avtonovice https://avtonovice.si Tue, 04 Aug 2020 07:15:39 +0000 sl-SI hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.2 FORD EKSPERIMENTIRA S ŠTIRINOŽNIMI ROBOTI, KI S PREVERJANJEM TOVARN PRIHRANIJO ČAS IN DENAR https://avtonovice.si/2020/08/04/ford-eksperimentira-s-stirinoznimi-roboti-ki-s-preverjanjem-tovarn-prihranijo-cas-in-denar/ Tue, 04 Aug 2020 07:15:39 +0000 https://avtonovice.si/?p=6696

Dearborn, Michigan, ZDA, 31. julij 2020 – Štirinožni roboti, podobni psom, lahko sedejo, ‘dajo tačko’ in se prekucnejo. In z lahkoto tudi več ur zapored snemajo s 360-stopinjsko kamero, premagajo 30-stopinjski naklon in se povzpnejo po stopnicah.

Dejansko se ti dobrih 30 kg težki roboti s štirimi nogami premikajo zelo podobno kot psi. Vključeni so v pilotski program, s katerim želi Ford prihraniti časzmanjšati stroške in povečati učinkovitost v proizvodnji.

Fluffy ali po domače Puhek, kot ga je poimenovala njegova ‘vodnica’ Paula Wiebelhaus, je eden od dveh modelov, ki ju je Ford najel pri podjetju Boston Dynamics, znanem po izdelavi dovršenih mobilnih robotov. (Drugemu Fordovemu robotu je ime Spot oziroma Piki.)

Robota, ki ju Ford preizkuša v svojem obratu za proizvodnjo menjalnikov Van Dyke, sta sijajno rumena in takoj prepoznavna. Opremljena sta s petimi kamerami in se lahko na baterijski pogon skoraj dve uri premikata s hitrostjo do 5 km/h, uporabili pa ju bodo za skeniranje obrata. Inženirjem bosta pomagala posodobiti originalno zasnovo, izdelano z računalniškim oblikovanjem (CAD), to pa bodo uporabili pri ponovnem opremljanju tovarn z ustreznimi orodji.

 

“Najprej naredimo načrt tovarne in jo postavimo. V vsakem letu njenega obratovanja se kaj spremeni, spremembe pa so zelo redko dokumentirane,” pravi Mark Goderis, Fordov vodja digitalnega razvoja. “Ko roboti skenirajo naš obrat, dejansko vidimo, kakšen je zdaj, in pripravimo nov razvojni model. Ta digitalni model nato uporabimo, ko moramo obrat opremiti z orodji za nove izdelke.”

 

Brez Puhka bi bila posodobitev veliko dolgotrajnejša.

“Prej smo uporabljali stojalo in hodili po prostoru, ustavljali smo se na različnih mestih in vsakič čakali približno pet minut, da je laser opravil skeniranje,” se spominja Goderis. “Skeniranje enega obrata je lahko trajalo dva tedna. S Puhkovo pomočjo lahko čas dela prepolovimo.”

 

Obenem je bil stari način drag – skeniranje enega obrata je stalo skoraj 300.000 dolarjev (približno 255.000 evrov). Če bo pilotna uporaba uspešna, bo Fordova proizvodna ekipa za skeniranje vseh obratov porabila le delček te vsote. Najsodobnejše tehnologije podjetju tako pomagajo prihraniti denar in omogočajo hitrejše opremljanje obratov, kar navsezadnje prispeva k temu, da so nova vozila prej na trgu.

 

Zaenkrat je po Goderisovih besedah cilj možnost daljinskega upravljanja robotov, njihovo programiranje za naloge v obratih in takojšnje prejemanje poročil od koderkoli v državi. Trenutno je možno robote programirati, da sledijo določeni poti, prav tako jih je možno na razdalji do 50 metrov upravljati s pripravljeno tablično aplikacijo.

 

Ključna za Puhkov in Pikijev uspeh je njuna spretnost, pravi Wiebelhausova, ki svojega robota upravlja z napravo, podobno tistim iz sveta računalniških igric, ta pa ji omogoča, da od daleč spremlja zajeto sliko kamere. V primeru težav lahko Wiebelhausova s funkcijo za varen izklop na krmilni napravi prepreči trčenje robota v oviro.

 

Robota imata tri delovne ‘drže’ – hojo za stabilna tla, ‘korakanje’ za neraven teren in posebno hitrost za stopnice. Prav tako lahko spreminjata svoj položaj, počepneta in se ‘iztegneta’, kar jima omogoča uporabo na težko dostopnih delih tovarne. Obvladata tudi zahtevnejše terene, kot so rešetke, stopnice in nakloni do 30 stopinj. Če padeta, se sama pobereta. Da ne bi prišlo do trčenj, ohranjata varno vnaprej nastavljeno razdaljo do predmetov.

 

Občasno Puhek sede na svoje robotske nožice in se popelje na hrbtu majhnega, okroglega avtonomnega mobilnega robota, ki je neuradno poimenovan Scouter – Izvidnik. Izvidnik uglajeno polzi gor in dol po tovarniških prehodih, da Puhek prihrani energijo svoje baterije, dokler se ne loti dela. Izvidnik se lahko avtonomno pomika po prostorih ter medtem skenira in zajema točkovne oblake 3D za ustvarjanje računalniške zasnove prostora. Če je območje preozko za Izvidnika, mu Puhek priskoči na pomoč.

 

“V tovarni so območja, ki bi se jim zaradi oteženega manevriranja zagotovo izognili,” pravi Wiebelhausova. “Veliko preprosteje in varneje je tja poslati Puhka.”

Čeprav Puhek odlično obvlada prevračanje in obrate vseh sort, Wiebelhausova ne načrtuje, da bi se z njim udeleževala pasjih razstav.

“Puhek je osupljivo proizvodno orodje,” pravi Weibelhausova. “Res je zanimiv in nekaj novega, a njegova prava vrednost je v opravljenem delu in zanesljivosti. Naredi lahko veliko več kot nekaj plesnih korakov in premetov. V proizvodnem obratu ga želimo izkoristiti do skrajnih meja in videti, kaj vse lahko prinese našemu podjetju.”

]]>
Povsem nova toyota yaris https://avtonovice.si/2020/08/03/povsem-nova-toyota-yaris/ Mon, 03 Aug 2020 08:50:08 +0000 https://avtonovice.si/?p=6686  

 • Nova platforma GA-B omogoča slog, kompaktnost, praktičnost, užitek v vožnji in varnost.
 • Nova (četrta) generacija hibridnega pogonskega sklopa ustvarja 116 konjskih moči, poraba goriva znaša le 3,7 l/100 km, emisije CO2 pa le 85 g/km (WLTP).
 • Varnostni sistem ADAS (Advanced Driver Assistance System) je del standardne opreme.
 • Novi Yaris je zasnovan za naziv najbolj varnega kompaktnega avtomobila na svetu.
 • Oblikovan in zasnovan je za potrebe evropskih kupcev.
 • Izdelovali ga bodo v tovarni v Valenciennesu v Franciji.

 

Ljubljana, 27. julij 2020

 

Toyota Yaris nove, četrte generacije je avtomobil, ki izpolnjuje vse potrebe uporabe v urbanih okoljih, hkrati pa se odlično izkaže tudi na odprtih cestah.

 

Na prometnih in živahnih mestnih ulicah in cestah navdušuje s svojo agilnostjo, kompaktnimi merami in bogato serijsko opremo, s katero izpolnjuje najvišje standarde avtomobilske varnosti in povezljivosti.

 

Toyota je pri novem Yarisu prvič uporabila svojo novo globalno arhitekturo in posebej za ta model razvila modularno platformo GA-B. Ta je osnova odličnih dinamičnih sposobnosti, avtomobilu zagotavlja nizko težišče in precej večjo torzijsko trdnost karoserije. Ob vsem tem pa poglede privlači z atraktivno zunanjostjo in individualno identiteto.

Pri novem modelu je uporabljen najnovejši hibridni pogonski sklop četrte generacije, ki zagotavlja izjemno energijsko učinkovitost. Poraba goriva in emisije CO2 so izjemno nizke, povečan je tudi električni doseg, vožnja v električnem načinu pa je mogoča tudi pri večji hitrosti in na daljših razdaljah.

Novi Yaris lahko na poteh po urbanih okoljih precej časa deluje v brezemisijskem električnem načinu, podobno kot baterijski električni avtomobili, le da tukaj ni potrebe po polnjenju baterije.

Toyota Yaris že od nekdaj velja za enega najbolj varnih avtomobilov v svojem razredu, tokrat pa varnostne standarde dviguje še na višjo raven. Skladno s Toyotino zavezo po demokratizaciji varnosti je tudi Yaris opremljen z varnostnim sistemom Toyota Safety Sense, katerega nabor varnostnih sistemov je še povečan. Vsak nov Yaris je opremljen tudi s sistemom ADAS (Advanced Driver Assistance Systems), sistemom za ohranjanje voznega pasu, asistenco krmiljenja in sistemom za zaznavanje prečnega prometa.

Sistem za zaznavanje trka podnevi in ponoči zaznava pešce, kolesarje pa zaznava podnevi. Novi Yaris je tudi prvi avtomobil v svojem razredu, opremljen s sistemom Intersection Turn Assistance, ki zaznava možnost morebitnega trka pri zavijanju v križišču. Poleg tega je Yaris sploh prvi avtomobil znamke Toyota, ki je opremljen s sredinsko zračno blazino, ki pri bočnem trčenju preprečuje, da bi voznik in sopotnik poškodovala drug drugega.

Z vso to opremo in povečano trdnostjo karoserije je Yaris zasnovan s ciljem, da bo razglašen za najbolj varni kompaktni avtomobil na svetu.

Razvoj avtomobila

Jasunori Suezava, glavni inženir novega Yarisa, je imel povsem jasno vizijo, kaj v danem trenutku potrebuje sodobni avtomobil, če želi izstopati v današnjem svetu: »Ponovno smo natančno proučili vse temeljne značilnosti kompaktnega avtomobila in ga poskušali povzdigniti na višjo raven. Energijska učinkovitost, varnost, prostornost, uporabnost in zmogljivost so bistvene lastnosti. A tem je treba dodati že vozniški užitek. Zato je novi Yaris vedno pripravljen na akcijo.«

Pri razvoju so sodelovali izkušeni inženirji, oblikovalci, tehnologi, ki v korporaciji Toyota sestavljajo delovno skupino z imenom The Compact Car Company. Delujejo po načelu ustvarjanja vedno boljših avtomobilov. Pri novem Yarisu pa so hoteli zagotoviti še več vznemirjenja in navdušenja.

