FORD TOURNEO CONNECT 2022


  • Ford predstavlja atraktivnega novega Tourneo Connecta, prilagodljivo in praktično vozilo za aktiven življenjski slog in stranke, ki potrebujejo avto tako za delo kot za družinske izlet
  • Prilagodljiva, prostorna kabina z do sedmimi sedeži je na voljo v dveh dolžinah; različice Active, Titanium in Sport s prilagojeno opremo ponujajo prepoznaven slog
  • Uvaja pametne digitalne tehnologije kokpita in široko paleto funkcij za pomoč vozniku, z voznimi tehnologijami, ki jih je pohvalil Euro NCAP in prispevajo k oceni varnosti 5 zvezdic
  • Napredni, učinkoviti bencinski in dizelski pogonski sklopi z možnostjo štirikolesnega pogona in samodejnega menjalnika podpirajo širok spekter potreb kupcev
 
 
Povsem novi Tourneo Connect ponuja idealno rešitev za aktiven življenjski slog z udobno in izjemno prilagodljivo notranjostjo, možnostjo sedmih sedežev in izbiro dveh dolžin, s tem izpolnjuje vse želje kupcev. Tourneo Connect je primeren za vse, od prevoza opreme za kampiranje in športne opreme do opravljanja nalog praktičnega partnerja v manjšem podjetju.
 
Pametna, povezana kabina uvaja najnovejše digitalne tehnologije kokpita, obsežen nabor izpopolnjenih sistemov za pomoč vozniku pa pripomore k nadvse udobni in preprosti vožnji povsem novega Tourneo Connecta.
 
Med novostmi sta delno avtomatizirana vožnja za zmanjšanje stresa in asistenca za priklop in upravljanje s priklopnikom, ki poenostavi manevriranje pri vleki. Tehnologije, vključno s sistemom za nadzor zbranosti voznika1, sistemom za ohranjanje voznega pasu in sistemom za samodejno zaviranje je pohvalila neodvisna organizacija Euro NCAP, kar je vodilo do podelitve najvišje ocene varnosti 5 zvezdic.2
 
Pri Tourneu Connect sta za večjo samozavest prvič na voljo sistem štirikolesnega pogona in možnost samodejnega menjalnika za modele z bencinskim motorjem (še ni na voljo v Sloveniji). Obe novosti dopolnjujeta razširjeno ponudbo novih bencinskih in dizelskih pogonskih sklopov, ki so najučinkovitejši v svojem razredu.3
 
“Popolnoma novi Tourneo Connect je prvi predstavnik vznemirljive nove generacije Fordovih vozil Tourneo. Njegovo sveže oblikovanje, vsestranskost sedmih sedežev in nova tehnologija štirikolesnega pogona ter vse pomembne funkcije povezljivosti so zmagovalna kombinacija za naše stranke,” je povedal Hans Schep, generalni direktor družbe Ford Pro za Evropo. “Ohranili smo lastnosti, ki jih stranke cenijo, in jih dvignili na višjo raven. Tako je pred nami novi Tourneo Connect, ki je pripravljen na vse izzive – tako pri delu kot pri zabavi.”
 
Prilagodljiva, praktična kabina
Za večjo praktičnost in udobje je popolnoma novi Tourneo Connect na voljo s sedmimi sedeži tako s kratko medosno razdaljo L1 kot tudi z dolgo medosno razdaljo L2. Ko druge in tretje sedežne vrste ne uporabljate, ju lahko zložite, preklopite ali odstranite in tako ustvarite zelo veliko prostora za delovno ali športno opremo. Sprednji sovoznikov sedež se zloži povsem plosko, da je mogoče v vozilu varno prevažati do 3 m dolge predmete, kot so kajaki, kartoni s pohištvom ali les.4
 
Nova notranjost zagotavlja še večje udobje v kabini, ne da bi pri tem ogrožala praktičnost, ki je nadvse priljubljena pri uporabnikih Tourneo Connecta. Velika bočna drsna vrata na vsaki strani vozila pomagajo otrokom in starejšim potnikom vstopati in izstopati tudi tam, kjer običajnih vrat ne bi bilo možno povsem odpreti. Panoramska steklena streha (za doplačilo) poskrbi za še več svetlobe in prijetno počutje v kabini na dolgih potovanjih.
 
Kupci različic Titanium in Active lahko izberejo tudi ergonomske sedeže s podaljšanim sedalnim delom in štirismerno električno nastavitvijo ledvenega dela, ki imajo certifikat nemške neodvisne organizacije Aktion Gesunder Rücken e.V. (AGR) – kampanja za zdrav hrbet.
 
