FORD EXPLORER 2024


  • Novi povsem električni petsedežni SUV Ford Explorer predstavlja nov val drznih in kultnih električnih vozil ameriške znamke v Evropi.
  • Explorer, zasnovan v Evropi in izdelan v novem Fordovem centru za električna vozila v Kölnu, ponuja več kot 600 km dosega in hitro polnjenje od 10 do 80 odstotkov z močjo 185 kW v približno 26 minutah.
  • Lexie Alford je v začetku tega leta z novim povsem električnim Explorerjem samo na elektriko prevozila rekordnih 30.000 km.
 
 
Novi povsem električni Ford Explorer1 je prvi v valu novih Fordovih inovativnih električnih vozil in utira pot popolni prenovi znamke Ford v Evropi.
 
 
Srednje velik SUV, ki združuje nemški inženiring in ameriški slog, ima v dveh vrstah sedeže za pet potnikov in je popolnoma opremljen, da z izjemno digitalno izkušnjo in evropskim kupcem prilagojeno vozno dinamiko družine popelje pustolovščinam naproti.
 
Funkcije vključujejo izjemno velik premični zaslon na dotik SYNC Move,2 popolnoma povezan informativno-razvedrilni sistem z zvokom, ki je po meri notranjosti, brezžično integracijo aplikacij in napredne tehnologije za pomoč vozniku.3
 
Novi povsem električni Explorer, ki je bil zasnovan v Evropi in ga sestavljajo v novem centru za električna vozila v Kölnu v Nemčiji, kjer že poteka serijska proizvodnja, je korak na Fordovi poti k novi generaciji odličnih električnih osebnih vozil v evropski regiji.
 
Kmalu bodo predstavili tudi drugo električno vozilo, novi športni ‘crossover’, ki ga bodo že letos začeli proizvajati v Kölnu, v drugi polovici leta 2024 pa bo sledila tudi povsem električna različica malega ‘crossoverja’ Puma.
 
“Explorer utira pot novi in vznemirljivi generaciji Fordovih električnih vozil. Navdih črpa iz našega ameriškega izročila, a je zasnovan in izdelan za naše evropske stranke, zato je opremljen tako, da obvlada vse od vsakodnevnih voženj do velikih pustolovščin,” je povedal Marin Gjaja, operativni direktor družbe Ford Model e.
 
Novi Explorer se je z ljubiteljico pustolovščin Lexie Alford (@LexieLimitless) za volanom že vpisal v knjige rekordov, saj je z njim prva obkrožila svet z električnim vozilom.4 Prečkala sta šest celin in 27 držav ter prevozila več kot 30.000 kilometrov samo na električni pogon, s tem dosežkom pa sta dokazala, kaj vse je mogoče z električnim vozilom.
 
Opremljen za vsako pustolovščino
 
Novi povsem električni Explorer je Fordov prvi osebni električni avtomobil, ki so ga razvili in ga izdelujejo v Evropi ter prinaša vrhunsko serijsko opremo, ki vključuje baterijski električni pogon za ničelne emisije izpušnih plinov med vožnjo – in do 602 km dosega z enim polnjenjem.1
 
Ob začetku prodaje je Explorer na voljo z možnostjo izbire med pogonskim sklopom z enim motorjem in pogonom na zadnji kolesi (RWD) ali pogonskim sklopom z dvema motorjema in štirikolesnim pogonom (AWD). Oba uporabljata litij-ionsko nikelj-mangan-kobaltno (NMC) baterijo s podaljšanim dosegom, ki je bila izbrana zaradi svoje energijske gostote, moči in zmogljivosti v evropskih podnebnih razmerah od Skandinavije do Sredozemlja. Pozneje bo na voljo tudi enomotorni pogonski sklop RWD5 z baterijo NMC s standardnim dosegom.
 
Pri modelu AWD je mogoče z uporabo hitrega polnjenja z enosmernim tokom z močjo do 185 kW baterijo napolniti od 10 do 80 odstotkov v približno 26 minutah.6 Vozniki Explorerja po vsej Evropi bodo lahko z aplikacijo FordPass8 ali inovativno tehnologijo Plug & Charge preprosto dostopali do več kot 600.000 polnilnih mest7 v omrežju BlueOval Charge Network in na ta način tudi plačali polnjenje. Med polnilnicami so tudi visokozmogljive polnilne postaje konzorcija IONITY, katerega ustanovni član je Ford, in podjetja Allego, s katerim je Ford napovedal partnerstvo za uvedbo ultrahitrih polnilnic v Fordovih prodajnih salonih.
 
