FORD IN LEXIE ALFORD Z ZDRUŽENIMI MOČMI IN V POVSEM ELEKTRIČNEM EXPLORERJU PO SLEDEH ZGODOVINSKEGA POTOVANJA OKOLI SVETA

Köln, 21. marca 2023 – Pred sto leti je zdaj že kultni pionir pustolovščin zavrgel kalup in na novo opredelil možnosti za raziskovalce.
 
Aloha Wanderwell je v letih od 1922 do 1927 postala prva ženska, ki je z avtomobilom obkrožila svet in prepotovala 43 držav. Delno jo je sponzorirala družba Ford Motor Company, rekord pa je dosegla s Fordovim modelom T – avtomobilom, ki je svet postavil na kolesa.
 
Zdaj, ko Ford pospešeno uresničuje svoje poslanstvo z vodilno vlogo v revoluciji električnih vozil, je združil moči z znano pustolovsko popotnico Lexie Alford, ki jo na spletu marsikdo pozna kot Lexie Limitless oziroma Lexi brez meja. Z ambicioznim potovanjem okoli sveta v novem povsem električnem Fordu Explorerju bo nadaljevala zapuščino Aloha Wanderwell in postavila novo opredelitev raziskovanj.
 
Lexie se bo letos odpravila okoli sveta, na svoji poti pa bo premagovala izzive, spoznavala ljudi iz različnih kultur in obiskovala kraje izjemne lepote, pri tem pa ji bo – brez emisij izpušnih plinov – pomagal Ford Explorer.
 
“Z navdušenjem bomo spremljali, kaj vse zmoreta naš novi povsem električni Explorer in Lexie Alford na tej odpravi, ki jo je navdihnilo prelomno potovanje Alohe Wanderwell,” je dejal Martin Sander, generalni direktor družbe Ford Model e v Evropi. “Pred leti smo bili del Alohinega potovanja in vse od takrat ljudem pomagamo pri ambicioznih pustolovščinah – komaj čakamo, da vidimo, kakšen zagon bo naša električna prihodnost dala temu uporniškemu duhu.”
 
Lexie je postavila svetovni rekord, saj je najmlajša oseba, ki je do 21. leta starosti obiskala vse države sveta. Zdaj še naprej raziskuje planet in odstira bisere sveta, hkrati pa spodbuja druge, da storijo enako. Lexie je na čelu novega roda raziskovalcev z brezkompromisno radovednostjo, ki jih žene enako uporniška drža kot Aloho Wanderwell.
 
Tako kot je Ford v dvajsetih letih prejšnjega stoletja podpiral Wanderwellovo, avtomobilski proizvajalec sodeluje z Lexie Alford na tem potovanju v 21. stoletju, da bi proslavil sodobnega raziskovalca s strastjo do trajnostnega potovanja in obenem pokazal, kaj vse je dejansko možno doseči z električnim vozilom.
 
“Zgodba Alohe Wanderwell je še posebej navdihujoča za popotnice, a obenem spodbuja vse, da premaknemo svoje meje in raziskujemo nove kraje,” je povedala Lexie Alford. “Navdušena sem, da bom lahko vozila po sledeh pnevmatik legendarne pionirke in hkrati pokazala, kakšna je lahko električna prihodnost kopenskih potovanj. Na poti bo veliko ovir in izzivov, a to je del zabave na potovanju, vse skupaj pa bom dokumentirala na spletu!”
 
