avtonovice https://avtonovice.si Fri, 23 Oct 2020 09:25:52 +0000 sl-SI hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.2 ZAČETEK ELEKTRIČNE DOBE MONDEA, SAJ FORD OPUŠČA BENCINSKI MODEL IN V SKLADU S POVPRAŠEVANJEM KUPCEV DAJE PREDNOST HIBRIDU https://avtonovice.si/2020/10/23/zacetek-elektricne-dobe-mondea-saj-ford-opusca-bencinski-model-in-v-skladu-s-povprasevanjem-kupcev-daje-prednost-hibridu/ Fri, 23 Oct 2020 09:25:52 +0000 https://avtonovice.si/?p=6876

Foto: FORD

Ford je danes objavil, da je proizvodnjo Mondeov z bencinskim pogonom v celoti nadomestil s povsem hibridnimi pogoni.

 

Mondeo Hybrid zagotavlja možnost vožnje s povsem električnim pogonom, uporabnikom pa za polnjenje baterije ni treba uporabljati zunanjega vira elektrike. Tehnologija s povsem hibridnim pogonom je ena od rešitev, s katerimi Ford uporabnikom pomaga pri brezskrbnem prehodu na elektrificirana vozila in je še posebej primerna za voznike, ki si želijo še bolj dovršeno prefinjenost in varčnejšo porabo goriva, doma ali v službi pa nimajo dostopa do zunanje električne polnilnice.

 

V primerjavi s celotnim letom 2019 se je delež hibridne različice v skupni prodaji Mondeov v Evropi v prvih sedmih mesecih letošnjega leta povečal za 25 odstotkov in zdaj znaša že več kot tretjino vseh prodanih Mondeov.

 

Prav tako je priljubljenost Mondea Hybrid zrasla za več kot 50 odstotkov v Veliki Britaniji in za več kot 40 odstotkov v Italiji, kjer je 75 odstotkov kupcev v prvih sedmih mesecih leta 2020 izbralo prav model Mondeo Hybrid.

 

Ford je lani razširil paleto različic Mondea Hybrid in jim prvič v tem segmentu dodal še karavansko izvedbo, Mondeo Hybrid ST-Line pa s športnim oblikovanjem po navdihu oddelka Ford Performance dopolnjuje elegantno različico Titanium in prestižno različico Vignale. Kupci Mondea s štirimi vrati ali v karavanski izvedbi bodo zdaj lahko izbirali med varčnim povsem hibridnim pogonom ali 2,0-litrskim dizelskim motorjem EcoBlue.

 

“Odločitev, da ponudbo bencinskih Mondeov 100-odstotno zamenjamo s proizvodnjo čistih hibridov, je naslednji velik korak na Fordovi poti elektrifikacije,” je povedal Roelant de Waard, podpredsednik za trženje, prodajo in storitve pri Fordu Evropa. “Naš Mondeo Hybrid je pametna izbira za voznike, ki letno prevozijo manj kot 20.000 kilometrov, saj je ugodnejši od dizla, omogoča električni pogon in odpravi strah glede dosega ali nedostopnosti polnilnic.”

 

Z eno nogo že v prihodnosti

 

Mondeo Hybrid s pogonskim sklopom, ki združuje posebej razviti 2,0-litrski bencinski motor z Atkinsonovim ciklom, elektromotor, generator in litij-ionsko baterijo s kapaciteto 1,4 kWh, zagotavlja doseg in svobodo tradicionalnih motorjev z notranjim zgorevanjem ob učinkovitosti in prefinjenosti električnega pogona.

 

Regenerativno zaviranje zajame do 90 odstotkov energije zaviranja, ki bi bila sicer izgubljena, in z njo polni baterijo vozila. Električna energija omogoča tih zagon in prefinjen pogon še posebej pri mestni vožnji in scenarijih s pogostim ustavljanjem in speljevanjem ter dopolnjuje bencinski motor za optimalno varčno porabo goriva in nizke izpusteCO2.

 

Ford je razvil tudi samodejni menjalnik s porazdelitvijo moči, ki z brezhibnim prilagajanjem zagotavlja najučinkovitejšo uporabo navora pogonskega sklopa za uglajen in linearen odziv na zahtevo po pospeševanju, kar omogoča nadvse prefinjeno vozno izkušnjo.

 

Vmesnik s pametnim merilnikom SmartGauge za nadzor porabe goriva in energije vključuje tudi ‘trenerja zaviranja’, ki uporabnika spodbuja k voznemu slogu, s katerim se v baterijo vrne še več energije – teh napotkov za uporabo bodo veseli tudi vozniki, ki bodo v prihodnosti prešli na povsem električna vozila.

 

Model Mondeo Hybrid proizvajajo v Fordovi najsodobnejši tovarni v Valencii v Španiji, kjer bodo v začetku naslednjega leta začeli izdelovati tudi povsem hibridni različici modelov S-MAX in Galaxy.

 

Ford bo do konca leta 2021 v Evropi uvedel 17 novih elektrificiranih modelov in predvideva, da bodo elektrificirana vozila do konca leta 2022 predstavljala več kot 50 odstotkov prodaje vseh Fordovih avtomobilov – njihova prodaja bo presegla skupno prodajo modelov z bencinskim in dizelskim pogonom.

 

# # #

 

 • Mondeo Hybrid s štirimi vrati: poraba goriva od 4,1 l/100 km, izpusti CO2 od 94 g/km po NEDC (5,5 l/100 km in 126 g/km po WLTP)
 • Mondeo Hybrid karavan, poraba goriva od 4,3 l/100 km, izpusti CO2 od 99 g/km po NEDC (5,6 l/100 km in 129 g/km po WLTP)
 • Mondeo s štirimi vrati z 2,0-litrskim motorjem EcoBlue s 150 KM: poraba goriva od 4,4 l/100 km, izpusti CO2 od 116 g/km po NEDC (5,0 l/100 km in 130 g/km po WLTP)
 • Mondeo karavan z 2,0-litrskim motorjem EcoBlue s 150 KM: poraba goriva od 4,5 l/100 km, izpusti CO2 od 119 g/km po NEDC (5,1 l/100 km in 135 g/km po WLTP)

 

Navedena poraba goriva/energije, izpusti CO2 in doseg z električnim pogonom so izmerjeni v skladu s tehničnimi zahtevami in specifikacijami zadnje različice Evropskih uredb (EC) 715/2007 in (EU) 2017/1151. S svetovno usklajenim preskusnim postopkom za lahka vozila (World Harmonised Light Vehicle Test Procedure – WLTP) homologirana vozila bodo imela podatek o porabi goriva/energije in izpustih CO2 tako za novi evropski vozni cikel (New European Drive Cycle – NEDC) kot za WLTP. WLTP bo najpozneje do konca leta 2020 povsem nadomestil NEDC. Uporabljeni standardni preskusni postopki omogočajo primerjavo med različnimi tipi vozil in različnimi proizvajalci. V času opuščanja NEDC je vzpostavljena primerjava med podatki o porabi goriva in izpustih CO2 pri ciklu WLTP in pri ciklu NEDC. Ker je prišlo do spremembe nekaterih elementov preskusov, lahko pride do odstopanj v primerjavi s prejšnjimi podatki o porabi in izpustih, kar pomeni, da bo lahko imel isti model vozila drugačno porabo in izpuste CO2.

 

 

PR:

SUMMIT MOTORS LJUBLJANA

Flajšmanova ulica 3

1000 Ljubljana

]]>
Pregled medijskega poročanja: Avtomobilizem https://avtonovice.si/2020/10/22/pregled-medijskega-porocanja-avtomobilizem-2/ Thu, 22 Oct 2020 12:41:40 +0000 https://avtonovice.si/?p=6873 Spoštovani!
INFORMIRAJTE SE IN BODITE KONKURENČNI!
Pošiljamo vam pregled aktualnih objav iz slovenskih medijev na temo avtomobilizem.

PR:

Press Clipping, d.o.o.

Tržaška cesta 65, Maribor, 2000

]]>
DKV-jeva mreža za oskrbo z utekočinjenim zemeljskim plinom (LNG) vključuje že 100 bencinskih servisov https://avtonovice.si/2020/10/22/dkv-jeva-mreza-za-oskrbo-z-utekocinjenim-zemeljskim-plinom-lng-vkljucuje-ze-100-bencinskih-servisov/ Thu, 22 Oct 2020 09:23:24 +0000 https://avtonovice.si/?p=6871

DKV-jeva mreža za oskrbo z utekočinjenim zemeljskim plinom (LNG) vključuje že 100 bencinskih servisov

 

Ratingen, 14. 10. 2020 – Ponudnik storitev za mobilnost DKV je pred kratkim razširil svojo mrežo za oskrbo z LNG na sto servisov in s tem dosegel pomemben mejnik. Mreža zdaj vključuje šest evropskih držav, s tem pa je DKV dobavitelj za največje mreže za oskrbo z LNG v Evropi.