Hitro in preprosto pa ni le polnjenje. Explorer lahko pospeši hitreje kot Focus ST, model s podpisom športnega oddelka Ford Performance, saj lahko model s pogonom AWD in sistemsko močjo 340 KM hitrost 100 km/h doseže v 5,3 sekunde. Explorer AWD lahko tudi vleče prikolico z maso do 1200 kg.9 Vse to omogoča brezhibni električni pogon za vrhunsko prefinjenost, ki je z razkošno serijsko opremo še bolj prijetna.
 
“Explorer dokazuje, da učinkovitost in prefinjenost povsem električnih pogonskih sklopov ne gresta na račun uživanja v vožnji,” je povedal Geert van Noyen iz oddelka za dinamiko vozil pri Fordu v Evropi. “Športnemu avtu podobni pospeški in značilna Fordova okretnost v tako zmogljivem in prilagodljivem paketu zagotavljajo kupcem svobodo, da sami izbirajo svoje pustolovščine.”
 
Poleg približno 490 litrov kombiniranega prostora za shranjevanje,10 vključno s 17-litrskim predalom MegaConsole in varnim sefom ‘My Private Locker’ v kabini, je vsak Explorer opremljen s povezanim informativno-razvedrilnim sistemom SYNC Move2 z nastavljivim 14,6-palčnim sredinskim zaslonom na dotik, ki ga je mogoče dvigniti in spustiti v loku za več kot 30 stopinj. Tako lahko vozniki zlahka najdejo idealen položaj za dostop do funkcij, ki jih aktivirajo z zaslonom na dotik, za ogled navigacije ali za preprosto prilagajanje v skladu s svojimi željami glede oblikovanja notranjosti.
 
Serijsko so na voljo tudi ogrevanje volana in sprednjih sedežev, voznikov sedež z masažno funkcijo in brezžično polnjenje telefona.11 Najsodobnejša zasnova notranjosti vključuje športne sedeže z integriranimi vzglavniki in elegantno zvočno letev (soundbar) za uživanje v glasbi, ki jo predvajate z naprav, brezžično povezanih prek vmesnika Android Auto ali Apple CarPlay.12
 
V opremo različice Explorer Premium sodijo še zvočni sistem B&O z 10 zvočniki, ambientalna osvetlitev notranjosti, ki poskrbi za dobro razpoloženje tudi na potovanjih v slogu rekorderke Lexie, ter nadgradnja Explorerjevih značilnih žarometov LED s samodejnim upravljanjem dolgih luči na dinamične matrične žaromete LED z dolgimi lučmi brez bleščanja.
 
Da bi bil postopek nakupa čim lažji ter da bi zagotovili razkošno opremo in prepričljivo vrednost za vsakega kupca Explorerja, so dodatki za doplačilo omejeni na panoramsko strešno okno13 z več kot enim kvadratnim metrom steklene površine in paket pomoči za voznika.3 Ta vključuje prostoročno odpiranje prtljažnih vrat za dostop do prtljažnika, ki meri do 470 litrov,10 ko ima uporabnik polne roke nakupovalnih vrečk ali nosi otroka, projekcijski zaslon, 360-stopinjsko kamero3 in novo tehnologijo za pomoč pri menjavi voznega pasu.3
 
Te funkcije dopolnjujejo več kot 15 standardnih tehnologij za pomoč vozniku, med katerimi izstopata inteligentni aktivni tempomat s funkcijo ‘Stop and Go’3, 14 ter opozorilo za varno izstopanje,3 ki je zasnovano tako, da pomaga preprečiti ‘srečanje’ kolesarja z vrati.
 
Novi povsem električni Explorer je prvo vozilo, ki ga bodo sestavljali v Fordovem kölnskem centru za električna vozila po naložbi v višini dve milijardi dolarjev (približno 1,843 milijarde evrov), s katero so zgodovinski obrat spremenili v tovarno prihodnosti.
 
Kölnski center za električna vozila uporablja najsodobnejšo umetno inteligenco, samoučeče se naprave in več kot 600 novih robotov, ki skrbijo za varjenje, rezanje, prašno lakiranje, barvanje in spajanje v zapletenem baletu, da zagotovijo natančnost, učinkovitost in vrhunsko kakovost.
 