Futuristični novi Explorer, ki je danes dočakal svetovno premiero, nemško inženirstvo združuje s presenetljivim ameriškim slogom ter prekipeva od pametnih tehnologij in dovršenih zamisli, ki voznikom in potnikom pomagajo ohranjati povezavo in udobje na njihovih pustolovščinah. Funkcije vključujejo izjemno velik premični zaslon na dotik, ki lahko skriva predal, ogromno prostora za shranjevanje v sprednjem delu in najsodobnejšo povezljivost, ki se brezžično poveže s pametnimi telefoni. Vse to dopolnjujejo električni pogonski sklopi, ki jih je možno napolniti od 10 do 80 odstotkov v samo 25 minutah.1
 
Po Alohinih stopinjah
Aloha Wanderwell je bila raziskovalka, filmska ustvarjalka, žena in mati. Svojo pot okoli sveta je začela, ko je bila stara šestnajst let in je obiskala kraje, ki jih dotlej ni videl še noben zahodnjak ali zahodnjakinja.
 
Wanderwellova je za volan sedla v Nici v Franciji, svoje drzno potovanje pa je na poti domov zaključila na krovu ladje, ki je izplula iz pristanišča Kilindini v Mombasi v Keniji. Med potovanjem se je morala prilagajati zahtevnim okoliščinam: kerozin je nadomestil bencin, bananin ‘pire’ pa so uporabljali kot mazivo za gibljive dele vozila.
 
Lexiejine dogodivščine boste lahko v drugi polovici letošnjega leta spremljali na naslovih https://twitter.com/FordNewsEurope, https://www.instagram.com/fordnewseurope/ in https://www.youtube.com/fordnewseurope.
 
 
# # #
 
1 Čas polnjenja temelji na računalniških simulacijah proizvajalca. Stopnja polnjenja se zmanjšuje, ko je baterija skoraj povsem napolnjena. Glede na čase polnjenja v konicah in stanje napolnjenosti baterije se lahko individualni rezultati razlikujejo.
 
Uradno homologiran doseg vožnje bo objavljen pred začetkom prodaje vozila.
 
O družbi Ford Motor Company
Ford Motor Company (NYSE: F) je globalno podjetje s sedežem v Dearbornu v ameriški zvezni državi Michigan, ki si prizadeva pomagati graditi boljši svet, v katerem se lahko vsak človek svobodno giblje in uresničuje svoje sanje. Načrt družbe Ford+ za rast in ustvarjanje vrednosti združuje obstoječe prednosti, nove zmožnosti in stalne odnose s strankami, da bi obogatil izkušnje teh strank in poglobil njihovo zvestobo. Ford razvija, proizvaja, trži in servisira celotno linijo povezanih, vse bolj elektrificiranih osebnih in gospodarskih vozil: paleta vključuje Fordove poltovornjake, športne terence, dostavna in osebna vozila ter razkošne modele vozil Lincoln. Ford si prizadeva biti vodilno podjetje na področju elektrifikacije, mobilnostnih rešitev vključno z rešitvami za avtonomno vožnjo in storitev povezljivosti ter zagotavlja finančne storitve prek družbe Ford Motor Credit Company. V družbi Ford je po vsem svetu zaposlenih približno 183.000 ljudi. Za več informacij o Fordu in Fordovih izdelkih ter storitvah družbe Ford Motor Credit Company obiščite spletno stran www.corporate.ford.com.
 
Ford Evropa je odgovoren za proizvodnjo, prodajo in servisiranje vozil znamke Ford na 50 posameznih trgih, v podjetju pa je v obratih, ki so v izključni Fordovi lasti, zaposlenih približno 41.000 oseb, v skupnih podjetjih in poslovnih povezavah pa se ta številka poveča na približno 55.000 oseb. Poslovanje Forda Evropa poleg finančne družbe Ford Motor Credit Company vključuje tudi oddelek storitev za stranke in 14 proizvodnih obratov (10 jih je povsem v Fordovi lasti ali so skupna podjetja, 4 obrati delujejo v sklopu poslovnih povezav izven skupine). Prve Fordove avtomobile so v Evropo uvozili leta 1903 – istega leta, kot je bila ustanovljena družba Ford Motor Company. Proizvodnja v Evropi se je začela leta 1911.
 
VIR: Summit motors Ljubljana

Editor

Urednik