Utekočinjeni zemeljski plin v primerjavi s konvencionalnimi gorivi proizvaja 28 odstotkov manj izpustov CO2. Številne države prevoznim podjetjem, ki uporabljajo LNG, omogočajo davčne ugodnosti. Posledica tega je, da postaja to alternativno gorivo za evropske prevoznike vse bolj zanimivo. “S širjenjem mreže za oskrbo z LNG na sto postaj lahko uporabnikom ponujamo trajnostno alternativo konvencionalnim pogonskim gorivom, kar še posebej velja za segment težkih tovornih vozil in prevozov na velike razdalje. Z neprestanim širjenjem mreže za oskrbo z močnim poudarkom na polnilnih postajah z več pogonskimi gorivi želimo postati vodilni ponudnik rešitev za trajnostno mobilnost,” je izjavil Sven Mehringer, generalni direktor za področje energetike in storitev za vozila pri DKV Mobility.

Za oskrbo z LNG morajo vozniki, odvisno od nacionalnih predpisov, morda opraviti postopek registracije in certifikacije. Pri številnih partnerjih za oskrbo z utekočinjenim zemeljskim plinom je voznikom na voljo tudi e-znanje za spoznavanje z varnim postopkom oskrbe z gorivom. DKV Mobility vsako leto dodatno povezuje več kot 5000 bencinskih servisov po vsej Evropi, njegova mreža pa zdaj šteje že več kot 60.000 postaj.

Za več informacij obiščite www.dkv-euroservice.com

Kontakt za medije:

DKV Euro Service, storitve, d.o.o.
CKZ 135 c
8270 Krško

DKV Euro Service

DKV EURO SERVICE je že več 85 let eden izmed vodilnih ponudnikov mobilnih storitev za logistični in transportni sektor. DKV ponuja široko paleto storitev za optimizacijo in upravljanje komercialnega voznega parka po vsej Evropi, brezgotovinsko oskrbo na poti na več kot 120.000 mestih različnih blagovnih znamk, kjer sprejemajo kartico, do obračuna cestnine in vračila davka na dodano vrednost. Podjetje DKV je del skupine DKV MOBILITY SERVICES, ki zaposluje več kot 1200 oseb. Skupina je v letu 2019 ustvarila 9,9 milijarde evrov prometa in poslovala v 45 državah. Trenutno več kot 230.000 pogodbenih strank uporablja več kot 4,2 milijona kartic DKV CARD in naprav v vozilih. Leta 2020 je bila kartica DKV CARD že 16. leto zapored nagrajena kot najboljša blagovna znamka v kategoriji kartic za gorivo in servisnih kartic.

]]>
FORD TRANSIT CONNECT JE Z NAJVARČNEJŠO PORABO GORIVA V SVOJEM SEGMENTU IN NOSILNOSTJO DO ENE TONE ŠE PRIVLAČNEJŠI ZA UPRAVITELJE VOZNIH PARKOV https://avtonovice.si/2020/10/22/ford-transit-connect-je-z-najvarcnejso-porabo-goriva-v-svojem-segmentu-in-nosilnostjo-do-ene-tone-se-privlacnejsi-za-upravitelje-voznih-parkov/ Thu, 22 Oct 2020 08:40:17 +0000 https://avtonovice.si/?p=6869
Foto: FORD

 

Ford je predstavil izboljšave modela Transit Connect, ki bodo uporabnikom zagotavljale najvarčnejšo porabo goriva v tem razredu, prvič pa bo na voljo tudi z bruto nosilnostjo 1,0 tone.

 

Izjemna varčnost bo upraviteljem voznih parkov pomagala prihraniti pri stroških za gorivo, hkrati pa se bodo zmanjšali izpusti toplogrednih plinov, kot je CO2.

 

Transit Connect je zdaj kot lahko gospodarsko vozilo v izbranih izvedbah na voljo s skupno maso vozila do 2501 kg, s čimer se je bruto nosilnost povečala do 982 kg1, možnost prevoza težjih tovorov pa omogoča izboljšanje produktivnosti lastnikom in upraviteljem voznih parkov.

 

Za uporabnike, ki si želijo še bolj ekskluzivno vozilo, Ford na izbranih trgih uvaja nove odlično opremljene različice Active z elegantno zunanjostjo in vrhunsko notranjostjo.

 

Upravitelji voznih parkov na trgih, ki spodbujajo uporabo z vodikom obdelanega rastlinskega olja, na primer na Švedskem, bodo veseli novice, da je Ford odobril uporabo tovrstnega goriva za pogon 1,5-litrskega dizelskega motorja EcoBlue, kar bo pomagalo dodatno zmanjšati skupne izpuste voznih parkov.

 

“Transit Connect je že zelo priljubljen v številnih voznih parkih po vsej Evropi, z najnovejšimi izboljšavami pa bo še bolj privlačen,” je povedal Hans Schep, generalni direktor za gospodarska vozila pri Fordu Evropa. “Zmanjšanje izpustov in stroškov za gorivo ter povečanje nosilnosti so koraki, ki podjetjem pomagajo prepeljati več tovora ali vgraditi dodatno opremo in zagotoviti maksimalno učinkovitost.”

 

Nove posodobitve so na voljo za celotno ponudbo različic modela Transit Connect, naročena vozila pa bodo pri Fordovih trgovcih predvidoma do konca leta 2020.

 

Optimizacija porabe goriva in nosilnosti

Nobeno lahko gospodarsko vozilo v tem razredu se ne more pohvaliti z učinkovitejšo porabo goriva kot Transit Connect – tako lahko podjetniki prihranijo pri stroških uporabe in zmanjšajo svoj ogljični odtis.

 

Najbolje prodajani Transit Connect – L1 Trend – po ciklu NEDC porabi 4,1 l/100 km, izpusti CO2 pa znašajo 109 g/km (5,1 l/100 km in 134 g/km CO2 po WLTP).2 Poganja ga Fordov napredni 1,5‑litrski dizelski motor EcoBlue z močjo 75 ali 120 KM, ki ga dopolnjuje šeststopenjski ročni menjalnik. K optimalni učinkovitosti prispevajo tudi nove pnevmatike z manjšim kotalnim uporom.

 

Ford se je neposredno odzval na povpraševanje uporabnikov po večji zmogljivosti Transita Connect za prevoz tovora in ponudil povečano nosilnost vse do 982 kg – to je 79 kg več kot pri prejšnjih različicah – brez poslabšanja vsestranskosti ali učinkovitosti porabe goriva. K povečani nosilnosti so prispevale tudi optimalne konfiguracije koles in pnevmatik ter odstranitev dvojnega sovoznikovega sedeža. Dvojni sovoznikov sedež je še vedno na voljo z izvedbami z manjšo skupno maso.

 

Uporabniki, ki potrebujejo skupno maso 2501 kg in bruto nosilnost 982 kg, lahko izbirajo med različnimi pogonskimi sklopi, primernimi za specifične pogoje uporabe, vključno z 1,5-litrskimi dizelskimi motorji s 100 ali 120 KM in šeststopenjskim ročnim ali osemstopenjskim samodejnim menjalnikom – za lahkotne in prefinjene prevoze tovora.

 

Po obsežnem testiranju, s katerim se je prepričal, da to ne bo vplivalo ne na servisiranje ne na delovanje vozil, je Ford za svoje 1,5-litrske dizelske motorje EcoBlue odobril uporabo goriv, ki vsebujejo z vodikom obdelano rastlinsko olje.

 

# # #

 

1 Bruto vrednost. Največja nosilnost se razlikuje in temelji na dodatni opremi in konfiguraciji vozila. Za kapaciteto specifičnega vozila glede prevoza tovora glejte nalepko na stebričku vrat.

Navedena poraba goriva/energije, izpusti CO2 in doseg z električnim pogonom so izmerjeni v skladu s tehničnimi zahtevami in specifikacijami zadnje različice Evropskih uredb (EC) 715/2007 in (EU) 2017/1151. S svetovno usklajenim preskusnim postopkom za lahka vozila (World Harmonised Light Vehicle Test Procedure – WLTP) homologirana vozila bodo imela podatek o porabi goriva/energije in izpustih CO2 tako za novi evropski vozni cikel (New European Drive Cycle – NEDC) kot za WLTP. WLTP bo najpozneje do konca leta 2020 povsem nadomestil NEDC. Uporabljeni standardni preskusni postopki omogočajo primerjavo med različnimi tipi vozil in različnimi proizvajalci. V času opuščanja NEDC je vzpostavljena primerjava med podatki o porabi goriva in izpustih CO2 pri ciklu WLTP in pri ciklu NEDC. Ker je prišlo do spremembe nekaterih elementov preskusov, lahko pride do odstopanj v primerjavi s prejšnjimi podatki o porabi in izpustih, kar pomeni, da bo lahko imel isti model vozila drugačno porabo in izpuste CO2.