 

 

 

Izročilo modela Yaris

Toyota Yaris ima zavidljivo inovatorsko izročilo. Že prva generacija, ki je bila predstavljena leta 1999, si je prislužila naziv evropski avtomobil leta. Yaris pa je navduševal tudi s tako imenovanim malim-velikim značajem, saj je kljub kompaktnim zunanjim meram ponujal prostorno notranjost.

V drugi generaciji je Yaris postal prvi avtomobil segmenta B, ki si je na varnostnem trku Euro NCAP prislužil pet zvezdic. V svoji tretji izdaji je v segment malih avtomobilov premierno vnesel hibridni pogonski sklop, pozneje pa tudi paket varnostne opreme Toyota Safety Sense.

Yaris na evropskem trgu

V 20 letih je Yaris postal najpomembnejši model znamke Toyota na evropskem trgu, saj je ves čas povečeval svoje prodajne rezultate in tržni delež. Leta 2019 je bilo v Evropi prodanih 224.000 primerkov, kar je pomenilo 7,6 odstotka trga v segmentu B.

Toyota predvideva, da bo segment B še naprej zelo priljubljen na evropskem trgu in da bo Yaris še vedno igral vidno vlogo. Novi Yaris se učinkovito odziva na nove potrebe evropskih kupcev malih avtomobilov, saj racionalizira stroške vzdrževanja, povečuje varnostne standarde in hkrati s svojo privlačno obliko ter športnostjo igra tudi na emocionalno noto.

Izdelava

Novi Yaris bo nastajal v Toyotini tovarni v Franciji (TMMF), natančneje v Onnaingu, nedaleč od Valenciennesa. Toyota je v posodobitev te tovarne vložila več kot 300 milijonov evrov in tako omogočila proizvodnjo na podlagi platforme TNGA.  1,5-litrski motor Hybrid Dynamic Force in hibridni menjalnih pa bodo izdelovali v Toyotini tovarni na Poljskem.

 

 

 

 

 

OBLIKA

 • Kondenzirana oblika izžareva agilnost in značaj, ki je vedno pripravljen na akcijo.
 • Skupna dolžina je zmanjšana za 5 mm, a večja medosna razdalja in širina ustvarjata bolj prostorno in udobno kabino.
 • Platforma GA-B omogoča nižje težišče in bolj angažiran položaj za volanom.
 • Kokpit izžareva koncept »oči na cesti, roke na volanu«.

Oblika zunanjosti

Novi Yaris se vrača h koreninam in k originalnemu konceptu »majhno veliko«, ki je zaznamoval že prvo generacijo tega priljubljenega mestnega avtomobila. Četrto generacijo odlikuje kondenzirani in agilni videz, ki že na prvi pogled izžareva energičnost, dinamičnost in takojšnjo pripravljenost na akcijo. »Želel sem si, da bi Yarisova zunanjost spominjala na atleta, ki je pripravljen v startnih blokih. To smo dosegli z zadnjimi krilci in novimi razmerji zunanjosti, ki je širša, nižja in kompaktnejša. Vse to ustvarja vtis kondenzirane moči,« razlaga inženir Suezava.

V nasprotju s številnimi avtomobili segmenta B, ki so z leti precej pridobili na svoji dolžini, je novi Yaris celo krajši od svojega predhodnika. A čeprav je dolžina avtomobila manj kot štiri metre, se je njegova medosna razdalja povečala za 50 milimetrov, kar ustvarja precej večjo potniško kabino. Platforma GA-B omogoča tudi znižanje avtomobila za 40 milimetrov, širina se je povečala za 50 milimetrov, sled pa je širša za 57 milimetrov. Vse to zagotavlja nizko, široko in mogočno cestno podobo. Poleg tega sta se zmanjšala tudi oba previsa – sprednji za 10 milimetrov (800 mm), zadnji pa za 45 milimetrov (580 mm). Zato se Yaris ponaša z najmanjšim obračalnim krogom v svojem razredu, kar mu omogoča agilno šviganje po ozkih mestnih ulicah in preprosto parkiranje.

Nova platforma je oblikovalcem omogočila, da so ustvarili avtomobil, ki privlači poglede in hkrati izraža identiteto znamke Toyota. Eden izmed učinkov kondenziranih razmerij je tudi vtis nenehnega gibanja naprej. Mišičasti boki pa skupaj z oblikovanimi paneli na vratih izražajo agilnost in takojšnjo pripravljenost na akcijo.

Sprednji del zaznamuje velik zračnik motorja z osrednjim zaščitnim znakom Toyota. Oblikovalci so stebriček A pomaknili nekoliko nazaj, s čimer so izboljšali voznikov pregled nad cesto in povečali dolžino pokrova motorja. Nove luči, v katere so nameščeni tudi smerokazi, so opremljene s tehnologijo LED. Luči se raztezajo proti sprednjim kolesom, kar optično skrajšuje sprednji previs. Glede na pogonski sklop in paket opreme so na voljo 15-, 16- in 17-palčna platišča.

Oblikovna zasnova notranjosti in paketi opreme

Zasnova notranjosti novega Yarisa kaže koncept manj je več, hkrati pa z izbiro materialov in njihove kakovosti ustvarja vtis avtomobila višjega razreda.

Kokpit je ustvarjen z mislijo na voznika. Ergonomija je premišljena do zadnjega detajla in vozniku omogoča, da ima pogled ves čas na cesti, roke pa na volanu. »To smo dosegli z dvema elementoma. Najprej smo maksimizirali vidljivost vseh instrumentov na nadzorni plošči, poleg tega pa smo stebriček A pomaknili nazaj. Oba sprednja sedeža sta pomaknjena navzven, kar med voznikom in sopotnikom ustvarja več prostora. Informacije na 10-palčnem projekcijskem zaslonu so prikazane tako, da jih voznik zazna že z bežnim pogledom,« razlaga inženir Suezava.

Precej pozornosti je bilo posvečene snovanju velikih površin, ki so mehke na otip. To velja za obloge vrat in površino nadzorne plošče. Svojo vlogo pri celostnem vtisu ima tudi športni volan nekoliko manjšega premera.

Kompaktna, a prostorna

Kot že rečeno, je nova platforma GA-B omogočila zmanjšanje zunanje dolžine avtomobila, s čimer je novi Yaris postal eden najbolj kompaktnih modelov v svojem razredu. A najpomembnejša lastnost je povečanje medosne razdalje, ki je osnova za prostornejšo potniško kabino. Tako se je Yaris vrnil k svojim koreninam in tako imenovanemu majhno-velikem značaju, ki je pred več kot 20 leti navduševal že z Yarisovo prvo generacijo. Novi Yaris ima med voznikom in sovoznikom 20 milimetrov več prostora, kar je med drugim omogočilo tudi namestitev širše sredinske konzole. Prtljažni prostor pa ponuja 700 milimetrov globine in 286 litrov prostornine.

Položaj za volanom

Voznikov občutek nadzora in povezave z vozilom ustvarja izboljšani položaj za volanom. Pri novem Yarisu so bile dosežene tri glavne spremembe, ki omogočajo bolj uživaško vožnjo. Sprednja sedeža sta pomaknjena za 60 milimetrov bolj nazaj, kar se ne nazadnje izraža tudi pri izboljšani razporeditvi teže avtomobila. Položaj kolkov je nižji za 21 milimetrov, kar ustvarja več prostora nad glavo. Volan pa je nameščen za 6 stopinj bolj pokončno in je lahko pomaknjen za 77 milimetrov bliže vozniku. Tudi sicer je volanski obroč manjši in bolj športen ter ponuja številne gumbe za upravljanje različnih funkcij. Tudi to pripomore k realizaciji koncepta »roke na volanu, oči na cesti«.

Osrednji zaslon, ki je občutljiv za dotik, ponuja ostro in pregledno sliko in zato ne moti voznika, ki mu je opcijsko na voljo tudi projekcijski zaslon.

 

POGONSKI SKLOPI

 • Nova (četrta) generacija hibridnega pogonskega sklopa.
 • Vsi sestavni deli hibridnega pogonskega sklopa so novi in optimizirani po velikosti, teži in učinkovitosti.
 • Novi 1,5-litrski motor Hybrid Dynamic Force.
 • Manjša poraba goriva in emisije CO2 ter večja moč in navor.
 • Izrazito večji električni doseg. Električni način je na voljo do hitrosti 130 km/h.

Hibridni sistem četrte generacije

Novi Yaris je opremljen s hibridnim sistemom četrte generacije, ki ga odlikujejo kompaktnejši, lažji in učinkovitejši sestavni deli. To je tudi prvi model, ki je opremljen s posebej zasnovanim motorjem na podlagi platforme TNGA. Ekipa inženirjev se ni ukvarjala samo s čim boljšo energijsko učinkovitostjo motorja, temveč tudi z ostalimi lastnostmi, ki omogočajo bolj uživaško vožnjo.

Skupna učinkovitost je boljša za 20 odstotkov. Motor je močnejši za 16 odstotkov in ponuja 116 konjskih moči, pospešek od 0 do 100 km/h je izboljšan za 15 odstotkov in znaša 9,2 sekunde. Poleg tega je odzivnejša tudi stopalka za plin.

Izboljšane so tudi električne zmogljivosti avtomobila. V električnem načinu se je mogoče voziti do hitrosti 130 km/h, povečan pa je tudi električni doseg, kar se še posebej pozna pri mestni vožnji. Zato lahko vozniki uživajo v številnih prednostih, ki jih prinašajo baterijska električna vozila, in jim ni treba skrbeti za polnjenje baterije.

Emisije CO2 po ciklu WLTP znašajo samo 85 g/km, kombinirana poraba pa 3,7 l/100 km, kar je 20-odstotno izboljšanje.

Vsi ti podatki dokazujejo, da je s pametnim in premišljenim snovanjem hibridne električne tehnologije mogoče doseči precej večjo energijsko učinkovitost, ne da bi pri tem žrtvovali zmogljivost.

Inženirji so se odzvali tudi na pogoste kritike voznikov, ki so izpostavljali počasno pospeševanje pri prehitevanju na avtocesti. Pospešek od 80 do 120 km/h jim je uspelo zmanjšati kar za dve sekundi in zdaj znaša 8,1 sekunde. Poleg tega je pospešek hitrejši in odzivnejši pri nižji hitrosti in bolj linearen pri vožnji na odprti ovinkasti cesti.

