Po Kopru testno s 100-odstotnim električnim avtobusom eCitaro

Na linijah 1, 2 in 2A koprskega mestnega prometa bo do ponedeljka, 27. maja, poskusno vozil sodoben električni avtobus eCitaro znamke Mercedes Benz, ki ga bo koncesionar Arriva za naročnika, Mestno občino Koper, testiral za novo koncesijsko obdobje. 12-metrsko vozilo je svojo prvo poskusno vožnjo opravilo danes.


Električni avtobus eCitaro proizvajalca Mercedes Benz bo Arriva od četrtke, 23. maja, do ponedeljka, 27. maja 2024, testno vključila v mestni potniški promet v Kopru. Električni avtobus, ki sprejme 75 potnikov (potnikom je na voljo 42 stojišč in 33 sedišč), bo vozil na linijah 1, 2 in 2A mestnega potniškega prometa.

Arriva bo z 12-metrskim električnim avtobusom eCitaro, ki ima vgrajene baterije tretje generacije s skupno kapaciteto 490 kWh in doseg več kot 300 km, izvajala intenzivna testiranja za koncesionarja za novo koncesijsko obdobje. Električni avtobus je opremljen tudi s celovitimi asistenčnimi in varnostnimi sistemi, vključno s sistemom 360° kamer, ter se ponaša z estetsko oblikovanim potniškim prostorom. Izsledke testiranj bodo nato lahko prilagodili tudi ostalim mestom, kjer izvajajo mestni potniški promet.

Bo Karlsson, direktor družbe Arriva, je ob testiranju električnega avtobusa v mestnem potniškem prometu v Kopru povedal:

»V Arrivi smo trdno prepričani, da je zeleni prehod v javnem avtobusnem prevozu ključen za trajnostno prihodnost naših mest in skupnosti. Električni avtobusi, kot je eCitaro, predstavljajo pomemben korak v tej smeri, saj prispevajo k zmanjševanju emisij toplogrednih plinov, zmanjšanju hrupa in izboljšanju kakovosti zraka.

Prehod na električna vozila v javnem prevozu ni le ekološka nujnost, temveč tudi priložnost za inovacije in tehnološki napredek. Z vlaganjem v trajnostno mobilnost prispevamo k zdravju naših prebivalcev in ustvarjamo prijetnejše življenjsko okolje.

Naše sodelovanje z Mestno občino Koper je odličen primer, kako lahko javni in zasebni sektor skupaj gradita bolj zeleno prihodnost. Skupaj smo že od leta 2016* dosegli veliko in verjamemo, da bomo z nadaljnjimi projekti, kot je testiranje električnega avtobusa eCitaro, še naprej uspešno prispevali k trajnostnemu razvoju našega mesta.«

* Leta 2016 je v mestnem prometu Koper začel voziti prvi električni avtobus. Danes vključuje flota električnih vozil, ki jih Arriva upravlja v Kopru, šest srednje velikih avtobusov in štiri električna vozila za prevoze na klic.

VIR: Arriva Slovenija

Editor

Urednik