 

PR:

SUMMIT MOTORS LJUBLJANA

Flajšmanova ulica 3

1000 Ljubljana

]]>
TOYOTA MOTOR EUROPE JE SVOJO TEHNOLOGIJO GORIVNIH CELIC VGRADILA V VODIKOV GENERATOR GEH2, KI GA PROIZVAJAJO PRI ENERGY OBSERVER DEVELOPMENTS https://avtonovice.si/2020/10/22/toyota-motor-europe-je-svojo-tehnologijo-gorivnih-celic-vgradila-v-vodikov-generator-geh2-ki-ga-proizvajajo-pri-energy-observer-developments/ Thu, 22 Oct 2020 08:37:06 +0000 https://avtonovice.si/?p=6865  

 • Toyota Motor Europe (TME) je svoj modul gorivnih celic vključila v novi generator GEH2, ki ga proizvajajo pri Energy Observer Developments (EODev).
 • Projekt je del celostne strategije TME, s katero želi promovirati čisto vodikovo tehnologijo.
 • Sistem gorivnih celic korporacije Toyota ponuja široko stopnjo fleksibilnosti in je uporaben na številnih področjih.

 

 

Pred kratkim je EODev prvič prikazal svoj vodikov generator GEH2, ki ga poganja tehnologija gorivnih celic korporacije Toyota. Generator GEH2 generira moč 100KVA in je uporaben na različnih dogodkih, odročnih področjih in v izjemnih situacijah (npr. v primeru naravnih nesreč). Poleg tega je primeren tudi za uporabo v občutljivih okoljih, saj ne povzroča nobenega hrupa in ne proizvaja škodljivih emisij.

 

Novi skupni projekt družb TME in EODev pomeni uspešno nadaljevanje lanske integracije modula gorivnih celic korporacije Toyota v plovilo Energy Observer.  EODev je že takrat načrtoval, da bo znanje in izkušnje, pridobljene pri projektu plovila Energy Observer, prenesel tudi  na druga področja.  Obe družbi si izdatno prizadevata za širjenje širšega osveščanja javnosti o uporabnosti tehnologij gorivnih celic in prednostih prehoda v tako imenovano vodikovo družbo.

 

Modul gorivnih celic, ki je vgrajen v generator GEH2, je bil razvit na osnovi obstoječih vodikovih tehnologij, ki že poganjajo osebni avtomobil Toyota Mirai. Skupna teža kompaktnega modula znaša 290 kg.

 

“Na sodelovanje z EODev smo izjemno ponosni. Naš skupni projekt je dokaz, da smo že danes sposobni razvijati izdelke, ki pospešujejo dekarbonizacijo dobave energije. Uspešna integracija tehnologije gorivnih celic je dokaz, da ustvarjanje vodikove družbe temelji na partnerstvih družb, ki jih družijo podobni cilji in vizije. Še vedno iščemo nove priložnosti za sodelovanje, saj so naše tehnologije dovolj fleksibilne za širšo uporabo,” pravi Thiebault Paquet, direktor oddelka za razvoj tehnologij gorivnih celic pri Toyota Motor Europe.

 

Toyota za tovrstne projekte ponuja tudi vso potrebno tehnično pomoč in znanje. Oddelek za razvoj tehnologij gorivnih celic pri TME deluje tudi nekakšen posrednik, ki zagotavlja optimalno uporabo in integracijo modula gorivnih celic. Toyota je v zadnjem času svojo tehnologijo gorivnih celic že uspešno vgradila v avtomobile, avtobuse, tovornjake in plovila.

 

PR:

Toyota Adria d.o.o.
Brnčičeva 51, SI-1231 Ljubljana

]]>
Pregled medijskega poročanja: Avtomobilizem https://avtonovice.si/2020/10/20/pregled-medijskega-porocanja-avtomobilizem/ Tue, 20 Oct 2020 11:27:44 +0000 https://avtonovice.si/?p=6860 Spoštovani!
INFORMIRAJTE SE IN BODITE KONKURENČNI!
Pošiljamo vam pregled aktualnih objav iz slovenskih medijev na temo avtomobilizem.

Press Clipping, d.o.o.

Tržaška cesta 65, Maribor, 2000

]]>
EVROPSKIM KUPCEM BO PRVIČ NA VOLJO TUDI IZJEMNO ZMOGLJIVA LEGENDA – NAPOVED FORDA MUSTANGA MACH 1 V GOODWOODU https://avtonovice.si/2020/10/20/evropskim-kupcem-bo-prvic-na-voljo-tudi-izjemno-zmogljiva-legenda-napoved-forda-mustanga-mach-1-v-goodwoodu/ Tue, 20 Oct 2020 07:49:39 +0000 https://avtonovice.si/?p=6858

Foto: Ford

 

Ford je napovedal, da bo kupcem v Evropi prvič na voljo omejena različica izjemno zmogljivega Mustanga Mach 1.

 

Mustang Mach 1, najzmogljivejši produkcijski Mustang, kar jih je bilo kdaj na voljo kupcem na stari celini, se je globalnemu virtualnemu občinstvu prvič predstavil na dogodku Goodwood SpeedWeek v Zahodnem Sussexu v Veliki Britaniji.

 

Uporabo legendarnega vzdevka Mach 1 upravičuje nadgrajena zmogljivost z izpopolnjeno aerodinamiko, posebej ‘uglašenim’ 5,0-litrskim motorjem V8 s 460 KM1 in močnejšim hlajenjem za uspešno premagovanje izzivov na dirkališčih.

 

Mach 1 je prvi Mustang v Evropi, pri katerem lahko kupci izberejo izjemno zmogljiv šeststopenjski ročni menjalnik TREMEC, ki za brezhibno prestavljanje v nižjo prestavo deluje s tehnologijo za uskladitev s številom vrtjajev (med-plin), zmogljivejši sistem s hladilnikom olja pa ustreza večjim zahtevam pri športni vožnji. Kupcem je na voljo tudi Fordov 10-stopenjski samodejni menjalnik z zmogljivejšim hladilnikom olja in prilagojeno nastavitvijo programske opreme za optimalno zmogljivost pri športni vožnji na cestah in dirkališčih.

 

Edinstvena nastavitev vzmetenja dodatno izboljša zmogljivost in pripravljenost za dirkališče. Posebej umerjeni blažilniki MagneRide®2 in prilagojene vzmeti, prečna vodila in specifikacije puš zagotavljajo izboljšan nadzor in odzivnost pri velikih obremenitvah v hitrih ovinkih. Nastavitev programske opreme električnega servovolana (EPAS) modelu Mach 1 omogoča najnatančnejše krmiljenje med vsemi Mustangi v Evropi.

 

Rezultat je najhitrejši Mustang, kar jih je bilo kdaj na voljo evropskim uporabnikom.

 

Poleg zmogljivosti tudi zunanjost Mustanga Mach 1 spominja na legendarne Mustange Mach 1 iz šestdesetih in sedemdesetih let 20. stoletja, saj jo krasijo drzne črte na pokrovu motornega prostora in na stranicah, izrazito športni vožnji prilagojeno oblikovanje karoserije in edinstvena 19-palčna platišča iz lahke zlitine. Model z omejenim številom vozil je na voljo v edinstvenih kombinacijah barv karoserije, črt in kontrastne linije, ki odražajo prepoznavno oblikovanje originalnega avta. Vsak Mustang Mach 1 je individualno oštevilčen s posebno okrasno ploščico glede na številko naročila.

 

“Originalni Mach 1 je prinesel vrhunec v proizvodnji Mustanga in se je dokazal z izjemnim uspehom v avtomobilskem športu,” je povedal Matthias Tonn, glavni programski inženir modela Mustang Mach 1 za Evropo. “Novi Mach 1 je najzmogljivejši Mustang, kar jih je kdaj prispelo v Evropo, pripravljen je tudi za preskus na dirkališču, krasi pa ga unikaten slog, ki več kot opravičuje uporabo tako legendarne oznake.”