Vsak izmed štirih glavnih sestavnih delov prinaša svoj delež k celoti. Novi so motor Hybrid Dynamic Force, litij-ionska baterija, hibridni brezstopenjski menjalnik eCVT (planetno gonilo četrte generacije) in krmilna enosta. Vsi so bili zasnovani na podlagi filozofije TNGA, ki temelji na ustvarjanju učinkovitosti in preprostosti uporabe.

1,5-litrski motor Hybrid Dynamic Force

Povsem novi 3-valjni 1,5-litrski motor Hybrid Dynamic Force izvira iz iste družine motorjev TNGA kot 2,0-litrski 4-valjni motor, ki poganja modela Corolla in C-HR. Ponaša se s 40-odstotnim toplotnim izkoristkom in iz vsake kapljice goriva izkoristi energijski maksimum.

Vse hibridne pogonske sklope znamke Toyota sestavlja bencinski motor Atkinsonovega cikla, vse pa odlikujeta izjemna učinkovitost in majhna poraba goriva. Motor ponuja 93 konjskih moči (68 kW) in 120 Nm navora pri 3600 obratih.

3-valjna konfiguracija izdatno zmanjšuje hrup. Pri 4000 obratih je motor približno enako glasen kot 4-valnji pri 3000 obratih in hkrati ustvarja več moči in navora. Brezstopenjski menjalnik e-CVT pa omogoča linearno pospeševanje in tiho delovanje.

 

 

 

Motor in generatorja

Hibridni sistem v novem Yarisu ima dva motorna generatorja MG1 in MG2. Zadnji je povezan s sprednjimi kolesi in je uporabljen za pogon vozila. Hkrati določa, pri katerih obratih in največji hitrosti vozilo deluje na električni način. Generator MG2 je s tega vidika ključnega pomena za vožnjo v električnem načinu. Generator MG1 pomaga pri zagonu motorja in polnjenju baterije.

Litij-ionska hibridna baterija

Novi Yaris je opremljen z litij-ionsko baterijo z zmogljivostjo od 144 do 177,6 V. Inženirji so število celic s 120 zmanjšali na 48. Za 100 odstotkov je izboljšan tok v baterijo in za 50 odstotkov iz baterije.

Baterija ponuja precej zgoščeno moč, kar se izraža tudi pri velikosti in teži, ki se je zmanjšala za 12 kg. Njene kompaktne dimenzije omogočajo namestitev za zadnje sedeže, kar ohranja velikost prtljažnega prostora. Litij-ionska baterija omogoča tudi boljši pretok, kar je ključno za izboljšanje električnega načina vožnje.

Brezstopenjski menjalnik

Povsem nov je tudi brezstopenjski menjalnik, ki je bolj kompakten in lažji. Njegova širina je manjša za 37 milimetrov. Ustvarja 59 kW moči in 141 Nm navora pri 17.000 obratih. To se izraža v izboljšanih zmogljivostih, saj se motor lahko ugasne, vozilo pa deluje na električni pogon do hitrosti 130 km/h.

Brezstopenjski menjalnik je opremljen z novo oljno črpalko, ki omogoča učinkovito podmazovanje zobnikov in motornega generatorja 2.

Krmilna enota

Krmilna enota ima zmogljivost za pretok 100 A toka, povečuje napetost baterije s 177 V na 580 V in z uporabo tranzistorskega krmiljenja v pretvorniku spreminja tok iz enosmernega v izmeničnega. Na učinkovitost tranzistorjev vpliva nadzor toplote znotraj enote. Tranzistorji so postavljeni navpično, kar omogoča dvostransko hlajenje, natančnejši nadzor toplote in s tem večjo frekvenco preklopa toka do 10.000 krat na sekundo. To pomembno vpliva na učinkovitost sistema in prenos moči na motor.

Pretvornik v enoti za nadzor moči pretvori napetost 177 V iz hibridne baterije na 12 V, kar omogoča napajanje tudi drugih sestavnih delov in naprav.

Naprava za preklapljanje moči

Naprava za preklapljanje moči je srce hibridnega sistema, ki uravnava in usklajuje delovanje različnih komponent. Omogoča, da avtomobil poganja samo kombinacija motorja in generatorja 2, ali pa da avtomobil deluje v kombinaciji s hibridnim bencinskim motorjem.

Drugi pogonski sklopi

Novi Yaris je na voljo tudi z 1,5-itrskim bencinskim motorjem in 6-stopenjskim ročnim menjalnikom (W-CVT). Gre za enak 3-cilindrski motor, ki je sestavni del hibridnega pogonskega sklopa. V primerjavi s tekmeci s turbo polnilniki omogoča majhno porabo goriva in nizke emisije CO2.

Na nekaterih trgih bo na voljo tudi 1,0-litrski bencinski motor, ki izvira iz dosedanje generacije modela Yaris.

 

 

VOZNIŠKA DINAMIKA

 • Toyotina nova globalna arhitektura omogoča izboljšave krmiljenja, stabilnosti in udobja.
 • Togost karoserije je izboljšana za 37 odstotkov.
 • Nizko težišče in boljša razporeditev teže izboljšujeta stabilnost in krmiljenje.
 • Vozniška dinamika omogoča agilno mestno vožnjo in uživaško vožnjo na odprti cesti.

Nova platforma GA-B

Nova platforma GA-B je osnova Yarisove dinamične kakovosti in zagotavlja kombinacijo samozavestne in naravne vožnje. Avtomobil se naravno in natančno odziva na voznikove ukaze, deluje stabilno in ustvarja občutek agilnosti.

Kombinacija kompaktnosti, nizkega težišča in širine so skupaj s hibridnim pogonskim sklopom četrte generacije glavne prednosti zasnove TNGA. Vse skupaj ustvarja unikatno kombinacijo užitka v vožnji in pozitivnih čustev.

Agilno krmiljenje s samo 4,9-metrskim obračalnim krogom omogoča preprosto manevriranje po ozkih mestnih ulicah in učinkovito parkiranje. Na avtocesti ali na odprti cesti pa prevladujeta občutka tekoče vožnje in stabilnosti.

»Želeli smo preoblikovati Yarisovo vozniško dinamiko. Zagotoviti smo mu hoteli samozavestno in naravno vožnjo, ki je tekoča in hkrati agilna, poleg tega pa vozniku prinaša veselje in zadovoljstvo,« je princip zasnove avtomobila razložil glavni inženir Suezava.

Platforma GA-B bo uporabljena pri vseh malih avtomobilih znamke Toyota, vključno s prihajajočim športnim terencem segmenta B.

Karoserijska togost

Večja togost karoserije izboljšuje varnost ter tudi krmiljenje, odzivnost in udobje. Poleg tega zmanjšuje raven hrupa in vibracij. Z uporabo nove platforme GA-B so za 37 odstotkov izboljšali torzijsko trdnost, s čimer je Yaris najboljši v svojem razredu. To so dosegli s številnimi ojačitvami karoserije, tršimi paneli in večjo uporabo točkovnih zvarov.

Nizko težišče

Podobno kot vsi drugi modeli, ki so že nastali na osnovi platform TNGA, ima tudi novi Yaris precej nizko težišče – za 12 milimetrov je nižje od modela tretje generacije. Ta lastnost avtomobilu omogoča boljši občutek pri vožnji skozi ovinke pri večji hitrosti. Uravnoteženost so dosegli tudi s pomočjo pomika tudi pomika težjih sestavnih delov proti središču avtomobila. Nizko težišče izboljšuje razporeditev teže med sprednjim in zadnjim delom, pa tudi med levim in desnim delom avtomobila. To vpliva na boljšo stabilnost in krajšo zaviralno pot.

Vzmetenje

Zasnova vzmetenja je odločilnega pomena za zagotavljanje vozniške dinamike avtomobila. In ena izmed pomembnejših sestavin zasnove TNGA je tudi optimizacija delovanja blaženja. Yaris je spredaj opremljen z MacPhersonovim vpetjem, ki zmanjšuje trenje. Zadnja prema je za 80 odstotkov trša, kar izrazito izboljšuje torzijsko rigidnost zadnjega dela avtomobila. Trša zasnova vzmetenja hkrati omogoča namestitev mehkejših blažilnikov, kar izboljšuje udobje ter ravnotežje med sprednjim in zadnjim delom avtomobila.

Manjša raven hrupa in vibracij

Platforma GA-B prinaša številne izboljšave tudi na področjih zmanjševanja hrupa in vibracij. Arhitektura zgornjega dela je zasnovana tako, da zmanjšuje raven hrupa v potniški kabini. Poleg tega tudi notranje obloge absorbirajo hrup iz zunanjosti. K zmanjševanju hrupa pripomore tudi uporaba točkovnih zvarov, ki hkrati povečujejo trdnost avtomobila.

 

OPREMA

 • Bogata standardna oprema ustvarja vtis avtomobila višjega razreda.
 • Opcijsko so na voljo 10-palčni projekcijski zaslon, ogrevani volan in avdiosistem JBL.
 • Možnost povezav Apple CarPlay in Android Auto.
 • Veliko polje brezžičnega polnjenja mobilnega telefona omogoča polnjenje naprav zadnje generacije.

Bogata oprema

Bogat seznam opreme in uporaba kakovostnih materialov v novem Yarisu ustvarjata vtis avtomobila višjega razreda. Pri Toyoti pričakujejo, da bo približno 60 odstotkov primerkov novega Yarisa opremljenih z boljšimi paketi opreme.

Paket Mid+ predstavlja zlato sredino, paket Elegant ponuja klasičen videz, paket Style pa izžareva mladostno dinamiko.

Ne glede na paket opreme bo novi Yaris opremljen z varnostnim paketom Toyota Safety Sense, z vzvratno kamero in elektronsko ročno zavoro. Opcijsko pa so na voljo sistem za nadzor prečnega prometa s samodejnim zaviranjem, ki pomaga pri vzvratnem speljevanju s parkirnega prostora, sistem za zaznavanje mrtvega kota in pametni senzorji za zaznavanje oddaljenosti.

 

Barvni projekcijski zaslon

Novi Yaris je edini model v segmentu B, ki ponuja opcijo 10-palčnega barvnega projekcijskega zaslona. Ta projicira podatke na notranjo stran vetrobranskega stekla, kar vozniku omogoča, da pozornost ves čas ohranja na cesti. Na zaslonu so prikazani podatki o hitrosti, navigaciji in multimediji, poleg tega pa tudi vsa varnostna opozorila.

