ŠKODA VISION GT: DIGITALNI MODEL POPOLNOMA ELEKTRIČNEGA DIRKALNIKA Z EMOCIONALNO ZASNOVO



 Računalniško animirani oblikovalski model ŠKODA VISION GT je eden od vrhuncev razstave "Oblikovanje in preobrazba" v Bruslju. Ob češkem predsedovanju EU bodo številna češka podjetja tu predstavila izdelke in dizajne iz obdobja od leta 1990 do 2020. Za model VISION GT je oblikovalski ekipi ŠKODA Designa za navdih služil model ŠKODA 1100 OHC iz leta 1957. Z njim avtomobilski proizvajalec upodablja trajnostno športnost in emocionalnost v digitalni dobi. 

 


 Tako kot model 1100 OHC je tudi model VISION GT rdeč, odprt dirkalnik. V oblikovalskem osnutku je zamišljen kot enosedežnik, v katerem voznik sedi na sredini vozila. Nad futurističnim karbonskim volanom, ki je zgoraj in spodaj raven, je nizek pas zaslonov, ki služi tudi kot vetrobransko steklo. Pomembne informacije se vozniku projicirajo neposredno na vizir njegove čelade, podobno kot deluje projicirni sistem zaslona. Aktivni voznikov kokpit z gibljivo vpetim sedežem optimalno izravnava g-sile.

Zunanjost ploskega koncepta VISION GT zaznamujejo čiste linije in ostri robovi. Zasnova spominja na današnje dirkalnike za formulo E, kar je še posebej očitno pri spektakularno oblikovanem,

dvodelnem usmerniku zraka na zadku. Aktivna aerodinamika ves čas zagotavlja optimalne vozne lastnosti. Med zgornjima profiloma usmernika zraka se kot hologram v živo rdeči barvi sveti novi napis ŠKODA. Takšen napis ima VISION GT tudi na zelo ploskem sprednjem delu, ki povzema usločeno Škodino linijo.

Razstava "Oblikovanje in preobrazba" bo v Muzeju oblikovanja v Bruslju na ogled do 8. januarja 2023, nekateri eksponati pa bodo poleg tega do 2. oktobra 2022 na ogled v Praški hiši v Bruslju.

PR in foto: Škoda

Editor

Urednik