„Ultimativni simulator vožnje“ Volvo Cars za razvoj varnejših avtomobilov uporablja najnovejšo gaming tehnologijo

Inženirji Volvo Cars ga imenujejo „ultimativni simulator vožnje“, vendar zanje ni samo izgovor, da se prepustijo igranju. Namesto tega se revolucionarni simulator uporablja za nove korake na področju varnosti in tehnologije avtonomne vožnje.


Nastavitev s premikajočim se vozniškim sedežem, volanom s haptičnimi povratnimi informacijami in slušalkami za navidezno resničnost s kristalno jasnim zvokom bi vsakega resnega gamerja naredila ljubosumnega, vendar simulator Volvo Cars ta koncept dvigne na višjo raven, zaradi česar je težko ločiti resničnost od simulacije. Kar je bistvo vsega.


Z uporabo vrhunske tehnologije vodilne 3D razvojne platforme Unity v realnem času in finskih strokovnjakov za navidezno in mešano resničnost podjetja Varjo simulator vključuje vožnjo pravega avtomobila po resničnih cestah. Združuje življenjsko 3D grafiko visoke ločljivosti, slušalke za obogateno resničnost in obleko Teslasuit za celotno telo, ki zagotavlja haptične povratne informacije iz navideznega sveta, obenem pa spremlja tudi telesne odzive.


Ta kombinacija programske in strojne opreme omogoča inženirjem Volvo Cars, da simulirajo neštete prometne scenarije na resnični testni progi z uporabo pravega avtomobila in popolnoma varno. Inženirji lahko pridobijo pomemben vpogled v interakcijo med ljudmi in avtomobilom za razvoj nove varnosti, pomoči vozniku in avtonomnih voznih lastnosti.


Preizkuševalci so lahko izpostavljeni izmišljenim funkcijam aktivne varnosti in pomoči vozniku, prihajajočim avtonomnim uporabniškim vmesnikom, prihodnjim modelom avtomobilov in številnim drugim scenarijem. Uporablja se lahko na pravih testnih cestah ali v testnem laboratoriju, vsak scenarij pa je popolnoma prilagodljiv. Možnosti je dejansko neskončno.


„Ultimativni simulator“ Volvo Cars je bil predstavljen na dogodku v neposrednem prenosu iz Arene odprtih inovacij podjetja Volvo, ki ga je vodila skupina njegovih strokovnjakov za inovacije. Dogodek si lahko ogledate tukaj.


Lani je Volvo Cars skupaj s podjetjem Varjo postal prvi proizvajalec avtomobilov, ki je omogočil vožnjo pravega avtomobila med nošenjem slušalk za mešano resničnost. Zdaj se je to sodelovanje razširilo na Unity in proizvajalca haptičnih oblek za celotno telo Teslasuit. 


Po besedah ​​Casperja Wickmana, starejšega vodje uporabniške izkušnje v Areni odprtih inovacij Volvo in enega od gostiteljev neposrednega prenosa, to podjetju Volvo Cars omogoča, da prouči pristne človeške odzive v varnem okolju in ob drobcu stroškov resničnega preizkusa. 


„Sodelovanje z velikimi podjetji, kot so Varjo, Unity in Teslasuit, nam je omogočilo, da preizkusimo ogromno scenarijev, ki so videti in se občutijo povsem resnično, ne da bi bilo treba kar koli fizično zgraditi,“ pravi Casper Wickman. „Omogoča nam preizkušanje resničnih avtomobilov skozi prometne scenarije, ki so videti resnično, vendar jih je mogoče prilagoditi s pritiskom na gumb.“


Pri razvoju varnostnih sistemov za avtomobile, kot so tehnologije za preprečevanje trkov, je preskušanje ključnega pomena. Toda preizkušanje teh sistemov v resničnosti je lahko nevarno, dolgotrajno in drago. Simulacije navidezne in mešane resničnosti pa omogočajo popolnoma varno preizkušanje v pristnih okoljih, ne da bi morali graditi kakršne koli fizične prototipe ali vzpostavljati zapletene scenarije.


„Z uporabo te najsodobnejše tehnologije raziskujemo in vodimo razvoj za ustvarjanje varnih avtomobilov v prihodnosti. Odlično je imeti vlogo pri tem,“ je dejal Casper Wickman.


Celoten posnetek v živo si lahko ogledate tukaj, povzetek videoposnetka dogodka pa si lahko prenesete tukaj.