 
 
  | Podaljšani doseg, RWDExplorer/Explorer Premium | Podaljšani doseg, AWDExplorer/Explorer Premium
Uporabna kapaciteta (kWh) | 77 | 79
Čas polnjenja z enosmernim tokom10–80 % (pribl. min)5 | 28 | 26
Največja moč polnjenja z enosmernim tokom (kW) | 135 | 185
Največja moč polnjenja z izmeničnim tokom (kW) | 11 | 11
Moč (kW) | 210 | 250
Moč (KM)15 | 286 | 340
Navor zadaj (Nm)15 | 545 | 545
Navor spredaj (Nm)15 | ni na voljo | 134
Doseg po WLTP (km) | 602/5723 | 566/53216
Poraba elektrike (kWh/100 km) | 13,9/14,7 | 15,7/16,6
Najv. hitrost (km/h) | 180 | 180
Pospešek 0–100 km/h (s) | 6,4 | 5,3
 
Explorer je zaključil ‘najdaljšo testno vožnjo na svetu’
 
Da bi dokazala, da je novi povsem električni Explorer pripravljen na vse vrste pustolovščin, je avanturistka Lexie Alford sprejela izziv in postala prva oseba, ki je z električnim vozilom obkrožila svet, ter 26. marca letos v Nici v Franciji prečkala ciljno črto, pri čemer jo je spremljal konvoj trenutnih Fordovih modelov, ki oblikujejo vizionarsko smer podjetja v prihodnost.
 
Explorer se je na neverjetnem potovanju čez naš planet moral soočiti z izpadi električne energije v Afriki, pomanjkanjem polnilne infrastrukture v čilski puščavi Atacama, nedokončanimi cestami, gorskimi prelazi in bridkim mrazom – z uspešnim prihodom na cilj je dokazal, kaj vse je mogoče z električnim vozilom.
 
Vozilo, ki ga je Lexie uporabila za izziv, je bila predproizvodna različica Forda Explorerja. Med potjo je uporabljala različne rešitve za polnjenje, od stenskih vtičnic z izmeničnim tokom z močjo 2,2 kW do hitrih polnilnic z enosmernim tokom in prenosnega baterijskega paketa.
 
Lexie se je na celotni poti zanašala na MegaConsole, poseben prostor za shranjevanje v kabini, v katerega je mogoče spraviti tri 1,5-litrske steklenice s pijačo in ob njih še marsikaj drugega, za udobje je skrbel ogrevan voznikov sedež z masažno funkcijo, pomembno vlogo pa je imel tudi informativno-razvedrilni sistem SYNC Move2 z glasovnim upravljanjem in nastavljivim zaslonom na dotik.
 
“Na tej epski pustolovščini sem spoznala neverjetne ljudi z različnih koncev sveta in za volanom prepotovala 27 čudovitih držav. Toda to potovanje je bilo povezano z edinstvenimi izzivi,” je povedala Lexie, ki je lastnica še enega svetovnega rekorda, saj je kot najmlajša oseba doslej obiskala vse države sveta. “To, da mi je Ford zaupal električnega Explorerja, s katerim sem se odpravila na pot okrog sveta in je bil v zadnjih šestih mesecih moj dom, je bila res prav posebna čast. Moj cilj je bil premakniti meje tega, kar je mogoče narediti z električnim avtomobilom, in s ponosom lahko rečem, da mi je to tudi uspelo!”
 
Prva vozila Ford Explorer v Sloveniji pričakujemo avgusta. Do konca leta planiramo prodati 80 vozil. Vstopna cena s financiranjem znaša 45.254 evrov, to je znesek brez subvencije za električna vozila.
 
# # #
 
1 Na podlagi povsem napolnjene baterije Explorerja RWD s podaljšanim dosegom. Ocenjeni doseg po svetovno usklajenem preskusnem postopku za lahka vozila (WLTP). Navedeni podatki so namenjeni za primerjave z drugimi vozili, testiranimi po enakih tehničnih postopkih. Dejanski doseg se lahko razlikuje glede na dejavnike, kot so temperatura, način vožnje, profil poti, vzdrževanje vozila ter starost in stanje litij-ionske baterije.
 
2 Ne dopustite motenj med vožnjo! Če je le možno, uporabite glasovno upravljanje in med vožnjo ne uporabljajte ročnih naprav. Ko je izbrana prestava za vožnjo, so lahko nekatere možnosti blokirane. Nekatere funkcije niso združljive z vsemi telefoni.
 
3 Funkcije za pomoč vozniku dopolnjujejo in ne nadomeščajo voznikove pozornosti, presoje in potrebe po upravljanju vozila.
 
4Svetovni rekord je preverila agencija RecordSetter, ki je poskus spremljala na različnih lokacijah po svetu. Za postavitev rekorda v vožnji okrog sveta sta Lexie in Explorer morala prevoziti najmanj 28.968 km, prečkati dve antipodski točki in prepotovati vsaj pet celin. Potovanje se je moralo začeti in končati na isti lokaciji.
 