 

V počastitev uvedbe Mustanga Mach 1 je Ford ustvaril prvo interaktivno izkušnjo, s katero lahko uporabniki s pomočjo spletne aplikacije naredijo svoj kratek video. Izberejo lahko barvo svojega Mustanga Mach 1 in želeni snemalni kot ter ‘posnamejo’ kratek video, ki ga lahko delijo na družbenih omrežjih. Aplikacija nudi tudi izkušnjo z obogateno resničnostjo in uporabnikom omogoča, da digitalnega Mustanga Mach 1 ‘umestijo’ v dejansko okolje.

 

Za preizkus interaktivne izkušnje obiščite https://fordmustangmach1ar.com.

 

Legendarni motor V8

Mustanga Mach 1 poganja posebej za večjo zmogljivost na cesti in na dirkališčih izpopolnjena različica Fordovega povsem iz aluminija izdelanega 5,0-litrskega motorja V8 s 460 KM.

 

Odprt sistem za indukcijski zajem zraka, polnilni kolektor in ohišje dušilne lopute s premerom 87 mm za povečanje prostega pretoka zraka v motor so enaki kot pri modelu Mustang Shelby GT350, ki je na voljo kupcem v Severni Ameriki. Izboljšano ‘prezračevanje’ dopolnjujeta nova umeritev programske opreme za upravljanje motorja in kombinacija nizkotlačnega posrednega in visokotlačnega direktnega vbrizgavanja goriva za živahno povečevanje vrtljajev vse do rdeče oznake pri 7500 vrtljajih v minuti. Motor največjo moč razvije pri 7500 vrtljajih v minuti, največji navor 529 Nm pa je na voljo pri 4600 vrtljajih v minuti.

 

Dodatni hladilnik motornega olja, ki je prav tako skupen s Shelbyjem GT350, za zagotavljanje optimalnega pretoka olja in dosledno zmogljivost pri velikih obremenitvah sodeluje z novim adapterjem filtra motornega olja. Edinstveno ‘uglasitev’ športnega izpušnega sistema z aktivnim ventilom pri modelu Mach 1 zaključujejo izpušne cevi s premerom 4,5 palca (11,4 cm) za še bolj nepreslišen zvok Fordovega motorja V8.

 

Izbira možnosti glede menjalnika je osredotočena na zmogljivost, vozne lastnosti in primernost za uporabo na dirkališču. Šeststopenjski ročni menjalnik TREMEC 3160 z dvolamelno sklopko odlično obvlada agresivno prestavljanje v visokih vrtljajih in s kratkimi pomiki hitro prestavlja za kar največjo zmogljivost in zabavno vožnjo.

 

Ena od značilnosti šeststopenjskega menjalnika TREMEC je uskladitev s številom vrtljajev, ki zagotavlja večjo prefinjenost na cesti in še večjo zmogljivost na dirkališču. Tehnologija uporablja sistem za upravljanje motorja in pri prestavljanju v nižjo prestavo za kratek čas odpre dušilno loputo (Američani temu pravijo ‘blip’, mi pa ‘med-plin’) ter tako uskladi vrtljaje motorja z izbrano prestavo. Tudi prestavljanje ‘na polno’ – ko voznik prestavi brez popuščanja pritiska na stopalko za pospeševanje – je možno. Za izpopolnjeno zmogljivost menjalnika pri povečanih obremenitvah je vgrajen poseben sistem za hlajenje olja.

 

Fordov napredni 10-stopenjski samodejni menjalnik deluje z nadgrajenim pretvornikom navora in posebno umeritvijo za Mustanga Mach 1, to pa zagotavlja optimalen navor, poseben značaj prestavljanja in splošno zmogljivost. Za vozne situacije z večjimi obremenitvami dodatni zračno hlajeni hladilnik olja poveča zmogljivost hlajenja za 75 odstotkov. Ne glede na to, ali je avto opremljen z ročnim ali s samodejnim menjalnikom, je na zadnji gredi dodaten hladilni sistem, ki podpira vožnjo na dirkališču, prav tako je serijsko vgrajen diferencial z omejenim zdrsom za boljši prenos moči na podlago tako pri vožnji naravnost kot pri izhodu iz ovinka.

 

Pripravljen na dirkanje

Mustang Mach 1 prinaša tudi vrsto aerodinamičnih sprememb za še večjo zmogljivost pa tudi za prepoznaven videz, ki predstavlja priklon oblikovanju originalnih modelov.

 

Unikatna konfiguracija sprednjega dela vključuje novo dvodelno zgornjo masko, novo spodnjo masko, spojler in novi stranski rešetki: vsi elementi prispevajo k izboljšani aerodinamiki in učinkovitejšemu hlajenju.

 

Mustang Mach 1 zagotavlja za 22 odstotkov večji potisk ob podlago od Mustanga GT, k temu pa pripomoreta tudi zasnova zadnjega difuzorja, ki si jo deli z modelom Mustang Shelby GT500 za kupce v Severni Ameriki, in daljši kanal pod vozilom s posebnimi rebri za usmerjanje hladilnega zraka k zavoram. Oblika sprednjega spojlerja poskrbi za večji potisk ob podlago, kar omogoča boljši oprijem na dirkalni stezi, posebej prilagojeni zadnji spojler z enim krilom pa je usklajen z aerodinamiko sprednjega dela, da zagotovi idealno ravnovesje vertikalne sile zračnega pritiska od sprednjega do zadnjega konca vozila.

 

Izjemnim zahtevam vožnje na dirkališču je prilagojena posebna nastavitev vzmetenja. Sistem prilagodljivega vzmetenja MagneRide®2 za sproten odziv na spremembe cestišča elektronsko krmili magnetoreološko tekočino v blažilniku in je bil posebej umerjen za optimalno zmogljivost, svoje pa dodajo bolj toge sprednje vzmeti in prečna vodila koles. Poleg umeritve novega servovolana EPAS prispevajo k najostrejši odzivnosti krmiljenja med Mustangi v Evropi tudi pomožna okvirja iz modelov Mustang Shelby GT350 in GT500 ter komponente povezav.

 

Mustang Mach 1 je opremljen z zmogljivejšim zavornim ojačevalnikom s hitrejšim odzivnim časom, ki zagotavlja hitro in enakomerno zaviranje tudi pri velikih obremenitvah. Na unikatnih 19-palčnih platiščih iz zlitine, ki so spredaj in zadaj širše za pol palca, so nameščene za dirke pripravljene pnevmatike Michelin Pilot Sport 4.

 

Ponovno rojstvo legendarnega oblikovanja

Posebno, iz sveta dirk izpeljano oblikovanje, ki upošteva pravila aerodinamike, je bilo ključna komponenta vsake generacije Mustanga Mach 1, seveda ob ustrezni kombinaciji osupljive barve in nalepk.

 

Kupci najnovejše različice modela z omejenim številom izdelanih vozil lahko izbirajo med osmimi kombinacijami barve karoserije ter drznih črt na pokrovu motornega prostora in stranicah, med katerimi so tudi Fighter Jet siva z mat črnimi/odsevno oranžnimi črtami, Iconic srebrna, Shadow črna in Oxford bela z mat črnimi/rdečimi črtami ter Velocity modra, Twister oranžna, Race rdeča in Grabber rumena z mat črnimi/belimi črtami.

 

Zgornja in spodnja maska Mustanga Mach 1 sta lakirani v sijajno črni barvi, legendarni logotip Mach 1 pa je na pokrovu prtljažnika in obeh sprednjih blatnikih.

 

Notranjost krasi barvna shema Ebony z okrasnimi elementi iz aluminija z obdelavo Dark Engine, na usnjenem oblazinjenju športnih sedežev pa izstopajo šivi v barvi Metal Grey. Na armaturni plošči vsakega Mustanga Mach 1 je posebna unikatna oznaka z logotipom Mach 1 in številko izdelave, dopolnjujejo pa jo obloge pragov in nov vstopni prikaz na 12-palčni digitalni instrumentni plošči.

 

V serijsko opremo so vključene številne tehnologije za udobje in priročnost: ogrevana in hlajena sprednja sedeža, Fordov dovršeni sistem za informacije, razvedrilo in povezave SYNC 3,3 vrhunski zvočni sistem B&O z 12 zvočniki in modem FordPass Connect4 za vrhunsko povezavo prek spleta.

 

“Mach 1 pripravljenosti za dirkališča ne kaže le z videzom, temveč prinaša tudi vso potrebno opremo za vznemirljive športne preizkuse na tekmovalni progi in uživanje na cestah, ki ju zahtevajo Mustangovi občudovalci,” je povedal Tonn. “To je najvznemirljivejši Mustang v Evropi doslej in navdušeni smo, da smo uspeli legendarno ime Mach 1 prvič pripeljati v Evropi.”

