Na voljo 3,7 milijona evrov za brezemisijsko mobilnost

Datum objave:
3. september 2024

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
Freepik

V petek je bil objavljen javni poziv za pridobitev finančnih spodbud za pravne osebe za nakup električnih vozil brez emisij CO2, namenjenih za cestni promet.

Namen tega javnega poziva je podpora pravnim osebam pri prehodu na brezemisijsko mobilnost, in sicer z dodeljevanjem finančnih spodbud za nakup električnih vozil brez emisij CO2, namenjenih za cestni promet. Cilj javnega poziva je pospešiti razvoj trga alternativnih goriv v prometu in razmah uporabe brezemisijskih vozil v Sloveniji ter s tem povečanje čiste ali podnebno nevtralne mobilnosti. Okvirna višina sredstev, ki so na razpolago za sofinanciranje naložb znaša 3,7 milijona evrov.
Nepovratna finančna spodbuda se bo dodela v primeru, da skupna vrednost nakupa posameznega novega ali rabljenega vozila na električni pogon brez emisij CO2, skupaj z vrednostjo nakupa ali dvoletnega najema baterije, ne presega 65 tisoč evrov. Kot skupna vrednost nakupa se upošteva cena z vključenim DDV in vsemi morebitnimi popusti ter je razvidna iz k vlogi priloženega računa ali pogodbe o finančnem lizingu in/ali najemu baterije za vsako posamezno vozilo.   

Vlogo lahko oddajo pravne osebe javnega prava, ki imajo stvarno premoženje v svoji lasti, razen neposrednih uporabnikov državnega proračuna. Upravičenci so nevladne organizacije s statusom nevladne organizacije v javnem interesu, Prav tako pravne osebe zasebnega prava, ki imajo pravico do odbitka DDV za nakup vozil, ki se uporabljajo za opravljanje dejavnosti prevoza potnikov in blaga, dajanje v najem in zakup (razen vozil, ki se uporabljajo za namen nadaljnje prodaje), za nakup vozil, ki se uporabljajo v avtošolah za usposabljanje iz vožnje v skladu z veljavnimi predpisi, za nakup kombiniranih vozil za opravljanje dejavnosti javnega linijskega in posebnega linijskega prevoza ter za nakup osebnih specialnih vozil, prilagojenih izključno za prevoz pokojnikov. Poleg tega nepovratna sredstva lahko pridobijo tudi pravne osebe zasebnega prava, ki v času vložitve vloge niso zavezanci za DDV in skladno z ZDDV-1 nimajo pravice do odbitka DDV.

Na javnem pozivu lahko sodelujejo podjetja iz vseh sektorjev in dejavnosti, razen podjetja, ki so dejavna v sektorjih ali opravljajo dejavnosti, kot izhaja iz 22. člena Uredbe o načinu dodeljevanja finančnih spodbud ukrepom za spodbujanje prehoda na alternativna goriva v prometu.

Vlagatelj je do nepovratne finančne spodbude upravičen, če so upravičeni stroški oziroma izdatki nastali v obdobju od vključno 1. junija do objave zaključka javnega poziva. Vozilo mora biti kupljeno od vključno 1. junija dalje od prodajalca, ki je bil v času prodaje registriran za prodajo vozil in pred oddajo vloge. V primeru nakupa novega vozila mora biti prva registracija po proizvodnji opravljena v Sloveniji od vključno 1. junija dalje in pred oddajo vloge. Vlagatelj mora po prvi registraciji postati prvi lastnik vozila oziroma, na podlagi sklenjene pogodbe o finančnem lizingu prvi zakupnik (lizingojemalec) vozila. V pogodbi o finančnem lizingu mora biti določeno, da bo vlagatelj po poteku pogodbe o finančnem lizingu postal lastnik vozila. Poleg mora biti račun za nakup vozila naslovljen na vlagatelja.

V primeru nakupa rabljenega vozila pa mora biti prva registracija vozila po proizvodnji opravljena v eni od držav članic EU po 1. novembru 2021. Registracija vozila mora biti s strani vlagatelja opravljena v Sloveniji od vključno 1. junija dalje in pred oddajo vloge. Vlagatelj mora poleg tega po registraciji postati lastnik vozila oziroma, na podlagi sklenjene pogodbe o finančnem lizingu, uporabnik vozila. V pogodbi o finančnem lizingu mora biti določeno, da bo vlagatelj po poteku pogodbe o finančnem lizingu postal lastnik vozila. Tudi v tem primeru mora biti račun za nakup vozila naslovljen na vlagatelja. Vozila, pridobljena z operativnim lizingom oziroma poslovnim najemom, pa niso predmet naložbe.
Skladno z zahtevami javnega poziva mora vozilo najmanj dve leti po prvi registraciji s strani prejemnika nepovratne finančne spodbude, ostati registrirano in v lasti ali v zakupu (finančnem lizingu) prejemnika nepovratne finančne spodbude. Razen, če po prekinitvi pogodbe o finančnem lizingu postane vlagatelj, ki je bil dosedanji prvi uporabnik vozila, lastnik vozila.
 
Oddaja vloge za pridobitev nepovratne finančne spodbude je možna v elektronski obliki preko spletne aplikacije Centra za spodbujanje prehoda na alternativna goriva v prometu. Podrobnejše informacije so na voljo na povezavi

V petkovem Uradnem listu so bile objavljene tudi spremembe dveh javnih pozivov za pravne osebe za dodeljevanje pomoči v obliki neposrednih nepovratnih sredstev za investicije v nove proizvodne naprave iz OVE za pospeševanje uvajanja energije iz OVE, shranjevanja in toplote iz OVE ter za proizvodnjo električne energije ter za hranilnike električne energije v kombinaciji s proizvodnjo energije. 

Skupna višina predvidenih sredstev drugem javnem pozivu po novem znaša 110 milijonov evrov, v prvem javnem pozivu pa 125 milijonov evrov.


VIR: Naš Stik

Editor

Urednik