NOVI FORD MUSTANG: PREROJENA AMERIŠKA IKONA ZA POVEZANI SVET

Ljubljana, 05. julij 2024 – Novi Ford Mustang1 je prerojena ameriška ikona, ki kot britev ostro oblikovanje združuje z značilnim slogom, s katerim že zadnjih 60 let buri domišljijo voznikov po vsem svetu.
 
Z veseljem sporočamo, da so prva vozila že v Sloveniji, tako da bodo prvi kupci svoja vozila prevzeli pri pooblaščenih trgovcih v kratkem. Prepričani smo, da bodo izkoristili poletno svobodo, radoživost in jo elegantno združili z osupljivo vozno izkušnjo.
 
Ob tem je Tomaž Oblak, direktor prodaje in marketinga pri Summit motors Ljubljana, povedal: “Mustang je avtomobilska legenda brez primerjave. Za nekatere izjemen športni avto, za druge dirkalnik, za tretje celo svetišče! O tem, kako legendarno je njegovo ime, pričajo tudi številni filmi in glasbene stvaritve, ki vključujejo Forda Mustanga kot simbol drznosti, hitrosti, podjetnosti in svobode duha. Ko zaigra V8 motor v Mustangu, zaigra vsako srce, ki so mu avtomobili blizu. Zato so mi osebno vznemirljivi ti dnevi, ko pričakujemo prva vozila novega modelskega leta tudi v Fordovih salonih in na slovenskih cestah.”
 
Novi Ford Mustang, še vedno najbolje prodajani športni avto na svetu2, prinaša digitalni kokpit in izboljšano zmogljivost. Mustang je vse in še več, kar naše stranke pričakujejo od nesporne avtomobilske ikone. Povezana tehnologija resnično dopolnjuje in nadgrajuje izboljšave zmogljivosti, ki bodo osvojile srca povsem nove generacije voznikov.
 
Sveže oblikovanje, brezčasna privlačnost
 
Novi Mustang, ki je na voljo kot kupe ali kabriolet z zložljivo streho, ima izklesan videz in oblikovanje, ki ga navdihuje šestdesetletna dediščina. Izklesan pokrov motorja in mogočni zadnji boki so ključni za mišičast videz, ki vse od prvega Mustanga, predstavljenega leta 1964, poskrbi za hitrejše bitje srca. Nov sprednji spojler in stranske obloge izboljšujejo aerodinamiko, medtem ko so klasične zadnje luči s tremi prečkami posodobljene s svetili LED.
 
Mustang kabriolet ponuja privlačen slog in svobodo pod modrim nebom. Popolnoma obloženo in izolirano streho je mogoče dvigniti ali spustiti v osmih sekundah, kar je hitreje od svetovnega rekorda v sprintu na 100 metrov, njena kompaktna zasnova pa pomeni, da lahko v prtljažnik še vedno spravite dve torbi za golf.
 
V notranjosti popolnoma digitalni zaslon z 31,5 cm (12,4'') instrumentno ploščo in 33,5 cm (13,2'') sredinskim zaslonom, obrnjenim proti vozniku, ustvarja občutek pilotske kabine reaktivnega letala. Programska oprema iz sveta igric Unreal Engine omogoča prilagoditev z izbiro barv in vizualnih elementov ter podpira interaktivno animirano grafiko, voznik pa lahko nastavitve z dotikom in potegom preprosto spreminja prek sredinskega zaslona.
 
Ford je podvojil računsko moč informativno-razvedrilnega sistema za novega Mustanga. Sistem SYNC 43 se prilagaja tako, da prikaže funkcije, ki jih posamezni voznik najpogosteje uporablja. Integracija pametnih telefonov z vmesnikoma Apple CarPlay in Android Auto4 je brezžična. Povezljivost 5G5 podpira pretočno predvajanje glasbe prek odličnega zvočnega sistema B&O in z oblakom povezano navigacijo (na izbranih trgih) za posodobitve informacij o prometu v realnem času.
 
Spektakularna in športna zmogljivost
 
Novi 5,0-litrski motor je zasnovan za legendarno zmogljivost in odzivnost ameriškega osemvaljnika. Novi sistem dvojnega dovoda zraka omogoča motorju svobodnejše dihanje za hitrejši odziv, sistem aktivnega izpuha pa spreminja zvok in glasnost motorja za tišjo mestno vožnjo, ki ne bo vznemirjala sosedov, ali popolno svobodo na odprtih cestah.
 
Do šest voznih načinov prilagodi odzivnost vozila, tako za večjo samozavest na mokri podlagi, več zabave na ovinkasti cesti kot tudi za popolno zmogljivost na dirkališču. Izberete lahko načine Normal, Sport, Slippery, Drag in Track,6, 7 nastavitve pa lahko tudi prilagodite.
 
Paket Performance je vključen v serijsko opremo in vozniku omogoča pravi občutek nadzora in aktivne vključenosti na cesti ali dirkališču. Zavore Brembo za 48,3 cm (19'') platišči iz zlitine zagotavljajo brezhibno učinkovitost, diferencial z omejenim zdrsom pa zmanjšuje zdrs koles in zagotavlja boljši oprijem – še posebej v ovinkih. Za doplačilo je na voljo vzmetenje MagneRide®, ki tisočkrat na sekundo spremlja razmere na cesti in prilagaja nastavitve, da zagotovi najboljši možni nadzor in udobje.
 
Mustang Dark Horse je pravi čistokrvni konj
 
Mustang Dark Horse1 je temelj na Mustangu zasnovanih motošportnih programov, s katerimi tekmujejo in osvajajo stopničke na šestih od sedmih celin po vsem svetu.  
 