 

Predstavljena tehnologija:

Slušalke za mešano resničnost Varjo

Lani je Volvo Cars skupaj s podjetjem Varjo postal prvi proizvajalec avtomobilov, ki je omogočil vožnjo pravega avtomobila med nošenjem slušalk za mešano resničnost. Slušalke Varjo XR-1 Developer Edition uporabljajo video kamere za omogočanje mešane resničnosti in zagotavljajo mešano ali navidezno resničnost v visoki ločljivosti. S slušalkami Varjo XR-1 se lahko predmeti in okolja, ustvarjena v platformi Unity, brez težav vključijo v resnični svet.

Obleka Teslasuit

Z uporabo sil, vibracij ali gibov haptična tehnologija omogoča poustvarjanje doživetja dotika pri interakciji z virtualnim svetom. Če nosijo napredno haptično obleko podjetja Teslasuit, lahko simulacijski preizkuševalci podjetja Tesla fizično občutijo majhne reprodukcije sil, ki bi jih doživeli ob nesreči, ne da bi dejansko tvegali. Obleka Volvovim inženirjem omogoča tudi, da te odzive preizkusijo s proučevanjem, kako se mišice, stopnje stresa in srčni utrip odzivajo na stres, in ta spoznanja uporabijo pri ustvarjanju varnostnih sistemov naslednje generacije, katerih cilj je, da se izognemo tveganim situacijam in jih ublažimo.

Simulacijski motorji Unity

Simulacijski scenariji se ustvarijo z uporabo najnovejše 3D programske opreme v realnem času platforme Unity, podjetja, ki stoji za eno najbolj priljubljenih razvojnih platform za razvoj video iger na svetu. Z uporabo platforme Unity lahko Volvovi strokovnjaki ustvarijo navidezna okolja in predmete, ki jih bodo uporabili v simulacijah, ali pa v popolnoma navidezno okolje vstavijo popolnoma natančen 3D model katerega koli modela avtomobila Volvo, pri čemer ocenijo zasnovo v različnih lučeh, krajih in vremenu. 

 

Volvo Car Group v letu 2019

V poslovnem letu 2019 je Volvo Car Group zabeležil dobiček iz poslovanja v višini 14.3 BSEK (14.2 BSEK v letu 2018). Prihodki v tem obdobju so znašali 274.1 BSEK (252.7 BSEK). V celotnem letu 2019 je svetovna prodaja dosegla rekordnih 705.452 (642.253) avtomobilov, kar je 9.8 odstotka več kot v letu 2018. Rezultati kažejo na celovito preoblikovanje financ in poslovanja podjetja Volvo Cars v zadnjih letih, s čimer je podjetje pripravljeno na naslednjo fazo rasti.

 

O Volvo Car Group

Volvo Cars je bil ustanovljen leta 1927. Danes je ena najbolj znanih in uglednih blagovnih znamk na svetu s prodajo 705.452 avtomobilov v letu 2019 v približno 100 državah. Volvo Cars je od leta 2010 v lasti kitajskega holdinga Zhejiang Geely Holding.

 

V letu 2019 je Volvo Cars v povprečju zaposloval približno 41.500 delavcev, zaposlenih za polni delovni čas. Sedež podjetja Volvo Cars, razvoj izdelkov, trženje in administracija se v glavnem nahajajo v Göteborgu na Švedskem. Sedež podjetja Volvo Cars za azijsko-pacifiško regijo se nahaja v Šanghaju. Glavne tovarne za proizvodnjo avtomobilov podjetja se nahajajo v Göteborgu (Švedska), Gentu (Belgija), Južni Karolini (ZDA), Chengduju in Daqingu (Kitajska), medtem ko se motorji izdelujejo v Skövdeju (Švedska) in Zhangjiakou (Kitajska), komponente karoserije pa v Olofströmu (Švedska).

 

V skladu s svojim novim poslanstvom podjetja želi Volvo Cars strankam zagotoviti svobodo gibanja na oseben, trajnosten in varen način. To poslanstvo se odraža v številnih poslovnih ambicijah: na primer, do sredine tega desetletja želi, da bodo polovico njegove svetovne prodaje predstavljala povsem električna vozila, in vzpostaviti pet milijonov neposrednega poslovanja s potrošniki. Volvo Cars je prav tako zavezan nenehnemu zmanjševanju emisij ogljika s ciljem, da bi do leta 2040 postal podnebno nevtralno podjetje.

 

PR VCAG d.o.o

Podobne objave