Odločeni v boj za manj voženj pod vplivom alkohola

Že 21. posvet iniciative za manj voženj pod vplivom alkohola in psihoaktivnih snovi, ki je tokrat potekal v Gornji Radgoni, je ponovno združil mlade, strokovnjake in lokalne odločevalce, ki so iskali rešitve v lokalnem okolju.  Med najpomembnejšimi izpostavitvami je bilo, da se velika dostopnost do alkohola in drugih psihoaktivnih snovi preveč samoumevna in da se preveč odraža v vsakodnevnih situacijah kljub omejitvam. 

Skladno z globalnimi smernicami Toyote si želimo tudi v Sloveniji stopati po poti, ki nas vodi dlje od zgolj proizvajalcev avtomobilov. Skupaj z ostalimi partnerji Toyota nadaljuje boj za manj voženj pod vplivom alkohola. Ob tem se zavedamo, da je zgolj osveščanje premalo, zato rdeča nit projekta še vedno ostaja pozivanje ljudi, da postanejo heroji ter osveščanje javnosti, predvsem mladih, da alkohol in vožnja ne gresta skupaj. Heroj pa je vsak, ki drugemu omogoči varen prevoz, četudi sredi noči in v pižami, predvsem pa vsak, ki nikoli ne sede za volan pod vplivom alkohola.

Izsledki fokusne skupine, ki jih je predstavila Maja Klenovšek, vodja mladinskega centra, je pokazala zaskrbljujoča podatka, da so se mladi v skoraj 70 % že vozili z osebo, za katero so vedeli, da je vozila pod vplivom alkohola in v podobnem procentu tudi potrdili, da je alkohol res zlahka dostopen. Je pa tudi pokazala, da je njihovo zavedanje, da alkohol in avto ne sodita skupaj, precej visoko.

To so bila odlična izhodišča za nadaljnjo razpravo na posvetu, ki so jo z navdihujočimi pozdravi začeli David Razboršek iz Zavoda VOZIM, Simona Felser iz Javne agencije RS za varnost prometa in dr. Peter Debeljak iz Ministrstva za zdravje, ki je poudaril: »Alkoholna industrija ima velik interes, da spodbuja uporabo alkohola. Velikokrat pokažemo s prstom na mlade, da ga uživajo, a se moramo hkrati zavedati, da s tem pokažemo z ostalimi prsti nase, saj je ključno, da smo jim pri tem zgled – tako pri uživanju alkohola, predvsem pa pri zavedanju, da pod vplivom nikoli ne smemo za volan.«

Med najpomembnejšimi izpostavitvami je bilo, da se velika dostopnost do alkohola in drugih psihoaktivnih snovi preveč samoumevna in da se preveč odraža v vsakodnevnih situacijah kljub omejitvam.

Mag. Simona Felser iz Javne agencije RS za varnost prometa je še dodala, da se: »število prometnih nesreč, ki jih povzročijo mladi pod vplivom alkohola, vozniki motornih vozil v starosti od 18 do 24 let, v zadnjih treh letih žal spet povečuje.

Posvet večkrat mednarodno nagrajene iniciative Heroji furajo v pižamah je ponovno dal možnost mladim, da so podali svoje mnenje in predloge, ki jih je mogoče in realno izvesti v lokalnem okolju in s tem vplival na spremembo zavedanja vseh zbranih.

VIR: Toyota

Editor

Urednik