NA AVTOMOBILSKEM SALONU V PARIZU PREDSTAVLJEN NOVI JEEP® AVENGER, PRVI POPOLNOMA ELEKTRIČNI SUV ZNAMKE JEEP

  • Na pariškem avtomobilskem salonu je bil medijem in javnosti predstavljen novi Jeep® Avenger, prvi popolnoma električni model znamke Jeep
  • Prvo brezemisijsko električno vozilo Jeep v celoti pooseblja značaj znamke
  • Izjemna oddaljenost od tal, vstopni in izstopni kot s standardnim sistemom Selec-Terrain in sistemom za nadzorovano spuščanje po strmini
  • Nov električni pogonski sistem združuje edinstven 400-voltni električni motor z močjo 115 kW in največjim navorom 260 Nm ter novo baterijo z močjo 54 kWh
  • 400-kilometrski doseg v okviru cikla po WLTP pomeni 550 km v mestnem ciklu
  • Novi Avenger je prvi v ponudbi povsem novih baterijskih električnih vozil Jeep v Evropi
  • Znamka Jeep bo na svoji poti do vodilne znamke na področju elektrificiranih SUV-jev na svetu v Evropi do leta 2025 predstavila štiri popolnoma električna vozila
  • Ekskluzivna, bogato opremljena in povsem električna predstavitvena različica Jeep Avenger Launch Edition


Kompaktni Jeep Avenger ima vodilno vlogo v ponudbi zmogljivih, popolnoma električnih vozil, prilagojenih evropskemu trgu, in je ključni del globalne strategije elektrifikacije na poti znamke do vodilnega ponudnika brezemisijskih SUV-jev na svetu.
Avenger je bil od samega začetka zasnovan in izdelan kot pristno vozilo znamke Jeep ter pooseblja njen značaj v obliki kompaktnega SUV-ja z edinstveno kombinacijo zmogljivosti, sloga, funkcionalnosti in dovršene tehnologije.
»Novi Jeep Avenger predstavlja mejnik znamke, saj je prvi iz ponudbe popolnoma novih električnih vozil Jeep, ki bodo predstavljena v Evropi,« je povedal Christian Meunier, izvršni direktor znamke Jeep.  »Prinaša zmogljivosti vozil Jeep, prilagojene evropskemu trgu, na pariškem avtomobilskem salonu pa se predstavlja kot odlična električna alternativa trenutnim modelom v segmentu B-SUV vozil.«
Novi Avenger, ki ga proizvajajo v visoko učinkoviti tovarni Stellantis v mestu Tychy na Poljskem, je opremljen s standardnim sistemom Selec-Terrain in sistemom za nadzorovano spuščanje po strmini, zaradi česar je, ob izjemnem vstopnem in izstopnem kotu ter oddaljenostjo vozila od tal, najzmogljivejši model v razredu.
Kar zadeva elektrifikacijo, je Jeep Avenger opremljen s 400-voltnim električnim pogonskim sklopom naslednje generacije, ki združuje nov električni motor, zanesljiv menjalnik in novo baterijo.
Z uporabo 100-kilovatnega kabla za polnjenje na hitrih javnih polnilnicah prek enosmernega toka v načinu Mode 4 bo tri minute polnjenja zadostovalo za 30-kilometrsko vožnjo; v 24 minutah pa se bodo baterije napolnile z 20 na 80 %.