Če odstranite drugo in tretjo sedežno vrsto, Tourneo Connect zagotavlja do 3,1 m3 prtljažnega prostora v različicah L2 in 2,6 m3 v različicah L1.4 Prevoz daljših predmetov ali zajetne opreme za prosti čas je preprost, saj največja dolžina tovora pri različicah L2 znaša 2265 mm za prvo, 1452 mm za drugo in 629 mm za tretjo vrsto sedežev (1913 mm, 1100 mm in 317 mm pri različicah L1).4
 
 
Izrazito oblikovanje zunanjosti
Povsem novi Tourneo Connect prinaša drzen in izrazit oblikovalski jezik Fordovih najnovejših osebnih modelov. Sprednji del krasijo močne, izklesane linije, ki odražajo športnost, vsaka različica pa ima svoj značilen videz.
 
Navdih različice Active so Fordovi športni terenci, zato očara z mešanico robustnega sloga in vrhunskih podrobnosti. Edinstvena platišča iz lahke zlitine s premerom 43,2 cm (17") krasi dvobarvna izvedba s temnim kovinskim in strojno obdelanim odtenkom – so del značilnega videza Active, ki vključuje masko s satovjem, prednji in zadnji difuzor s kovinskim videzom ter kontrastne obloge karoserije ob blatnikih, pragovih in odbijačih. Paleta desetih živahnih barvnih odtenkov prinaša tudi novo modro barvo Boundless Blue, ki je lansirna barva za različico Tourneo Connect Active.
 
Različica Sport je z značilnimi črtami na pokrovu motorja še bolj izstopajoča in vključuje dinamičen spodnji sprednji odbijač in platišča iz temne lahke zlitine s premerom 43,2 cm (17"), in Titanium – s satenastimi kromiranimi detajli in platišči iz lahke litine s premerom 40,6 cm (16").
 
 
Povsem nove digitalne tehnologije v kokpitu
Vse različice Tournea Connect imajo na instrumentalni plošči velik uporabniku prijazen zaslon na dotik, s katerim so ključni sistemi vozila na dosegu voznikovih prstov. Serijsko je na voljo zaslon z diagonalo 21 cm (8,25''), kupci pa lahko pri vseh različicah po želji naročijo zaslon z diagonalo 25,4 cm (10''). Zaslon na dotik omogoča upravljanje navigacije, zvočnega sistema in klimatske naprave v kabini, druge funkcije, kot so telefonska povezava, informacije o vozilu in konfiguracija zvočnega sistema, pa so združene v podmenijih, da med vožnjo niso moteče.
 
Kupci lahko namesto tradicionalnih merilnikov izberejo napreden digitalni prikazovalnik – ta funkcija je vključena v serijsko opremo različic Sport, pri različicah Titanium in Active pa je na voljo za doplačilo. Digitalni sklop ima instrumentno ploščo z zaslonom z diagonalo 26 cm (10,25''), ki lahko deluje vzporedno s centralnim informativno-zabavnim sistemom, da vozniku nudi več informacij in nadzora. Na vrhu zaslona so za preprosto odčitavanje prikazana opozorila vozila, zaznane omejitve hitrosti in trenutna prestava, pod njimi pa je nastavljiv zaslon z naslednjimi prikazi:
  • Summary (Povzetek) – informacije o trenutni vožnji,
  • Classic (Klasično) – simulacija običajnega števca vrtljajev in merilnika hitrosti,
  • Navigation (Navigacija) – prikaz zemljevida poti in informacij z dodatnimi napotki,
  • Driver Assist (Pomoč vozniku) – status aktivnih asistenčnih sistemov.
 
Vozila z zaslonom na dotik s premerom 25,4 cm (10") so opremljena z modemom FordPass Connect, ki uporabnikom pomaga, da ostanejo povezani tudi na poti.6 Razpoložljiva spletna navigacija6 uporablja podatke v oblaku za dodatne posodobitve v živo, vključno s poročili o prometu in alternativnimi potmi, bencinskimi črpalkami v okolici (s prikazom cen in delovnih časov), spletnimi posodobitvami zemljevidov in podrobnostmi o parkiriščih, vključno z razpoložljivostjo, oddaljenostjo in ceno.
 
Uporabniki Tourneo Connecta lahko za dostop do dodatnih informacij na daljavo uporabljajo aplikacijo za pametne telefone FordPass.6 Telefon lahko uporabijo za ogled in upravljanje naslednjih funkcij:
  • stanje luči, oken in vrat,
  • zaklepanje in odklepanje vozila,
  • lokacija vozila in položaj na parkirišču, vključno z naslovom in časom parkiranja,
  • povprečna poraba goriva,
  • poročilo o stanju vozila, ki pomaga pri proaktivnem vzdrževanju in preprečevanju nenačrtovanih izpadov uporabe vozila.
 