Premijske značilnosti

Premijski vtis ustvarjajo avdiosistem JBL z osmimi zvočniki, ogrevani volan, ambientalna osvetlitev notranjosti v modrih odtenkih. Na voljo je tudi paket luči LED, ki vključuje tudi meglenke.

Vrhunska povezljivost

Novi Yaris je opremljen s povezavama Apple CarPlay in Android Auto, ki uporabnikom prek 8-palčnega osrednjega zaslona omogočata uporabo najljubših aplikacij.

Uporabne povezovalne storitve so na voljo tudi v sklopu aplikacije MyT. Te vključujejo praktične informacije o avtomobilu, pa tudi funkciji »poišči moj avto« in navigacijsko vodenje od točke, kjer je avtomobil parkiran, do vhodnih vrat končne destinacije. Funkcija »pošlji v avtomobil« omogoča načrtovanje poti z domačega naslanjača in brezžično pošiljanje navigacijskih podatkov v avtomobil.

Aplikacija beleži tudi podatke o vožnji in uporabnike opozarja na naslednji servisni interval.

Brezžično polnjenje mobilnega telefona

Novi Yaris je opremljen tudi s poljem za brezžično polnjenje mobilnega telefona. Njegova površina meri 150 x 80 mm in je dovolj velika za polnjenje naprav zadnje generacije.

 

 

 

 

VARNOST

 • Toyotino načelo demokratizacije varnosti zagotavlja, da so varnostni sistemi Toyota Safety Sense del standardne opreme.
 • Novi Yaris je zasnovan za naziv vodilnega avtomobila na področju varnosti v svojem razredu.
 • Predstavitev sistema ADAS (Advanced Driver Assistance Systems), ki vključuje sistem za ohranjanje voznega pasu in sodelovanje med prilagodljivim radarskim tempomatom in sistemom za prepoznavanje prometnih znakov.
 • Sistem za zaznavanje trka podnevi in ponoči zaznava pešce, kolesarje pa podnevi. Poleg tega pa pomaga pri vožnji skozi križišče in ponuja asistenco krmiljenja.

Toyota Yaris ima bogato varnostno zgodovino. Druga generacija je postala prvi avtomobil v svojem razredu, ki je bil na varnostnem trku Euro NCAP ocenjen s petimi zvezdicami. Že od leta 2017 pa je opremljena tudi z varnostnimi sistemi Toyota Safety Sense, kar je bila tudi novost v segmentu B.

Novi Yaris dviga varnostno lestvico na skorajda nepredstavljivo raven. Ključ do uspeha je trdnejša karoserija, katere zasnovo omogoča platforma GA-B. Poleg tega je opremljena z varnostnimi sistemi Toyota Safety Sense, s čimer korporacija Toyota izraža svojo zavezo demokratizaciji avtomobilske varnosti, ki mora biti po njihovem prepričanju dosegljiva čim širšemu krogu uporabnikov.

Yaris je opremljen tudi z modulom za beleženje podatkov in funkcijo eCall, ki v primeru nesreče reševalcem sporoči lokacijo vozila.

Trdnejša karoserija

Torzijska togost karoserije novega Yarisa je povečana za 37 odstotkov. Glede tega je Yaris najboljši v svojem razredu. To so dosegli z dodatnimi zvari in številnimi okrepitvami, ki povečujejo trdnost karoserije. Vse to zagotavlja boljšo absorpcijo sil in vzdrževanje integritete potniške kabine, kar ob morebitni nesreči povečuje varnost potnikov.

 

 

Prva Toyota s sredinsko zračno blazino

Novi Yaris je prvi model znamke Toyota, ki je standardno opremljen s sredinsko zračno blazino SRS. Ta blazina ob morebitnem bočnem trku preprečuje, da bi voznik in sopotnik poškodovala drug drugega.

Toyota Safety Sense

Tudi majhen avtomobil lahko uživa v prednosti sodobnih asistenčnih sistemov ADAS. Novi Yaris je opremljen s kar nekaj funkcijami, ki so novost tudi v svetu znamke Toyota.

Paket varnostnih sistemov Toyota Safety Sense v novem Yarisu ponuja še več funkcij kot številni tekmeci iz segmenta B:

 • Sistem za zaznavanje trka z zaznavanjem pešcev (podnevi in ponoči) in kolesarjev (podnevi), asistenca pri vožnji skozi križišče, asistenca krmiljenju.
 • Pametni prilagodljivi tempomat, ki pri modelu Yaris Hybrid deluje tudi pri največji hitrosti.
 • Prepoznavanje prometnih znakov.
 • Sistem za ohranjanje voznega pasu z asistenco volana.
 • Samodejno prilagajanje snopa luči.

Sistem za preprečevanje trka

Sistem za preprečevanje trka je še dodatno izpopolnjen in po novem deluje do hitrosti 180 km/h. Poleg tega pri hitrosti do 80 km/h podnevi in ponoči zaznava pešce, kolesarje pa podnevi.

Pomoč pri vožnji skozi križišče

Novi Yaris je prvi avtomobil znamke Toyota, ki ponuja pomoč pri vožnji skozi križišče. Ta sistem pri zavijanju preprečuje tveganje trčenja z drugim vozilom ali pešcem. Če zazna pešca ali drugo vozilo, voznika najprej opozori z zvočnim signalom, po potrebi pa tudi samodejno sproži zavoro. Ta funkcija deluje pri hitrosti med 10 in 25 km/h.

Prilagodljivi radarski tempomat

Toyota Safety Sense vključuje tudi prilagodljivi radarski tempomat, ki deluje do hitrosti 180 km/h. Sistem bo po potrebi povsem ustavil vozilo. Ta funkcija je izjemno uporabna tudi v primeru počasi premikajočega se prometa. Prilagodljivi tempomat deluje tudi v povezavi s sistemom za prepoznavanje znakov, ki predlaga spremembo hitrosti, če to zahteva prometna omejitev.

Sistem za ohranjanje voznega pasu z asistenco volana

Yaris je tudi prvič opremljen s sistemom za ohranjanje voznega pasu in asistenco volana. Če sistem zazna, da vozilo nenadzorovano zapušča vozni pas, voznika opozori z zvočnim signalom. Voznik pa lahko izbere asistenco volana, ki vozilo postavi na sredino voznega pasu. Sistem za orientacijo zaznava bele in rumene cestne oznake, robnike, travo in zemljo. Če so cestne oznake slabo vidne, bo sistem sledil cesti in vozilo ohranjal na sredini voznega pasu.

Asistenca volana v sili

Tudi asistenca volana v sili je prvič uporabljena pri vozilih znamke Toyota. Če zazna možnost trčenja s pešcem, kolesarjem ali oviro na cesti, vozniku pomaga pri nadzoru vozila. Poleg tega zagotavlja dodatni nadzor nad volanom, s katerim izboljša stabilnost in prepreči, da bi vozilo zapustilo cesto.

Sistem za zaznavanje prečnega prometa in vozil v mrtvem kotu

Pri vzvratnem speljevanju s parkirnega mesta sistem za zaznavanje prečnega prometa zazna pešce in druga vozila. Ta funkcija vključuje tudi sistem za zaznavanje mrtvega kota, ki voznika med vožnjo opozarja na vozila, ki jih ne vidi v vzvratnih ogledalih.

Pametni senzor za zaznavanje oddaljenosti s samodejnim zaviranjem

Pametni senzor za zaznavanje oddaljenosti pomaga pri preprečevanju nastajanja prask in udrtin, ki nastajajo pri parkiranju. Če posebni ultrasonični senzorji zaznajo oviro, se samodejno sproži zavora, ki prepreči dotik.

 

PR:

Toyota Adria d.o.o.
Brnčičeva 51, SI-1231 Ljubljana

]]>
PREPREČITE TEČNOBO NA POTOVANJU S FORDOVIM DRUŽINSKIM ZABAVNIM SREDIŠČEM https://avtonovice.si/2020/07/29/preprecite-tecnobo-na-potovanju-s-fordovim-druzinskim-zabavnim-srediscem/ Wed, 29 Jul 2020 07:19:38 +0000 https://avtonovice.si/?p=6683

Foto: Ford

Med poletnimi počitnicami se družine odpravijo tudi na daljše vožnje, na katerih starše čaka vedno isti izziv: kako poskrbeti za razvedrilo otrok.

 

Ford je pripravil zbirko igric, dejavnosti in kvizov za napenjanje možganov, rdeča nit so seveda avtomobili, nekateri pripomočki pa so posebej zasnovani za igranje med vožnjo (na zadnjih sedežih, seveda). Idealna priložnost, da izkoristite v vozilo vgrajeni modem.

 

Novost v družinskem zabavnem središču (Family Fun Hub) je uspešnica za pozorno spremljanje okolice na družinskih potovanjih ‘I Spy’ – Jaz, detektiv! Igra spodbuja vse družinske člane, da skušajo med vožnjo po znanih in neznanih cestah odkriti čim več določenih predmetov v okolici. Izberite predmete, ki jih želite poiskati, in se prepričajte, kdo jih bo najhitreje ‘odkljukal’ na seznamu.

 

Družinski člani se lahko pomerijo tudi v urjenju spomina z odkrivanjem sličic. Kliknite na kvadrate in najdite skrite pare, pri tem pa ugotovite, kdo ima najboljši spomin. Za vrhunski izziv so na voljo Fordovi kvizi, s katerimi boste odkrili najbolj razgledanega potnika na krovu.

 

Povezave

Spletna stran:Ford Family Fun Hub

 

 

Prijetno in varno vožnjo vam želimo!

 

]]>
LEXUS URADNI PREVOZNIK 77. BENEŠKEGA FILMSKEGA BIENALA https://avtonovice.si/2020/07/28/lexus-uradni-prevoznik-77-beneskega-filmskega-bienala/ Tue, 28 Jul 2020 07:17:01 +0000 https://avtonovice.si/?p=6681  

 • Lexus bo že četrto leto zapored uradni prevoznik Beneškega filmskega bienala (La Biennale di Venezia).
 • Floto avtomobilov znamke Lexus bo sestavljalo 36 avtomobilov, s katerimi bodo do rdeče preproge prevažali filmske igralce, režiserje in druge znane obraze.
 • Med njimi bosta tudi UX 300e, prvi povsem električni avtomobil znamke Lexus, in LC Convertible, ki bo doživel svojo italijansko premiero.
 • Novi Lexus UX 300e bo tudi zvezda dogajanja na Lidu, saj mu bo v osrčju festivala posvečena posebna razstava.