Poslanstvo novega modela Jeep Avenger v Evropi
Pri razvoju novega modela Avenger so bile upoštevane potrebe evropskih kupcev, zato se ta kompaktni SUV s štirimi metri dolžine uvršča v hitro rastoč segment B-SUV vozil, to je drugi največji segment v Evropi z vidika prostornine.
Pričakuje se, da bo v segmentu B-SUV vozil leta 2023 skupaj prodanih 2,2 milijona vozil, kar pomeni petino vseh vozil, prodanih v Evropi. Poleg tega gre za razred, ki ga zaznamuje hitra rast električnih vozil. Novi električni Jeep Avenger poleg modela Jeep Renegade 4xe vstopa v segment B-SUV vozil; natančneje je del podrazreda večjih vozil z več moči.
»Jeep Avenger zaznamuje naš vstop na področje električnih vozil,« je povedala Antonella Bruno, vodja Jeep Europe pri družbi Stellantis. »Postal bo nova vstopna točka v ponudbi vozil Jeep, poleg tega pa nam bo omogočil, da celovito zaokrožimo ponudbo SUV-jev. Avenger v našo ponudbo vnaša novo raven elektrifikacije in pomeni korak naprej v razvoju znamke Jeep.«
»Jeep Avenger ponuja ‘zgoščeno svobodo’, je čustven, zabaven in trendovski ter izstopa iz množice,« je še dodala.
Jeep Avenger bo v salone zapeljal v začetku prihodnjega leta, stranke pa lahko že sedaj prednaročijo atraktivno, bogato opremljeno in popolnoma električno ekskluzivno različico Launch Edition.
Novi Avenger je brezemisijska alternativa znamke Jeep, ki odstopa od bolj tradicionalnih modelov v segmentu. Prihaja s ciljem razširiti krog strank, pri čemer se osredotoča na osebe z aktivnim življenjskim slogom, ki iščejo zmogljivo in svežo zasnovo s kompaktnimi merami in prostorno notranjostjo.

Popolnoma nov električni pogonski sistem
Jeep Avenger je opremljen z električnim pogonskim sklopom naslednje generacije, ki združuje nov električni motor, zanesljiv menjalnik in novo baterijo.
Po zaslugi velike moči in navora, poleg posebne kalibracije električnega pogonskega sistema, novi Avenger prinaša brezkompromisen užitek v vožnji po cestah in brezpotjih.
400-voltni električni pogonski sistem druge generacije je prvi, ki ga na trg daje Emotors, skupno podjetje družb Stellantis in Nidec Leroy-Somer Holding. Zagotavlja 115 kW moči oziroma 156 KM ter 260 Nm največjega navora s prestavnim razmerjem 8,69.
Nova baterija z močjo 54 kWh, ki jo prav tako proizvaja Stellantis, prinaša veliko energijsko gostoto ter odlično razmerje med nazivno in uporabno energijo. Natančneje, baterijski sklop sestavlja 17 modulov in 102 celici, ki izkoriščajo litij-ionske kemične procese pri sestavi NMC 811, zagotavlja pa 400 km dosega v okviru cikla po WLTP, kar je 550 km v mestnem ciklu.
Baterija je izjemno kompaktna, nameščena pod sprednjimi in zadnjimi sedeži in sredinskim tunelom. Ščitijo jo visoka oddaljenost od tal in plošče za zaščito podvozja, njena odpornost v primeru trka pa presega zahteve najstrožjih predpisov.
Polnjenje novega električnega modela Avenger je izredno preprosto. Z uporabo 100-kilovatnega kabla za polnjenje na hitrih javnih polnilnicah prek enosmernega toka v načinu Mode 4 bo tri minute polnjenja zadostovalo za 30-kilometrsko vožnjo; v 24 minutah pa se bodo baterije napolnile z 20 na 80 %.
Glede na to, da evropski uporabniki v povprečju dnevno prevozijo 30 km, je vozilo mogoče med polnjenji voziti več dni. Poleg tega pa je mogoče z 11-kilovatnim kablom za polnjenje na stenski polnilni postaji ali na javni polnilnici z izmeničnim tokom v načinu Mode 3 vozilo »napolniti« (od 0 do 100 %) v 5 urah in pol.

