Volvo Cars bo prevzel polno lastništvo nad svojimi kitajskimi proizvodnimi in prodajnimi dejavnostmi

Volvo Cars je s svojim matičnim podjetjem Geely Holding podpisal pogodbo o pridobitvi deleža podjetja Geely Holding v skupnih vlaganjih podjetij na Kitajskem, da bi v celoti prevzel lastništvo nad svojimi tovarnami za proizvodnjo avtomobilov in prodajnimi dejavnostmi v tej državi.

Pridobitev dodatnih 50 odstotkov delnic podjetij Daqing Volvo Car Manufacturing Co., Ltd. in Shanghai Volvo Car Research and Development Co., Ltd. bo še dodatno okrepila položaj podjetja Volvo Cars na Kitajskem, njenem največjem trgu, in povečala izpostavljenost ena najhitreje rastočih regij na svetu.

Čeprav sta obe skupni podjetji že v celoti vključeni v računovodske izkaze podjetja Volvo Car Group, se bo delež podjetja Volvo Cars pri njunih čistih prihodkih in kapitalu po tej transakciji povečal.

“S to pogodbo bo Volvo Cars postal prvi glavni nekitajski proizvajalec avtomobilov s popolnim nadzorom nad svojimi kitajskimi dejavnostmi,” je povedal Håkan Samuelsson, izvršni direktor podjetja Volvo Cars.

“Geely Holding Group in Volvo Cars nenehno ocenjujeta najboljši način za sodelovanje in strukturiranje delovanja znotraj širše skupine. Ti transakciji bosta ustvarili jasnejšo lastniško strukturo tako v podjetju Volvo Cars kot v podjetju Geely Holding,” je povedal izvršni direktor podjetja Geely Holding Daniel Donghui Li.

Volvo Cars je v zadnjih letih zrasel bistveno hitreje od povprečnega trga na Kitajskem in bo še naprej vlagal v državo, da bi ohranil močan trend rasti. Po teh transakcijah bo Volvo Cars celoten lastnik svojih proizvodnih tovarn v Chengduju in Daqingu, nacionalnega prodajnega podjetja na Kitajskem ter raziskovalnega in razvojnega obrata v Šanghaju.

Transakciji se bosta zaključili v dveh korakih, z začetkom v letu 2022, ko bodo odpravljene zahteve glede skupnega vlaganja v avtomobilsko proizvodnjo na Kitajskem, uradno pa naj bi bili zaključeni leta 2023.

Transakciji trenutno čakata na odobritev regulatornih organov. Ne bosta neposredno vplivali na zaposlene in partnerje v ustreznih podjetjih. Finančne podrobnosti ne bodo razkrite.

Volvo Cars v zadnjih letih beleži močno rast na kitajskem trgu. Leta 2020 je na Kitajskem prodal 166.617 avtomobilov, kar je 7,5-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2019 in že osmi zaporedni rekord prodaje na trgu. V prvi polovici leta 2021 se je prodaja v primerjavi z enakim obdobjem leta 2020 povečala za 44,9 odstotka, v primerjavi z enakim obdobjem leta 2019 pa za 40,1 odstotka.

Volvo Car Group v letu 2020
V poslovnem letu 2020 je Volvo Car Group zabeležil dobiček iz poslovanja v višini 8.5 BSEK (14.3 BSEK v letu 2019). Prihodki v tem obdobju so znašali 262.8 BSEK (274.1 BSEK). V celotnem letu 2020 je svetovna prodaja dosegla 661.713 (705.452) avtomobilov, kar je 6,2 odstotka manj kot v letu 2019.

O Volvo Car Group
Volvo Cars je bil ustanovljen leta 1927. Danes je ena najbolj znanih in uglednih blagovnih znamk na svetu s prodajo 661.713 avtomobilov v letu 2020 v približno 100 državah. Volvo Cars je od leta 2010 v lasti kitajskega holdinga Zhejiang Geely Holding.

Od decembra 2020 naprej je Volvo Cars v povprečju zaposloval približno 40.000 (41.500) delavcev, zaposlenih za polni delovni čas. Sedež podjetja Volvo Cars, razvoj izdelkov, trženje in administracija se v glavnem nahajajo v Göteborgu na Švedskem. Sedež podjetja Volvo Cars za azijsko-pacifiško regijo se nahaja v Šanghaju, za Ameriki pa v Mahwahu, NJ. Glavne tovarne za proizvodnjo avtomobilov se nahajajo v Göteborgu (Švedska), Gentu (Belgija), Južni Karolini (ZDA), Chengduju in Daqingu (Kitajska).

V skladu s svojim poslanstvom podjetja želi Volvo Cars strankam zagotoviti svobodo gibanja na oseben, trajnosten in varen način. To poslanstvo se odraža v številnih poslovnih ambicijah: na primer, do sredine tega desetletja želi, da bodo polovico njegove svetovne prodaje predstavljala povsem električna vozila, polovica prodaje bo na spletu, polovica njegove programske opreme pa lastna. Volvo Cars je prav tako zavezan nenehnemu zmanjševanju emisij ogljika s ciljem, da bi do leta 2040 postal podnebno nevtralno podjetje.

PR Volvo Car Adria

Podobne objave