Piškotki

Piškotki

Podlaga za obvestilo o piškotkih je spremenjen Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; na kratko ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013 in je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.

Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:

  • za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske
  • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave na delih spletnih mestih, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi
  • za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani za delovanje določenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja, …)

Poznamo več vrst oz. kategorij piškotkov: nujno potrebne za delovanje spletne strani, analitične piškotke za anonimno sledenje uporabnikom za izboljšanje spletne strani ter oglasne piškotke za pripravo primernih oglasov.

Vsem kategorijam je skupna časovna omejenost njihovega trajanja.

Piškotki lahko torej izvajajo nekaj pomembnih funkcij, kot je npr.: personalizacija spletnega mesta, izboljšanje uporabniške izkušnje in podobno.

Katere piškotke uporabljamo na spletnem mestu avtonovice.si.?

Ime piškotka Namen Trajanje
_gat Piškotek za spremljanje obiska (Google Analytics) Do konca seje
_gaid Piškotek za spremljanje obiska (Google Analytics) Do konca seje
_ga Piškotek za spremljanje obiska (Google Analytics) Do konca seje
_dc_gtm_UA Piškotek za spremljanje obiska (Google Analytics) Do konca seje
avtonovice_session Piškotek se uporablja za shranjevanje in identifikacijo uporabnikovega edinstvenega ID-ja seje za namen upravljanja uporabniške seje na spletnem mestu Do konca seje
XSRF-TOKEN Piškotek ki služi edinstvenemu ID-ju, ki preprečuje CSRF napad 1 uro
cookie_consent Piškotek si zapomni vašo odločitev o uporabi piškotkov 365 dni

Onemogočenje piškotkov

Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku.