Na Petrolovem prodajnem mestu prvo polnjenje e-avtobusov Ljubljanskega potniškega prometa

Minuli teden je Petrol na svojem prodajnem mestu na Barje - sever uspešno izvedel testno polnjenje dveh električnih avtobusov, ki jih uporablja Ljubljanski potniški promet. Polnjenje je potekalo na ultra hitrih polnilnicah z močjo do 300 in 350 kW. Ta uspešen test potrjuje pomembno strateško partnerstvo med LPP in skupino Petrol ter njun pomemben vpliv na razvoj trajnostnega prometa v Sloveniji.

E-mobilnost se vse bolj širi tudi v segment težkih vozil, med katere sodijo tudi avtobusi. Za prehod v nizkoogljično družbo in zagotovitev enostavne uporabe e-mobilnosti za vse, je ključnega pomena razvoj tako polnilne infrastrukture kot tudi razumevanje podjetij, da se odločijo za trajnostne korake k razogljičenju družbe.

V ponedeljek, 20. maja 2024, sta na Petrolovem prodajnem mestu potekali testni polnjenji dveh električnih avtobusov znamk BYD in Mercedes. Polnjenje je potekalo na prodajnem mestu Barje - sever, kjer se nahaja polnilni park z ultra hitrimi polnilnicami. Avtobusa na električni pogon sta se polnila na polnilnicah z močjo 300 oz. 350 kW nazivne moči. Uspešno izvedeno polnjenje predstavlja pomemben korak v razvoju e-mobilnosti v segmentu težkih vozil in za nadaljnjo sodelovanje med skupino Petrol in LPP. 


Z namenom zagotavljanja polnilne infrastrukture za vsa vozila bo Petrol postavljala e-polnilnice tudi za težka vozila

Skupina Petrol si je v skladu s strategijo in poslanstvom zadala cilj, da bo zagotavljala ustrezno polnilno infrastrukturo za vse vrste vozil, vključno s težkimi vozili. Njihovo zavezanost k temu cilju dokazuje tudi sodelovanje v projektu CROSS-E, v okviru katerega bo skupina Petrol v Sloveniji in na Hrvaškem začela postavljati prve e-polnilnice za težka vozila. Luka Strnad Peterca, vodja razvoja polnilne infrastrukture za električna vozila v Petrolu, je povedal: »Petrol se je zavezal k trajnostnemu prehodu in je zanesljiv partner za vse uporabnike ter vse vrste cestnih vozil. Tudi v prihodnosti bo Petrol zagotavljal ultra hitro polnjenje električnih avtobusov in tovornjakov, podobno kot trenutno za klasične avtobuse. Uspešno smo izvedli testiranje polnjenja najsodobnejših električnih avtobusov na Petrolovih ultra zmogljivih polnilnicah na prodajnem mestu Barje. To je napoved za prihodnost, v kateri bomo nadaljevali z vzpostavljanjem infrastrukture za različna vozila na avtocestnem križu.«


LPP bo za zeleno prihodnost postopoma začel uvajati e-avtobuse 

Zavezanost k prehodu javnega prometa na električni pogon dokazuje tudi Ljubljanski potniški promet. Zoran Stojinović, vodja prevoza na klic v LPP d.o.o., je ob uspešnem testiranju polnjenja povedal:  »V Javnem podjetju Ljubljanski potniški promet se osredotočamo na prihodnost s postopnim uvajanjem električnih in vodikovih avtobusov, ki bodo zmanjšali naš okoljski odtis in izboljšali kakovost javnega potniškega prevoza. V okviru aktivnosti, povezanih s posodobitvijo voznega parka, ki zajema tudi uvedbo naprednih tehnologij, smo se obrnili na našega dolgoletnega poslovnega partnerja, skupino Petrol, da nam omogoči preizkus polnjenja dveh testnih električnih avtobusov na njihovi ultra zmogljivi e-polnilnici. Sodelovanje s Petrolom nam bo omogočilo pridobivanje ključnih podatkov, ki jih bomo uporabili pri oblikovanju javnega naročila za postavitev električne infrastrukture na naši lokaciji. Ti podatki so bistvenega pomena za uspešno integracijo novih avtobusov v naš vozni park in za zagotavljanje učinkovite in trajnostne mobilnosti v Ljubljani«. 

VIR: Petrol

Editor

Urednik