Zmogljivost na prvem mestu
Eden od stebrov, na katerih sloni znamka Jeep, je zmogljivost, ki v današnjem času po zaslugi priključno-hibridne tehnologije 4xe in električnih pogonskih sistemov vključuje okolju bolj prijazen pristop.
Novi Avenger je prvo vozilo Jeep s pogonom na sprednji kolesi, ki je opremljeno s standardnim sistemom Selec-Terrain in sistemom za nadzorovano spuščanje po strmini, po zaslugi katerih je skupaj z najboljšim vstopnim in izstopnim kotom ter oddaljenostjo vozila od tal najzmogljivejši model v razredu.
Sistem Selec-Terrain ponuja šest načinov delovanja: »Normal« za vsakodnevno vožnjo; »Eco« za večji doseg; »Sport« za zabavnejšo vožnjo; »Snow« za najzanesljivejši oprijem na poledenelih cestah ali brezpotjih; »Mud« za optimizacijo voznih lastnosti v blatnih razmerah in močnejši oprijem, ter »Sand« za omejevanje tveganja, da bi vozilo obtičalo na peščeni podlagi.
Novi Avenger je dolg le 4,08 m in je 16 cm krajši ter 13 cm nižji od modela Renegade. Previsa spredaj in zadaj sta kratka, kar povečuje njegova razmerja. Zaradi koles, ki so večja, kot bi pričakovali od vozila njegove velikosti, je na cesti še opaznejši.
Po zaslugi kratkih previsov in velikih koles, Avenger v vseh različicah zagotavlja najboljšo oddaljenost od tal (200 mm) ter izjemen vstopni (20°), prehodni (20°) in izstopni (32°) kot, ki so bistveni za terensko vožnjo in hkrati koristni v mestu, npr. pri vožnji po strmih klančinah v parkirnih hišah.

Vodilni v svojem razredu na področju varnosti
Avenger je po zaslugi številnih sistemov naslednje generacije tudi vodilno vozilo v razredu B-SUV z vidika varnosti.
Odlikuje ga druga stopnja avtonomne vožnje, ki samodejno prilagodi hitrost in smer vožnje ter uporablja prilagodljivi tempomat in sistem za ohranjanje voznega pasu. Avtomobil ostane na sredini voznega pasu in na varni razdalji do vozila pred njim, kar omogoča brezskrbno vožnjo. Poleg tega druga stopnja avtonomne vožnje vključuje sistem za pomoč pri prometnih zastojih, za sproščeno in udobno vožnjo tudi v zgoščenem prometu.
Novi model prinaša tudi sistem za prepoznavanje prometnih znakov, ki prepoznava in razlaga prometne znake; sistem samodejnega zaviranja v sili z zaznavanjem pešcev in kolesarjev, ki upočasni vozilo in ga ustavi, da prepreči (ali ublaži) morebitno nesrečo; sistem za opozarjanje na utrujenost voznika, ki voznika opozarja, če njegova pozornost popušča; sistem za nadzor mrtvih kotov, ki spremlja voznikov mrtvi kot; sistem za ohranjanje voznega pasu, ki voznika opozori, če avtomobil zapusti vozni pas; 360-stopinjske parkirne senzorje in 180-stopinjsko zadnjo kamero s pogledom od zgoraj.

360-stopinjska zaščita
Da bi zmanjšali možnost poškodb zaradi trkov pri majhnih hitrostih, do katerih pride v 70 % primerov v Evropi, je novi Avenger opremljen z zaščitnimi ploščami, 360-stopinjskimi obrobami in zaščitenimi žarometi. Zaradi teh elementov se ocenjuje, da lahko uporabnik morebitne stroške poškodb vozila zmanjša za približno 1.000 EUR. Sprednji in zadnji žarometi so nameščeni višje, v ohišju, ki ščiti pred udarci pri majhnih hitrostih. Poleg tega so zaščitne plošče novega SUV-ja barvno ulite.
Če je vozilo opraskano, poškodbe niso vidne. Ta način zaščite je opazen pri vseh obrobah vozila, ki vrata, blatnike ter sprednji in zadnji odbijač varujejo pred praskami in udarci.
Poleg tega so obrobe na nekaterih delih, kot so robovi vozila (45° v tlorisnem prikazu), ki so pri manevriranju bolj izpostavljeni poškodbam, dodatno ojačane. Vrata imajo večjo zaščito, saj so dovolj dvignjena od tal, najbolj izpostavljeni in nižji deli pa so še dodatno zaščiteni.