Nove ravni pomoči vozniku
Tourneo Connect ponuja množico tehnologij za pomoč vozniku, s katerimi so potovanja udobnejša, manj zahtevna in varnejša. S funkcijami, zasnovanimi za pomoč vozniku pri preprečevanju ali ublažitvi nesreč in zaščiti, če pride do trka, se Tourneo Connect pridružuje obsežnemu seznamu Fordovih osebnih vozil, ki so prejeli najvišjo oceno varnosti Euro NCAP s 5 zvezdicami.
 
V bogato serijsko opremo so vključeni naslednji sistemi:
  • Sistem za preprečevanje naleta (Active City Stop)s funkcijo zaviranja v sili z zaznavanjem vozil, pešcev in kolesarjev,1
  • asistenca pri izogibanju oviram v sili,1
  • pomoč pri ohranjanju voznega pasu,1
  • sistem za nadzor zbranosti voznika,1
  • asistenca za križišča s samodejnim zaviranjem ob nevarnosti trka,
  • tempomat,1
  • prilagodljivi omejevalnik hitrosti,1
  • pomoč pri speljevanju v klanec,1
  • prednja in zadnja tipala za pomoč pri parkiranju.1
 
Na voljo so tudi prilagodljiv radarski tempomat,1 prepoznavanje prometnih znakov,1 opozorilo na promet v mrtvem kotu vozila in priklopnika ter zaznavanje prečnega prometa (BLIS +)1.
 
Novi Tourneo Connect uvaja tudi nove pakete tehnologij za pomoč vozniku. Paket za parkiranje dodaja aktivno pomoč pri parkiranju s funkcijo za pomoč pri vožnji iz parkirnega mesta,1 ki lahko prepozna pravokotno in vzporedno parkirno mesto ter vozilo samodejno usmeri vanj in iz njega, medtem ko voznik nadzoruje pospeševanje, zaviranje in prestavljanje.
 
Paket za pomoč pri vleki vključuje novo funkcijo asistence pri vzvratni vožnji s prikolico,1 ki pomaga preprečiti ali zmanjšati nevarnost ‘preklopa’ (pravega ali celo ostrejšega kota med vlečnim vozilom in prikolico). Sistem omogoča samozavestno manevriranje tudi neizkušenim voznikom, saj lahko za nadzor smeri vozila in prikolice namesto volana uporabljajo gumb za nastavitev zunanjih ogledal. Kamera za vzvratno vožnjo in senzorji sistema Tournea Connect skupaj zaznajo obod prikolice in na zaslonu prikažejo smernice, ki so vozniku v dodatno pomoč.
 
Različice Tournea Connect, opremljene s samodejnim menjalnikom, je možno naročiti tudi z inteligentnim prilagodljivim radarskim tempomatom s funkcijo Stop & Go z usmerjanjem v sredino voznega pasu,1 ki zagotavlja delno avtonomno vožnjo, saj upravlja pospeševanje, zaviranje in krmiljenje, da zmanjša stres na avtocestah ali v prometu s pogostim ustavljanjem in speljevanjem.
 
Elektronska parkirna zavora sprosti prostor v kabini, poenostavi vožnjo – in je serijsko vgrajena v vsa vozila Tourneo Connect. Funkcija omogoča tudi samodejno zadrževanje (Auto Hold) 1 za preprostejše speljevanje v klanec.
 
Različice Sport serijsko vključujejo samodejni preklop med dolgimi in zasenčenimi žarometi,1 ki lahko inteligentno prepozna scenarije vožnje, vključno z avtocesto, mestom, podeželjem in križišči, ter spremeni vzorec svetlobnega snopa žarometov in svetlost za optimalno vidljivost in zmanjšanje bleščanja. Del serijske opreme različic Sport so tudi LED žarometi in LED zadnje luči.
 
Poleg naprednih tehnologij za pomoč vozniku je lahko povsem novi Tourneo Connect opremljen s funkcijami za povečanje udobja, kot so ogrevano vetrobransko steklo Quickclear.
 
Največja učinkovitost v tem razredu
Celovita paleta bencinskih in dizelskih pogonskih sklopov bo s predvideno porabo goriva 4,8 l/100 km in emisijami CO2 126 g/km novemu Tourneu Connect zagotovila vodilno učinkovitost v tem segmentu.1 Prvič bosta s tem večnamenskim vozilom tako z bencinskim kot z dizelskim motorjem in obema dolžinama na voljo tudi štirikolesni pogon in samodejni menjalnik.
 