 

 

Lexus bo letos že četrto leto zapored uradni avtomobil Beneškega filmskega bienala, ki se bo na Lidu odvijal med 2. in 12. septembrom.  Predsednica mednarodne žirije bo tokrat slovita avstralska igralka Cate Blanchett, italijanska igralka Anna Foglietta pa bo vodila otvoritveno in zaključno slovesnost.

Beneški festival je s svojim bogatim izročilom in tradicijo vedno znova vir novih čustev in strasti. To so vrednote, ki svet kinematografije povezuje z znamko Lexus. Naj gre za amaterski film ali za avtomobil znamke Lexus, v obeh primerih je potrebna unikatna kombinacija kreativnosti in pozornosti do najmanjšega detajla. Hkrati pa izjemni človeški potencial s svojo subtilno substanco ustvarja avtentične, unikatne in nepozabne emocije.

Beneško filmsko prizorišče bo hkrati tudi idealno okolje za predstavitev dveh avtomobilov, ki utelešata inovacije, unikaten in nepozaben slog ter tehnološko dovršenost kot temeljne vrednote znamke Lexus.

Na Beneškem Lidu bo novo filozofijo Lexus Electrified predstavljal model UC 300e, ki mu pripada čast sploh prvega povsem električnega avtomobila znamke Lexus. S svojo sodobno zasnovo in brezemisijsko vožnjo predstavlja mešanico udobja, zmogljivosti, dizajna in skrbi za okolje. Evolucija nezgrešljivega sloga znamke Lexus bo predstavljena z modelom LC Convertible, ki uteleša prefinjeno obliko in pozornost do detajla ter hkrati zagotavlja izjemno vozniško izkušnjo.

“Lexus tudi letos potrjuje svojo povezanost s filmom in kinematografijo. To je svet, s katerim si znamka Lexus deli številne vrednote. V obeh svetovih se domišljija in čustva namreč prepletajo s premišljeno uporabo naprednih tehnologij. Tokrat bosta Lexusovo filozofijo predstavljala modela UX 300e in LC Convertible, ki izžarevata vizionarski duh in zasnovo, ki v osrčje postavlja človeka,” je prepričan Maurizio Perinetti, direktor italijanske divizije znamke Lexus.

Lexus bo kot uradni prevoznik s 36 avtomobili do rdeče preproge vozil filmske zvezdnike, režiserje in številne druge znane obraze. Modeloma LC Convertible in UX 300e se bodo pridružile še številne limuzine, športni terenci in model LC Coupé, ki so vsi opremljeni z hibridno tehnologijo znamke Lexus.  Na ta način bodo obiskovalcem in filmskim navdušencem predstavili filozofijo Lexus Electrified, s katero japonska znamka napoveduje svoj pogled v prihodnost množične mobilnosti.

 

PR:

Toyota Adria d.o.o.
Brnčičeva 51, SI-1231 Ljubljana

]]>
Aplikacija za pametne telefone „Volvo on Call“ zdaj voznikom priključnih hibridov omogoča vpogled v vzorce vožnje na električni pogon https://avtonovice.si/2020/07/27/aplikacija-za-pametne-telefone-volvo-on-call-zdaj-voznikom-prikljucnih-hibridov-omogoca-vpogled-v-vzorce-voznje-na-elektricni-pogon/ Mon, 27 Jul 2020 08:25:54 +0000 https://avtonovice.si/?p=6677  

Lahko ji rečemo števec korakov za elektrificirane avtomobile: vozniki priključnih hibridnih avtomobilov Volvo lahko zdaj dobijo nov vpogled v svoje vzorce vožnje na električni pogon, saj je Volvo Cars v svoji aplikaciji za pametne telefone „Volvo on Call“ uvedel vrsto novih funkcij.

 

Z dodatnimi funkcionalnostmi namerava Volvo Cars še naprej spodbujati voznike priključnih hibridov Volvo, da čim bolj napolnijo baterijo vozila in vozijo popolnoma električno, ter želi na splošno povečati zanimanje za prednosti električnih avtomobilov in trajnostno mobilnost.

 

Nova in izboljšana aplikacija „Volvo on Call“ voznikom omogoča, da vidijo, kakšno razdaljo so prevozili v popolnoma električnem načinu vožnje ter svojo porabo električne energije in goriva, skupaj z drugimi podatki. Pozneje letos bo storitev voznikom omogočila tudi možnost ogleda vpliva njihove vožnje na njihov ogljični odtis, pa tudi ocenjene stroške goriva, ki so ga prihranili z vožnjo v popolnoma električnem načinu.

 

„Želimo, da aplikacija „Volvo On Call“ olajša življenje vam kot uporabniku in ustvari bolj osebno izkušnjo,“ je dejal Ödgärd Andersson, glavni direktor digitalizacije. „Ker avtomobil postaja vse bolj povezan, se povečuje potencial aplikacije, zato nameravamo sčasoma poskrbeti, da bo aplikacija tolikšen del podjetja Volvo, kot so avtomobili sami.“

 

Za ustrezne modele Volvo Recharge, kupljene v obdobju ponudbe, bo platforma voznike obveščala tudi o stanju povračil za električno energijo iz lanskega leta*. Recharge je krovno ime za vsa vozila Volvo, ki imajo polnilno baterijo, s popolnoma električnim in priključnim hibridnim pogonskim sklopom.

 

Nove funkcionalnosti „Volvo on Call“ so na voljo za vse modele priključnih hibridov Volvo, ki imajo vgrajeni platformi SPA in CMA ter so v prodaji po letu 2015, v 47 državah po vsem svetu, kjer deluje „Volvo on Call“.

 

„Tako kot števec korakov pomaga ljudem, da se bolj pogosto ukvarjajo s telesno vadbo, verjamem, da bo aplikacija ljudem omogočila boljši vpogled v njihove vozne vzorce, da bodo lahko vozili na bolj trajnosten način,“ je povedal Björn Annwall, vodja EMEA pri Volvo Cars. „Na priključne hibride gledamo kot na „delno električne avtomobile“, ki spodbujajo spremembe v vedenju ljudi in pomagajo pri prehodu na popolnoma električne avtomobile.“

 

Volvo Cars je bil prvi uveljavljen proizvajalec avtomobilov, ki se je zavezal popolni elektrifikaciji in dolgoročni prihodnosti brez tradicionalnega motorja z notranjim zgorevanjem. Zdaj je že vodilni na trgu na področju prodaje priključnih hibridov, ki predstavlja skoraj 25 odstotkov celotne prodaje podjetja v Evropi.

 

V naslednjih petih letih bo Volvo Cars predstavil paleto popolnoma električnih avtomobilov, kar bo v skladu z njegovimi ambicijami, da bi do leta 2025 svetovna prodaja popolnoma električnih avtomobilov dosegla 50 odstotkov, skupaj z ostalimi hibridi. S proizvodnjo svojega prvega popolnoma električnega avtomobila, XC40 Recharge P8, bo pričel letos v Gentu v Belgiji.

 

Vsak model Volvo v trenutni ponudbi vključuje možnost Recharge, od malega XC40 SUV, avtomobilov serije 60 do vodilnega vozila podjetja, velikega XC90 SUV. Volvo Cars je edini proizvajalec avtomobilov, ki ponuja priključne različice za vse modele v svoji paleti vozil.

 

Posodobitve aplikacije „Volvo on Call“, ki jih objavljamo danes, so bile izvedene na podlagi povratnih informacij strank, Volvo Cars pa bo platformo razvijal tudi v prihodnje in storitev oblikoval v skladu z željami strank.

 

* Pogoji in določila se razlikujejo glede na trg.

 

PR:

VCAG d.o.o. | Volvo Car Adria
Leskoškova 2
1000 Ljubljana, Slovenia
volvocars.si
]]>
PROTOTIP POVSEM ELEKTRIČNEGA MUSTANGA MACH-E 1400, KI STA GA PRIPRAVILA FORD PERFORMANCE IN RTR, PRINAŠA NOVO RAVEN DIRKANJA IN ‘DRIFTANJA’ https://avtonovice.si/2020/07/22/prototip-povsem-elektricnega-mustanga-mach-e-1400-ki-sta-ga-pripravila-ford-performance-in-rtr-prinasa-novo-raven-dirkanja-in-driftanja/ Wed, 22 Jul 2020 06:04:02 +0000 https://avtonovice.si/?p=6675

 

21. julij 2020 – Največje število konjskih moči: 1400 – in to električnih.

 

Misija je opravljena: Ford je predstavil Mustanga Mach-E 1400, povsem električno cestno raketo, ki kaže, kakšna zmogljivost je lahko na voljo brez uporabe ene same kapljice goriva.

 

Tesno za petami povsem električnega dirkalnika Mustang Cobra Jet 1400 z več kot 1400 konjskimi močmi (natančno 1419 KM) je za osvajanje dirkališč, stez za preskus pospeševanja (‘drag racing’) in prikaz nadzorovanega drsenja v slogu gymkhane – vsake priložnosti, da pokaže, kakšno ekstremno Mustangovo zmogljivost lahko razvije električni pogon – pripravljen tudi ta enkratni Mustang Mach-E s sedmimi motorji in izjemnim potiskom ob podlago. Tukaj si lahko ogledate povsem električni prototip v akciji.

 

V sodelovanju s podjetjem RTR razviti in s karoserijo Mustanga Mach-E GT izdelani prototip razvije 1419 KM. Podvozje in pogonski sklop se dopolnjujeta v različnih nastavitvah, da je na voljo resnično vrhunska zmogljivost.

 

“Zdaj je idealen čas, da povsem izkoristimo električno tehnologijo, da se iz nje naučimo še več in vse to uporabimo z našimi modeli,” je povedal Ron Heiser, glavni inženir programa Mustang Mach-E. “Mustang Mach-E bo navdušil z zabavno vožnjo kot vsak Mustang doslej, a Mustang Mach-E 1400 je povsem nor, za kar imata zasluge Ford Performance in RTR.”

 

Mustang Mach-E 1400 je rezultat 10.000 ur skupnega dela mojstrov oddelka Ford Performance in podjetja RTR, ki so skušali zapolniti vrzel med pričakovanji uporabnikov in tem, kar električna vozila dejansko zmorejo.