Zunanjost
Na sprednjem delu avtomobila je nameščena izstopajoča legendarna maska hladilnika s sedmimi režami, prepoznaven element vozil znamke Jeep.
Kompaktna zasnova modela Jeep Avenger, ki je tudi del slavne tradicije znamke, jasno naznanja čvrstost.  Izbočeni blatniki spominjajo na legendarni model Wrangler, ki je sinonim za terensko vožnjo.
V skladu z značajem znamke Jeep je mreža hladilnika nameščena pred žarometi, da ob trku prepreči praske na lečah, dvovišinske luči z ločenimi funkcijami pa so za dodatno zaščito nameščene v ohišje. Posebna pozornost je bila namenjena sredinskemu delu, da se omogoči kar največje zmanjšanje površine sprednjega dela, kar koristi aerodinamiki vozila in nižji porabi goriva.
Blatniki modela Avenger so rahlo vbočeni zaradi izboljšanja aerodinamike, pri čemer še vedno ohranjajo svojo osnovno funkcijo. Tako kot pri vseh novejših modelih Jeep je stebriček C »lebdeč« in nagnjen naprej, zato je vozilo z  boka videti še bolj dinamično. Na zadnjem delu vozila je še en prepoznaven detajl znamke Jeep: zadnji žarometi v obliki črke X, oblikovani po navdihu posode za gorivo prvega Jeep Willysa.

Funkcionalno zasnovana in prostorna notranjost
Funkcionalno oblikovanje je najbolj opazno v potniški kabini. Minimalistična in trpežna notranjost modela Avenger je zasnovana v slogu legendarnih modelov znamke Jeep, zlasti modela CJ iz petdesetih let prejšnjega stoletja in Wranglerja.
V notranjosti pogled pritegne zgornji del armaturne plošče, kjer izstopa vodoravni »svetlobni snop«, ki zajema vse ukaze. Nad njim je široka odprta odlagalna polica, velik sredinski zaslon pa je dobro viden tako  vozniku kot sopotnikom.
Novi Avenger ima lahko električno nastavljive usnjene sedeže z masažno funkcijo, večbarvno ambientalno osvetlitev, kar zmanjšuje obremenitev oči pri nočni vožnji, ter panoramsko streho. Če so zadnja prtljažna vrata odprta, so pozicijske luči vozila še vedno vidne, kar zagotavlja večjo zaščito in varnost.

Največ prostora v razredu 
Prtljažni prostor je prostoren in funkcionalen. S prostornino 380 litrov sodi med največje v razredu. Za lažji dostop je višina praga znižana na 720 mm; širina prtljažnih vrat s prostoročnim upravljanjem meri več kot meter, kar je v tem razredu prava redkost.
Novi Avenger je zasnovan tako, da znotraj kompaktne karoserije zagotavlja kar največ odlagalnega prostora: 34 litrov v primerjavi s povprečnimi 15 litri v razredu.
Sredinski tunel je zasnovan z mislijo na prilagodljivost in modularnost, saj se lahko pomakne ter tako omogoči postavljanje različno velikih predmetov ali celo odstrani, da se naredi prostor za večje predmete. Pod gumbi samodejnega menjalnika je na voljo dodaten uporaben prostor, ki je zaščiten z zložljivim magnetnim pokrovom. Namenjen je polnjenju mobilnega telefona, hkrati pa omogoča shranitev 1,5-litrske plastenke.

