NOVA FORD KUGA SE JE NA PRVEM OCENJEVANJU VOŽNJE S POMOČJO V IZVEDBI ORGANIZACIJE EURO NCAP UVRSTILA V SAM VRH

Foto: Ford

Köln, 1. oktober 2020 – Tehnologije za pomoč vozniku Ford Co-Pilot360, zasnovane za zagotavljanje intuitivne vozne izkušnje s kar najmanj stresa, so novi Ford Kugi zagotovile vodilno mesto na prvem ocenjevanju vožnje s pomočjo, ki ga je pripravila organizacija Euro NCAP.

 

Po neodvisnem preskušanju tehnologij, ki športnemu terencu samodejno pomagajo ohraniti primerno razdaljo do vozila pred sabo, ga usmerjati v sredino voznega pasu in prilagajati hitrost v skladu z omejitvami, je Kuga v skupni razvrstitvi prehitela druga vozila, med katerimi so bili tudi Tesla Model 3, Volvo V60 in Volkswagen Passat.

 

Novi program vožnje s pomočjo pri Euro NCAP ocenjuje funkcije, ki si nadzor vozila delijo z voznikom – ta še vedno nosi polno odgovornost. Njihova glavna naloga je odkrivanje predmetov in dogodkov ter odziv nanje za lahkotno in samozavestno vožnjo.

 

V kategoriji vključenosti voznika je Kuga osvojila več kot dvakrat več točk kot Teslin Model 3, pri asistenci na področju varnosti pa sta tudi Volvo V60 in Volkswagen Passat ostala daleč za njo. V dveh tednih preskušanja so ocenjevali tudi učinkovitost asistenčnih tehnologij vozil.

 

“Ob vsej svobodi in neodvisnosti, ki nam jo zagotavlja, je lahko vožnja po današnjih nadvse prometnih cestah tudi izjemno zahtevna in stresna izkušnja. Zato smo zasnovali tehnologije, ki vsaj nekoliko razbremenijo voznika in mu pomagajo, da je bolj osredotočen na cesto,” je povedal Stuart Southgate, direktor za področje varnostnega razvoja pri Fordu Evropa. “Zelo smo si prizadevali, da je izkušnja vožnje s pomočjo v Kugi kar se da intuitivna, naravna in vključujoča, zato vozniki uživajo pri izkoriščanju prednosti vseh tehnologij, ki so na voljo.”

 

Kuga je na voljo z aktivnim tempomatom s funkcijo Stop & Go, prepoznavanjem znakov z omejitvijo hitrosti in usmerjanjem v sredino voznega pasu. Sistem s kombinacijo radarja in kamere nadzira cesto in promet pred vozilom in lahko samodejno prilagaja hitrost glede na druga vozila in dogajanje v prometu v različnih voznih razmerah, pri tem pa upošteva tudi omejitve hitrosti.

 

Funkcija Stop & Go – na voljo je s Kugo z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom – aktivnemu tempomatu omogoča, da vozilo v prometu s pogostim ustavljanjem in speljevanjem povsem ustavi in zato uporabi do 50 odstotkov skupne zavorne moči ter nato samodejno spelje, če je čas ustavitve krajši od treh sekund. Če je vozilo ustavilo za več kot tri sekunde, lahko voznik spelje s pritiskom na gumb na volanu ali z nežnim pritiskom na stopalko za pospeševanje.

 

Prepoznavanje prometnih znakov z omejitvijo hitrosti lahko poleg upoštevanja informacij vgrajenega navigacijskega sistema prilagodi hitrost vozila v skladu z veljavno omejitvijo tudi s spremljanjem znakov z omejitvami ob cesti in nad njo.

 

Tehnologija za usmerjanje v sredino voznega pasu spremlja oznake na cestišču in lahko z nežnim, a opaznim navorom sistema krmiljenja pomaga vozniku ostati v sredini voznega pasu, ko deluje aktivni tempomat. Sistem je zasnovan za pomoč vozniku pri hitrostih do 200 km/h in ga s prikazi in zvočnimi signali opozori, če zazna, da se z volanom ne odziva ustrezno.

 

“V široki paleti avtomobilov, ki smo jih testirali, je Ford Kuga dokazala, da je odlične ocene možno doseči tudi z velikoserijskim športnim terencem,” je povedal Richard Schram, tehnični direktor Euro NCAP. “Ford je navdušil pri našem prvem ocenjevanju tehnologij za vožnjo s pomočjo in prikazal izjemno zmogljivost na vseh področjih ter odlično ravnovesje med aktivno vključenostjo voznika in pomočjo vozila pri zagotavljanju robustne varnostne rezerve.”

 

Kuga prinaša tudi napredne tehnologije, zasnovane za preprečevanje nezgod in zmanjšanje njihovih posledic, vključno s pomočjo z nadzorom mrtvih kotov in pomočnikom za križišča – obe funkciji sta s tem modelom dočakali globalno premiero – ter pomočjo za preprečevanje trčenja z aktivnim zaviranjem.

 

Dovršene tehnologije so lani prispevale k odlični varnostni oceni Kuge z osvojenimi vsemi petimi zvezdicami Euro NCAP.*

 

# # #

 

Kuga – poraba goriva od 1,2 l/100 km in izpusti CO2 od 26 g/km po NEDC (od 1,4 l/100 km in 32 g/km po WLTP).

 

*Ocena s petimi zvezdicami Euro NCAP velja za model Kuga z 2,0-litrskim dizelskim motorjem EcoBlue, 1,5-litrskim dizelskim motorjem EcoBlue in 1,5‑litrskim bencinskim motorjem EcoBoost.

Podobne objave