DVOJNA ZMAGA ZA EKIPO TOYOTA GAZOO RACING, DEVETA ZA OGIERJA.

Letošnji reli je večinoma potekal v suhem vremenu, zato je zmogljivost dirkalnikov prišla še toliko bolj do izraza. Ogier je začel izjemno in si s petimi zaporednimi etapnimi zmagami do petka opoldne že zagotovil pol minute prednosti.

GR YARIS Rally1 HYBRID je bil najhitrejši v prvih 11 etapah sezone, njegov niz se je končal šele v soboto popoldan. Ogier je zadnji dan relija začel s 16 sekundami prednosti pred Rovanperäjem. V nedeljo je nadaljeval z osmo in deveto etapno zmago in reli končal s prednostjo 18,8 sekunde.

To je Ogierjeva 56. zmaga na relijih serije WRC in prva za njegovega sovoznika Vincenta Landaisa. To je bila šele druga preizkušnja, v kateri je Ogier vozil z obetavnim francoskim navigatorjem. Toyota je reli Monte Carlo osvojila s petimi različnimi avtomobili. GR YARIS Rally1 HYBRID je tokrat slavil na 16 izmed 18 etap relija. 

Skozi celoten konec tedna je odlično dirkal tudi Elfyn Evans, ki je bil nekaj časa celo na drugem mestu, dokler mu računov ni prekrižala poškodba pnevmatike, zaradi katere je v petek izgubil približno 40 sekund. Skupaj s sovoznikom Scottom Martinom sta s 27,8 sekunde zaostanka končala na četrtem mestu.

Sezono je odlično začel tudi Takamoto Katsuta, ki je nastopil v sklopu programa WRC Challenge in skupaj s sovoznikom končal na šestem mestu.



IZJAVE:

Akio Toyoda (predsednik ekipe TGR-WRT)

“Čestitke Sebu za deveto in Vincentu za prvo zmago v Monte Carlu. To je odličen začetek druge sezone za naš dirkalnik GR YARIS Rally1 HYBRID. Ekipa se je priprav na novo sezono lotila takoj po lanskem reliju na Japonskem. V kratkem času nam je uspelo narediti veliko posodobitev dirkalnika in ga pripraviti za prvo dirko. Resnično cenim vse člane ekipe, ki vedno trdo in predano delajo. Zmaga Seba in Vincenta je tudi potrditev njihovega dela. To je bila odlična otvoritev sezone. Najlepša hvala vsem!


Od konca lanske sezone se je zgodila še ena velika sprememba: ekipa je postala novo podjetje, 'TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team'. Seveda si bomo prizadevali za zmage v seriji WRC, ob tem pa se bomo lotili še številnih drugih izzivov, vključno z razvojem izdelkov, ki bodo pomagali pri popularizaciji reli športa. Jari-Matti Latvala, glavni direktor za reli šport (CRSO), Tom Fowler, glavni tehnični direktor (CTO), in vsi zaposleni tukaj obožujejo reli in avtomobile. Nadaljevali bomo z našimi izzivi, da bi na obraze navijačev pričarali še več nasmehov.”


P.S. voznikom in sovoznikom,


Se spominjate, kako smo se skupaj zabavali na makadamski vožnji po japonskem reliju? To je bilo v Gamagoriju, ki si sedaj prizadeva za organizacijo relijev. Prav danes je bil tam dogodek, na katerem sem sodeloval kot član ekipe TOYOTA GAZOO Racing. Nosil sem enak kombinezon kot vi in neizmerno užival. Mislim, da so ljudje, ki so me videli, lahko izkusili veselje do relija. V prihodnosti, ko bo mesto Gamagori postalo kot Monte Carlo, se, prosim, vrnite tja in odpeljite kakšen krog!”


Jari-Matti Latvala (vodja ekipe)


"Navdušeni smo nad doseženim rezultatom. To je odličen začetek sezone. Letos smo pričakovali hudo konkurenco in nismo bili prepričani, kako bo potekala prva dirka. Vendar se je ves trud poplačal. Ko sem prišel v Monte Carlo, sem vedel, da je Sébastien zelo motiviran, potem ko je bil lansko leto tako blizu zmagi. Njegovo neizmerno željo ste lahko videli v njegovih očeh že od začetka v četrtek zvečer in po tem je odpeljal popolno dirko. Hkrati sem zelo vesel, da so tudi Kalle, Elfyn in Takamoto zelo motivirani. Kalle je dosegel svoje prve stopničke v Monte Carlu in prepričan sem, da bo naslednje leto pripravljen za zmago. Vidimo, da avtomobil deluje zelo dobro, vendar se zavedamo, da moramo nadaljevati z delom.”



Kalle Rovanperä (voznik dirkalnika 69)


»Moram reči, da smo zelo zadovoljni z rezultati tega konca tedna. Ekipa je opravila odlično delo z avtomobilom. Zato smo bili vsi hitri in precej samozavestni. Iskrene čestitke Sebu: on je mojster Monte Carla.”



Elfyn Evans (voznik dirkalnika 33)


»Na splošno je bil vikend za naju pozitiven. Verjetno sva imela potencial, da doseževa še kaj več, a so naju petkove težave izločile iz boja za zmagovalni oder. Glede na okoliščine je bilo četrto mesto verjetno najboljše, kar sva lahko dosegla. Vseeno so to solidne točke za začetek sezone. Avtomobil je deloval zelo dobro, ekipa je trdo delala in to se odraža v odličnem skupnem rezultatu.”



Sébastien Ogier (voznik avtomobila 17)


»Bil je popoln vikend. Ta reli mi veliko pomeni in zmaga tukaj je vedno nekaj posebnega. Mislim, da sem lahko ponosen nase in na svojo ekipo. Toyota nam je ponovno zagotovila fantastična orodja. To je neverjeten začetek sezone. Veseli me, da je tudi Kalle nastopil odlično. Zadnji dan sem bil precej živčen. Vedel sem, da grem lahko še hitreje, a hkrati nisem želel tvegati. Vesel sem tudi za Vincenta. To je njegova prva zmaga na reliju serije WRC in zelo si jo zasluži. V najinem šele drugem skupnem nastopu je opravil popolno delo na moji desni strani.”



RELI MONTE CARLO 2023, KONČNI VRSTNI RED:


 

1. Sébastien Ogier / Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)
2. Kalle Rovanperä / Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)
3. Thierry Neuville / Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID)
4. Elfyn Evans / Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)
5. Ott Tänak / Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID) 
6. Takamoto Katsuta / Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 
7. Dani Sordo / Cándido Carrera (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) 
8. Esapekka Lappi / Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) 
9. Nikolay Gryazin / Konstantin Aleksandrov (Škoda Fabia RS Rally2) 
10. Yohan Rossel / Arnaud Dunand (Citroën C3 Rally2) 



Kaj sledi?


Reli po Švedski (9. do 12. februar) je edina povsem zimska preizkušnja v sezoni 2023. Dirka poteka po snegu in ledu, zato so dirkalniki opremljeni s posebnimi pnevmatikami s kovinskimi čepki, ki v zahtevnih in nepredvidljivih razmerah zagotavljajo oprijem.

Vir: toyota Adria

Editor

Urednik