Preprosto električno

Voziti električni avto je preprostejše, kot ste mislili – ne glede na vaše zahteve glede mobilnosti.

Že stari Grki, 600 let pred našim štetjem, so odkrili, da če so krzno živali podrgnili s smolo dreves, se med njima povzroči privlačnost. To so prvi začetki raziskovanja električne energije, ki jo je potem kot tako v 17. stoletju z izumom elektrostatičnega generatorja odkril zdravnik William Gilbert. Od takrat dalje smo priča izjemnemu razvoju inovacij z električno energijo, ki ima danes osnovo in spodbudo prav v evropskem “Zelenem dogovoru”, tako imenovanem načrtu za preobrazbo Evropske unije, da do leta 2050 postane podnebno nevtralna celina, še 15 let prej pa bomo Evropejci in Evropejke kupovali le še avtomobile brez emisij. Ambicioznost ali utopija bo pokazal čas, naloga proizvajalcev avtomobilov pa je, da na prehodu zasledujejo cilje po novi mobilnosti, ki bo dostopna, trajnostna in pametna.

Opel s pospešeno ofenzivo elektrifikacije

Tako ne čudi, da tudi blagovna znamka Opel pospešeno nadaljuje ofenzivo elektrifikacije, s ciljem, da do leta 2028 postane popolnoma brezemisijska blagovna znamka. Realen cilj, saj so Oplovi obstoječi modeli že na voljo z različnimi oblikami električnega pogona: Corsa-e, Mokka-e, nova Astra PHEV, kmalu tudi v popolnoma baterijski različici, Grandland PHEV, potovalna Zafira-e Life, družine z veseljem pogledujejo proti Combo-e Life, podjetja pa zanimajo lahka gospodarska vozila, kot so Combo-e, Vivaro-e in Movano-e.

Baterije so vse manjše, lažje in zmogljivejše

Pri Oplu so elektriki vdihnili življenje s ciljem, da prav vsakdo najde najprimernejši avto za svoje potrebe. Napredek v razvoju električnih avtomobilov se kaže predvsem v dosegu baterije, ki se vseskozi izboljšuje, le-te pa postajajo tudi vse manjše in lažje, kar vpliva na umestitev baterije v sam avtomobil. Izboljšalo se je tudi upravljanje z baterijo – boljša regulacija temperature zagotavlja delovanje v bolj optimalnih pogojih, izboljšujejo se tudi toplotne črpalke, ki porabijo še manj energije. Zelo pomemben dejavnik pa je tudi dvig hitrosti polnjenja. Naj dodamo, da blagovna znamka Opel že danes ponuja celostne rešitve in storitve za električna vozila, saj vključuje popolno ponudbo koristnih e-storitev, s katerimi je e-mobilnost preprosta in zabavna: ponujajo zasebne polnilne rešitve; e-daljinsko upravljanje, kjer lahko na daljavo spremenite načrt polnjenja baterije, ogrejete ali ohladite svoj avto, in to vse preko aplikacije svojega pametnega telefona.

Nižji stroški servisiranja

Dobra novica je tudi, da ima motor električnega vozila manj premičnih delov kot motor z notranjim zgorevanjem, to pa pomeni nižje stroške servisiranja. Pri Oplu nudijo tudi osemletno garancijo za baterijo oziroma garancijo do 160.000 km, nedavno pa so tudi prenovili Center za obnovo in popravilo litij-ionskih baterij v Rüsselsheimu, kar še znižuje pritisk na okolje, v katerem živimo.

Oplova strategija temelji na tem, da razvija modele avtomobilov, ki omogočajo različne pogonske sklope, in to je odlična strategija v obdobju prehoda, v katerem smo. Tako je recimo novo Opel Astro mogoče naročiti z dizelskim, bencinskim, hibridno priključnim in kmalu tudi izključno z baterijsko-električnim pogonom. Hkrati povečujejo avtonomijo električnih vozil, njihovo učinkovitost, doseg …

Prihodnost Opla je vsekakor električna – več lahko preverite na spletni strani www.opel.si ali se oglasite pri svojem najbližjem pooblaščenem Oplovem trgovcu. (P.R.)

VIR: Računalniške novice

Editor

Urednik