 

Leta 1969 prvič predstavljeni Mustang Mach 1 je dopolnil zmogljivost modela Mustang GT z vrsto izboljšav, vključno z močnejšimi motorji V8, dirkaškim vzmetenjem in posebnim oblikovanjem. Mach 1 prve generacije je postavil 295 hitrostnih in vzdržljivostnih rekordov na stezi Bonneville Salt Flats, dirkaške ekipe pa so z Mustangom Mach 1 osvojile naziv prvaka med proizvajalci na prvenstvu v reliju leta 1969 in 1970. Nove ali posodobljene različice so uvedli leta 1971, 1974 in 2003. Od leta 1969 so izdelali več kot 300.000 Mustangov Mach 1.

 

# # #

 

Uradno homologirani podatki o porabi goriva in izpustih CO2 bodo objavljeni pred začetkom prodaje.

 

Navedena poraba goriva/energije, izpusti CO2 in doseg z električnim pogonom so izmerjeni v skladu s tehničnimi zahtevami in specifikacijami zadnje različice Evropskih uredb (EC) 715/2007 in (EU) 2017/1151. S svetovno usklajenim preskusnim postopkom za lahka vozila (World Harmonised Light Vehicle Test Procedure – WLTP) homologirana vozila bodo imela podatek o porabi goriva/energije in izpustih CO2 tako za novi evropski vozni cikel (New European Drive Cycle – NEDC) kot za WLTP. WLTP bo najpozneje do konca leta 2020 povsem nadomestil NEDC. Uporabljeni standardni preskusni postopki omogočajo primerjavo med različnimi tipi vozil in različnimi proizvajalci. V času opuščanja NEDC je vzpostavljena primerjava med podatki o porabi goriva in izpustih CO2 pri ciklu WLTP in pri ciklu NEDC. Ker je prišlo do spremembe nekaterih elementov preskusov, lahko pride do odstopanj v primerjavi s prejšnjimi podatki o porabi in izpustih, kar pomeni, da bo lahko imel isti model vozila drugačno porabo in izpuste CO2.

 

MagneRide® je blagovna znamka skupine BWI.

 

Ne dopustite motenj med vožnjo! Če je le možno, uporabite glasovno upravljanje; med vožnjo ne uporabljajte ročnih naprav. Ko je izbrana prestava za vožnjo, so lahko nekatere možnosti blokirane. Nekatere funkcije niso združljive z vsemi telefoni.

 

Funkcije lahko zahtevajo aktiviranje.

 

PR.

SUMMIT MOTORS LJUBLJANA

Flajšmanova ulica 3

1000 Ljubljana

]]>
NOVI HILUX – ZMOGLJIVEJŠI MOTOR IN ATRAKTIVEN VIDEZ https://avtonovice.si/2020/10/19/novi-hilux-zmogljivejsi-motor-in-atraktiven-videz/ Mon, 19 Oct 2020 08:44:53 +0000 https://avtonovice.si/?p=6856

Foto: Toyota 

·         Novi 2,8-litrski pogonski sklop zmore 204 konjskih moči in 500 Nm navora.

·         Robustna šasija z izboljšanimi terenskimi in cestnimi zmogljivostmi.

·         Atraktivna zunanjost in sodobna multimedijska tehnologija.

·         Vrh ponudbe je paket opreme Invincible.

PREDSTAVITEV

Novi Hilux združuje oblikovno prenovljeni sprednji del avtomobila in zmogljivi 2,8-litrski pogonski sklop, ki izboljšuje terenske in cestne zmogljivosti avtomobila. Prenovljena različica se ponaša tudi z višjo stopnjo udobja, bogatejšo serijsko opremo in še večjo uporabnostjo, zaradi katere je zanimiv za poslovne in zasebne uporabnike.

 

Tudi v Evropi se segment poltovornjakov (pick-up) vsako leto povečuje. V letu 2015 je bilo prodanih 154.000 modelov, do leta 2023 pa je načrtovano 35-odstotno povečanje na 208.000 primerkov. Razlog za tolikšno rast je v dvojni uporabnosti teh vozil, saj so zanimiva za poslovne in zasebne uporabnike.

 

Vrhunec ponudbe novega Hiluxa je paket opreme Invincible, ki zagotavlja premijsko opremo. Ta bo prepričala tudi najzahtevnejše uporabnike. Hkrati pa zagotavlja tradicionalno stopnjo kakovosti, trpežnosti in zanesljivosti QDR (Quality, Durability, Reliability), zaradi katere je Hilux najbolj priljubljeni poltovornjak na svetu.

 

Hilux je že od svoje predstavitve leta 1968 znan kot neuničljivo in neustavljivo vozilo. Avanturisti so z njim osvojili severni tečaj, se vozili po islandskih vulkanih in snežno-ledenih prostranstvih Antarktike. Leta 2019 se je uvrstil tudi na zmagovalni oder legendarnega relija Dakar.

 

Novi Hilux Double Cab Invincible je 5 mm krajši in 45 mm širši od svojega predhodnika in v dolžino meri 5325 mm, širok je 1900 mm in visok 1815 mm. Tovorna površina pa je dolga od 1525 do 2315 mm (odvisno od karoserijske različice). Nosilnost vozila znaša 1 tono, poleg tega zmore vleči tudi 3,5 tone težko prikolico. Na voljo je v štirih karoserijskih različicah.

 

 

POGONSKI SKLOPI

 

 • Novi 2,8-litrski pogonski sklop, ki zmore 204 konjskih moči in 500 Nm navora, bo zadovoljil tudi najzahtevnejše uporabnike.
 • Izboljšan je tudi 6-stopenjski samodejni menjalnik.

 

Novi Hilux poganja zmogljivejši 2,8-litrski dizelski motor, ki zmore 204 konjskih moči in 500 Nm navora. S svojo močjo, zmogljivostjo in učinkovitostjo bo prepričal najzahtevnejše kupce. Novi 2,8-litrski pogonski sklop je na voljo s karoserijskima različicama Extra Cab in Double Cab. Opremljen je s 6-stopenjskim ročnim ali samodejnim menjalnikom, štirikolesnim pogonom in sistemom Start & Stop.

 

Karoserijske različice Single, Extra in Double Cab so na voljo tudi z 2,4-litrskim dizelskim motorjem in 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Mogoče pa je izbirati med sprednjim pogonom in pogonom na vsa štiri kolesa. Različici Extra in Double Cab sta na voljo tudi s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom in štirikolesnim pogonom.

 

 

2,8-litrski dizelski motor

 

Novi, 2,755-litrski dizelski motor, Euro 6d, DOHC s 16 ventili s samodejnim menjalnikom zmore 150 kW/204 KM pri 3400 vrtljajih na minuto in 500 Nm navora med 1600 in 2800 vrtljaji. Različica z ročnim menjalnikom ponuja navor 420 Nm med 1400 in 34.000 vrtljaji.

 

Nova pogonska enota, opremljena s samodejnim menjalnikom, od 0 do 100 km/h, pospeši v 10,7 sekunde (2,1 sekunde hitreje kot obstoječa 2,4-litrska različica). Povprečna poraba goriva znaša 9,5 l/100 km*, emisije CO2 pa 250 g/km.*

 

Motor je opremljen z vbrizgalnim sistemom skupnega voda, turbinskim polnilnikom in z vodno hlajenim hladilnikom vstopnega zraka. Nadzor emisij opravljajo katalizator (Diesel Oxidisation Catalyst DOC), filter trdih delcev (Diesel Particulate Filter DPF), selektivni katalizatorski reduktor (Selective Catalytic Reduction SCR) in dodatni vbrizgalni sistem.

 

Številne funkcije služijo za maksimiziranje moči in optimiziranje porabe goriva:

 

Oblika cilindrskega bloka, struktura tesnila glave cilindra, materiali tesnil in izpuha in hlajenja so optimizirani. Vse to se izraža v večji rigidnosti, boljšem tesnjenju in hlajenju, kar pomaga pri proizvajanju večje moči.

 

Na novo je bil razvit tudi turbopolnilnik, ki je zasnovan za bolj robustno uporabo. Vetrnici turbine sta povečani z 48 na 58 mm in z 41,5 na 52 mm.

 

Novi sistem je opremljen z elektronsko nadzorovanim vbrizgalnim sistemom skupnega voda, katerega maksimalni pritisk goriva znaša 250 MPa, kar omogoča izjemne zmogljivosti in nizko porabo goriva. Novi motor ustreza najnovejšemu standardu Euro 6d.

