storitve pri Fordu Evropa. “Pričakujemo, da se bo ta trend nadaljeval, saj bo v prihodnje vse več ljudi izbralo električna vozila – pri teh pa je samodejni menjalnik del serijske opreme.”

 

Samodejni menjalniki so del Fordove ponudbe že skoraj 70 let, čeprav bi današnjo dovršeno tehnologijo težko primerjali s pionirskim menjalnikom Ford-O-Matic, ki je nudil samo tri prestave za vožnjo naprej.

 

Od zmanjšanja hrupa v kabini do pomoči pri blaženju slabosti med vožnjo – sodobni samodejni menjalniki prinašajo številne prednosti. Med njimi so tudi tehnologije za pospeševanje, ki pri uporabi aktivnega tempomata omogočajo, da vozilo v prometu s pogostim ustavljanjem in speljevanjem povsem ustavi in nato samodejno spelje. Možno je tudi samodejno parkiranje s pritiskom na gumb.2

 

Aplikacija FordPass omogoča voznikom izbranih Fordovih modelov s samodejnim menjalnikom, da na daljavo zaženejo motor ter tako že pred vožnjo zagotovijo prijetno temperaturo v kabini in odmrznejo vetrobransko steklo v ledeno mrzlih jutrih. 3

 

Opazen trend pri manjših in srednje velikih avtomobilih

Na trend v določeni meri vpliva vse večje število kupcev, ki izbirajo manjše ali srednje velike avtomobile s samodejnim menjalnikom.

 

Med Fordovimi modeli z velikim porastom deleža samodejnih menjalnikov je tudi Focus: januarja letos je bilo 30,9 odstotka prodanih Focusov opremljenih s samodejnim menjalnikom, leta 2017 pa samo 7 odstotkov.

 

Tudi modela Fiesta in Puma je zdaj možno naročiti s samodejnim menjalnikom, ki omogoča do 15 odstotkov varčnejšo porabo goriva v primerjavi z ustrezno prejšnjo različico Fieste.3

 

Vzpon dostavnikov s samodejnim menjalnikom

Podobno velja tudi za dostavna vozila: 31 odstotkov Fordovih gospodarskih vozil, ki so jih prodali januarja, je bilo opremljenih s samodejnim menjalnikom, leta 2017 pa je delež tovrstnih dostavnikov znašal 13,4 odstotka.

 

V istem mesecu je bilo 19 odstotkov Transitov opremljenih s samodejnim menjalnikom, leta 2018 pa 4,7 odstotka.

 

Leta 2019 so na petih velikih evropskih trgih največ Fordovih vozil s samodejnim menjalnikom prodali v Nemčiji, sledile pa so ji Francija, Velika Britanija, Španija in Italija.

 

Pot naprej

Samodejni menjalniki so del poti proti vse bolj elektrificirani prihodnosti, v kateri voznikom ne bo treba prestavljati – naslednja postaja pa bo uvedba avtonomnega, samovozečega avtomobila.

 

Novega povsem električnega Mustanga Mach-E je dejansko možno voziti samo z eno stopalko, saj regenerativno zaviranje, ko voznik umakne nogo s stopalke za pospeševanje, upočasni avto do te mere, da mora le redko pritisniti na zavorno stopalko.

 

 

# # #

 

1. Modeli vozil, ki so na voljo s samodejnim menjalnikom, in so bili vključeni v analizo podatkov o prodaji v 20 evropskih državah: C-MAX, EcoSport, Fiesta, Focus, Galaxy, Mondeo, Mustang, Ranger, S‑MAX, Tourneo Connect, Tourneo Custom, Transit, Transit Connect in Transit Custom. Edge in Kuga nista bila vključena, saj podatki o menjalnikih niso bili na voljo v polnem obsegu. Analiza podatkov vključuje majhen odstotek ‘neznanih’ podatkov, ko podatki o menjalnikih za posamezna vozila niso bili na voljo. Takšnih neznanih podatkov je bilo 10,6 % leta 2017, 4,8 % leta 2018, 0,7 % leta 2019 in 0,9 % leta 2020. Za leto 2020 so bili upoštevani januarski podatki.

2. Če se je vozilo ustavilo za več kot tri sekunde, mora voznik za nadaljevanje vožnje pritisniti na gumb ‘RES’ ali na stopalko za pospeševanje, da sistem spet prevzame upravljanje.Asistenčne funkcije so namenjene le za pomoč vozniku in ne nadomeščajo njegove pozornosti, presoje ter odgovornosti za upravljanje in nadzor vozila.

3. Funkcija za zagon na daljavo je na voljo v državah, kjer je to dovoljeno z zakonom. Za vožnjo mora biti ključ v notranjosti vozila.

4. Navedena poraba goriva/energije, izpusti CO2 in doseg z električnim pogonom so izmerjeni v skladu s tehničnimi zahtevami in specifikacijami zadnje različice Evropskih uredb (EC) 715/2007 in (EU) 692/2008. S svetovno usklajenim preskusnim postopkom za lahka vozila (World Harmonised Light Vehicle Test Procedure – WLTP) homologirana vozila bodo imela podatek o porabi goriva/energije in izpustih CO2 tako za novi evropski vozni cikel (New European Drive Cycle – NEDC) kot za WLTP. WLTP bo najpozneje do konca leta 2020 povsem nadomestil NEDC. Uporabljeni standardni preskusni postopki omogočajo primerjavo med različnimi tipi vozil in različnimi proizvajalci. V času opuščanja NEDC je vzpostavljena primerjava med podatki o porabi goriva in izpustih CO2 pri ciklu WLTP in pri ciklu NEDC. Ker je prišlo do spremembe nekaterih elementov preskusov, lahko pride do odstopanj v primerjavi s prejšnjimi podatki o porabi in izpustih, kar pomeni, da bo lahko imel isti model vozila drugačno porabo in izpuste CO2.

 

Fiesta Moč (KM) COod

(g/km NEDC)

 

 

Poraba goriva od (l/100 km NEDC)

 

 

CO2 od
(g/km WLTP)

 

Poraba goriva od (l/100 km WLTP)

1.0 EcoBoost
7-stopenjski samodejni m.
125 104 4,6 127 5,6

 

Puma Moč (KM) COod

(g/km NEDC)

 

 

Poraba goriva od (l/100 km NEDC)

 

 

CO2 od
(g/km WLTP)

 

Poraba goriva od (l/100 km WLTP)

1.0 EcoBoost
7-stopenjski samodejni m.
125 110 4,9 137 6,0

 

 

Podobne objave