TOYOTA PREDSTAVLJA ELEKTRIČNO RAZLIČICO MODELA PROACE VERSO

 

  • Nova linija povsem električnih dostavnih vozil Toyota PROACE Verso Electric.
  • 50 in 75 kWh litij-ionska baterija ponuja doseg do 330 km (WLTP).
  • Jamstvo: 8 let oziroma 160.000 prevoženih kilometrov.
  • Na voljo so različne možnosti polnjenja – domače polnjenje, javne polnilnice. Polnjenje baterije 50 kWh je možno v približno 30 minutah.
  • Na voljo so tri različne dolžine: Compact, Medium in Long, poleg tega pa še različice Combi, Shuttle, Family in VIP, ki ponujajo do 9 sedežev in zadovoljujejo številne poslovne in zasebne potrebe.
  • Bogata serijska in opcijska oprema vključuje povezavi Apple CarPlay® in Android Auto™, multimedijski za dotik občutljivi osrednji zaslon, ogrevane sedeže, parkirne senzorje, 180-stopinjsko zadnjo kamero, zadnjo različico varnostnega sistema Toyota Safety Sense.
  • V Evropi bo na voljo od marca 2021. V Slovenijo prihaja predvidoma v 2022.

 

Toyota predstavlja model PROACE Verso Electric in na ta način še povečuje svojo modelno paleto in kupcem ponuja novo brezemisijsko opcijo. Novinec se v segmentu lahkih dostavnih vozil pridružuje podelu PROACE Electric in ponuja privlačno in fleksibilno mobilnostno rešitev za poslovne uporabnike, ki delujejo v brezemisijskih conah večjih evropskih mest. Poleg tega je novo vozilo zanimivo tudi za številne druge uporabnike, ki prisegajo na okolju prijazno mobilnost. 

Povsem novi model je na voljo z dvema različno zmogljivima litij-ionskima baterijama, ki ponujata električni doseg do 330 km, hkrati pa imata tudi 11 kW vtičnico. 

PROACE Verso Electric je na voljo v treh različnih dolžinah in v štirih različicah, ki ponujajo različno stopnjo fleksibilnosti, poleg tega pa omogočajo prevoz devetih ljudi. Seznam standardne in opcijske opreme zadovoljuje potrebe sodobne povezljiovsti, varnosti in udobja. Vse različice so opremljene z zadnjo verzijo varnostnega sistema Toyota Safety Sense, ki ponuja številne asistenčne sisteme, ki pomagajo vozniku, zmanjšujejo možnost nesreč in povečujejo varnost.

Brezkompromisna zmogljivost

PROACE Verso Electric s svojimi brezemisijskimi zmogljivostmi ponuja povsem dostojno alternativo dizelskkim različicam. Na voljo je z dvema različno zmogljivima litij-ionskima baterijama: ena ponuja 50kWh, kar je dovolj za 230 km dosega, druga pa ponuja 75 kWh, kar je dovolj za doseg 330 km po ciklu WLTP*. Obe bateriji zmoreta 136 konjskih moči in 260 Nm navora. Največja hitrost pa je elektronsko omejena na 130 km/h. Baterija je v celoti nameščena pod tlemi potniške kabine in prtljažnega prostora. Na voljo so tri različne dolžine: Compact, Medium in Long, ki ponujajo 280, 640 oziroma 1060 litrov prostornine (v primeru, da so vsi sedeži v pokončnem položaju).

Glede na različico in velikost potniška kabina ponuja sedeže za 5 do 8 potnikov. Notranjost je fleksibilna, srednja sedežna vrsta je zložljiva v razmerju 60:40, hkrati pa je omogočen enostaven dostop do tretje sedežne vrste. Standardna nosilnost znaša 1 tono, pri modelu z baterijo 50 kWH pa jo je možno povečati na 1,2 tone, kar je največ v tem avtomobilskem razredu. 

Vozilo zmore tudi vleko 1-tonske prikolice (v primeru, da tovor v kabini ne presega 50 % osnovne nosilnosti).

Položaj baterije pripomore tudi k nizkemu težišču avtomobila, kar izboljšuje njegovo stabilnost in okretnost. Kupci bodo lahko uživali tudi v popolni brezskrbnosti, saj bodo deležni 8-letnega (160.000 km) jamstva. 

Številne opcije polnjenja

K praktičnosti, funkcionalnosti in uporabnosti precej pripomorejo tudi številne opcije polnjenja. 6-metrski kabel 8A**, ki je del standardne opreme, služi kot povezava z domačim omrežjem, za domačo stensko polnilno napravo pa je na voljo še kabel 32A, ki omogoča hitrejše polnjenje.  Proces polnjenja je možno spremljati na posebnem prikazovalniku. 

Vse različice modela PROACE Verso Electric so standardno opremljene s 7,4 kW vtičnico, ki jo je opcijsko možno nadgraditi v 11 kW za hitrejše polnjenje. Ko je vozilo priklopljenjo na polnilno postajo 100 kW, je baterijo 50 kWh možno napolniti v približno 30 minutah, baterijo 75 kWh pa v 45 minutah.

Bogata oprema in varnostni sistem Toyota Safety Sense

PROACE Verso Electric je na voljo v številnih različicah, ki ustrezajo potrebam različnih uporabnikov. Različici Combi in Shuttle navdušujeta s svojo funkcionalnostjo, različici Family in VIP pa ponujata več sofisticirane uporabnosti.  

Seznam standardne opreme je sestavljen v skladu s sodobnimi zahtevami. Na voljo sta povezavi Apple CarPlay® in Android Auto™, poleg tega pa tudi 7-palčni za dotik občutljivi multimedijski zaslon, digitalni radio DAB, ogrevani sedeži, samodejno zložljiva zunanja vzvratna ogledala, elektronska ročna zavora in satelitska navigacija.

Pri električni različici je specifično na voljo elektronski preklopni nadzor, s pomočjo katerega je možno izbirati funkcije Park/Reverse/Neutral/Drive/Regenerative Braking, poleg tega pa tudi trije načini vožnje: Eco, Normal in Eco. Na voznikovem zaslonu so prikazani podatki o hitrosti, porabi energije, statusu baterije in delovanju klimatske naprave. 

PROACE Verso Electric je opremljen z najnovejšo različico varnostnega sistema Toyota Safety Sense, ki vključuje številne asistenčne sisteme in pripomočke aktivne varnosti. Standardno so vključeni sistem za zaznavanje trka s prepoznavanjem pešcev, prilagodljivi tempomat, sistem za ohranjanje voznega pasu, samodejno prilagajanje snopa luči in sistem za preproznavanje prometnih znakov. Varnost izboljšujejo tudi sprednji in zadnji senzorji in 180-stopinjska vzvratna kamera, pri boljših paketih opreme pa tudi senzor za zaznavanje mrtvega kota.  

Začetek prodaje v Evropi

Toyota bo s prodajo novega modela PROACE Verso Electric začela februarja 2021, točni datumi pa bodo odvisni od posameznega trga. V Sloveniji ga pričakujejo v letu 2022. Natančne specifikacije bodo objavljene kasneje. 

* Podatki o dosegu lahko odstopajo zaradi številnih zunanjih dejavnikov, kot so teža tovora, specifikacije vozila, slog vožnje, cestni pogoji, zunanja temperatura.

** Dobavljivost kablov se razlikuje glede na tržišče.

PR:

Toyota Adria d.o.o.
Brnčičeva 51, SI-1231 Ljubljana

Podobne objave