 

“Ko sem sedel za volan tega avta, so se moje predstave o moči in navoru povsem spremenile,” je povedal Vaughn Gittin Jr., ustanovitelj RTR Vehicles, prvak v avtomobilskih dirkah in možak, ki je zabavo spremenil v poklic. “Ta izkušnja presega vsa pričakovanja, še najbolj je podobna vožnji z vlakcem smrti po magnetnih tirih.”

 

Mustang Mach-E 1400 je nastajal brez pravil. Fordova oblikovalska ekipa in RTR-ovi mojstri so uporabljali veliko orodij, s katerimi si pri Fordu pomagajo pri izdelavi dirkalnikov in v proizvodnih programih. Zagotovljena je optimalna aerodinamična oblika, posebne pozornosti pa so bili deležni hladilni kanali ter sprednji in zadnji spojler za potisk ob podlago.

 

Mustang Mach-E 1400 ima sedem motorjev – pet več celo od Mustanga Mach-E GT. Trije so povezani s sprednjim diferencialom, štirje pa v slogu palačinke z zadnjim diferencialom. Z diferencialoma jih povezujeta posamezni pogonski gredi, kar omogoča velik razpon prilagoditev vozila za najrazličnejše vrste uporabe od ‘driftanja’ do dirk z veliko hitrostjo.

 

“Izziv je bil nadzorovanje ekstremne moči, ki jo razvije sedem motorjev,” je povedal Mark Rushbrook, direktor motošportnega programa v oddelku Ford Performance. “Mustang Mach-E 1400 je dokaz umetnosti možnega z električnim vozilom.”

 

Nastavitev podvozja in pogonskega sklopa sta ekipi omogočila raziskovanje različnih zasnov in njihovega učinka na porabo energije in zmogljivost, vključno z zadnjim pogonom, štirikolesnim pogonom in pogonom na sprednji kolesi. Nastavitvi za nadzorovano drsenje (‘driftanje’) in dirke imata drugačno konfiguracijo sprednjega dela s spremembami krmilnih ročic in krmiljenja za ekstremne kote pri ‘driftanju’. Prenos moči je lahko enakomerno porazdeljen med sprednjo in zadnjo osjo ali pa je vsa moč dodeljena eni ali drugi osi. Pri hitrosti 257 km/h znaša ciljni potisk ob podlago več kot 1000 kg.

 

Vgrajena baterija s kapaciteto 56,8 kWh je izdelana iz nikelj-manganovo-kobaltnih celic za ultra zmogljivost in hitro oskrbo z energijo. Baterijski sistem je zasnovan tako, da med polnjenjem omogoča hlajenje z dielektrično hladilno tekočino, kar skrajša čas med postopkom.

 

Vgrajeni elektronski zavorni ojačevalnik omogoča serijsko regenerativno zaviranje v kombinaciji s sistemom ABS in nadzorom stabilnosti za optimalno delovanje zavornega sistema. Mustang Mach-E 1400 je tako kot dirkalnik Mustang GT4 opremljen z zavorami Brembo™ in hidravličnim sistemom ročne zavore, ki je zasnovan za ‘driftanje’, in v povezavi z nadzorom pogonskega sklopa omogoča izklop zadnjih motorjev.

 

Mustang Mach-E 1400, ki se bo kmalu predstavil tudi na dirki prvenstva NASCAR, je namenjen tudi preizkusu novih materialov. Pokrov motornega prostora je iz organskih kompozitnih vlaken, lahke alternative ogljikovim vlaknom, iz katerih je sicer izdelano vozilo.

 

Ford je za razvoj in izdelavo električnih vozil po vsem svetu zagotovil naložbo v višini več kot 11,5 milijarde dolarjev (10 milijard evrov). Prvi globalni model Mustang Mach-E je že možno naročiti, evropski kupci pa se bodo lahko s povsem električnim Mustangom Mach-E zapeljali v začetku naslednjega leta.*

 

# # #

 

Brembo je blagovna znamka družbe Brembo S.p.A.

 

*Uradno homologirani podatki o porabi energije bodo objavljeni pred začetkom prodaje. Navedena poraba goriva/energije, izpusti CO2 in doseg z električnim pogonom so izmerjeni v skladu s tehničnimi zahtevami in specifikacijami zadnje različice Evropskih uredb (EC) 715/2007 in (EU) 2017/1151. S svetovno usklajenim preskusnim postopkom za lahka vozila (World Harmonised Light Vehicle Test Procedure – WLTP) homologirana vozila bodo imela podatek o porabi goriva/energije in izpustih CO2 tako za novi evropski vozni cikel (New European Drive Cycle – NEDC) kot za WLTP. WLTP bo najpozneje do konca leta 2020 povsem nadomestil NEDC. Uporabljeni standardni preskusni postopki omogočajo primerjavo med različnimi tipi vozil in različnimi proizvajalci. V času opuščanja NEDC je vzpostavljena primerjava med podatki o porabi goriva in izpustih CO2 pri ciklu WLTP in pri ciklu NEDC. Ker je prišlo do spremembe nekaterih elementov preskusov, lahko pride do odstopanj v primerjavi s prejšnjimi podatki o porabi in izpustih, kar pomeni, da bo lahko imel isti model vozila drugačno porabo in izpuste CO2.

]]>
DKV usmerjen v trajnostni razvoj https://avtonovice.si/2020/07/22/dkv-usmerjen-v-trajnostni-razvoj/ Wed, 22 Jul 2020 06:01:01 +0000 https://avtonovice.si/?p=6672

Foto: DKV

 

Objavljeno je letno poročilo o družbeni odgovornosti za leto 2019 / Razvoj največje mreže polnilnic za električna vozila v Evropi / Močan poudarek na alternativnih gorivih in digitalizaciji / Marc Erkens imenovan za novega vodjo trajnosti in nove mobilnosti

 

Ratingen, 20. julij 2020. Vodilni ponudnik mobilnih storitev, DKV Mobility, je pred kratkim objavil letno poročilo o družbeni odgovornosti, ki si ga lahko prenesete s spletne strani družbe. Poročilo zajema delovanja na področju trgov, okolja, zaposlenih in družbe in je prvič zasnovano na mednarodno priznanem standardu GRI (pobuda za globalno poročanje). Ponudnik mobilnih storitev je prav tako začrtal smer trajnosti za področje strategije in zaposlenih.

 

Razvoj največje mreže polnilnic za električna vozila v Evropi

Od začetkov Charge4Europe – skupnega podjetja innogy in DKV – DKV Mobility nenehno napreduje pri vzpostavljanju največje evropske mreže polnilnic za električna in hibridna vozila. Trenutno mreža za oskrbo električnih vozil šteje 80.000 polnilnih mest, do konca leta 2020 pa pričakujemo, da bo njihovo število preseglo 120.000 polnilnih mest. Ob javnih polnilnih mestih ponudnik mobilnih storitev ponuja tudi izdelke in storitve za napajanje doma (@home) in v službi (@work).

 

Močan poudarek na alternativnih gorivih in digitalizaciji

DKV vsako leto povezuje dodatnih 5.000 bencinskih servisov, pri tem pa daje močan poudarek na servise, ki ponujajo različne vrste goriv, ob konvencionalnih tudi alternativna, kakršno je na primer utekočinjen zemeljski plin. Podjetje se usmerja tudi v digitalizacijo: junija letos je na trg prišel DKV LIVE, obsežen telematski sistem z zmogljivo digitalno platformo. Zasnovan je bil kot podpora prevozniškim podjetjem pri zmanjševanju izpustov CO2 s pomočjo energetsko učinkovite vožnje, gospodarnega upravljanja rezervoarjev in preglednosti v vsej oskrbovalni verigi s pomočjo storitev Track&Trace in Estimated Time of Arrival (ETA).

 

Marc Erkens imenovan za novega vodjo trajnosti in nove mobilnosti

Družba DKV je odločena nadaljevati trajnostni razvoj znotraj organizacije. 1. septembra 2020 bo Marc Erkens zasedel mesto vodje trajnosti in nove mobilnosti. Skupaj z upravo bo se bo zavzemal za trajnost navznoter in navzven in za nadaljevanje zaveze družbe, da bo “Lead in Green” – vodilni ponudnik trajnostnih storitev v svoji panogi.

 

Podrobnejše informacije o DKV-jevi trajnostni usmerjenosti so na voljo na povezavi: https://www.dkv-mobility.com/de/lead-in-green/

Kontakt podjetja:

DKV Euro Service, storitve, d.o.o.
CKZ 135 c
8270 Krško

 

DKV Euro Service

DKV EURO SERVICE je že več 85 let eden izmed vodilnih ponudnikov mobilnih storitev za logistični in transportni sektor. DKV ponuja široko paleto storitev za optimizacijo in upravljanje komercialnega voznega parka po vsej Evropi, brezgotovinsko oskrbo na poti na več kot 120.000 mestih različnih blagovnih znamk, kjer sprejemajo kartico, do obračuna cestnine in vračila davka na dodano vrednost. Podjetje DKV je del skupine DKV MOBILITY SERVICES, ki zaposluje več kot tisoč oseb. Skupina je v letu 2019 ustvarila 9,9 milijarde evrov prometa in poslovala v 42 državah. Trenutno več kot 230.000 pogodbenih strank uporablja več kot 4,2 milijona kartic DKV CARD in naprav v vozilih. Leta 2019 je bila kartica DKV CARD že 15. leto zapored nagrajena kot najboljša blagovna znamka v kategoriji kartic za gorivo in servisnih kartic.

]]>
Odgovorno v poletje. https://avtonovice.si/2020/07/21/odgovorno-v-poletje/ Tue, 21 Jul 2020 09:56:20 +0000 https://avtonovice.si/?p=6688

Foto: Toyota

 

Ne pozabimo na varnost tudi na drugih nevarnih področjih!

»Virus« prometnih nesreč še vedno v samem vrhu razlogov smrtnosti in hudih poškodb med aktivnim prebivalstvom v Sloveniji.