Linija štirivaljnih motorjev s turbinskim polnilnikom vključuje 1,5-litrski bencinski motor EcoBoost s 84 kW (114 KM) in 220 Nm navora3 ter dizelski motor EcoBlue z 90 kW (122 KM) in 320 Nm navora.3 Za optimalno učinkovitost vsi motorji serijsko delujejo s tehnologijo Auto Start-Stop. Dizelski motor uporablja inovativen sistem ‘dvojnega doziranja’, ki vbrizgava dodatek AdBlue pred dvema selektivnima katalizatorjema, kar pripomore k zmanjšanju dušikovih oksidov. Prav tako dizelski motor omogoča delovanje z alternativnimi gorivi HVO (hidrotretirana rastlinska olja) in GTL (pretvorba plina v tekočino).
 
Vse različice so serijsko opremljene z uglajenim šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Sedemstopenjski samodejni menjalnik z dvojno sklopko zagotavlja hitro in gladko prestavljanje ter je z udobjem in priročnostjo samodejnega menjalnika konkurenčen zmogljivosti ročnega menjalnika. Z obvolanskima ročicama in športnim načinom lahko navdušeni vozniki še izboljšajo svojo izkušnjo.
 
Kupci lahko zdaj prvič naročijo Tourneo Connecta s štirikolesnim pogonom, ki povečuje oprijem na neutrjenih in spolzkih površinah ter zagotavlja bolj samozavestno vožnjo. Sistem samodejno razporeja navor med kolesi glede na vozne razmere in površino ter voznikom pomaga ohranjati napredovanje v zahtevnejših razmerah.
 
Štirikolesni pogon je na voljo pri različicah z 2,0-litrskim dizelskim motorjem EcoBlue s 90 kW (122 KM) in šeststopenjskim ročnim menjalnikom, ter ne zmanjšuje notranjega prostora ali nakladalne višine. Vozniki, ki pogosto vozijo po grobih površinah, lahko naročijo tovarniško vgrajeno zaščito pod motorjem.
 
# # #
 
1 Asistenčne funkcije so namenjene le za pomoč vozniku in ne nadomeščajo njegove pozornosti, presoje ter odgovornosti za upravljanje in nadzor vozila. Prav tako niso nadomestek za varno vožnjo. Za podrobnosti in omejitve sistemov glejte Navodila za uporabo.
 
2 Vsa testiranja so v nadzorovanih pogojih opravili ustrezni varnostni strokovnjaki
                                                                                                                            
3 Navedena poraba goriva/energije, emisije CO2 in doseg z električnim pogonom po WLTP so izmerjeni v skladu s tehničnimi zahtevami in specifikacijami zadnje različice Evropskih uredb (EC) 715/2007 in (EU) 2017/1151. Uporabljeni standardni preskusni postopki omogočajo primerjavo med različnimi tipi vozil in različnimi proizvajalci.
 
  | Pogonski sklop | Predvidene emisije CO2 (g/km) po WLTP | Predvidena poraba goriva (l/100 km) po WLTP
1,5-litrski EcoBoost | 114 KM, ročni menjalnik | 143 - 156 | 6.3 - 6.9
  |   |  
2,0-litrski EcoBlue | 122 KM, ročni menjalnik | 126 - 136 | 8 - 5.2
122 KM, samodejni menjalnik | 133 - 145 | 5.1 - 5.5
122 KM, štirikolesni pogon, ročni menjalnik | 138 - 150 | 5.3 - 5.7
  |   |  
 
4 Tovor in razpoložljiva količina za prevoz sta omejena z maso in porazdelitvijo mase. Največja nosilnost se razlikuje in temelji na dodatni opremi in konfiguraciji vozila. Za kapaciteto specifičnega vozila glede prevoza tovora glejte nalepko na stebričku vrat.
 
5 Ne dopustite motenj med vožnjo! Če je le možno, uporabite glasovno upravljanje in med vožnjo ne uporabljajte ročnih naprav.Ko je izbrana prestava za vožnjo, so lahko nekatere možnosti blokirane. Nekatere funkcije niso združljive z vsemi telefoni.
 
6 Za funkcije daljinskega upravljanja morajo biti na voljo modem FordPass Connect (za doplačilo z izbranimi različicami vozil), aplikacija Ford Pass in povezane storitve (za podrobnosti glejte določila in pogoje FordPass).Povezane storitve in funkcije so odvisne od razpoložljivosti mobilnega omrežja ponudnika Vodafone ali njegovega partnerja. Zaradi razvoja tehnologij/mobilnih omrežij/zmogljivosti vozil lahko pride do omejitve ali celo onemogočanja delovanja povezanih storitev in funkcij. Dostopna točka Wi-Fi ni vključena v povezane storitve.

PR: SUMMIT MOTORS LJUBLJANA

Editor

Urednik