20 let ikonične povezave, ki nadaljuje svojo pot z novimi modeli

Ob lansiranju novega Oplovega modela ljubitelji avtomobilov ne iščejo le novih tehnologij in asistenčnih sistemov, temveč tudi skrivnostne morske pse. Ti miniaturni simboli, ki so postali del Oplovih vozil, sovpadajo s svetovnim dnevom ozaveščanja o morskih psih, ki ga obeležujemo sicer 14. julija. Od leta 2004, torej je letos že 20 let, so morski psi skriti v notranjosti in zunanjosti najnovejših Oplovih avtomobilov, s čimer zabavajo voznike, potnike in navdušence, vključno z zaposlenimi. Njihova lokacija pa ostaja skrivnost, vedno in do samega lansiranja na trg, ter je znana le oblikovalcem.

Kaj imajo skupnega morski psi in Opel?
Legenda pravi, da je leta 2004 oblikovalec Dietmar Finger doma pripravljal skico za novo Corso. Ko je njegov sin zagledal skico z režami, je preprosto predlagal, da nadaljuje in iz nastavljenih rež izpelje morskega psa. Oblikovalec je v zanosu sinovega predloga uresničil idejo in začela se je zgodba o Oplovih morskih psih. Tedanji glavni oblikovalec Corse, Niels Loeb, je bil nad idejo navdušen in zato se morski psi sedaj pojavljajo v prav vseh Oplovih osebnih avtomobilih. Kje, na Oplovih vozilih se skrivajo simboli morskih psov ostaja skrivnost vsem, kar je ustvarilo pravi kult iskanja morskih psov tako zunaj, kot znotraj podjetja. Namreč, vsak glavni oblikovalec poskrbi, da na koncu razvojnega procesa v notranjost in/ali zunanjosti umesti vsaj enega morskega psa. Mikro lokacija morskega psa ostane skrita do začetka uradne prodaje, kar pomeni zabavno iskanje za ljubitelje morskih psov in Opla in odraža ljudskost, ter dostopnost blagovne znamke Opel.

Nova zanimiva dejstva o morskih psih 14. julij je svetovni dan ozaveščanja o pomembnosti morskih psov in njihove ključne vloge v morskih ekosistemih. Poleg tega, da so pomembni plenilci, ki ohranjajo ravnovesje v morjih, imajo morski psi še druge pomembne funkcije:
- Vzdrževanje zdrave populacije rib: Morski psi odstranjujejo bolne in šibke ribe, s čimer preprečujejo širjenje bolezni in ohranjajo zdrave populacije morskih organizmov.
- Ohranjanje koralnih grebenov: S prednostnim plenjenjem rib, ki lahko uničujejo koralne grebene, morski psi prispevajo k ohranjanju teh pomembnih morskih habitatov.
- Ekosistemski uravnalci: Njihova prisotnost pomaga uravnavati številčnost drugih morskih vrst, kar preprečuje prenamnožitev in ohranja ekološko ravnovesje. Kljub njihovemu pomenu se morski psi soočajo z resnimi grožnjami, kot so pretirani ribolov, uničenje habitatov in onesnaženje in prav zaradi vseh teh dejavnikov je število morskih psov v zadnjih desetletjih drastično upadlo, kar negativno vpliva na celoten morski ekosistem.1

Opel kot družbeno odgovorno podjetje in zavezano k zelenim inovacijam
Blagovna znamka Opel je že desetletja zavezana k zelenim inovacijam, ki so v avtomobilski industriji postale ključno gonilo raziskav in razvoja, in si prizadeva zmanjšati vpliv avtomobilov na okolje ter spodbujati trajnostno mobilnost s čim manjšim ogljičnim odtisom. Poleg tega blagovna znamka Opel v Sloveniji že dolga leta deluje družbeno odgovorno: z ozaveščanjem o varni vožnji in varnem prevozu vseh potnikov (AMZS), podpiranjem ZOO Ljubljana in Zavetišča Ljubljana ter tudi kot prva avtomobilska znamka v Sloveniji, ki aktivno vključuje pse in druge živali v svoje projekte in avtomobilske salone, saj so vsi Oplovi saloni označeni kot »Psom prijazni«. To pomeni, da so v Oplovih salonih vedno dobrodošli tudi štirinožni kosmatinci, poskrbljeno pa je tudi za njihovo osvežitev. Z zelenimi inovacijami tako tudi avtomobilska industrija prevzema odgovornost za zmanjšanje svojega okoljskega odtisa, ter ustvarja bolj trajnostno, odgovorno in zeleno prihodnost za vse. In ta skrivnost morskih psov v Oplovih vozilih samo še poudarja dostopnost in navdihujočo sproščenost blagovne znamke Opel, hkrati pa tudi opominja na pomen ohranjanja narave in odgovornega ravnanja z našim planetom. Ker jim je mar.

1 Vir: The Importance of Sharks (whitesharkprojects.co.za)


PR -AW SLO Distribution d.o.o
VIR - https://www.avto.info/

Editor

Urednik