Mustang Dark Horse je doma na cesti in dirkališču, saj ima edinstvene funkcionalne oblikovne elemente, ki poudarjajo njegov zmogljivostni pedigre, s fiksnim zadnjim spojlerjem, stranskimi obrobami in zadnjim difuzorjem iz sveta dirkalnikov pa so izboljšane tudi aerodinamične lastnosti.
 
Različica novega 5,0-litrskega motorja V8 z veliko močjo zagotavlja dodatno zmogljivost, pri čemer lahko stranke izbirajo med 10-stopenjskim samodejnim ali edinstvenim šeststopenjskim ročnim menjalnikom TREMEC. Učinkovitost na stezi povečujejo izboljšano vzmetenje, izpopolnjeno hlajenje za večjo vzdržljivost in Pirellijeve pnevmatike z odličnim oprijemom.
 
Mustang je na voljo tudi v edinstveni kovinski barvi Blue Ember, notranjost pa krasijo šivi Indigo Blue in temen kovinski sijaj za prav poseben občutek.
 
Vstopna cena za Ford Mustang GT Fastback znaša 67.000 evrov.
Produktna predstavitev novega Ford Mustanga je vključena v mapo: Infografika
 
 
 
Za vsa dodatna pojasnila smo na voljo.
 
# # #
                                                                                                                            
1 Mustang s 5,0-litrskim motorjem V8: izpusti CO2 274–282 g/km, poraba goriva 12,0–12,4 l/100 km, oboje po WLTP. Razpon izpustov CO2 in porabe goriva se lahko razlikuje glede na različice vozila, ki so na voljo na posameznih trgih.
 
Navedena poraba goriva/energije, izpusti CO2 in doseg z električnim pogonom po WLTP so določeni v skladu s tehničnimi zahtevami in specifikacijami zadnje različice Evropskih uredb (EC) 715/2007 in (EU) 2017/1151. Uporabljeni standardni preskusni postopki omogočajo primerjavo med različnimi tipi vozil in različnimi proizvajalci.
 
2 Na podlagi podatkov o globalnih registracijah lahkih vozil, ki jih zbira družba S&P Global Mobility, združeno v zadnjih desetih letih. Podatki so zbrani iz vladnih in drugih virov ter zajemajo 95 odstotkov svetovnega obsega registracij novih vozil v več kot 80 državah. Med športne avtomobile po opredelitvi S&P Global Mobility sodijo dvovratni kupeji in kabrioleti.
 
3 Ne dopustite motenj med vožnjo! Če je le možno, uporabite glasovno upravljanje in med vožnjo ne uporabljajte ročnih naprav. Ko je izbrana prestava za vožnjo, so lahko nekatere možnosti blokirane. Nekatere funkcije niso združljive z vsemi telefoni.
 
4 Zahteva telefon z aktivno naročnino za prenos podatkov in združljivo programsko opremo. SYNC 4 med uporabo ne upravlja izdelkov drugih proizvajalcev. Za funkcionalnost svojih izdelkov odgovarjajo izključno njihovi proizvajalci.
 
5 Povezane storitve in funkcije so odvisne od razpoložljivosti združljivega mobilnega omrežja. Omrežje 5G ni na voljo povsod. Zaradi razvoja tehnologij/mobilnih omrežij/zmogljivosti vozil lahko pride do omejitve ali celo onemogočanja delovanja povezanih storitev in funkcij. Dostopna točka Wi-Fi ni vključena v povezane storitve. Za dostopno točko Wi-Fi je treba skleniti posebno naročnino.
 
6 Funkcije za pomoč vozniku dopolnjujejo in ne nadomeščajo voznikove pozornosti, presoje in potrebe po upravljanju vozila. Prav tako varnostne funkcije niso nadomestek za varno vožnjo. Glede podrobnosti in omejitev glejte navodila za uporabo vozila.
 
7Samo za uporabo na dirkališču.
 
O družbi Ford Motor Company
Ford, globalna ameriška blagovna znamka, ki je že več kot 100 let vtkana v tkanino Evrope, si prizadeva za svobodo gibanja, ki gre z roko v roki s skrbjo za planet in drug za drugega. Družba s svojim načrtom Ford+ s poslovnimi enotami Model e, Ford Pro in Ford Blue pospešuje evropsko preobrazbo v popolnoma električno in ogljično nevtralno prihodnost do leta 2035. Družba vodi z novimi drznimi električnimi vozili, ki so zasnovana z mislijo na evropske voznike, in z inovacijami na področju storitev, ki pomagajo ljudem pri povezovanju, razvoju skupnosti in uspehu podjetij. Prodaja in servisiranje Fordovih vozil sta zagotovljena na 50 posameznih evropskih trgih, poslovanje pa vključuje tudi družbo Ford Motor Credit Company, oddelek za podporo strankam (Ford Customer Service Division) in 14 proizvodnih obratov (osem v popolni lasti in šest nekonsolidiranih obratov skupnih podjetij) s štirimi centri v Kölnu v Nemčiji, Valencii v Španiji ter v naših skupnih podjetjih v Craiovi v Romuniji in Kocaeliju v Turčiji. Ford zaposluje približno 34.000 ljudi v svojih obratih v popolni lasti in konsolidiranih skupnih podjetjih ter približno 57.000 ljudi, če upoštevamo nekonsolidirana podjetja po Evropi. Več informacij o podjetju, njegovih izdelkih in storitvah družbe Ford Credit lahko preberete na spletni strani corporate.ford.com.
 
VIR: Ford

Editor

Urednik