Že pol stoletja skrbijo za vašo varnost: skupina za raziskovanje nesreč podjetja Volvo Cars praznuje 50 let

 

Pri podjetju Volvo Cars so znani kot hišni detektivi podjetja. Lahko bi jih poimenovali tudi skupina „Na kraju zločina“ švedskega proizvajalca avtomobilov, če se nekoliko poigramo z imenom slavne televizijske serije.

 

Preiskovalci prizorišč nesreč iz skupine za raziskovanje avtomobilskih nesreč Volvo, ki letos praznuje 50. obletnico, so 24 ur na dan pripravljeni zagotoviti, da se podjetje Volvo Cars uči iz resničnih nesreč in nenehno izboljšuje svoje avtomobile.

 

„Trdo delo in raziskave skupine za raziskovanje nesreč podjetju Volvo Cars omogočajo, da lahko tragična prometna nesreča pripelje do nečesa dobrega: vedno varnejših avtomobilov,“ pravi Malin Ekholm, vodja Varnostnega centra Volvo Cars. „Skupina natančno analizira, kaj se je zgodilo v vsaki fazi nesreče, in daje ključne informacije o tem, kaj je mogoče izboljšati pri naših avtomobilih.“

 

Skupina deluje od leta 1970. Kadar koli se v okolici Göteborga na Švedskem zgodi nesreča, v kateri je sodelovalo vozilo Volvo, ne glede na to ali se je nesreča zgodila ponoči ali podnevi, takoj prihitijo na kraj dogodka. Ko prispejo, začnejo preiskavo in čim podrobneje dokumentirajo zaporedje dogodkov.

 

Zastavijo si velik niz vprašanj. Kako močan je bil trk? Kako hitro so posredovali aktivni varnostni sistemi? Kako so potniki? Kakšno je bilo vreme? Koliko je bila ura? V kakšnem stanju so bile cestne oznake?

 

Delo se nadaljuje v pisarni: skupina zaprosi za javno dostopna policijska poročila, stopi v stik z voznikom in po možnosti pregleda avtomobil. Skupina poskuša tudi razumeti, kako je voznik doživel nesrečo in v postopek vključi vedenjske znanstvenike Varnostnega centra Volvo Cars.

 

Na koncu skupina zaprosi osebe, ki so bile udeležene v nesreči, da z njo delijo svoje zdravstvene kartoteke, kar omogoča zabeleženje vseh poškodb. Te v sodelovanju s fiziki analizirajo strokovnjaki za biomehaniko, da bi razumeli natančne vzroke za poškodbe.

 

Vsi zbrani podatki in znanje so šifrirani in ne vsebujejo osebnih podatkov. Zaključke te raziskave delijo s skupinami podjetja Volvo za razvoj izdelkov, ki jih uporabijo za razvoj in uvajanje novih tehnologij v prihodnjih avtomobilih. Skupina prepozna tudi stvari, ki jih danes ni mogoče rešiti – in s tem omogoča, da podjetje Volvo Cars ostaja v ospredju razvoja na področju varnosti.

 

Vsako leto skupina osebno razišče približno 30 do 50 nesreč, vendar pa se nesreče dogajajo po vsem svetu in včasih je na kraj dogodka težko priti pravočasno. V teh primerih in kolikor je to mogoče, detektivi s pomočjo osebja podjetja Volvo in nujnih služb, ki se nahajajo bliže kraju nesreče, uspejo opisati vzrok in vse posledice nesreče.

 

Poleg tega skupina uporablja tudi druge vire informacij, kot so javne zbirke podatkov o nesrečah, ki jih najdejo po vsem svetu, da se prepriča, ali so bili sprejeti potrebni koraki.

 

„Skupina za raziskovanje nesreč še zdaleč ni edini vir raziskovalnih podatkov za naše strokovnjake za varnost, ima pa pomembno vlogo, da resnično razumemo podrobnosti,“ dodaja Malin Ekholm. „Nesreče se še vedno dogajajo, vendar so dandanes posledice veliko blažje in resnejše poškodbe so veliko redkejše kot nekoč.“

 

 

Volvo Car Group v letu 2019

V poslovnem letu 2019 je Volvo Car Group zabeležil dobiček iz poslovanja v višini 14.3 BSEK (14.2 BSEK v letu 2018). Prihodki v tem obdobju so znašali 274.1 BSEK (252.7 BSEK). V celotnem letu 2019 je svetovna prodaja dosegla rekordnih 705.452 (642.253) avtomobilov, kar je 9.8 odstotka več kot v letu 2018. Rezultati kažejo na celovito preoblikovanje financ in poslovanja podjetja Volvo Cars v zadnjih letih, s čimer je podjetje pripravljeno na naslednjo fazo rasti. 

 

O Volvo Car Group

Volvo Cars je bil ustanovljen leta 1927. Danes je ena najbolj znanih in uglednih blagovnih znamk na svetu s prodajo 705.452 avtomobilov v letu 2019 v približno 100 državah. Volvo Cars je od leta 2010 v lasti kitajskega holdinga Zhejiang Geely Holding.

 

V letu 2019 je Volvo Cars v povprečju zaposloval približno 41.500 delavcev, zaposlenih za polni delovni čas. Sedež podjetja Volvo Cars, razvoj izdelkov, trženje in administracija se v glavnem nahajajo v Göteborgu na Švedskem. Sedež podjetja Volvo Cars za azijsko-pacifiško regijo se nahaja v Šanghaju. Glavne tovarne za proizvodnjo avtomobilov podjetja se nahajajo v Göteborgu (Švedska), Gentu (Belgija), Južni Karolini (ZDA), Chengduju in Daqingu (Kitajska), medtem ko se motorji izdelujejo v Skövdeju (Švedska) in Zhangjiakou (Kitajska), komponente karoserije pa v Olofströmu (Švedska).

 

V skladu s svojim novim poslanstvom podjetja želi Volvo Cars strankam zagotoviti svobodo gibanja na oseben, trajnosten in varen način. To poslanstvo se odraža v številnih poslovnih ambicijah: na primer, do sredine tega desetletja želi, da bodo polovico njegove svetovne prodaje predstavljala povsem električna vozila, in vzpostaviti pet milijonov neposrednega poslovanja s potrošniki. Volvo Cars je prav tako zavezan nenehnemu zmanjševanju emisij ogljika s ciljem, da bi do leta 2040 postal podnebno nevtralno podjetje.

 

PR:

VCAG d.o.o. | Volvo Car Adria
Leskoškova 2
1000 Ljubljana, Slovenia

Podobne objave