Vrhunska tehnologija: vedno povezani
Novi Jeep Avenger je izdelan za »vedno povezane« uporabnike in zagotavlja popolnoma digitalno doživetje v potniški kabini. Vrhunski informacijsko-razvedrilni sistem, opremljen z 10,25-palčnim zaslonom radijskega sprejemnika Uconnect in popolnoma digitalno instrumentno ploščo, ki je na voljo v dveh različicah (7- in 10,25-palčni), je na voljo pri vseh različicah. 10,25-palčni zaslon Uconnect ima grafiko, podobno tisti v pametnih telefonih. Poleg tega sistem omogoča zrcaljenje lastne naprave na zaslonu prek aplikacij Android Auto in CarPlay; vgrajeno navigacijo s storitvami TomTom z izboljšano prepoznavo naravnega govora in brezžičnim posodabljanjem.
Novi Jeep Avenger ponuja tudi sklop storitev in funkcij, ki jih uporabniki lahko uporabljajo na daljavo. Tako lahko po zaslugi aplikacije Jeep Mobile App na pametnem telefonu najdejo lokacijo svojega vozila, zaklenejo ali odklenejo vrata vozila, preverijo stanje baterije, nastavijo klimatsko napravo in vklopijo oz. izklopijo polnjenje baterije ter prek glasovnega pomočnika neposredno komunicirajo s svojim Avengerjem.

Jeep Avenger Launch Edition
Ekskluzivna, bogato opremljena različica Jeep Avenger Launch Edition bo voljo v dveh barvnih kombinacijah. Rumena Sun s temno streho Volcano oz. siva Granite s temno streho Volcano in v celoti v barvi Volcano z zatemnjenimi stekli –  z aluminijastimi platišči R18,  ter sprednjimi in zadnjimi Full LED lučmi.  Notranjost vključuje večbarvno ambientalno osvetlitev in rumeno armaturno ploščo, vrhunske ogrevane črne sedeže z rumenimi poudarki, ogrevano vetrobransko steklo, oblazinjen pokrov sredinske konzole, po višini nastavljivo prtljažno dno in električna prtljažna vrata s prostoročnim upravljanjem.
Poleg tega ima različica Launch Edition informacijsko-razvedrilni sistem Uconnect z 10,25-palčnim zaslonom, 10,25-palčno popolnoma digitalno instrumentno ploščo, brezžični sistem Apple CarPlay / Android Auto in polnilnik baterije pametnega telefona ter postajo za brezžično polnjenje pametnega telefona.
Jeep Avenger Launch Edition je ekskluzivno opremljen s sistemi ADAS za avtonomno vožnjo druge stopnje, ki vozniku omogočajo popolnoma avtonomno ohranjanje hitrosti ter razdalje do vozila spredaj in ohranjanje vozila na sredini voznega pasu.
Po zaslugi avtonomne vožnje druge stopnje je v zgoščenem prometu s sistemom za pomoč pri prometnih zastojih mogoča skoraj avtonomna vožnja. Izbran paket opreme zaokrožujejo tri večbarvne ambientalne osvetlitve, samodejna klimatska naprava, sistem za nadzor mrtvih kotov, notranje vzvratno ogledalo s samodejno zatemnitvijo, električna zložljiva in ogrevana zunanja vzvratna ogledala, prtljažna vrata s samodejnim zapiranjem in odpiranjem, 360-stopinjski parkirni senzorji z zadnjo kamero s pogledom od zgoraj in kabel za polnjenje na javnih polnilnicah v načinu Mode 3.

Ekskluzivna prilagoditev po meri in več kot 100 dodatkov Mopar
Kot vse modele Jeep, je tudi novi Avenger mogoče dodatno opremiti z več kot 100 originalnimi dodatki znamke Mopar. Na voljo so ekskluzivni izdelki, ki omogočajo popolno prilagoditev vozila po meri in okusu uporabnikov, kar jim daje več možnosti, da njihov SUV postane edinstven. Visokokakovostni izdelki so plod prizadevanj Moparjevih oblikovalcev, usmerjenih v inovacije, skrb za podrobnosti in spoštovanje okolja.