5Uradno homologirani doseg bo objavljen pred začetkom prodaje vozila.
 
6 Čas polnjenja temelji na računalniških simulacijah proizvajalca. Stopnja polnjenja se zmanjšuje, ko je baterija skoraj povsem napolnjena. Glede na čase polnjenja v konicah in stanje napolnjenosti baterije se lahko individualni rezultati razlikujejo.
 
7 Število polnilnih mest v 36 evropskih državah.
 
8 Aplikacija FordPass®, združljiva z izbranimi platformami pametnih telefonov, je na voljo prek prenosa. Ponudnik mobilnega omrežja lahko zaračuna pošiljanje sporočil in prenos podatkov v skladu s tarifo. Za funkcije daljinskega upravljanja morajo biti na voljo modem FordPass Connect, aplikacija Ford Pass in brezplačne povezane storitve (za podrobnosti glejte pogoje FordPass). Povezane storitve in funkcije so odvisne od razpoložljivosti mobilnega omrežja ponudnika Vodafone ali njegovega partnerja. Zaradi razvoja tehnologij/mobilnih omrežij/ zmogljivosti vozil lahko pride do omejitve ali onemogočanja delovanja povezanih storitev. Dostopna točka Wi-Fi ni vključena v povezane storitve.
 
9Največja vlečna obremenitev je odvisna od tovora, konfiguracije vozila, dodatne opreme in števila potnikov.
 
10 Petsedežni način, natovorjeno do višine sedežnih naslonjal in brez prtljažnega dna. Zmogljivost za prevoz in natovarjanje tovora je omejena s težo in razporeditvijo teže.
 
11 Razpoložljivo brezžično polnjenje Qi morda ni združljivo z vsemi mobilnimi telefoni.
 
12 Zahteva telefon z aktivno naročnino za prenos podatkov in združljivo programsko opremo. SYNC Move med uporabo ne upravlja izdelkov drugih proizvajalcev. Za funkcionalnost svojih izdelkov odgovarjajo izključno njihovi proizvajalci.
 
13 Panoramsko stekleno strešno okno je del serijske opreme modelov RHD Explorer Premium.
 
14 Če je zaustavitev daljša od treh sekund, mora voznik za nadaljnje delovanje sistema posredovati s pritiskom na gumb “RES” ali stopalko za pospeševanje.
 
15 Največja moč in navor sta neodvisni lastnosti in ju ni mogoče doseči hkrati.
 
16 Na podlagi povsem napolnjene baterije Explorerja AWD s podaljšanim dosegom. Ocenjeni doseg po svetovno usklajenem preskusnem postopku za lahka vozila (WLTP). Navedeni podatki so namenjeni za primerjave z drugimi vozili, testiranimi po enakih tehničnih postopkih. Dejanski doseg se lahko razlikuje glede na dejavnike, kot so temperatura, način vožnje, profil poti, vzdrževanje vozila ter starost in stanje litij-ionske baterije.
 
Ford, globalna ameriška blagovna znamka, ki je že več kot 100 let vtkana v tkanino Evrope, si prizadeva za svobodo gibanja, ki gre z roko v roki s skrbjo za planet in drug za drugega. Družba s svojim načrtom Ford+ s poslovnimi enotami Model e, Ford Pro in Ford Blue pospešuje evropsko preobrazbo v popolnoma električno in ogljično nevtralno prihodnost do leta 2035. Družba vodi z novimi drznimi električnimi vozili, ki so zasnovana z mislijo na evropske voznike, in z inovacijami na področju storitev, ki pomagajo ljudem pri povezovanju, razvoju skupnosti in uspehu podjetij. Prodaja in servisiranje Fordovih vozil sta zagotovljena na 50 posameznih evropskih trgih, poslovanje pa vključuje tudi družbo Ford Motor Credit Company, oddelek za podporo strankam (Ford Customer Service Division) in 14 proizvodnih obratov (osem v popolni lasti in šest nekonsolidiranih obratov skupnih podjetij) s štirimi centri v Kölnu v Nemčiji, Valencii v Španiji ter v naših skupnih podjetjih v Craiovi v Romuniji in Kocaeliju v Turčiji. Ford zaposluje približno 34.000 ljudi v svojih obratih v popolni lasti in konsolidiranih skupnih podjetjih ter približno 57.000 ljudi, če upoštevamo nekonsolidirana podjetja po Evropi. Več informacij o podjetju, njegovih izdelkih in storitvah družbe Ford Credit lahko preberete na spletni strani corporate.ford.com.

VIR - Ford Summit Motors Ljubljana, d.o.
Explorerh


Explorerh

Explorer

Explorer

Editor

Urednik