Opel Rekord D: milijonar iz Rüsselsheima praznuje petdesetletnico  

  • Uspešni srednje veliki model je na trg prišel januarja leta 1972 
  • Oplov prvi osebni dizelski avtomobil – poganjal ga je 2,1-litrski motor s 44kW/60 KM Športna različica Commodore B je bila na voljo izključno s šestvaljnimi motorji 

Opel Rekord D, ki bo januarja 2022 praznoval 50. rojstni dan, je imel težko nalogo.  Njegovega neposrednega predhodnika so izdelali v več kot 1,2 milijona primerkih, kar je  osmina vseh avtomobilov, ki jih je Opel na ceste poslal v 70 letih svoje avtomobilske  proizvodnje. Kot so takrat novinarji lahko prebrali v ‘Presse-Information’, je bil to dokaz,  da si trg “ne more privoščiti izgube avtomobila, kot je Rekord”. Odločilno vlogo, ki jo je  imel v avtomobilski industriji, je zato prevzel njegov pomlajeni naslednik, sama  proizvodnja pa se je začela decembra 1971. 

V Sloveniji je bilo, kljub častitljivemu jubileju, ki ga praznuje ta model prihodnje  leto, konec decembra 2020 še vedno registriranih 25 Opel Rekordov. Ta model je imel  tako tudi v Sloveniji pomembno vlogo pri prevozu in tako še danes krasi garažo  mnogokaterega ljubitelja.  

Rekord D je zapeljal v široke in dobro utrjene kolesnice, a ga to ni ustavilo, da ne bi ubral  svoje lastne smeri. Tako je na primer v nasprotju z Rekordom C, ki je z ‘obliko stekleničke  kokakole’ ob stebričku C nastal pod vplivom oblikovanja severnoameriških sestrskih  modelov, uvedel oblikovanje s povsem evropskimi značilnostmi. Jasne in funkcionalne  linije, gladke površine ter velika okna in nizka bočna linija pod stranskimi okni so poskrbeli  za brezčasno zunanjo podobo. “Rekord D prihaja na trg kot gost, ki na zabavo prinese  dobrodošlo osvežitev,” je bilo zapisano v gradivu za novinarje. 

Tako kot pri predhodniku so kupci lahko izbirali med tremi izjemnimi karoserijskimi  izvedbami: klasično limuzino z dvema ali štirimi vrati, športnim kupejem in karavanom s  tremi ali petimi vrati. Za uporabo v komercialne namene in v najboljši tradiciji  legendarnega dostavnika ‘Schnelllieferwagen’ iz 50. in 60. let prejšnjega stoletja je Opel  ponujal tudi kombi Rekord (karavan s tremi vrati brez zadnjih stranskih oken).

Varnost je najpomembnejša: območje deformiranja prednjega dela in zaščita pred bočnim  trkom  

Opel Rekord D (poimenovan tudi Rekord II, da bi se izognili zamenjavi z oznako D za  dizelski motor) je dvignil letvico tudi na področju pasivne varnosti. Ojačitve na bokih in  strehi so zagotavljale zaščito v primeru bočnega trka in prevračanja, območja  načrtovanega deformiranja pa so varovala potnike v primeru čelnega trka.  

Bencinski motorji modela Rekord D so bili izpopolnjeni preizkušeni štirivaljni agregati z  odmično gredjo v glavi motorja (CIH), ki so jih do premiere izdelali že več kot dva milijona.  Osnova je bil 1,7-litrski motor s 49kW/66 KM, motor S je razvil 61kW/83 KM, 1,9-litrski  agregat pa 71kW/97 KM.  

Rekord D pa je postal tudi prvi Oplov osebni avtomobil z dizelskim motorjem na trgu – septembra 1972 s serijsko različico motorja, ki je postavil svetovni rekord! Dizelski motor  z vrtinčasto komoro s 95 KM in turbinskim polnilnikom je v prototipu praznoval svojo  premiero že junija tega leta. Opel GT Diesel z aerodinamično optimizirano karoserijo je na  Oplovi testni stezi v Dudenhofnu postavil 18 mednarodnih in dva svetovna rekorda. V  Rekordu je novi motor s kompresijskim vžigom razvil 44kW/60 KM, porabil povprečno  8,7 litra goriva na 100 kilometrov in omogočil največjo hitrost 135 km/h. Opel Rekord  2100 D je bil prepoznaven po izboklini na pokrovu motornega prostora: zaradi zgornje  odmične gredi in spremenjene glave valjev je bil dizelski motor višji od bencinskih  motorjev. 