Razstavljena različica z originalno dodatno opremo Mopar
Na salonu v Parizu je razstavljen električni Jeep Avenger v osupljivi barvi Granite s streho v barvi Volcano, s posebno nalepko z logotipom na pokrovu motorja in z modrimi poudarki po vsem vozilu; s platišči R18 v sijajno črni barvi z modrimi detajli. Modri detajli dodatno poudarjajo električni pogonski sistem.
V notranjosti vozila je oblazinjen pokrov sredinske konzole označen z modrim logotipom »e« na zunanji strani ter z oznakami X na notranji strani, gumijasta podlaga sovoznikovega predala in sredinski tunel ter vrhunski talni tepihi s silhueto avtomobila.

Proizvodnja v visoko učinkoviti tovarni Tychy na Poljskem
Površina tovarne v poljskem mestu Tychy, ki je bila zgrajena v letih 1972–1975, obsega več kot 2,4 milijona kvadratnih metrov, pri čemer površina proizvodnih hal in servisnih objektov znaša 0,5 milijona kvadratnih metrov. Celoten proizvodni cikel, v katerem se koluti pločevine preoblikujejo v izdelan  avtomobil, traja približno dvanajst inženirskih ur, z linije za sestavljanje pa pripelje po en avtomobil skoraj vsakih 50 sekund.
Proizvodnja v tovarni v Tychyju je organizirana tako, da zagotavlja najvišjo raven kakovosti. Tovarna je prejemnica številnih zlatih, srebrnih in bronastih nagrad v svetovnem merilu, ki potrjujejo nenehno izboljševanje izdelkov, procesov in storitev, s katerimi ohranjajo položaj vodilnega proizvajalca v panogi.
V tovarni poteka celoten proizvodni cikel, sestavljen iz štirih faz: izsekovanja pločevine – ki ga od leta 1998 izvaja zunanji dobavitelj; varjenja – ki ga odlikuje 99,5-odstotna avtomatizacija, ki jo zagotavlja 921 robotov na liniji; lakiranja – ki je tudi več kot 90 % avtomatizirano; in sestavljanja, ki zajema dve neodvisni proizvodni liniji. Tovarna v Tychyju je od začetka proizvodnje leta 1975 do septembra 2022 izdelala že 12,5 milijona vozil. Decembra 2020 so v tovarni napovedali, da bodo leta 2022 začeli proizvajati prvega od treh novih modelov, vključno s prvim električnim vozilom, izdelanim na Poljskem za znamko Jeep. Skupina je decembra 2020 objavila, da bo v naslednjih letih v zagon platforme za vozila razreda B-SUV v Tychyju vložila visoka sredstva. 

O znamki Jeep
Jeep je legendarna znamka vozil z več kot 80-letno zgodovino, ki prinaša zmogljivosti, izdelavo in vsestranskost, ki jo ljubitelji SUV vozil cenijo na svojih potovanjih. Znamka Jeep vabi, da živite življenje s polnimi pljuči, saj ponuja široko ponudbo vozil, ki lastnikom zagotavljajo občutek varnosti za samozavestno premagovanje vseh poti.
Modelno paleto Jeep sestavljajo modeli Cherokee, Compass, Gladiator, Grand Cherokee, novi Grand Cherokee L s tremi vrstami sedežev, Grand Cherokee 4xe, Renegade in Wrangler ter Wrangler 4xe. Legendarne terenske zmogljivosti vozil znamke Jeep so z uporabo elektrifikacije še izboljšane – v skladu z vizijo znamke o doseganju svobode brez emisij spreminjajo 4xe v novodobni 4×4.
Vsa vozila znamke Jeep bodo do leta 2025 na voljo v elektrificiranih različicah.

Vir: Jeep

Editor

Urednik