2025 Mustang GTD je najhitrejši in najzmogljivejši serijski Mustang v zgodovini

Popolnoma novi 2025 Mustang GTD1 je na novo opredelil, kaj pomeni Mustang na področju zmogljivosti. To je kristalno jasno ob pogledu pod motorni pokrov, kjer 5,2-litrski V8 motor s tlačnim polnilnikom (‘supercharger’) v skladu s certifikatom SAE razvije 826 konjskih moči in 900 njutonmetrov navora.2, 3
 
Certificirana moč in navor sta skupaj z vrhunsko aktivno aerodinamiko, ogljikovo-keramičnimi zavorami in navznoter zamaknjenim zadnjim vzmetenjem (blažilniki so nameščeni med zadnjima kolesoma in ne nad njima) ključna elementa, saj se Mustang GTD pripravlja na izpolnitev obljube, da bo uradni krog na dirkališču Nürburgring prevozil v manj kot sedmih minutah.
 
“Od prvega dne smo kot laser natančno osredotočeni na uresničitev izziva, da Mustang GTD postane prvi superšportnik z vrhunskimi zmogljivostmi v svetovnem merilu in dušo Mustanga,” je povedal Greg Goodall, glavni inženir programa Mustang GTD. “Srce GTD-ja je njegov 5,2-litrski motor V8 s ‘superchargerjem’, ki na liter delovne prostornine razvije več konjskih moči kot Porsche 911 GT3 RS.”
 
5,2-litrski motor V8 s tlačnim polnilnikom prinaša izboljšave prejšnjih Mustangovih motorjev, saj ima prvič v zgodovini Mustanga sistem s suhim koritom za olje, ki lahko zagotavlja mazanje motorja pri dolgotrajni in še tako zahtevni vožnji skozi ovinke.
 
Ta sistem za mazanje motorja s suhim koritom za olje omogoča tudi nekoliko višjo najvišjo vrtilno hitrost motorja, ki znaša 7650 vrtljajev v minuti, kar za 100 vrtljajev v minuti presega prejšnji 5,2-litrski motor V8. Spremenjeni sesalni in izpušni sistem, standardni izpušni sistem iz titana in manjša jermenica tlačnega polnilnika pomagajo pri doseganju odlične moči motorja.
 
Poleg moči, potrebne za doseganje največje hitrosti 325 km/h, je Mustang GTD opremljen tudi s sistemom za zmanjševanje zračnega upora, ki lahko spreminja kot zadnjega spojlerja in aktivira lopute pod sprednjim delom vozila, da glede na vozne razmere najde ravno pravo ravnovesje med pretokom zraka za večjo hitrost in pritiskom ob podlago za boljši oprijem.
 
“Delo nadarjenih inženirjev in oblikovalcev ter izjemno sposobnega voznika smo združili s tehnologijo, močjo in aerodinamiko Mustanga GTD,” je dodal Goodall. “Komaj čakamo, da izpolnimo tudi svojo obljubo navdušencem nad GTD-jem, in prevozimo krog v manj kot sedmih minutah.”
 
# # #
 
                                                                                                                            
1 Uradno homologirani podatki o porabi goriva in izpustih CO2 bodo objavljeni pred začetkom prodaje vozila. V skladu s svetovno usklajenim preskusnim postopkom za lahka vozila (WLTP).
 
2 Največja moč in navor sta neodvisni lastnosti in ju ni mogoče doseči hkrati.
 
3 Fordovi izračunani podatki veljajo za vozila s specifikacijami za ZDA, navedenimi kot informacije o izdelku, in jih ni mogoče uporabljati za vozila, ki so morda na voljo za prodajo zunaj ZDA. Glejte tudi točko 1 zgoraj.
 
 
O družbi Ford Motor Company
Ford, globalna ameriška blagovna znamka, ki je že več kot 100 let vtkana v tkanino Evrope, si prizadeva za svobodo gibanja, ki gre z roko v roki s skrbjo za planet in drug za drugega. Družba s svojim načrtom Ford+ s poslovnimi enotami Model e, Ford Pro in Ford Blue pospešuje evropsko preobrazbo v popolnoma električno in ogljično nevtralno prihodnost do leta 2035. Družba vodi z novimi drznimi električnimi vozili, ki so zasnovana z mislijo na evropske voznike, in z inovacijami na področju storitev, ki pomagajo ljudem pri povezovanju, razvoju skupnosti in uspehu podjetij. Prodaja in servisiranje Fordovih vozil sta zagotovljena na 50 posameznih evropskih trgih, poslovanje pa vključuje tudi družbo Ford Motor Credit Company, oddelek za podporo strankam (Ford Customer Service Division) in 14 proizvodnih obratov (osem v popolni lasti in šest nekonsolidiranih obratov skupnih podjetij) s štirimi centri v Kölnu v Nemčiji, Valencii v Španiji ter v naših skupnih podjetjih v Craiovi v Romuniji in Kocaeliju v Turčiji. Ford zaposluje približno 34.000 ljudi v svojih obratih v popolni lasti in konsolidiranih skupnih podjetjih ter približno 57.000 ljudi, če upoštevamo nekonsolidirana podjetja po Evropi. Več informacij o podjetju, njegovih izdelkih in storitvah družbe Ford Credit lahko preberete na spletni strani corporate.ford.com.
 
PR - Summit motors Ljubljana

Editor

Urednik