 

Poleg tega je bilo uporabljenih nekaj prijemov za izboljšanje energijske učinkovitosti novega motorja:

 

Izgorevalna komora, bati in obročki so dodatno optimizirani. Posebna obdelava površine Diamond-Like Carbon (DLC) zmanjšuje trenje, hkrati pa preprečuje izgube pri hlajenju.

Dvostopenjska črpalka nadzira pritisk olja in zmanjšuje pritisk pri hladnem motorju ali pri polni obremenitvi vozila.

Dodatno je nadzorovan tudi pretok goriva iz turbopolnilnika. Povečana je tudi zmogljivost sistema SCR (Selective Catalytic Reduction). Dodan je tudi posebni senzor PM. Vsi ti ukrepi pa ustrezajo emisijskim standardom Euro 6d.

Poleg vsega je inženirjem uspelo izrazito zmanjšati stopnji hrupa in vibracij, kar se kaže v bolj tihem in mirnem delovanju motorja.

 

2,4-litrski dizelski motor

 

Preizkušeni dizelski motor DOHC znamke Toyota s prostornino 2,393 litra in 16 ventili zmore 110 kW/150 KM pri 3400 vrtljajih na minuto in 400 Nm navora med 1600 in 2000 vrtljaji. V navezi s samodejnim menjalnikom od 0 do 100 km/h pospeši v 12,8 sekunde. Povprečna poraba goriva znaša 9,3 l/100 km*, emisije CO2 pa 245 g/km.*

 

Motor, ki ustreza standardu Euro 6d, je opremljen z vbrizgalnim sistemom skupnega voda, turbinskim polnilnikom in z vodno hlajenim hladilnikom vstopnega zraka. Nadzor emisij opravljajo katalizator (Diesel Oxidisation Catalyst DOC), filter trdih delcev (Diesel Particulate Filter DPF), selektivni katalizatorski reduktor (Selective Catalytic Reduction SCR) in dodatni vbrizgalni sistem. Izgorevalna komora, bati in obroški so dodatno optimizirani. Posebna obdelava površine Diamond-Like Carbon (DLC) zmanjšuje trenje, hkrati pa preprečuje izgube pri hlajenju. Dvostopenjska črpalka nadzira pritisk olja in zmanjšuje pritisk pri hladnem motorju ali pri polni obremenitvi vozila.

 

 

VOZNIŠKA DINAMIKA

 

 • Klasična terenska zasnova z letvasto šasijo zagotavlja izjemno trpežnost in torzijsko trdnost, ki omogoča vožnjo po najbolj ekstremnih terenih.
 • Izboljšano vzmetenje in krmiljenje povečujeta udobje na asfaltnih cestah.
 • Številni sistemi zagotavljajo še boljše terenske zmogljivosti.

Inženirji so pri snovanju novega Hiluxa želeli ohraniti njegove legendarne terenske zmogljivosti in hkrati povečati njegovo udobje na običajnih cestah.

Hilux spada med redka vozila, pri katerih je karoserija postavljena na klasično terensko zasnovo z letvasto šasijo, kar omogoča izjemne terenske zmogljivosti. Tovrstna šasija je namreč izjemno trpežna in torzijsko toga ter je odporna proti velikim silam, ki nastajajo pri zvijanju.

Na običajni cesti

Izboljšano vzmetenje in volanski sistem sta osnova večjega udobja in boljših voznih lastnosti novega Hiluxa. Sprednji in zadnji blažilci so bili deležni novih finih nastavitev, ki povečujejo udobje in odzivnost krmiljenja.

 

Izboljšan je sistem zadnjega vzmetenja, ki zagotavlja izjemne terenske zmogljivosti, hkrati pa ponuja udobje in stabilnost športnega terenca.

Poleg tega je izboljšana tudi zasnova listnate vzmeti, ki povečuje polje stika za 6 odstotkov.

Vertikalni vzmeti sta dodani posebna reža in optimizirana puša. Posebna samomazalna guma zmanjšuje trenje in olajša gibanje vzmetenja. Vse to se kaže v bolj tekoči vožnji in boljši absorpciji grbin in lukenj. Povečana je tudi stranska trdnost, kar pripomore k večji odzivnosti volana. Boljša je tudi vodljivost avtomobila pri nižji hitrosti.

 

 

Na terenu

 

Terenske zmogljivosti štirikolesnega pogona novega Hiluxa so še dodatno izpopolnjene z novim elektronskim nadzorom diferenciala (aktiviran je lahko v načinu 2WD). Na ta način je izboljšan oprijem na spolzkih podlagah in pri nižji hitrosti. Izboljšana sta tudi sistema VSC in VFC, ki omogočata optimalno delovanje volana in nadzorujeta pnevmatike.

 

Pri Hiluxovih terenskih sposobnostih igrajo vidno vlogo tudi velika oddaljenost od tal (310 mm), približevalni kot med 29 in 26 stopinjami in zmogljivost vožnje po rečni strugi do globine 700 mm.

 

 

 

OBLIKA IN MULTIMEDIJSKA TEHNOLOGIJA

 

 • Novi dizajn zagotavlja atraktiven videz in mogočno cestno podobo.
 • Izboljšani multimedijski sistem z 8-palčnim osrednjim zaslonom.
 • Povezavi Apple CarPlay in Android Auto.

 

Sprednji del novega Hiluxa je bil zasnovan povsem na novo. Najbolj je opazen drzni tridimenzionalni zračnik motorja. K mogočnosti podobe dodatno pripomore tudi sprednji odbijač, ki izžareva značaj vsemogočnega vozila, s katerim se je mogoče odpeljati kamorkoli.

 

Celoten vtis še dodatno poudarjajo nove sprednje in zadnje luči LED, strojno obdelana 18-palčna platišča v črni barvi in nova kovinska barva Bronze.

 

V notranjosti je takoj opazen 8-palčni osrednji zaslon, ki je opremljen z mehanskimi gumbi. Izboljšani multimedijski sistem je bolj odziven ter ponuja tudi povezavi Apple CarPlay® in Android Auto™.

 

Na seznamu opreme velja omeniti še gumb za zagon motorja, satelitsko navigacijo, samodejno klimatsko napravo, sprednje in zadnje parkirne senzorje, avdiosistem JBL Premium Sound System z devetimi zvočniki, 8-kanalnim 800 W ojačevalnikom in tehnologijo CLARi-Fi.

 

 

PAKET OPREME INVINCIBLE IN DODATNA OPREMA

 

 • Paket opreme Invincible bo prepričal najbolj zahtevne kupce.
 • Robustna in hkrati sofisticirana zunanjost se jasno razlikuje od preostalih paketov opreme.
 • Posebej zasnovana notranjost s premišljenimi detajli in pametnim ključem.
 • 300 dodatkov in možnost izbire desetih različnih pokrovov tovornega dela omogoča, da si kupci vozilo opremijo po svojih željah in potrebah.

 

Paket opreme Invincible

 

Paket opreme Invincible je na voljo pri karoserijskih različicah Extra Cab in Double Cab. Zagotavlja sofisticiran pustolovski videz, ki bo privlačil številne poglede. Predvsem pa se izrazito razlikuje od paketov oprem Standard, Mid in High.

Zračnik motorja je še bolj drzen, njegova tridimenzionalna trapezoidna zasnova že na prvi pogled izžareva legendarni videz, ki je že vrsto desetletij značilen za terenska vozila znamke Toyota.

Posebni okvirji meglenk povečujejo širino, visoka horizontalna os pa zagotavlja občutek nepremagljive zmogljivosti. Tudi nekateri drugi dekorativni elementi izžarevajo robusten pustolovski značaj vozila. Posebne plastične obloge blatnikov poudarjajo mišičasto zasnovo. Posebne so tudi kljuke in ogledala. Strojno obdelana platišča so zasnovana v črni barvi. Vrata tovornega dela so zasnovana posebej za različico Invincible.

Notranjost je zasnovana na podlagi paketa opreme High in ponuja posebne dekorativne elemente v črno-kromirani obdelavi. Obloge vrat clear blue ponujajo posebno osvetljavo. Vtis ekskluzivnosti zagotavljajo perforirani usnjeni sedeži in pametni ključ.

 

 

Dodatki

 

Posebej za novi Hilux je bilo zasnovanih kar 300 dodatkov in deset različnih pokrovov tovornega dela. Z njimi si bodo lastniki lahko Hiluxa ukrojili povsem po lastnih željah.

 

Med bogato ponudbo dodatkov so tudi podložne plošče, zaščite, obloge blatnikov, platišča iz lahke litine, stranske plošče in stopnice iz nerjavnega jekla …

 

Na voljo so tudi posebne zaščite za površino tovornega dela, bogata izbira trdih streh, ročna in električna pokrivala tovornega dela, ključavnice za zadnja vrata, 12 V vtičnice …

 

Prodaja novega Hiluxa se je v državah vzhodne Evrope začela avgusta, v zahodni Evropi pa bo na voljo od oktobra. V Sloveniji jih pričakujemo decembra.

