TOVARNA V KOLINU NA ČEŠKEM JE POSTALA TOYOTA MOTOR MANUFACTURING CZECH REPUBLIC

 

 

  • Nekdanja tovarna Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) se je preimenovala v Toyota Motor Manufacturing Czech Republic, potem ko je Toyota Motor Europe s 1. januarjem 2021 pridobila 100-odstotno lastništvo.

 

 

 

  • Toyota prevzema vse operacije TPCA na Češkem, hkrati pa bo nadaljevala tudi s proizvodnjo dveh modelov skupine PSA.

 

 

 

  • Proizvodnja vozil na osnovi platforme TNGA je sedaj omogočena v vseh osmih tovarnah skupine Toyota v Evropi.

 

 

 

  • Tovarna v Kolinu bo izdelovala avtomobile na hibridni pogon. Zaradi izjemnega zanimanja bodo tukaj izdelovali tudi novi Yaris, ki ga sicer izdelujejo v tovarni TMMF v Franciji.

 

 

Toyota Motor Europe je s 1. janaurjem 2021 postala 100-odstotna lastnica tovarne TPCA, ki jo je leta 2002 na Češkem ustanovila skupaj s skupino PSA.

Tovarna se bo po novem imenovala Toyota Motor Manufacturing Czech Republic, oziroma s kratico TMMCZ. Otvoritvene slovesnosti so se udeležili Koreatsu Aoki, predsednik tovarne Toyota, Martin Peleška, direktor družbe Toyota Czech Republic, Michael Kašpar, župan mesta Kolin, in Bohuslav Machůrka, župan mesta Ovčáry.

 

V tovarni Kolin so od leta 2005 izdelovali model segmenta A, ki je nastajal pod imeni Toyota Aygo, Peugeot 108 in Citroën C1. V TMMCZ bodo tudi v prihodnosti izdelovali tudi ta dva modela znamk Peugeot in Citroën. Tovarna, v kateri je zaposlenih več kot 3500 delavcev, velja za največjega zaposlovalca v regiji Kolin. V zadnjih 15 letih je tam našlo delo na tisoče ljudi, poleg tega pa tovarna vseskozi podpira tudi številne dobrodelne projekte. 

 

Toyota je v posodobitev in širitev proizvodnih zmogljivosti investirala več kot 4 milijarde čeških kron (približno 153 milijonov evrov). S temi investicijami so tovarno prilagodili potrebam proizvodnje vozil na osnovi platforme TNGA, s čimer je omogočena tudi izdelava novega Yarisa, ki se bo tukaj začela v drugi polovici leta 2021.

 

“Od danes je ta tovarna del skupine Toyota. To pomeni, da ima Toyota na različnih koncih Evrope sedaj 8 tovarn. Zaradi izjemnega zanimanja za nove avtomobile znamke Toyota bomo ob koncu februarja uvedli tudi tretjo delovno izmeno. Naša tovarna velja za eno izmed največjih izvoznic v Češki republiki, hkrati pa že vrsto let sodeluje tudi z verigo drugih čeških izdelovalcev avtomobilskih sestavnih delov,” je povedal predsednik tovarne Koreatsu Aoki.

 

“Toyota v zadnjih letih vseskozi povečuje svoj tržni delež na češkem trgu, kjer trenutno zaseda peto mesto. Popoln prevzem tovarne v Kolinu je izvrstna priložnost za nadaljne investicije, proizvodnja novega Yarisa pa je odlična novica za naše delovanje na češkem trgu,” je dodal Martin Peleška, direktor češke izpostave korporacije Toyota.

 

Toyota je na Češkem odlično pozicionirana. V Pragi se namreč nahaja sedež družbe Toyota Central Europe Czech, v Krupki je logistično-distribucijski center, poleg tega je družba prisotna z razvejano prodajno-servisno mrežo vozil Toyota in Lexus, sedaj pa se je vsem tem aktivnostim pridružila še tovarna TMMCZ. 

 

“Toyota tudi s tovarno TMMCZ izkazuje zavezanost svoji dolgoletni filozofiji, da naj bodo avtomobili proizvajani tam, kjer se prodajajo in uporabljajo. Tovarna TMMCZ je sedaj opremljena za izdelovanje hibridnih vozil in vozil na osnovi platforme TNGA, kar je ena izmed naših temeljnih strategij v Evropi,” je povedal Dr. Johan van Zyl, predsednik in direktor Toyota Motor Europe.

 

PR:

Toyota Adria d.o.o.
Brnčičeva 51, SI-1231 Ljubljana

Podobne objave