 

 

V času, ko je vrednota zdravja zelo izpostavljena in cenjena, predvsem na račun epidemije koronavirusa (Covid-19), med nami o(b)stajajo še druge nevarnosti, na katere ne smemo pozabiti. Predstavniki Zavoda VOZIM skupaj s svojimi partnerji, med njimi tudi Toyota Slovenija, pozivajo: »Naj bo varnost tudi na naših cestah na prvem mestu.«

 

Letošnje poletje bomo po večini preživeli v raziskovanju naše prelepe dežele, njenih znamenitosti, turističnih in izletniških kmetij,… a poletna razposajenost, ki je v času dopustov zelo prisotna, prinaša mnoge pasti. Najpogostejše so tudi prometne nesreče, ki v Sloveniji kljub karanteni ne usihajo. Letos smo se s številom umrlih in telesno hudo poškodovanih že precej približali lanskim številkam – v zadnje pol leta je na naših cestah umrlo 44 ljudi, 274 pa se jih je hudo telesno poškodovalo[1]. Delež povzročiteljev, ki so povzročili smrtno prometno nesrečo zaradi vpliva alkohola, pa presega 1/3.

 

Ker je poletje čas sprostitve, in glede na predhodno pomladno karanteno tudi druženj, se poraba alkohola še povečuje. Zato je ključno, da se tudi v prometu vedemo maksimalno odgovorno. Če so maske in razkužila obvezna varnostna oprema v javnih in drugih prostorih, naj bo za volanom obvezna oprema popolna treznost in osredotočenost na promet. Če je za prenos virusa lahko usoden le en dotik kljuke ali stisk roke, pa se nam velikokrat to zdi nemogoče, je tudi za zmanjšano prištevnost v prometu in posledično za prometno nesrečo lahko usodna le ena popita alkoholna pijača.

 

»Zato pozivamo vse Slovence, naj bodo pri raziskovanju Slovenije HEROJI – torej tisti, ki nikoli ne vozijo pod vplivom alkohola oz. vedno poskrbijo za varen prevoz svojih bližnjih. Pozivamo tudi vse turistične delavce, organizatorje in skrbnike, da svoje goste opomnijo na nevarnost vožnje pod vplivom alkohola in da jim pomagajo zagotoviti varen prevoz,« poziva David Razboršek, direktor Zavoda VOZIM.

 

Vlado Peterlin, predstavnik Zavoda VOZIM, je bil sicer odgovoren gostinec – skrbel je, da so njegovi gostje varno prispeli domov. Se je pa uštel pri sebi, saj se je z nekaj popitimi pivi, z mislijo »samo nekaj kilometrov imam do doma« usedel za volan in se tik pred domom v prometni nesreči hudo telesno poškodoval in ostal na invalidskem vozičku. Pravi, da je imel »srečo, ker je bil v avtomobilu sam in je poškodoval le sebe.« A se zaveda, da če bi bil bolj odgovoren tudi takrat, bi bila verjetno njegova življenjska zgodba danes popolnoma drugačna.

 

»K povečanju aktivnosti za večjo varnost na naših cestah pa se obračamo tudi na Javno agencijo RS za varnost prometa in Policijo. Tudi letos naj, kljub omejitvam zbiranj, poveča obseg svojih aktivnosti. Hkrati pa predstavnike medijev prosimo, da so heroji z ozaveščanjem, da alkohol in volan nikakor ne sodita skupaj,« pravi Razboršek in dodaja:

 

»Spoštovani sodržavljani, bodite pravi heroji in nikoli ne sedite za volan pod vplivom alkohola ter poskrbite za varen prevoz svojih bližnjih, četudi sredi noči in v pižami. Spoštujte pa tudi druge normative prometne varnosti. Ob alkoholu so največjo nevarnost predstavlja tudi hitrost, uporaba mobilnega telefona, utrujenost in splošna nezbranost.«

 

Letos se je Heroji furajo v pižamah, iniciativa Zavoda VOZIM, Zavarovalnice Generali, Toyote Slovenija in Lune\TBWA za manj voženj pod vplivom alkohola, ki deluje ob podpori Ministrstva za zdravje, zaradi korona situacije odvijala v nekoliko okrnjeni obliki. A so predstavniki Zavoda VOZIM vseeno opravili 20 spletnih predavanj za mlade in njihove starše o nevarnostih alkohola in vožnje, hkrati pa ozavestili vse dosedanje obiskovalce Drive-in kina v Ljubljani, Celju in na Ptuju o posledicah neodgovorne vožnje pod vplivom alkohola in jo razširili še na neuporabo telefona med vožnjo.

 

 

Več informacij na spletni strani http://www.vozim.si

 

HEROJI FURAJO V PIŽAMAH je vseslovenska družbeno odgovorna iniciativa Zavoda VOZIM, Zavarovalnice Generali, Toyote Slovenija in Lune\TBWA, ob podpori Ministrstva za zdravje in Javne agencije RS za varnost prometa, ki poziva k zmanjšanju voženj pod vplivom alkohola med mladimi. Je inovativna akcija medsektorskega povezovanja za zmanjšanje voženj pod vplivom alkohola ter rabe alkohola med mladimi. Povezovanje poteka med mladimi, mladinskimi centri in lokalnimi odločevalci, nacionalnimi strokovnjaki s področja prometne varnosti in javnega zdravja, starši ter podjetji. Gre za edinstven projekt, ki orje ledino na področju povezovanja različnih deležnikov/akterjev s poslanstvom izboljšanja prometne  varnosti med mladimi. Gre za večkrat nagrajeno iniciativo, ki je  prejela tudi najvišjo mednarodno strokovno nagrado »Road Safety Excellence«, ki jo Evropska komisija podeljuje za delo na področju varnosti v cestnem prometu. Hkrati pa je bila izbrana za najboljšo preventivno prakso med letu 2016 in 2019 v EU s strani Evropske komisije.

V 3. sezonah so z iniciativo »Heroji furajo v pižamah« prispevali k oblikovanju ter implementaciji konkretnih rešitev, ki vodijo v izboljšanje prometne varnosti v lokalnem okolju. S koledarjem gole resnice, ki je bil distribuiran konec leta 2019, so z več kot 2500 izvodi dosegli preko 50 občin po vsej Sloveniji, v aktivnosti pa je bilo v vseh treh sezonah vključenih 14.436 udeležencev (mladih, staršev, lokalnih odločevalcev, strokovnjakov, …). Eden od inovativnih vidikov iniciative je tudi prenos izven meja Slovenije in mednarodnemu aktiviranju ciljne javnosti, ki se že kaže v projektu »Be a hero« s Portugalci in Belgijci.

 

[1] Podatki Javne agencije RS za varnost prometa in Policije do 30.6.2020.

 

]]>
Renegade 4xe in Compass 4xe: prva priključna hibrida znamke Jeep® https://avtonovice.si/2020/07/21/renegade-4xe-in-compass-4xe-prva-prikljucna-hibrida-znamke-jeep/ Tue, 21 Jul 2020 07:56:15 +0000 https://avtonovice.si/?p=6669

Foto: Jeep

 

 • Nova Renegade 4xe in Compass 4xe sta prva elektrificirana modela znamke Jeep v regiji EMEA.
 • Zahvaljujoč priključni hibridni tehnologiji oba SUV modela Jeep 4xe orjeta ledino na področju »zelene« revolucije znamke v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki.
 • Z novima modeloma 4xe je prihodnost znamke Jeep povezana, električna, vznemirljiva in nosi oznako »narejeno v Italiji«: globalni izziv, ki se začenja v Evropi.
 • Modela Jeep 4xe sta na voljo v treh nivojih opreme, »Limited«, »S« in »Trailhawk«, z motorjema z močjo 139 kW (190 KM) ali 176 kW (240 KM), opremljena s številnimi tehnološkimi in varnostnimi rešitvami, ekskluzivnimi funkcijami za e-vožnjo ter možnostmi polnjenja na javnih polnilnih postajah ali na domači polnilnici easyWallbox.
 • Prva vozila na slovenskem trgu pričakujemo v zadnji četrtini leta. Prednaročila so v prodajni mreži že mogoča.

 

Elektrifikacija je pomemben korak v razvoju znamke Jeep in predstavlja njeno zavezo postati ena vodilnih znamk na področju sodobnih, okolju prijaznih tehnologij, obenem pa ohranja svoje najpomembnejše vrednote: pustolovščino, pristnost, svobodo in strast. Nova modela 4xe prinašata višje zmogljivosti in vozno dinamiko, kot katerikoli Jeep Renegade ali Compass doslej. Dejansko se lahko »pripeljeta kamorkoli in zmoreta karkoli«, v skladu s sloganom »Go anywhere, do anything«. Oba modela sta hkrati kot nalašč za vsakodnevno vožnjo po mestu. Za volanom modelov Jeep Renegade in Jeep Compass 4xe je vožnja lahkotna in sproščena, Jeepove legendarne terenske zmogljivosti pri vožnji po brezpotjih pa izražajo ravnovesje med užitkom v vožnji in spoštovanjem okolja.

 

Jeep Renegade in Jeep Compass 4xe PHEV: »zelena« moč in doseg

Jeep Renegade 4xe in Compass 4xe PHEV predstavljata brezkompromisno hibridno rešitev v kombinaciji z neprekosljivimi tehnološkimi lastnostmi vseh SUV vozil znamke Jeep, kar zmogljivost dviga na višjo raven. To so dosegli z najnaprednejšo tehnologijo, ki prinaša večjo zmogljivost (do 176 kW (240 KM)), izboljšano varnost (štirikolesni pogon je vedno na voljo) in majhen vpliv na okolje (manj kot 50 g CO2 na kilometer v hibridnem načinu*). Oba modela združujeta 1,3-litrski bencinski motor s turbopolnilnikom in električni motor na zadnji osi. Napaja ga napaja 11,4-kWh baterija, ki jo je mogoče polniti med vožnjo ali na zunanji električni polnilnici: doma v običajni stenski vtičnici, na učinkoviti lastni polnilnici easyWallbox ali naprednejšem modelu Connected Wallbox ali na javni polnilni postaji. Učinkovit 1,3-litrski turbomotor sam zagotavlja 95 kW (130 KM) ali 132 kW (180 KM) moči, električni motor pa še dodatnih 44 kW (60 KM), kar skupaj pomeni 139 kW (190 KM) (različica »Limited«) ali 176 kW (240 KM) moči (različici »Trailhawk« in »S«). Električni motor proizvede 250 Nm navora, bencinski pa 270 Nm. Kombinacija motorja z notranjim izgorevanjem in električne enote zagotavlja zmogljivost in izjemen užitek v vožnji: pospešek od 0 do 100 km/h v približno 7,5 sekunde ter najvišjo hitrost 130 km/h v popolnoma električnem načinu in do 200 km/h v hibridnem načinu. Izjemna odzivnost in gladek prenos zagotavljata edinstveno doživetje vožnje.