 

 

* Cikel WLTP, predmet končne homologacije

Določeni podatki se lahko razlikujejo glede na karoserijsko različico in paket opreme.

 

PR:

Toyota Adria d.o.o.
Brnčičeva 51, SI-1231 Ljubljana

]]>
NOVA MOČNA GENERACIJA: MUSTANG MACH-E 1400, PUMA ST IN STARD FIESTA BLESTIJO V GOODWOODU https://avtonovice.si/2020/10/16/nova-mocna-generacija-mustang-mach-e-1400-puma-st-in-stard-fiesta-blestijo-v-goodwoodu/ Fri, 16 Oct 2020 08:21:13 +0000 https://avtonovice.si/?p=6854

Foto: Ford

 

16. oktober 2020 – Ford bo na dogodku Goodwood SpeedWeek od 16. do 18. oktobra globalnemu virtualnemu občinstvu predstavil popoln potencial svoje najnovejše proizvodnje in prototipe športnih vozil – vključno z dinamično evropsko premiero Mustanga Mach‑E 14001 in Pume ST.

 

Edinstveni Mustang Mach-E 1400, ki razvije največjo moč več kot 1400 KM, je zgled ekstremne povsem električne zmogljivosti, prvič pa jo bo prikazal na dirkališču Goodwood Motor Circuit blizu mesta Chichester v Veliki Britaniji. Za volanom bo sedel Vaughn Gittin Jr., ustanovitelj podjetja RTR Vehicles, prvak v avtomobilskih dirkah in možak, ki je zabavo spremenil v poklic.

 

Nova Puma ST je prvi SUV iz oddelka Ford Performance v Evropi. Izpopolnjena je z dovršenimi športnimi tehnologijami (ST) vključno z diferencialom z omejenim zdrsom (LSD), ki je prvič na voljo v tem segmentu, patentiranimi vzmetmi z vektorsko usmerjenimi silami in možnostjo izbire voznih načinov od Eco do Track (dirkališče).

 

Ford bo 16. oktobra evropskim ljubiteljem najdrznejših športnih avtov na dogodku Goodwood SpeedWeek posredoval še več navdušujočih novic.

 

“To je res izjemen čas za Ford Performance. S projekti, kot je Mustang Mach-E 1400, iščemo novo raven zabave, ki jo lahko prinese elektrifikacija, obenem pa s Pumo ST uporabnikom nudimo dostopno, vsakodnevno športno vožnjo, kar je jedro našega dela,” je povedal Stefan Muenzinger, vodja oddelka Ford Performance v Evropi.

 

Goodwood SpeedWeek, ki bo predvidoma samo letos, združuje najboljše značilnosti dogodkov Goodwood Festival of Speed in Goodwood Revival, dogajanje s proge pa bo s pretočnim predvajanjem prek spleta neposredno na voljo avtomobilskim navdušencem.

 

Osupljiva električna zmogljivost

Edinstveni prototip Mustang Mach-E 1400 predstavlja vrhunski primer zmogljivosti, ki jo nudijo Fordovi povsem električni pogoni.

 

Mustang Mach-E 1400 je rezultat 10.000 ur skupnega dela mojstrov oddelka Ford Performance in podjetja RTR Vehicles, ki so skušali zapolniti vrzel med pričakovanji uporabnikov in tem, kar električna vozila dejansko zmorejo.

 

Vsi, ki si bodo ogledali Goodwood SpeedWeek, se bodo lahko prepričali o pravem potencialu povsem električnega pogona, saj bo na tekmovanju v ‘driftanju’ prototipni model predstavil ustanovitelj podjetja RTR Vaughn Gittin Jr.

 

Mustang Mach-E 1400 razvije moč 1419 KM s sedmimi motorji, ki jih posamezni pogonski osi povezujeta z diferencialoma z veliko možnostjo prilagajanja, kar omogoča nastavitev avta za najrazličnejše vrste uporabe od ‘driftanja’ do dirk z veliko hitrostjo.

 

Možne so konfiguracije z zadnjim pogonom, štirikolesnim pogonom in sprednjim pogonom, prenos moči je lahko enakomerno porazdeljen med sprednjo in zadnjo osjo ali pa je vsa moč dodeljena eni ali drugi osi. Pri hitrosti 257 km/h znaša ciljni potisk ob podlago več kot 1000 kg.

 

“Ko sem sedel za volan tega avta, so se moje predstave o moči in navoru povsem spremenile,” je povedal Vaughn Gittin Jr. “Ta izkušnja presega vsa pričakovanja, še najbolj je podobna vožnji z vlakcem smrti po magnetnih tirih.”

 

Puma ST na dirkališču

Nova Puma ST je Fordov prvi SUV v Evropi, ki se z zmogljivostjo izkaže tako na dirkališču kot na družinskem izletu. Visoko dviga letvico glede vozne dinamike kompaktnih SUV-jev in obenem zagotavlja največ neoviranega prostora za prtljago v svojem segmentu.

 

Poganja jo 1,5-litrski motor EcoBoost z 200 KM2, ki omogoča pospešek iz mirovanja do 100 km/h v 6,7 sekunde. Optimalno prilagojeno podvozje je opremljeno z zadnjim vzvojnim drogom, ki ima v primerjavi s standardno Pumo za 50 odstotkov večjo vzvojno togost, prav tako je odziv krmiljenja hitrejši za 25 odstotkov, za zabavno vožnjo pa imajo zavorni koluti za 17 odstotkov večji premer. Najbolj dinamično vozno izkušnjo s Fordovim SUV-jem pomagajo zagotoviti tudi posebej razvite pnevmatike Michelin Pilot Sport 4S.

 

Puma ST je na voljo v drznih barvah vključno z ekskluzivno Mean zeleno, krasijo pa jo športni oblikovni elementi z optimalno aerodinamiko, med katerimi je tudi v oddelku Ford Performance zasnovani sprednji spojler, ki poveča potisk sprednjega dela vozila ob podlago za skoraj 80 odstotkov in tako zagotovi še večjo stabilnost in oprijem.

 

Kljub pristnim športnim potezam tudi različica ST zagotavlja odlično Pumino praktičnost vključno z inovativnim Fordovim MegaBoxom pod dnom prtljažnika – idealno za shranjevanje čelade, čevljev in rokavic, ko se odpravite proti dirkališču.

 

“Naša najpomembnejša naloga je bila zagotoviti, da bo Puma ST osupljiva in zmogljiva kot vsi modeli ST, pri tem pa nismo hoteli žrtvovati Pumine značilne praktičnosti,” je dodal Muenzinger.

 

STARD Ford Fiesta ERX

Potencial povsem električnega pogona v različnih disciplinah avtomobilskega športa dokazuje tudi STARD Ford Fiesta ERX, ki se prvič predstavlja v Goodwoodu, pomerila pa se bo na tekmovanju v ‘driftanju’.

 

Fiesta ERX je povsem električni avto za reli, ki temelji na Fiesti ST, v skladu s pravili projekta ERX svetovnega prvenstva v reliju FIA pa so jo razvili specialisti za reli in dirke podjetja STARD.

 

Trije elektromotorji skupaj razvijejo več kot 600 KM in več kot 1000 Nm navora, kolesom pa to moč prenašata štirikolesni pogon in dvostopenjski menjalnik na vsaki osi. Od 0 do 100 km/h pospeši v neverjetnih 1,8 sekunde, največja hitrost pa znaša 240 km/h. Fiesta ERX izpolnjuje vse zahteve prvenstva World RX in jo je možno kupiti pripravljeno za dirke.

 

Ford GT – ljubljenec avtomobilskih navdušencev

Izjemni Ford GT se vrača v Goodwood, kjer bo poskrbel za vznemirjenje na Michelinovi dirki superšportnikov. Vozil ga bo Richard Westbrook, ki se je za volanom Forda GT že pomeril na legendarni dirki 24 ur Le Mansa.

 

‘Cestna različica’ Forda GT ima lahko podvozje iz ogljikovih vlaken in aluminija, karoserijo iz ogljikovih vlaken in elemente za aktivno aerodinamiko, poganja pa jo motor EcoBoost V6 z dvojnim turbopolnilnikom3, ki razvije 655 KM in 750 Nm navora za največjo hitrost 347 km/h.

 

# # #

 

Mustang Mach-E 1400 je prototipno vozilo za prikaz zmogljivosti in ni naprodaj.