“Za ljubitelje zmogljivih športno-potovalnih avtomobilov”: Opel Commodore  

Od marca 1972 je Commodore B razširil ponudbo navzgor in zapolnil vrzel med Rekordom  ter višje umeščenima modeloma Admiral in Diplomat. Commodore B si je obliko  karoserije delil z Rekordom, a je bil opremljen bolj razkošno kot Rekord in na voljo le s  šestvaljnimi motorji. Razvoj je bil hiter: 2,5-litrskemu motorju s 85kW/115 KM za model  Commodore S je sledil GS s 96kW/130 KM in nato 2,8-litrski GS z dvema uplinjačema in  105kW/142 KM. Septembra 1972 je na sceno pripeljal vrhunski Commodore GS/E. 2,8- litrski motor s 118kW/160 KM in elektronskim vbrizgom goriva je omogočal osupljivo zmogljivost. Kupe je lahko dosegel največjo hitrost 200 km/h, štirivratna limuzina pa 195  km/h. “GS/E je namenjen ljubiteljem zmogljivih športno-potovalnih avtomobilov, ki radi  hitro premagujejo dolge razdalje,” so zapisali pri Oplu. 

Tako ne preseneča, da se je Commodore GS/E izkazal tudi kot močan tekmec na dirkah in  relijih. Leta 1973 je mladi Walter Röhrl prvič tekmoval z Oplom na reliju Monte Carlo.  Uspešno, čeprav je zaradi pomanjkljive homologacije kupe Commodore GS/E, ki ga je  pripravil Irmscher, tekmoval v razredu skupine 2 za predelana vozila.  

Commodore in Rekord sta največje zmage dosegla zunaj dirkališč in hitrostnih  preizkušenj. V začetku septembra 1976 je s proizvodne linije zapeljala zlata limuzina  Rekord D kot naslednji milijonti model v seriji – potrditev, da trg res “potrebuje Rekorde”,  kot je Opel izjavil ob predstavitvi leta 1972. Ta dosežek je Opel proslavil s posebno  ‘milijonarsko’ različico z omejenim številom izdelanih vozil z 2,0-litrskim motorjem S s  74kW/100 KM in opremo Berlina. Ko so septembra 1977 na trg poslali zadnjo generacijo  Rekorda, je s proizvodne linije v Rüsselsheimu zapeljalo 1.128.196 Rekordov D in 140.827  modelov Commodore B. 

O Oplu 

Opel je eden največjih evropskih proizvajalcev avtomobilov. Podjetje je v Rüsselsheimu v Nemčiji leta  1862 ustanovil Adam Opel. Avtomobile so začeli izdelovati leta 1899. Od avgusta 2017 je Opel del Groupe  PSA. Skupaj z britansko sestrsko znamko Vauxhall je podjetje prisotno v več kot 60 državah po vsem  svetu. Do konca leta 2024 bodo vsi Oplovi modeli na voljo tudi v različici z električnim pogonom. Ta  strategija je del načrta PACE!, s katerim bo Opel trajnostno dobičkonosen, globalen in električen. 

Obiščite https://int-media.opel.com, https://twitter.com/opelnewsroom

O WAE S d.o.o. 

WAE S d.o.o. je hčerinsko podjetje WAE Kft., s sedežem na Madžarskem, ki se že 30 let ukvarja z  avtomobilskim poslom v srednji in vzhodni Evropi. Decembra 2020 je podjetje postalo veleprodajni  uvoznik za vozila Opel v Sloveniji in v ospredje postavlja tako partnerje kot stranke. Verjame v prvovrstne  storitve skozi učinkovit poslovni model z agilnimi odločitvami in osredotočenostjo na vsako posamezno  stranko. V podjetju WAE S d.o.o. so zavezani k rasti in razvoju, ter dolgoročnemu uspešnemu poslovanju  Opla in skrbi za blagovno znamko v Sloveniji tudi v prihodnje.

PR: Opel

Podobne objave