Nove posodobitve pri Taycanu

Obsežna brezplačna posodobitev na funkcionalnosti modelskega leta 2023

Lastniki vseh izvedenk Taycanov iz vseh modelskih let lahko svoje avtomobile posodobite na funkcionalnosti modelskega leta 2023. Glede na modelsko leto posameznega vozilabodo avtomobili deležni večje učinkovitosti pogona ter novih funkcij in izboljšav v sistemih Porsche Communication Management (PCM), Porsche Connect ter asistenčnih sistemih. Širijo se tudi možnosti brezžičnih posodobitev.
Od pričetka prodaje prvega popolnoma električnega Porscheja v letu 2019 pa do danes se je Taycana razveselilo že več kot 75.000 lastnikov. Vse avtomobile, neglede na starost, motorizacijo, obliko karoserije in tržno izvedenko, bo odslej mogoče posodobiti na stanje novega modelskega leta 2023.
Glede na čas dobave vozila, bodo avtomobili med drugim deležni večje učinkovitosti pogona ter novih funkcij in izboljšav v sistemih Porsche Communication Management (PCM), Porsche Connect ter asistenčnih sistemih. Posodobitev prinaša tudi možnost aktivacije posameznih funkcij in opreme po nakupu, vsem Taycanom pa razširja možnost brezžičnih posodobitev (Over the Air, OTA). Za vse lastnike Taycanov bo posodobitev brezplačna, izvedena pa bo med obiskom servisne delavnice.
"S to akcijo bodo vse stranke imele koristi od nenehnega nadaljnjega razvoja modela Taycan. Od leta 2019 smo to modelsko serijo celovito optimizirali na skoraj vseh področjih. Dodane so bile nove funkcije, nekatere so bile spremenjene ali pa jih lahko stranke zdaj še bolje izkusijo," je dejal Kevin Giek, vodja serije Taycan. "Kdor vozi model Taycan iz prve serije, bo po posodobitvi prijetno presenečen nad vsem, kar je bilo v tem času narejenega na vozilu."Paketu aktualnih posodobitev smo pri Porscheju nadeli interno ime »uPdate«, saj je modelsko leto 2023 označeno s črko »P«.
 
Obseg posodobitev in čas trajanja obiska servisne delavnice sta odvisna od stanja konkretne programske opreme v posameznem Taycanu. Starejše kot je vozilo, več izboljšav in inovacij bomo namestili.
Lastniki, ki bi želeli na domačih in javnih polnilnicah svojega Taycana polniti hitreje, se lahko odločite za zamenjavo 11-kilovatnega notranjega polnilnika z 22-kilovatnim polnilnikom. To storitev lahko opravimo hkrati s posodabljanjem programske opreme, zato bo potreben le enkraten obisk servisne delavnice. Z zamenjavo notranjega polnilnika boste prejeli tudi aktivacijo funkcije Plug & Charge, ki omogoča polnjenje in plačevanje brez uporabe kartice ali aplikacije. Takoj ob priključitvi polnilnega kabla bo stekla šifrirana komunikacija med avtomobilom in polnilno postajo. Postopek pričetka polnjenja in plačila bo tako samodejen.
Pregled najpomembnejših posodobitev

Pogon

V voznih programih »Normal« in »Range« bo sprednji elektromotor pri modelih na vsa štiri kolesa po posodobitvi v območju delne obremenitve skoraj popolnoma odklopljen in brez dovoda elektrike. Med jadranjem in mirovanjem bosta obe premi brez prenosa moči. Z električnim prostim tekom bodo izgube vlečne sile manjše, kar bo povečalo doseg.
Prikaz delovanja štirikolesnega pogona boste lahko v obliki pretoka energije spremljali na osrednjem zaslonu. Tako bo trenutno stanje delovanja pogona še bolj jasno prikazano. Tudi načini rekuperacije bodo optimizirani. Praktična novost, ki bo povečala ergonomijo upravljanja je, da se bo nastavitev Auto-Reku ohranila tudi, če boste spremenili vozni program. Vse navedene izboljšave boste prejeli lastniki Taycanov iz modelskih let 2020 in 2021.
Toplotno upravljanje

Posodobitev bo še dodatno izboljšala pripravo baterije na polnjenje pri nizkih temperaturah. Baterijo bo tako možno hitreje napolniti v širšem razponu napolnjenosti (SoC).
Takšno izboljšanje učinkovitosti polnjenja so inženirji dosegli z večjim izkoristkom uporabe odvečne toplote, ki jo pri svojem delovanju ustvarjajo električne komponente. Te izboljšave boste deležni lastniki Taycanov iz modelskega leta 2020 in deloma iz leta 2021. Novejši avtomobili iz modelskega leta 2021 so že opremljeni s to izboljšavo.
Porsche Communication Management (PCM) in Porsche Connect

Posodobitev komunikacijskega sistema prinaša kar precej novosti. Najprej boste opazili nove funkcije, barvitost ikon na začetnem zaslonu ter poenostavitev upravljanja s sistemom. V Taycanih iz modelskih let 2020 in 2021 ter tistih izdelanih do sredine februarja 2022 bo po posodobitvi optimizirano glasovno upravljanje, integrirana pa bo aplikacija Spotify®. Dobrodošla novost je tudi brezžična povezljivost sistema Android Auto®.
Polnilne postaje boste lahko v navigacijskem sistemu odslej filtrirali in izbirali glede na njihovo polnilno moč. Lastniki Taycanov iz modelskega leta 2021se boste, v kolikor ima vaš avtomobil vgrajen projicirni zaslon, razveselili optimiziranega prikaza navigacijskega zemljevida na vetrobranskem steklu. Tudi navodila za uporabo boste lahko lastniki avtomobilov vseh modelskih let priklicali enostavneje - z glasovnim upravljanjem.
Asistenčni sistemi

S posodobitvijo bodo nekateri sistemi vozniku pomagali v še več situacijah. Povečana bo intenziteta delovanja senzorjev pomočnika pri parkiranju, kar pomeni da bodo senzorji delovali z večjim dosegom.
Izboljšano je tudi iskanje prostih parkirnih mest, saj bo sistem zaznal tudi mesta z manj prostora. Te izboljšave bodo vgrajene v Taycane iz modelskih let 2020, 2021 in 2022.
Aktivacija funkcij po nakupu vozila (funkcije na zahtevo)

V vseh Taycanihiz modelskih let 2020, 2021 in 2022 je odslej mogoča naknadna opcijska aktivacija odpiranja vrat in pokrova prtljažnika brez ključa (komfortni dostop). Tudi možnost brezžičnih posodobitev je pri avtomobilih iz vseh modelskih let odslej še dodatno razširjena. Za več informacij o posodobitvah vašega Taycana so vam na voljo servisni svetovalci v Porsche Centru Ljubljana.

Za več informacij o posodobitvah vašega Taycanaso vam na voljo servisni svetovalci v Porsche Centru Ljubljana.

PR: Porsche Slovenija

Editor

Urednik