 

Predvidena poraba goriva Pume ST znaša od 6,0 l/100 km, izpusti CO2 pa od 134 g/km po NEDC (6,9 l/100 km in 155 g/km po WLTP). Uradno homologirani podatki o porabi goriva in izpustih CO2 bodo objavljeni pred začetkom prodaje.

 

Poraba goriva Forda GT znaša od 14,9 l/100 km, izpusti CO2 pa od 350 g/km po NEDC.

 

Navedena poraba goriva/energije, izpusti CO2 in doseg z električnim pogonom so izmerjeni v skladu s tehničnimi zahtevami in specifikacijami zadnje različice Evropskih uredb (EC) 715/2007 in (EU) 2017/1151. S svetovno usklajenim preskusnim postopkom za lahka vozila (World Harmonised Light Vehicle Test Procedure – WLTP) homologirana vozila bodo imela podatek o porabi goriva/energije in izpustih CO2 tako za novi evropski vozni cikel (New European Drive Cycle – NEDC) kot za WLTP. WLTP bo najpozneje do konca leta 2020 povsem nadomestil NEDC. Uporabljeni standardni preskusni postopki omogočajo primerjavo med različnimi tipi vozil in različnimi proizvajalci. V času opuščanja NEDC je vzpostavljena primerjava med podatki o porabi goriva in izpustih CO2 pri ciklu WLTP in pri ciklu NEDC. Ker je prišlo do spremembe nekaterih elementov preskusov, lahko pride do odstopanj v primerjavi s prejšnjimi podatki o porabi in izpustih, kar pomeni, da bo lahko imel isti model vozila drugačno porabo in izpuste CO2.

 

PR:

SUMMIT MOTORS LJUBLJANA

Flajšmanova ulica 3

1000 Ljubljana

]]>
FORD VAM SKUPAJ S STROKOVNJAKI ZA PUSTOLOVŠČINE NA PROSTEM KOMOOT POMAGA POISKATI NOVE DOGODIVŠČINE https://avtonovice.si/2020/10/16/ford-vam-skupaj-s-strokovnjaki-za-pustolovscine-na-prostem-komoot-pomaga-poiskati-nove-dogodivscine/ Fri, 16 Oct 2020 08:17:51 +0000 https://avtonovice.si/?p=6852

Foto: Ford

 

Letošnje poletje je krepko spremenilo načrte za običajne družinske počitnice v Evropi, zato marsikdo raziskuje možnosti za dogodivščine bliže svojega prebivališča.

 

V angleščini so skovali celo poseben izraz ‘staycation’, ki bi ga lahko prevedli kar kot počitnice doma. V Veliki Britaniji se je v primerjavi s poletjem 2019 uporaba tega izraza v spletnih iskalnikih letos poleti povečala kar za 722 odstotkov in tudi dopustniki v drugih državah vključno z Nemčijo in Italijo so izbirali počitniške cilje bliže svojemu domu.1

 

Ford se je povezal s strokovnjaki za dogodivščine na prostem podjetja komoot in skupaj so ustvarili zbirko dogodivščin za konce tedna blizu doma. Aplikacija in spletna stran komoot vsakemu omogoča načrtovanje, vodenje do cilja in uživanje v dogodivščinah na prostem, iskanje pa je možno prilagoditi glede na lokacije, dejavnosti in ponudbo.

 

Od kolesarjenja in pohodov do teka ali gorništva – poti, ki sta jih na novo zbrala Ford in komoot, bodo voznikom po vsej Evropi pomagale odkriti izjemne lokacije in uživati v prostočasnih izkušnjah nedaleč od ‘domačega praga’.2

 

Ford kupcem v Evropi nudi pestro izbiro vozil, primernih za iskanje pustolovščin na prostem: od povsem novega sedemsedežnega razkošnega terenca Ford Explorer Plug-In Hybrid in s potezami športnih terencev zasnovanega Forda Focusa Active, ki se brez težav spoprime z grobimi cestami in nudi tudi terenski vozni način, do energične in obenem varčne povsem nove Ford Kuge in avtodoma Ford Transit Custom Nugget za svetovne popotnike.

 

komoot

Več kot 15 milijonov dogodivščin željnih uporabnikov po Evropi vsak dan razišče svojo ‘neukročeno plat’ s pomočjo komoota. Komootovi aplikaciji za pametne telefone s sistemoma Android in iOS ter njihova spletna stran zagotavljajo vse, kar potrebujejo ljubitelji raziskovanja narave, ter združujejo že pripravljene poti s priporočili lokalnih ekspertov in možnosti za unikatno inteligentno načrtovanje poti.

 

Ford in komoot sta skupaj ustvarila novo zbirko dostopnih dogodivščin polnih izletov ob koncih tedna, ki v nekaterih primerih vključujejo tudi prenočitev.

 

Zbranih je več kot 100 novih pustolovščin na osupljivem podeželju v Franciji, Nemčiji, Italiji, Španiji, Švici, Veliki Britaniji in na Norveškem – večina je od večjih mest oddaljena manj kot dve uri vožnje.

 

Raziskovalci vsak dan znova

Med prvimi so se s Fordom in komootom na pustolovščine odpravili Daniel Westli z družino, kolesar Nick Robinson in hribolazec Andrea Schiavina.

 

Westli, njegova partnerka Guro Friis in njuni hčerki Sarah in Wilma so naložili kolesa in kajake na Forda Explorerja ter se odpravili proti kraju Canvas Hove na slikoviti južni obali Norveške, da bi tam preživeli pustolovski konec tedna z veliko akcije.

 

“Potovanje z otroki zahteva nekaj načrtovanja, a aplikacija komoot nam je pomagala odkriti veliko odličnih družinskih kolesarskih poti, idealnih zame in mojo hčer,” je povedal Westli.

 

Robinson je naložil kolo in opremo v avtodom Transit Custom Nugget ter se odpravil na kratko pot do slikovitega barja Barden Moor, kjer se je pridružil trem prijateljem na poti po angleškem naravnem parku Yorkshire Dales.

 

Na skoraj 180 kilometrov dolgi dvodnevni poti so uživali v spektakularnih razgledih naravnega parka Yorkshire Dales in izjemni lepoti območja Nidderdale, obiskali pa so tudi mestece Pateley Bridge, kjer je leta 2014 potekala ena od prvih etap dirke Tour de France.

 

“Kot kolesar se hitro navadiš, da se vsak teden z domačega praga odpraviš na iste poti. Če lahko kolo spraviš v zadnji del avta in raziščeš okolico, se hitro znebiš te rutine. Celo kratka vožnja lahko zagotovi neverjetne nove dogodivščine.”

 

Schiavina se je s Fordom Explorerjem – v katerega je seveda spravil svojo alpinistično opremo in gorsko kolo – odpravil raziskovat osupljivo goro Latemar in legendarno pot po dolini val Venegia na sverovzhodu Italije v Dolomitih, ki jih je UNESCO uvrstil med svetovno dediščino.

 

“Gorski masivi nedaleč od mojega doma v severni Italiji sodijo med najlepše na svetu, a prehitro jih lahko jemlješ kot nekaj vsakdanjega,” pravi Schiavina. “Ta zbirka pustolovščin, ki sta jo pripravila Ford in komoot, nas opomni, da je pred našim pragom čudovit svet in čaka, da ga raziščemo.”

 

Navedki:

“Upamo, da bo partnerstvo med komootom in Fordom pomagalo vsakodnevnim pustolovcem pri odkrivanju osupljivih ciljev pred domačim pragom – od najbolj razdrapanih kolovozov do najvišjih pohodnih poti.” Jonas Spengler, soustanovitelj Komoota

 

“Kot navdušen kolesar sem očaran nad to možnostjo in se hočem kar najhitreje spet zavihteti na kolo. Serija Fordovih pustolovščin za konec tedna v sodelovanju s partnerskim podjetjem komoot na odlične način prikaže prilagodljivost naše palete vozil, ki obvladajo vsa potovanja in pustolovščine. Od skupine prijateljev, ki se odpravijo kolesarit s Fordom Nuggetom, do družinskega izleta k jezerom v Fordu Explorerju.”  Stuart Rowley, predsednik Forda Evropa

 

Povezave:

 

Opombe

1 Vir: Google Trends, relativno povprečje iskanja v ustreznem 10-tedenskem obdobju julija/avgusta 2019 in 2020.

 

2 Za lokalna potovanja lahko veljajo lokalne omejitve ali predpisi; preverite, preden se odpravite na pot.

 

PR:

SUMMIT MOTORS LJUBLJANA

Flajšmanova ulica 3

1000 Ljubljana

]]>