 

Oba nova modela Jeep 4xe ponujata tri načine vožnje, ki so posledica sinergije med električnim ter bencinskim motorjem – »Electric«, »Hybrid« in »E-Save«. Način »Electric« je primeren za vožnjo po mestnih središčih, način »Hybrid« zagotavlja najvišjo učinkovitost, v načinu »E-Save« pa varčuje baterijo in jo med vožnjo tudi polni. V izključno električnem načinu* omogočata vožnjo brez emisij in doseg v povprečju 50 km.

Dodatne posebnosti vključujejo določene funkcije za elektrificirano vožnjo, kot so športni način, ki prilagodi prenos moči z motorja, umerjanje krmiljenja in stopalke za plin, da upravljanje avtomobila prilagodi bolj športni vožnji, E-usmerjanje, ki nadzoruje slog vožnje za učinkovitejše upravljanje energije, ter pametno polnjenje, ki omogoča upravljanje polnjenja z radiem Uconnect ali z voznikovim pametnim telefonom.

 

Oprema vključuje novi 7-palčni  TFT barvni zaslon med merilniki, ki vozniku prikazuje določene informacije o vožnji na elektriko (raven napolnjenosti baterije ter doseg v električnem načinu, načinu vožnje z bencinskim motorjem ali v združenem načinu, odstotek zmogljivosti in ravni polnjenja) ter sistem Uconnect z 8,4-palčnim barvnim zaslonom. Ta je posodobljen z novimi zavihki, kjer sta prikazana pretok moči in zgodovina vožnje, ter na katerih je mogoče nastaviti čas polnjenja in upravljati način »eSave« ter različne nastavitve polnjenja.

 

Paleta vozil

Novinca v paleti vozil Jeep Renegade 4xe in Jeep Compass 4xe PHEV sta na voljo v treh nivojih  opreme – »Limited«, »S« in »Trailhawk«. Vse vključujejo štirikolesni pogon in 1,3-litrski motor, ki skupaj z električnim motorjem zagotavlja 139 kW (190 KM) ali 176 kW (240 KM) moči (odvisno od nivoja opreme), in novi 6-stopenjski samodejni menjalnik. Številne možnosti prilagajanja ponujajo 18 različnih barvnih konfiguracij za vozila Renegade in 22 za vozila Compass. Barve zunanjosti vključujejo belo Alpine, kovinsko Glacier, kristalno Granite, kovinsko modro Jetset, modro Shade, sivo Sting, rdečo Colorado, črno Carbon in črno Solid ter tri posebne barve za model Renegade – oranžni Bikini in Omaha (obe na voljo pri vseh nivojih opreme, razen »S«) ter zeleno Matt (samo za nivo opreme »Trailhawk«). Izključno za model Compass 4xe so na voljo dodatne tri barve – slonokoščena Ivory s trojnim nanosom, modra Italia in kovinsko zelena Techno. Poleg tega je za nova vozila Renegade na voljo šest platišč in sedem za nova vozila Compass 4xe.

 

Najsodobnejša povezljivost, varnost in popolna opremljenost

Modela 4xe se ponašata z najsodobnejšo povezljivostjo, ki izpolnjuje želje vedno bolj zahtevnih kupcev. Tako Renegade kot Compass 4xe sta opremljena z novimi storitvami Uconnect™, ki vključujejo pet različnih paketov My Assistant, My Car, My Remote, My Navigation in My eCharge za napredno povezljivost v avtomobilu in zunaj njega ter koristne storitve za večjo varnost in udobje. Samo v modelih 4xe je na voljo nov paket My eCharge, ki voznikom pomaga pri plačevanju in uporabi polnilnih postaj. Modeli 4xe vključujejo tudi dodatne sisteme za pomoč pri električni vožnji. Kupci lahko neposredno v mobilni aplikaciji My Uconnect spremljajo stanje napolnjenosti baterije, načrtujejo polnjenje in nastavljajo delovanje klimatske naprave. Ko je baterija prazna, si lahko v mobilni aplikaciji My Uconnect in navigacijskem sistemu Uconnect z 8,4-palčnim zaslonom ogledajo najbližje polnilne postaje. Storitve Uconnect lahko dopolnijo z izbirnimi paketi storitev My Wi-Fi, My Theft Assistance in My Fleet Manager, na voljo na spletnem portalu Uconnect.

Pri vozilih Renegade in Compass 4xe je 8,4-palčni navigacijski sistem Uconnect, odvisno od nivoja opreme, na voljo kot standardna ali izbirna možnost.

 

Nova modela 4xe se ponašata s številnimi varnostnimi sistemi, kot so najnaprednejši sistemi ADAS, ki vključujejo dobro vidne LED žaromete (model Renegade), biksenonske žaromete (model Compass), sistem opozarjanja na čelno trčenje in sistem opozarjanja na nenamerno spremembo voznega pasu, sistem za inteligentno zaznavanje hitrosti in sistem za prepoznavanje prometnih znakov (samo pri modelu Renegade) ter sprednja in zadnja parkirna tipala. Na voljo so tudi varnostni sistemi, kot so zaznavanje mrtvih kotov, kamera za vzvratno vožnjo ParkView™, sistem za pomoč pri samodejnem parkiranju in zagon brez ključa ter novi sistem za zaznavanje utrujenosti voznika, ki je v vozilo znamke Jeep vgrajen prvič.

 

 

 

Možnosti polnjenja

Polnjenje modelov Renegade in Compass 4xe PHEV je enostavno in intuitivno. Oba modela ponujata preprosto povezavo voznikovega pametnega telefona in 8,4-palčnega zaslona na dotik s sistemom Uconnect, ki omogoča upravljanje polnjenja glede na zahteve in življenjski slog voznika. Električno enoto na zadnji osi napaja baterija, ki jo je mogoče polniti med vožnjo (v načinu e-gibanja, ki baterijo polni z negativnim navorom, ki ga ustvarja zaviranje z motorjem) ali prek zunanje električne vtičnice – doma ali na javni polnilnici, prek posebnega kabla, ki je na voljo standardno ali kot dodatna oprema (odvisno od različice). Za optimiziranje časa polnjenja in za zagotovitev dodatnih varnih in zanesljivih rešitev za polnjenje vozila doma, je na voljo ekskluzivna polnilnica easyWallbox družbe FCA, ki omogoča polnjenje vozila s priklopom v običajno domačo vtičnico in ponuja hitro polnjenje ter daljinski nadzor in upravljanje prek namenske aplikacije, ali napredno polnilnico Connected Wallbox, ki vključuje tudi storitve za povezljivost in jo je mogoče upravljati oddaljeno.

 

 

*Glede na vozni cikel WLTP (cikel globalno usklajenega preskusnega postopka za lahka vozila) – dejanske številke se lahko razlikujejo glede na kombinacijo opreme in različice.

 

PR:

Avto Triglav d.o.o., Ljubljana
Dunajska cesta 122, SI – 1000 Ljubljana

]]>
Nova vizualna podoba https://avtonovice.si/2020/07/20/nova-vizualna-podoba/ Mon, 20 Jul 2020 10:20:42 +0000 https://avtonovice.si/?p=6667

 • Toyota Motor Europe predstavlja nov logotip znamke in novo vizualno identiteto.
 • Nova celostna grafična podoba stopi v veljavo skladno s predstavitvijo nove generacije modela Yaris.

 

Toyota na evropskih trgih predstavlja svojo novo celostno grafično podobo, ki vključuje nekoliko osvežen logotip znamke in novo tipografijo. Tudi na ta način izraža svojo preobrazbo iz klasičnega avtomobilskega proizvajalca v dobavitelja celostnih mobilnostnih rešitev. Nova podoba je zasnovana na osnovi vedno širše baze kupcev in širjenja palete mobilnostnih storitev in izdelkov. Nova podoba bo aplicirana na vseh digitalnih in fizičnih medijskih platformah.

Nova vizualna identiteta znamke temelji na enostavnosti. Pri snovanju so izpostavljena štiri glavna načela: napredno mišljenje, bolj premijski vtis, enotnost vseh platform in pripravljenost za mobilne naprave.

Novi logotip znamke Toyota predstavlja enostavna dvodimenzionalna zasnova, poleg tega pa novem ni več vtisa vodnega žiga. Tudi sicer celotna komunikacija temelji na enostavnosti, preglednosti in sodobnosti. Prilagojena je potrebam digitalne uporabe, hkrati pa je učinkovita tudi v povsem fizični obliki. Novi zaščitni znak bo uporabljen pri vseh komunikacijskih orodjih, na avtomobilih pa bo še naprej nameščen obstoječi logotip.  Trenutna grafična oprema prodajno-servisnih salonov do nadaljnjega ostaja v veljavi v obstoječi obliki. Sprememba se obeta šele v sklopu nove strategije prodajne mreže Toyota, ki je načrtovana za leto 2025.

Nova vizualna identiteta vključuje tudi novo tipografijo Toyota Type, ki je zasnovana za uporabo na vseh digitalnih platformah in v fizičnih publikacijah. Poleg tega pa predstavlja pripravljenost znamke na začetek spletne prodaje na evropskih trgih.

Novi logotip vnaša več jasnosti in prepoznavnosti v različna polja delovanja znamke Toyota. Novih je tudi nekaj imen posameznih sektorjev, na primer Toyota Insurance Management se po novem imenuje Toyota Insurance Services*, saj se je poslovanje te divizije razširilo na področje povezljivih storitev in mobilnostnih izdelkov. Na področju rabljenih avtomobilov se je divizija Toyota Used preimenovala v Toyota Approved Used.

“Pri razvoju nove vizualne identitete smo imeli vseskozi v mislih prihodnost. Seveda smo mislili tudi na naše kupce in jim želeli omogočiti, da gredo v korak z izjemno hitrim razvojem elektrificiranih vozil, mobilnostnih storitev in spletne prodaje izdelkov znamke Toyota. Z novo vizualno podobo želimo tako na digitalnih kot na fizičnih platformah ustvariti še boljšo komunikacijo z našimi strankami. Nova podoba bo prvič predstavljena v sklopu predstavitve četrte generacije našega inovativnega mestnega avtomobila Yaris Hybrid,” je povedal Didier Gambart, ki je pri Toyota Motor Europe zadolžen za prodajo, marketing in uporabniške izkušnje.

PR:

Toyota Adria d.o.o.
Brnčičeva 51, SI-1231 Ljubljana

]]>