Vrnitev plačevanja prispevka za obnovljive vire na vse črpalke

Datum objave:
29. avgust 2024

Avtor:
Brane Janjič

Avtor fotografij:
arhiv Petrola

Vlada s 27. avgustom znova uvaja plačevanje prispevka OVE+SPTE za dizelsko gorivo tudi na prodajnih mestih v notranjosti države, s čimer plačevanja tega prispevka postaja obvezno za vse vrste goriva in na vseh lokacijah.

Zaradi razmer na trgu motornih goriv je Vlada v letu 2022 sprejela dve spremembi Uredbe o načinu določanja in obračunavanja prispevkov za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije, s katerima je v okviru blaženja draginje za motorni bencin in dizel začasno uveljavila oprostitev plačila prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije.

Pri tem oprostitev omenjenega prispevka za motorni bencin ni veljala na avtocestah in hitrih cestah, medtem ko je oprostitev prispevka za dizel veljala na vseh cestah. V juniju 2023 se je plačevanje prispevka za obnovljive vire in soproizvodnjo sprva znova uveljavilo pri oblikovanju maloprodajne cene dizelskega goriva na avtocestah in hitrih cestah, medtem ko je oprostitev plačila tega prispevka v notranjosti države oziroma izven avtocest in hitrih cest še ostala v veljavi. S spremembo uredbe v juliju 2023 se je nato vrnila obveznost plačevanja prispevka OVE+SPTE za bencinsko gorivo na vseh lokacijah prodajnih mest, s tokratno spremembo uredbe pa se z 27. avgustom letos na vse lokacije vrača tudi obvezno plačilo prispevka za dizelsko gorivo.

VIR: Naš Stik

Editor

Urednik